Эта опция сбросит домашнюю страницу этого сайта. Восстановление любых закрытых виджетов или категорий.

Сбросить

Як жити без мами: особливості втрати і рекомендації психолога


Опубликованно 03.08.2018 01:50

Як жити без мами: особливості втрати і рекомендації психолога

Для більшості людей мама - це найрідніша і незамінна людина. Уявити, що коли її не стане, дуже важко і болісно, але рано чи пізно це станеться. У цій статті ми поділимося порадами психологів, які розповідають, як жити без мами.

Такі різні ситуації

Світ влаштований так, що діти, коли досягають певного віку, залишають рідне гніздо і починають облаштовувати своє життя в іншому місці. Це стосується не тільки людської природи, але і всього живого на планеті. Кожна істота не відчуває почуття жалю або переживань, коли настає час розлучатися, а лише приймає цю ситуацію як даність.

У світі також існує правило "ніщо не вічне". Навіть дерева, які стоять по 300-400 років, гинуть, навіть зірки рано чи пізно згаснуть. До цієї істини потрібно ставитися з розумінням і смиренням. Звичайно, підготуватися до втрати рідної і близької людини неможливо, але усвідомлення того, що це неминучий життєвий цикл, повинно допомогти вам впоратися з душевним болем. Давайте дізнаємося, як жити без мами в різних ситуаціях. Якщо прийшов час відокремитися

Зараз існують десятки програм навчання в університетах, які пропонують вигідні умови як для проживання, так і для наступного працевлаштування. Але є один мінус - більшість навчальних закладів знаходяться далеко від вашого міста, іноді розташовуються зовсім за кордоном. В такому випадку сім'я приймає рішення відправити майбутнього студента в таке місце, присвячуючи в самостійне життя. Як жити без мами, перебуваючи у незнайомому місті, де оточують зовсім чужі обличчя?

Зрозумійте, що рано чи пізно доведеться почати самостійне життя, нести відповідальність за свої вчинки, вчитися приймати рішення і правильні і неправильні. Не бійтеся, що ви будете перебувати далеко від своєї мами і близьких людей, адже зараз існує можливість регулярно підтримувати зв'язок. Це і відеодзвінки, і різні месенджери.

Як зважитися жити без мами в іншому місті? Будьте раціональні, тверезо оцініть ситуацію. Вас ніхто не змушує їхати вчитися в незнайоме місце, ви цілком можете вступити в найближчий вуз чи коледж, але чи варто воно того? Які перспективи чекають вас, коли ви покинете свій рідне місто? Будьте готові до труднощів, але пам'ятайте, що всі вони вирішувані. За той час, що ви будете проводити далеко від дому, можна навчитися бути відповідальним і самостійним. Адже як тільки ви відчуєте свободу, то почнете піддаватися спокусам і провокацій. Саме в цей момент людина починає вирощувати в собі сталевий стрижень всередині, який навчить відокремлювати важливе від незначного, гарне від поганого, корисне від шкідливого. Смерть неминуча

Часто буває, що через хворобу, в результаті нещасного випадку або з інших причин йде найближча і найдорожча людина. Давайте дізнаємося, як пережити смерть мами. Поради психологів покажуть, чи можна впоратися з цією втратою і якими способами боротися з душевним болем.

Рано чи пізно доведеться зрозуміти і прийняти той факт, що кожна людина вимірюється своїм часом і смерть неминуча. Ви можете плакати і стогнати, бити стіни кулаками, але таку подію неможливо скасувати або зупинити, це не у владі людини. Вам доведеться жити з цим розумінням далі, але ніхто не забороняє при цьому сумувати і згадувати про свою маму.

Навпаки, печаль повинна рано чи пізно вилитися у вигляді сліз і плачу. Тільки випробувавши всю біль втрати, ви можете дозволити собі відпустити її і почати будувати нове життя. Але багато хто просто не знають, що робити, якщо мама померла, як жити далі. Можливо, перша реакція буде полягати в тому, щоб ізолювати себе від навколишнього світу, піти в себе і перестати цікавитися чим-небудь. Це неправильний шлях, він веде тільки до деградації особистості і спустошення внутрішнього світу.

