Эта опция сбросит домашнюю страницу этого сайта. Восстановление любых закрытых виджетов или категорий.

Сбросить

Внутрішній конфлікт - це... Подолання внутрішніх конфліктів


Опубликованно 07.08.2018 05:30

Внутрішній конфлікт - це... Подолання внутрішніх конфліктів

Якщо людина не має бажання розвиватися, у нього відсутній смак до життя, а панічні атаки стали постійними супутниками — це ще не внутрішній конфлікт особистості. Психолог з такими проблемами впорається швидко. Гірше, якщо людина не розуміє своїх думок. Тут вже варто бити тривогу. Визначення

Внутрішній конфлікт — це протиріччя, які виникають у людини в підсвідомості. Пацієнт найчастіше не розуміє, що це таке і описує свою ситуацію як емоційні проблеми, які неможливо вирішити.

Депресія є неодмінним супутником внутрішнього конфлікту особистості і залежить тільки від людини, чи зможе він її побороти чи ні.

Людина, що страждає від внутрішнього конфлікту, мислить негативно, у нього відсутнє раціональне мислення.

Важливо знати, що запущена форма конфлікту призводить до невротичних, а то і психічних захворювань. Тому так важливо вчасно потурбуватися і почати лікування. Воно буде залежати від того, наскільки масштабний внутрішній конфлікт. Це означає, що спеціаліст спочатку повинен буде класифікувати проблему і тільки потім братися за її вирішення. Класифікація конфліктів

Перш за все, людина, яка розуміє, що у нього є проблема, повинен ознайомитися з термінами. Адже найчастіше люди приходять на вже запущеній стадії, а тоді лише психолога дають невеликий результат.

На сьогоднішній день вчені виділяють всього два види внутрішніх конфліктів: Відчуття людини не відповідають правилам соціуму. Розбіжність з соціумом або присутність факторів роздратування погано впливають на тонку душевну організацію людини.

Також виділяють рівні протиріч. Останні з'являються у людини в підсвідомості. Рівновагу внутрішнього світу пацієнта. Внутрішній конфлікт. Кризу життя.

Перший рівень обумовлюється тим, що внутрішні конфлікти людина вирішує сам.

А от внутрішній конфлікт — це, коли людина вирішити свої проблеми не може. У такому разі всі сфери життя дають збої, і конфлікт тільки посилюється.

Криза життя визначається неможливістю втілення планів і програм, намальованих в голові. До моменту вирішення суперечності людина не може навіть виконувати необхідні життєві функції.

Потрібно розуміти, що рішення підлягають всі протиріччя будь-якого рівня. Все залежить від того, наскільки вони високі і є можливість усунути їх або відмовитися.

Щоб рівновагу внутрішнього світу було порушене, недостатньо лише особистісних особливостей. Повинні бути відповідні ситуації. Вони бувають зовнішні і внутрішні. До зовнішніх можна віднести задоволення глибинних мотивів. Прикладом може бути ситуація, коли задоволені потреби породжують інші потреби; або боротьба з природою.

А ось внутрішні ситуації — це внутрішні конфлікти сторін особистості. Тобто особистість усвідомлює те, що ситуацію важко вирішити, а значить, суперечності мають вагому силу.

Різні вчені по-різному трактують причини внутрішньоособистісного конфлікту. Більшість з них схиляється до версії, що причинами є: Причини, що криються в психіці людини. Причини, які випливають з того, яке місце людина займає в соціумі. Причини, на які впливає стан людини, займане у своїй соціальній групі.

Але виділені причини не бувають відокремленими. На внутрішній конфлікт впливає не одна, а безліч причин. То є їх поділ дуже ефемерне.

З допомогою виявлення причин можна визначити тип конфлікту особистості. Причини суперечливості психіки людини

Внутрішніми причинами суперечності психіки людини є: Зіткнення особистої потреби та норм соціуму. Розбіжність соціальної ролі і статусу. Розбіжності норм і цінностей соціуму. Протиріччя потреби і мотиву інтересу.

Всі причини внутрішньоособистісного конфлікту зумовлені тим, що людина не може задовольнити свої принципові потреби і життєві мотиви. А якщо вони дуже багато значать для особистості або в них вкладається глибокий сенс, то це тільки посилює проблему.

До зовнішніх причин, які пов'язані з положення людини в соціальній групі, відносяться: Фізична перешкода, через яку неможливо задовольнити свої потреби. Фізіологічні ресурси, які не дозволяють задовольнити потребу. Для того щоб задовольнити потреби, відсутній об'єкт. Умови соціуму, які роблять задоволення потреб неможливим.

