Эта опция сбросит домашнюю страницу этого сайта. Восстановление любых закрытых виджетов или категорий.

Сбросить

Професійна перепідготовка з психології. Книги з психології людини


Опубликованно 12.08.2018 00:55

Професійна перепідготовка з психології. Книги з психології людини

Особливістю сучасного часу є висока інтенсивність і різноманіття соціальних процесів. Якщо в минулому столітті вибір професійного шляху після закінчення школи був рішенням, як правило, що визначає весь життєвий шлях людини, то сьогодні вчені рекомендують міняти сферу діяльності кожні 5-7 років.

Великий вітчизняний психолог Олексій Миколайович Леонтьєв в свій час сказав, що XXI століття – століття психології. Професійна перепідготовка з психології – це найбільш оптимальний варіант для придбання нової кваліфікації, який пропонує нинішня освітня система. Навіщо міняти професію або купувати нову кваліфікацію

Благополуччя людини багато в чому залежить від його самореалізації. Як обрати роботу, яка забезпечить нас високим заробітком, відчуттям задоволення від того, що ми робимо, і дасть можливість для кар'єрного росту? Таке питання займає уми більшої частини випускників шкіл та їх батьків.

Але найдивовижніше, що справжнє задоволення від своєї роботи отримують лише близько половини працюючого населення (і є підстави вважати, що це дуже завищене значення). Як відомо, усвідомлення проблеми – це вже половина вирішення. Якщо людина усвідомлює, що робота перестала приносити задоволення (а може, ніколи й не подобалася), немає можливості для кар'єрного росту в даній сфері, або просто усвідомив, що хоче змінити кваліфікацію, але отримувати чергове вищу освіту немає можливості або бажання, то слід звернути увагу на можливість проф. перепідготовки.

Що корисно знати, якщо вибір подальшого шляху зроблено на користь психології? Про це у статті.

Психологія – професія майбутнього

Прийнято вважати, що психологами стають ті люди, які хочуть розібратися, перш за все, зі своїми проблемами. Багато в чому це дійсно так. Більше того, більшості це вдається, а заодно купується цінний досвід у вирішенні душевних проблем.

Людина істота соціальне, ми всі маємо унікальний життєвий досвід і з самого народження включені у різноманітні відносини. І у кожного індивіда, рано чи пізно, виникають ситуації, в яких не виходить розібратися самостійно. Принаймні зробити це ефективно і, по можливості, без втрат. Саме такі випадки є полем діяльності психолога.

Немає нічого дивного в тому, що книги з психології людини, користуються величезним попитом в книжкових магазинах і з кожним роком набувають все більшої популярності. Іншими словами, психологічна допомога – це те, що буде затребуване у всі часи.

Придбання нової кваліфікації

Якщо ви маєте намір змінити своє робоче місце на психологічну діяльність, вже визначилися з напрямком, в якому бажаєте розвиватися, то кращим варіантом отримання нової кваліфікації буде професійна перепідготовка з психології. По закінченні навчання ви отримаєте диплом про додатковому (вищому) освіту з присвоєнням нової кваліфікації, на підставі якої зможете здійснювати психологічну діяльність.

Не варто плутати додаткову освіту з настільки популярними короткостроковими психологічними курсами, які сьогодні часто проводяться громадянами сумнівною компетентності, дуже часто з метою банальної наживи. Освітня програма складається з декількох модулів і повинна давати базові знання з різних психологічних дисциплін.

Фактично ви купуєте другу вищу освіту. Тривалість навчання зазвичай становить від 250 до 2000 академічних годин, в перерахунку на розклад вищих освітніх установ – близько 2,5 року. Багато освітні організації йдуть в ногу з часом і пропонують можливість повноцінного дистанційного навчання з психології. Так як психологом працювати можуть тільки особи, які мають вищу освіту, виходить непогана економія часу і коштів, враховуючи, що одна вища ви вже маєте.

Вибір освітньої організації

Освітні організації, які здійснюють діяльність по професійній перепідготовці, повинні мати відповідну ліцензію на додаткову професійну освіту. При виборі постачальника освітніх послуг наявність ліцензії є одним з вирішальних вимог. Якщо установа, що видала диплом, такої ліцензії не має, то документ про освіту не буде дійсним. Відповідно, є ризик втратити гроші і час.

Також потрібно ретельно підійти до вибору програми професійної перепідготовки з психології, вирішальним фактором тут буде виступати та спрямованість, сфера діяльності, в якій ви плануєте працювати.