Сім'я понад усе

Розмірковуючи про те, як жити без мами, не варто забувати про своїх дітей і близьких, які потребують вас як ніколи. Краще не закриватися від них, а триватиме спілкуватися з людьми, ходити на роботу, тікати від страшних думок. Якщо потрібно висловитися, то це варто того. Не бійтеся звернутися за допомогою до друзів і рідних, поговорити про свої відчуття і страждання. Деяким людям допомагає молитва та спілкування з духівником.

Зрозумійте, що близька людина не пішов назавжди, адже він поруч, поки ви пам'ятаєте про нього і зберігайте теплі спогади. Регулярно міркуйте про те, як жити далі без мами, при цьому пам'ятайте, що з часом страждання і спогади стануть світлою і чистою сумом, але цього варто чекати.

Якщо ви втратили маму, це ще не означає, що життя зломлена і стала непотрібною. Це зовсім не так. Так, ви зіткнулися з важкою втратою і болем, від цього порушується психічний і емоційний стан. Однак світ потребує вас, вашої енергії та бажання щось змінювати. Подумайте, що кожен день на планеті люди втрачають близьких людей, які заміняли їм цілий Всесвіт, але вони справляються з болем, будують свої сім'ї, присвячують себе нової діяльності і роботі.

Поставте собі за мету

Багато хто задається питанням: як продовжувати жити, коли не стало мами? Психологи в один голос стверджують, що найкращим способом впоратися з душевним болем є робота. Це необов'язково говорить про те, що вам доведеться відвідувати ненависну компанію, де не цінують ні співробітників, ні їх навичок. Під роботою розуміється будь-яке хобі, яке вам до душі. Воно повинно відволікати, виліковувати рани, допомагати позбавлятися від негативних думок.

В самому початку шляху, коли ви зіткнулися з втратою, намагайтеся не замикатися в собі. Дозвольте посумувати кілька днів, а потім знову занурюйтеся в життєві потоки. Необов'язково починати робити щось велике і суперсложное. Сходіть в парк, візьміть велосипед напрокат, відвідайте музей. Нехай ваші друзі і близькі складуть вам компанію. Це буде відмінним стартом для боротьби з душевним болем після втрати.

Найімовірніше, що ви зіткнетеся з почуттям сорому, адже "не пройшло і декількох років після її смерті, а я почала гуляти з друзями, сміятися і відвідувати громадські місця". Повірте, вам не потрібно роками перебувати в жалобі, адже біль від втрати близької людини завжди буде присутня всередині.

Коли ви абстрагуєтеся в ситуації, почнете бачити, що відбувається навколо вас, можна збільшувати навантаження і направляти свою енергію в потрібне русло. Почніть вчити мови, поставте собі цілі, досягайте їх. Ваша мета - робити абсолютно все, що захочеться, лише б прийшло усвідомлення, що ви досі живі.

Тільки світлі спогади

Ось ще одна порада, як пережити смерть мами: не давайте негативним думкам волю. Ви повинні дивитися на цю ситуацію з теплотою, дозволяючи лише світлим спогадами долати вас. Як цього домогтися?

Проходячи повз кафе, де ви сиділи з мамою, коханою лавки в парку, біля супермаркету будинку, згадуйте лише самі забавні і милі моменти. Ви не повинні шукати помилки в попередніх ситуаціях, викликаючи почуття провини і жалю до себе. Думка "я пам'ятаю, як мама пригостила бездомну собаку біля цього магазину, можливо, ми врятували їй життя" не повинна переростати в "у той день ми сильно посварилися з мамою, я наговорила їй занадто багато гидот і звинуватила, що вона зачіпає брудного і бродячого пса, яка ж я була дурна". Відчуйте вібрації цього світу

Навчитися жити без мами можна. Так, ви або втратили рідну людину, або перебуваєте дуже далеко від нього. Однак це не привід забути про те, що ви досі живі.