Крім причин внутрішньоособистісного конфлікту, пов'язаного з соціальним становищем, виділяють ще й причини, що мають зв'язок з соціальною організацією. Можна виділити наступні пункти: Невідповідність між умовами роботи і тими вимогами, що пред'являються до результату. Відмінність між правами і відповідальністю. Організаційні цінності не відповідають особистим цінностям працівника. Соціальна роль не відповідає статусу в соціумі. Немає можливості творити і самореалізуватися. Завдання і вимоги висуваються такі, що виключають одне одного.

В сучасних реаліях часто є причиною конфлікту те, що моральні норми вступають в дисонанс з бажанням отримати прибуток. Але частіше все-таки це трапляється тільки, коли людина починає збирати свої перші гроші і шукати місце в житті.

Вся тому що в ринкових відносинах людина змушений змагатися з іншими людьми, а значить рано чи пізно ворожість до соціуму обернеться ворожістю до себе. Так і починається внутрішньоособистісний конфлікт. В нашому суспільстві абсолютно протилежних речей вимагають від учасника ринкових відносин. Він повинен бути агресивний, щоб відвоювати собі місце, але разом з тим і плекати в собі альтруїзм та інші чесноти. Саме такі взаємовиключні вимоги є благодатним ґрунтом для внутрішнього конфлікту. Плюси внутрішнього конфлікту

Якщо чоловік виявив у себе симптоми конфлікту, то що потрібно робити йому? Це залежить від особистості. Якщо людина сильна духом, то внутрішній конфлікт підштовхне його до переоцінки цінностей, зміни якихось переконань.

Психологи, що спеціалізуються на внутрішньоособистісних конфліктах, виділяють такі позитивні фактори: Особистість, яка перебуває в конфлікті, мобілізує свої сили і знаходить вихід із ситуації. Пацієнт тверезо оцінює ситуацію, дивлячись на неї з боку. Тим самим він може переосмислити свої проблеми і вирішити їх. У людини підвищується самооцінка після того, як він вирішити свою проблему. З'являється раціональне мислення, яке при внутриличностном конфлікті не працює. Особистість пізнає себе, а значить, через внутрішню гармонію краще відноситься до суспільства. Поки людина шукає рішення своїх проблем, у нього може відкритися потенціал, про який він із-за низької самооцінки і не підозрював.

Але щоб це все отримати, треба не соромитися звертатися за допомогою до фахівця. Займатися самолікуванням у цьому випадку не потрібно, бо як тільки одиниці можуть по-справжньому вирішити проблему. Обтяжуючою обставиною є те, що невротичні захворювання, які присутні на запущеній стадії конфлікту, тільки ускладнюють пошук рішень. Небезпека конфлікту

Як би наївно цей термін не звучав, його не варто недооцінювати. Звичайно, багато залежить від особистості, але все ж негативні наслідки проявляються у всіх однаково, просто у когось у більш яскравій формі. Отже, внутрішній конфлікт — це те, що заважає людині розкривати свою особу, налагодити спілкування з іншими людьми. Особистість не може показати свої сильні сторони і від цього починає вигоряти.

Внутрішні суперечності стають перманентним приводом для страждань. Нічого не хочеться робити, опускаються руки, відчуття внутрішньої спустошеності наростає, а впевненість в собі тане на очах.

Якщо не лікувати проблему, то справа може дійти до нервового зриву. І це людина ще легко відбудеться. Запущений внутрішньоособистісний конфлікт призводить до серйозних вже психіатричним захворюванням. Тому не варто запускати проблему і думати, що саме розсмокчеться. Не розсмокчеться, а значить треба шукати хорошого фахівця. Множинні особистості

У психіатрії є таке явище. Що потрібно робити в такій ситуації? Звертатися до професіонала. Але не завжди лікування дає результати.

Прикладом може служити історія, що відбулася в Америці. Американець Біллі Мілліган був засуджений, але коли він з'явився в судовому залі, то не розумів що відбувається. Присяжні засідателі вислухали кілька людей, і все б нічого, але весь процес говорив тільки підсудний. У нього мінялися звички, манера розмовляти і навіть з'являвся акцент. Біллі міг поводитися розв'язно, закурити в судовому залі, розбавляти свій монолог тюремним жаргоном. А через дві хвилини голос ставав вище, у поведінці з'явилася кокетливість, а виражатися обвинувачений починав дуже витончено.

Після всіляких досліджень вчені прийшли до висновку, що у Біллі діагноз «розлад множинної особистості». В його свідомості було двадцять чотири абсолютно несформованої особистості. Періодично він відчував себе привабливою жінкою, то політичним діячем, то маленькою дитиною або ув'язненим.

