Эта опция сбросит домашнюю страницу этого сайта. Восстановление любых закрытых виджетов или категорий.

Сбросить

Низька самооцінка: ознаки, причини, наслідки, як з нею боротися?


Опубликованно 11.08.2018 03:15

Низька самооцінка: ознаки, причини, наслідки, як з нею боротися?

«Я гірше інших...», «Мені постійно не щастить, тому що я – невдаха»... Знайомо? Це все перші ознаки низької самооцінки. Людина із заниженим рівнем самооцінки добровільно «замикає себе у в'язниці» особистих можливостей. Він не може повноцінно реалізовуватися в житті, досягти успіху. Йому комфортно наодинці з самим собою. Таке «ув'язнення» від соціуму буде прийматися людиною як норма. Але через деякий час людина з заниженою самооцінкою зрозуміє, що глибоко нещасний. Його боязкість, боязкість, достаток комплексів не дають йти далі по життю. Вони буквально пов'язали йому руки. Перший крок для виходу з цього замкненого кола – зрозуміти причину такого стану. Спробуємо розібратися в собі? Що таке рівень самооцінки?

Самооцінка – це загадкова властивість людини, яке виникає несвідомо. Її рівень формується в процесі дорослішання і формування особистості. Самооцінка складається з сприйняття себе, своїх внутрішніх якостей, можливостей, місця в соціумі й у прояві своєї цінності.

Почуття власної гідності – прояв здорової самооцінки.

Самооцінка визначає взаємини з іншими людьми, вибір і мета в житті.

Здоровий адекватний рівень самооцінки – основний показник зрілої людини як особистості. У чому певний її рівень закладається ще в дитинстві. Низька самооцінка яка?

На превеликий жаль, батьки не звертають уваги на рівень самооцінки своєї дитини. А даремно. При вихованні вони керуються своєю інтуїцією і прикладом своїх батьків. Проте виховувати дитину так, як вас виховували батьки, не слід. Можливо, їх підхід був не зовсім правильним. І вашій дитині він не підходить.

В результаті неправильного підходу батьків до виховання дитини можуть сформуватися ознаки низької самооцінки. Розвивається тривожність, нерішучість, залежність від думки оточуючих. Такі ознаки вказують на занижений рівень самооцінки людини.

Занижена самооцінка – це складний симптоматичний комплекс, який негативно впливає на життя людини. "Симптоми" низької самооцінки

Розглянемо яскраві симптоми заниженої самооцінки: у поведінці проявляється «приреченість»; схильність довіряти не тій людині, поступаючись йому і здійснювати невигідний вчинок для Вас; незадоволеність своїми стосунками з оточуючими людьми; надмірна чутливість і вразливість; підвищена тривожність і занепокоєння в нестандартній нової ситуації; нерішучість у прийнятті рішення; невпевненість у собі робити те, що багато роблять без особливих зусиль; скутість і дискомфорт у присутності інших людей; утримуватися від публічного висловлення своєї думки, навіть у колі близьких Вам людей; почуття несчастности і обділеності; постійне порівняння себе з іншими, щоб оцінити рівень успіху або ставлення до своєї персони.

Відомий фахівець доктор Мерилін Соренсен, яка заснувала Інститут Самооцінки в США, вважає, що низька самооцінка – це розлад мислення. При цій патології» людина стійко переконаний в тому, що він неадекватний, нездатний, некомпетентний і непривабливий. Таке мислення призводить до формування емоцій і почуттів, які змушують людину постійно в собі сумніватися або відмовлятися змінювати щось у своєму житті. Приміром, людина ходить на нецікаву роботу вже багато років. Таке пасивне ставлення до самого себе є руйнівним.

Людина з заниженою самооцінкою часто відмовляється від вигідної пропозиції. Так, він буде продовжувати ходити на нецікаву роботу і жити, як приречений в'язень власного руйнівного мислення. Як формується низька самооцінка?

Безперечно, низька самооцінка формується ще з дитинства. Саме в цей період у людини складається уявлення про себе як про особистість. В основному цей процес починається ще з народження і може тривати до підліткового віку.

Ознаки низької самооцінки у дитини формуються з отриманням раннього досвіду. Приміром, якщо дитина народилася у повній благополучній сім'ї, в якій його підтримують і люблять, він відчуває свою значимість і потрібність, користується свободою вибору, добре взаємодіє з людьми, то, швидше за все, у нього буде здорова адекватна самооцінка.

Якщо ж дитину виховують у жорсткій суворої формі, багато критикують, висміюють, принижують, пригнічують і не підтримують, то напевно в нього буде занижена самооцінка, якщо не низька. Негативні умови для формування здорової самооцінки

На рівень самооцінки впливають деякі негативні фактори. Ознаки низької самооцінки розвиваються на тлі вербального, сексуального, емоційного і фізичного насильства. В результаті цих умовах у дитини розвивається глибока емоційна біль.