Ви напевно стикалися з моментами, коли сидиш на пляжі або дивишся на захід і з'являється почуття захоплення. Це прекрасне відчуття, яке не можна ігнорувати або упускати. Так ваша свідомість намагається показати вам, що ви пов'язані з цим світом. На жаль, людина не може змінити хід життєвих подій, однак влитися в єдиний потік і насолоджуватися мигтючим виглядом може стати правильним рішенням.

Не зациклюйтеся на минулому і майбутньому, живіть тільки цим. Усвідомте, що ви нічого не можете змінити, все, що було здійснено, залишиться позаду. Але і не майте помилкових ілюзій щодо майбутнього, не намагайтеся зазирнути за щільну завісу завтрашнього дня. Не витрачайте час даремно на думки, як жити без мами на світі. Адже ви в будь-якому випадку будете існувати як з нею, так і без, поки не прийде ваш час прощатися з цим світом.

Але якщо ви нічого не можете змінити, то чому б просто не піддатися життєвим потоків, використовуючи кожну хвилину собі на благо, направляючи енергію в потрібне русло? Відкрийте себе цьому світу, уявляйте, як мама пишалася вами, що печаль і душевний біль не змогли зламати ваш сталевий стрижень. Жорстокий, але все-таки досвід

Після смерті батьків приходять глибокі зміни, як внутрішні, так і зовнішні. У своїй більшості зміни несуть позитивний характер, адже, коли біль стихла, а печаль залишилася світлою плямою в душі, людина знаходить мудрість і усвідомлення того, що тепер він зрілий і єдино відповідальний за свої вчинки.

Втрата одразу ж ділить людей на дві категорії: тих, хто готовий впоратися з цією ситуацією, і тих, хто зламається. У першому випадку люди розуміють, що не можуть просто так здатися. Вони приймають той факт, що смерть неминуча, тому продовжують жити далі, намагаючись максимально використати всі ресурси і знання, щоб стати щасливим, успішним, мудрішим за той короткий термін, що був відведений їм.

Інші ж, навпаки, не здатні впоратися з тією сумом і болем, не дають оточуючим допомогти їм, замикаються в собі і закриваються від суспільства.

Після смерті мами ви вже ніколи не станете колишньою людиною. Можливо, ви будете здатні звільнити себе від її кайданів, почнете жити зовсім по-іншому, станете пробувати щось нове. Все залежить від взаємин з вашою матір'ю. Але те, що у вас почнеться інше життя, - це факт. Ви можете вибрати будь-який шлях, який побажаєте, використовуючи отриманий досвід.

Нові перспективи та можливості

Коли ви знаходитесь далеко від батьків, перед вами відкривається зовсім інший світ, який повний можливостей. Звичайно, жити без мами важко, особливо коли доводиться нести відповідальність за всі свої вчинки, вести самостійний спосіб життя і справлятися з першими серйозними побутовими проблемами.

Але найскладніший період триває до двох-трьох років, а після приходить усвідомлення того, що ви здобули свободу вибору, маєте можливість займатися будь-якою діяльністю (яка не шкодить вашому здоров'ю і не несе небезпечний характер).

Ви можете не просто вчитися або працювати, але і присвячувати вільний час, хобі, творчості, науці. Мріяли записатися в спортзал? Дерзайте! Хочете навчитися грі на фортепіано? Чому б і ні. Цікавить, як влаштований наш світ? Шукайте науково-тематичні клуби.

Насолоджуйтесь життям, не витрачайте час на гіркота образи, жалю і розчарування. Неважливо, яким способом ви втратили людину, але ви-то раніше в цьому світі, повні сил і маєте величезні можливості робити абсолютно все, що захочете. Відносини між матір'ю і дитиною

Діти зможуть впоратися з болем від втрати або від розставання, якщо ви доступно поясніть їм принципи роботи життєвих механізмів. Більшості без мами жити погано, тому що вони прив'язані до неї якщо не на ментальному, то на фізичному рівні. Якщо жінка сама робить своє чадо залежним від неї, то цілком ймовірно, що дитина не зможе змиритися з розлукою або втратою.