Все-таки це крайнє стан внутрішнього конфлікту. Як правило, при своєчасному зверненні до лікаря подібних ускладнень вдається уникнути. Форми внутрішньоособистісного конфлікту

Щоб визначити, як позбавитися від внутрішнього конфлікту, потрібно зрозуміти, в якій формі він проявляється. Виділяють шість форм: Неврастенія. Людина стає дратівливою, знижується працездатність, він погано спить. З'являються часті головні болі, порушується сон. Постійним супутником стає пригніченість. По суті, неврастенія — це один з видів неврозу. А виникає таке нервово-психічний розлад, бо внутрішній конфлікт дозволений неправильно або малоефективне. Зазвичай неврастенічні симптоми виникають у разі, коли тривалий час людина піддається впливу факторів, що травмують її психіку. Ейфорія. Людина стає надмірно веселим на публіці, висловлює свої позитивні емоції, не піклуючись про відповідність ситуації, сміється зі сльозами на очах. Цій формі конфлікту властиво психомоторне збудження і активність – як мімічна, так і рухова. Регресія. Той, у кого ця форма конфлікту, починає вести себе дуже примітивно і намагається уникнути відповідальності за свої дії. Це своєрідна психологічна захист, тобто людина свідомо повертається туди, де він відчував себе під захистом. Якщо людина починає регресувати, то це пряма ознака невротичної або інфантильної особистості. Проекція. Ця форма характеризується тим, що особистість починає приписувати недоліки іншій людині, критикувати інших людей. Форма отримала назву класичної проекції або захисту, що передбачає її зв'язок із захистом психологічної. Номадизм. Людина тяжіє до частих змін. Це може бути постійна зміна партнера, роботи або місця проживання. Раціоналізм. У цій формі конфлікту людині властиво виправдовувати свої вчинки і дії. Тобто особистість намагається свої справжні мотиви, почуття і думки переформулювати так, щоб власне поведінка не викликала протест. Пояснити таку поведінку можна тим, що людина хоче поважати себе і зберегти в своїх же очах гідність. Шляхи вирішення конфлікту

Якщо людина не розуміє проблеми внутрішнього конфлікту і не хоче звертатися до психологів, то можна спробувати впоратися з явищем самостійно. Але залучити близьких людей все одно доведеться. Отже, є кілька способів вирішувати конфлікти і розбіжності. Розглянемо кожен окремо. Компроміс

Для вирішення внутрішнього конфлікту можна спробувати компромісні рішення. Тобто перед тим як вирішити проблему, потрібно дати собі видимість вибору. Наприклад, куди піти: на теніс або шахи? І тут же необхідно вибрати третій варіант, наприклад, легку атлетику. Не потрібно давати собі шансу засумніватися.

Не варто завжди намагатися вибирати, можна поєднати — це і є компроміс. Адже щоб приготувати собі сендвічі з шинкою і сиром, не потрібно в магазині вибирати, що купити: сир або шинку. Для задоволення потреби слід взяти і того, і того, і по трохи.

Ще можна відмовитися вирішувати проблему і стати фаталістом. Тобто людина приймає все, що дає доля, і не втручається у перебіг подій.

Є приклад, коли чоловік вилікувався від внутрішнього конфлікту, лише закривши свідомість для думок, які він вважає неприйнятними. Цю людину звуть Вільям Стенлі Мілліган, і він просто відмовився реалізовувати те, що вважав для себе неприпустимим.

Щоб успішно впоратися з проблемою, іноді досить підлаштуватися під певні обставини. Але така поведінка не повинно увійти у звичку. А ось коригувати власні засади та цінності дуже потрібно. Мрії

Деякі фахівці радять прикрашати проблеми, тим самим почати фантазувати. Це означає, що людина буде жити в своїх фантазіях і всі його "хочу і повинна" не будуть між собою конфліктувати. Але все-таки більшість психологів не відносяться до цього способу серйозно. На їх думку, краще не ховатися за фантазіями, а підбадьорювати себе в складних ситуаціях. Фраза про те, що безвихідних ситуацій не буває, прекрасно підходить для цих цілей. Прийняття власних достоїнств

Кожна людина має сильні сторони, і щоб їх знайти, людині потрібно розібратися в собі. Найчастіше люди не приділяють своїм досягненням належної уваги. Тому вони постійно скаржаться на те, що їм не вистачає можливостей. Але справа не в нестачі останніх, а в тому, що людина не хоче бачити способи вирішення проблеми. Можна сказати, що внутрішній конфлікт — це об'єктивне ставлення людини до самої себе. А всього-то треба сісти і подумати, чим особистість вигідно відрізняється від інших. Якщо знайти в собі те, що заслуговує поваги і є сильною стороною, то подолання внутрішніх конфліктів перестане бути проблемою.