Розглянемо умови, які перешкоджають формуванню адекватної самооцінки: якщо батьки відмовилися від дитини; якщо дитина дорослішає, усвідомлюючи свою незначимость, непотрібність і некомпетентність; за ігнорування почуттів дитини; приниження, насильство, примус дитини; надмірна критика, глузування; брак підтримки і допомоги; якщо хтось сильно хворий з найближчого оточення дитини; якщо дитині ніколи не казали, що люблять його; при нестачі похвали за досягнення і успіхи.

Ознаки низької самооцінки у жінок спостерігаються частіше, ніж у чоловіків. Однак це не зовсім так. Чоловіки в рівній мірі страждають заниженою самооцінкою, просто не зізнаються в цьому оточуючим. Ознаки низької самооцінки: причини у жінок

Дійсно, жінки часто зізнаються самі собі, що недостатньо впевнені в собі і у них занижена самооцінка. Причина досить тривіальна: можливо, батьки хотіли хлопчика, а на світ з'явилася дівчинка. Не зробили аборт вчасно. Так буває. Проте дитина, будучи плодом, відчуває емоції своєї матері. Небажання батьків мати цього малюка проявляється у вигляді посилу цього плоду: «Він не потрібний, його не чекають». В таких умовах людина вже народжується з заниженою самооцінкою.

Низька самооцінка може розвиватися протягом всього життя. Приміром, батьки дівчинки часто порівнювали її з іншими дітьми. Звичайно, батьки це робили, щоб змотивувати дочка на подальший розвиток. Також і в садку, і в школі йде постійне порівняння з іншими дітьми. Гірше всього, якщо порівнюють дітей в сім'ї. Приміром, якщо виховується кілька дітей. Наскільки часто Ви чули таку фразу від батьків: «Дивись, доча, а Марина краще тебе пише (малює, танцює, читає)» або «Ти такий же невдаха, як і твій батько». Список «ласкавих» слів нескінченний. Поступово розвивається у дитини нелюбов до себе. Він справді вірить у те, що у нього нічого не виходить. Якщо говорити людині, що вона свиня, то він скоро захрюкає. Це з цієї ж опери. Про яку здорову самооцінку може йти мова?

Типові ознаки низької самооцінки жінки: Критика в сім'ї, в садку, в школі. Оголошували бойкот з незрозумілої причини в класі.

Не хотіла дружити подруга в університеті. Зрада хлопця до іншої дівчини (демонстрація того, що хтось краще за Вас).

Якщо викладач, працедавець, чоловік не цінують Ваші старання і не підтримують. Якщо дівчинка виховувалася в сім'ї, у якої були фінансові труднощі. З дитинства дитина бачить, що у кого-то іграшка, велосипед, одяг, машини, квартира краще.

Безумовно, всі ці фактори засмучують і перешкоджають визначати і ухвалювати свої достоїнства. Чим заважає низька самооцінка?

Низька самооцінка може «прийти» до людини як ніби важка хвороба, незалежно від віку, статі, національності, релігії, освіти і професії.

Причому кількість людей, які буквально страждають від низької самооцінки, неухильно зростає.

Якщо є ознаки низької самооцінки, які наслідки? Розглянемо детальніше: Людина не може повністю насолоджуватися життям. Всередині себе він завжди щось оцінює: хто в що одягнений, як ходить, як приймає його суспільство. Навіть дрібна халепа в житті може вивести з рівноваги і нанести ще один удар по самооцінці. Людина із заниженою самооцінкою не досягає наміченої мети. Він боїться щось виправляти, часто не починає нові справи. Він низько оцінює себе, не вірить у власні можливості, тому не рухається вперед. Низький рівень самооцінки заважає побудові взаємин з людьми. Людина ставить іншого вище себе при спілкуванні. Боїться першим написати, зателефонувати...

Занижена самооцінка впливає на всі без винятку аспекти життя. Виникає відкрите питання: "Якщо хто-то в дитинстві сприяв заниженої самооцінки у вас, то чому ХТОСЬ повинен вами керувати? Хіба Ви не господар свого життя? Чи залишається зізнатися в тому, що я – це маріонетка і мною граються?". Ознаки низької самооцінки: як боротися?

Перше негласне правило: змінюємо ставлення до себе коханому.

Друге – перетворюємо негатив в позитив. Замінити фразу «Я цього не вартий» на «Я як ніхто підходжу на це».

Третє правило: складіть список своїх достоїнств і успіхів. Наприклад, «Я отримала вищу освіту, вмію грати в шахи, стала мамою/татом, вивчила іноземна мова...».

Четверте правило: не порівнюйте себе з іншими. Навіщо «підгодовувати» свою занижену самооцінку? Хваліть себе навіть за найменші успіхи.

П'яте правило: знайдіть причину. Джерело проблеми об'єктивно може виявити психолог. Тільки з допомогою його професійної допомоги ви переможете цей руйнує вас зсередини симптом. Автор: Лілія Чуяс 4 Серпня, 2018


banner14

Категория: Развлечения

Низька самооцінка: ознаки, причини, наслідки, як з нею боротися?


Написать комментарий

Оставлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.