Коли діти стануть більш зрілими і у них з'явиться усвідомлення цього світу, потрібно готувати їх до того, що рано чи пізно ви залишите їх, тому не варто зациклюватися на ваших відносинах, а бути готовим продовжувати жити, будувати свою сім'ю і кар'єру, дозволяти щастя поглинати їх.

Якщо дитина не може жити без мами, то це вина лежить повністю на батьках. Все тому, що вони навмисно роблять своє чадо залежним від них, не дозволяючи приймати самостійні рішення. А чим старше стають діти, тим більше погіршується ситуація. Згадайте, що в світі існує величезна кількість жінок, які бояться відпускати своїх синів. Вони контролюють кожен їх крок, критикують вибір і нав'язують свою думку.

Як цьому запобігти? Довіряйте дитині, будьте йому і другом, і батьком. Підтримуйте його, ніколи не принижуйте і не ображайте, вірте і допомагайте у всіх починаннях. Так дитина буде любити вас, і не залежати на сто відсотків, адже ще з раннього дитинства навчиться вести самостійний спосіб життя. Як вчитися жити без мами: корисні поради

Наш світ улаштований так, що будь-яка мама навчає свою дитину тим навичкам, які знадобляться йому для виживання, прожитку і побудови власної сім'ї. Тигриця вчить дитинчат полювати, пуголовків жаби - ховатися від хижаків. Але у світі людей все набагато складніше, адже людина до останнього оберігає своє чадо, захищаючи від небезпек навіть тоді, коли йому пора давно випурхнути з гнізда.

Якщо ви знаєте, що рано чи пізно вам доведеться жити без мами, то необхідно навчитися деяким навичкам і перейняти її мудрість:

Будьте самостійним. Немає нічого важливішого, ніж можливість забезпечити собі дах над головою, їжу та одяг. Навчіться в першу чергу готувати, при цьому неважливо, жінка ви чи чоловік. Дізнайтеся, як ходити по магазинах, які продукти купувати в першу чергу, як заощадити, як навчитися відрізняти свіже від зіпсованого. Прийняття рішень. Почніть відповідати за свої вчинки, аналізувати важливість вашої діяльності. Спитайте поради, як спілкуватися з протилежною статтю, в яку лікарню краще сходити, а потім проаналізуйте отриману інформацію і створіть ідеальну модель поведінки для вас. Не бійтеся приймати відповідальні рішення. Ніхто не гарантує, що вони не приведуть вас до провалу, але саме так люди заробляють свій перший досвід і стають мудрішими. Проаналізуйте життя ваших батьків. Подумайте, які помилки вони зробили, які рішення були правильними на їх шляху. Отриманий досвід можна направити на себе, щоб постаратися зробити своє життя краще.

Крім цих рад існує ще кілька. Кожна мама - господиня, берегиня вогнища. Вона краще за всіх знає, як правильно прати білі речі, як запікати курку в духовці і як прасувати сорочки. Навчіться всьому, що вміє ваша мама, щоб стати кращою версією себе.

Дізнайтеся, як розподіляти бюджет, подивіться, які покупки вважаються непотрібними і марнотратними. Познайомтеся з технікою, пральною машинкою, холодильником, плитою. Вивчіть їх можливі функції, запитайте про корисних радах. Наприклад, чи знали ви, що можна очистити будь чайник від накипу без використання хімічних засобів? Для цього достатньо засипати в нього лимонну кислоту, залити водою, включити прилад, дочекатися кипіння, а потім залишити на 10 хвилин.

Так, жити без мами важко, але засвойте одну важливу річ, що в цьому світі ніхто не живе вічно. Це допоможе впоратися з душевним болем, а також відновити емоційну рівновагу. Не забудьте, що ви абсолютно унікальна особистість, якій була дарована життя. Проводите її з користю, не витрачайте час даремно на страждання і жалю. Автор: Рита Лаки 30 Липня, 2018


banner14

Категория: Развлечения

Як жити без мами: особливості втрати і рекомендації психолога


Написать комментарий

Оставлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.