Виникають конфлікти в основному з-за того, що людина не розуміє сам, чим він цінний, але намагається довести це оточуючим. Сильної людини ніхто не буде стібати і принижувати, адже він поважає себе, а значить, що його поважають оточуючі. Призначення

Внутрішні конфлікти руйнують особистість, адже в цій боротьбі є тільки переможені. Людина з задоволенням перекладає відповідальність за себе на інших людей або підлаштовується під соціум. Але якщо особистість знайшла своє призначення, то внутрішня гармонія відновлюється. Особистість стає сильною і завдяки внутрішній установці не дозволяє нав'язувати собі щось або збити себе з пантелику.

Простіше кажучи, для щастя потрібно улюблену справу. Воно буде джерелом позитивних емоцій, натхнення і життєвих сил. Саме чоловік, який зрозумів своє призначення, сильний духом, щасливий і здатний вирішити будь-які проблеми. Догляд

Людина свідомо ухиляється від того, щоб вирішити проблему. Важкий вибір робити не доводиться, а отже, особистість відчуває полегшення на якийсь період. По суті, людина просто чекає, що проблема зникне сама собою, і якщо вона не зникає, то конфлікт тільки посилюється. Сублімація

Внутрішній конфлікт за цим способом вирішується завдяки тому, що особистість перекладає психічну енергію в прийнятні форми. Це один з найбільш дієвих методів, так як він дозволяє не тільки знайти причину, але і впливати на неї. Вміння сублімувати потрібно розвивати постійними вправами, незважаючи на те, що воно є у всіх людей. Переорієнтація

За цим способом люди спочатку повинні зрозуміти причину, яка спровокувала конфлікт, і хто або що її спровокували. Для того щоб застосовувати переорієнтацію, потрібно володіти умінням управляти мотивацією. Метод не швидкий, але і відмінний результат гарантовано. Якщо не виходить самому розібратися у власній системі цінностей особистості, то необхідно звернутися до фахівця. Під керівництвом психолога позбутися від конфлікту буде набагато простіше. Витіснення

Якщо особистість намагається витіснити неприйнятні для себе думки і мотиви, то це теж вважається способом позбавлення від конфлікту. Зазвичай до такого способу вдаються інфантильні незрілі особистості. Їм простіше забути щось або заборонити собі думати про це, ніж намагатися усунути причину. Позиція страуса в піску не є ефективною, хоча б тому що не помічати проблеми не означає її викорінити. Велика ймовірність повторення конфлікту, і не факт, що це буде не в більш серйозній формі. Корекція

Кожна людина має про себе якісь вистави. Суть методу полягає в тому, що боротьба йде не з причиною конфлікту, а з власними уявленнями особистості про неї. Тобто простіше не шукати шляхи викорінення причини, а всього лише навсього змінити ставлення до останньої. Ефект від методу досить-таки середній, хоча є люди, яким він реально допоміг. Загалом, якщо людина розуміє, що у нього є проблема, і її потрібно вирішити, то способи її вирішення має вибирати сам. Адже саме від впевненості у своїх силах більшою мірою залежить результат. Висновок

Отже, рекомендуємо повторити деякі моменти статті, щоб назавжди закріпити. Внутрішньоособистісний конфлікт — це серйозна проблема, яку не потрібно недооцінювати. Відсутність належної уваги та пошуку шляхів вирішення конфлікту може призвести до численних хвороб, серед них є і психіатричні. Причин внутрішнього конфлікту досить багато, а значить не треба діяти по порад в інтернеті або від знайомих. У всіх різні ситуації і причини тієї чи іншої поведінки. І якщо підійшло одній людині, то не значить що підійде і іншому. Найкраще йти до психолога, адже тільки фахівець допоможе розібратися в причинах і усунути їх. Способів вирішення внутрішньоособистісного конфлікту теж чимало, але тут діє той же принцип, що і з причинами. Які б відгуки були негативні про те чи іншому методі, вибирати, як вирішувати свої проблеми, має лише людина. Якщо він відчуває, що саме так зможе позбутися від конфлікту, то не варто покладатися на думку оточуючих.

На завершення варто зазначити: щоб раз і назавжди вирішити проблему, потрібно знати, як це робиться. А знає це тільки фахівець. Тому не нехтуйте допомогою професіоналів, адже вони для цього й існують — допомагати розбиратися в собі. Автор: Плугатарьова Яна 2 Серпня, 2018


banner14

Категория: Развлечения

Внутрішній конфлікт - це... Подолання внутрішніх конфліктів


Написать комментарий

Оставлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.