Наприклад, програми можуть бути спрямовані на підготовку фахівців таких напрямків, як: педагогічна психологія – дає можливість працювати в освітніх установах; юридична психологія – такі фахівці затребувані, наприклад, в правоохоронних органах; клінічна (медична) психологія – професійна перепідготовка з клінічної психології дає можливість працювати в закладах охорони здоров'я, психоневрологічних диспансерах і т. д.; корекційна (спеціальна) психологія – здійснення діяльності з людьми, що мають обмежені можливості здоров'я; психологічне консультування – оволодіння компетенціями, які дозволяють здійснювати консультування – одна з найбільш затребуваних напрямків роботи.

Наведений перелік далеко не вичерпний, програм підготовки існує набагато більше і періодично розробляються нові. Практично в кожному виді людської діяльності може працювати психолог, що спеціалізується на особливості сфери.

Підвищення професійної компетенції

Кожен психолог знає, що мало отримати офіційний документ про освіту. Щоб досягти майстерності у своїй ніші, необхідно регулярно займатися поповненням методичного інструментарію і розширювати кругозір. Саме доступне з того, що дозволяє домагатися особистісного і професійного зростання, - це формування власної бібліотеки, регулярне проходження курсів з психології та участь у професійних спільнотах.

Інформаційні технології відкрили нові можливості для оволодіння спеціальними знаннями та навичками. Великою популярністю користуються курси і програми з дистанційного навчання психологів, які можна освоювати в зручний для вас час і в комфортній обстановці, наприклад, спокійно за своїм домашнім комп'ютером, коли ніхто не відволікає.

Окремої уваги заслуговує спеціальна література. Строго кажучи, всі книги з психології людини можна розділити на наукові та популярні.

Популярна психологія

При відвідуванні книжкових магазинів неможливо не помітити, що саме стелажі з такою назвою займають найбільший простір. Відразу слід застерегти, що подані тут матеріали, напевно, в 95 % випадків для професійних психологів не представляють практичної цінності.

Цільова аудиторія такої літератури – це люди, які не мають спеціальної психологічної освіти, але які цікавляться питаннями психології, адже, як ми вже з'ясували, більшість людей стикається в житті з психологічними труднощами. Обиватель з легкістю знайде для себе що-небудь цікаве, а якщо пощастить, то й корисне. Але фахівець нічого нового тут, швидше за все, не почерпне.

Якщо розглядати асортимент цього жанру, то можна виділити роботи наступних авторів: Дейл Карнегі «Як здобувати друзів і впливати на людей». Михайло Лабковский – «Хочу і буду». Михайло Литвак автора багато книг, можна вибрати ту, тематика якої найбільш актуальна. Микола Козлов – «Як ставитися до себе і до людей» і т. д. Роберт Кійосакі – «Бідний тато, багатий тато». Брайан Трейсі – «Вийди з зони комфорту». Наукова психологія

Наукова або академічна психологія в магазині територіально знаходиться поруч з популярною, але місця займає значно менше. Це література для спеціалістів. Саме тут знаходяться класичні праці, підручники, словники і т. д.

Кожен, хто стежить за своїм професійним зростанням і прагне його підвищувати, час від часу повинен відвідувати відділ наукової літератури. Поповнення домашньої бібліотеки здійснюється саме шляхом придбання виставлених тут робіт.

Безумовно, в колекції кожного психолога повинні бути наступні праці: Ларрі Хьелл, Деніел Зіглер – «Теорії особистості». С. Л. Рубінштейн – «Основи загальної психології». Л. С. Виготський – його роботи допоможуть розібратися в питаннях вікової психології. Ю. Б. Гіппенрейтер – «Введення в загальну психологію», «Спілкуватися з дитиною. Як?», «Поведінка дитини в руках батьків», «Продовжуємо спілкуватися з дитиною. Так?» і т. д. Мещеряков Б. Р., Зінченко В. П. – «Великий психологічний словник». Роботи Фрейда З., К. Р. Юнга, К. Роджерса та інших представників класичної психології.

Інтернет-ресурси

Можна відчутно заощадити і прискорити процес самоосвіти, використовуючи інформаційні технології.

У Мережі можна придбати літературу, диски, скачувати методичні матеріали. Головне - знати, що саме вам потрібно, і вміти «відокремити зерна від плевел», так як в інтернеті повно матеріалів низької якості, а також сайтів, метою яких є збагачення за рахунок довіри наївних користувачів.

Окремо потрібно сказати, що воістину широкі можливості для самоосвіти відкриває YouTube, там можна знайти навчальні лекції, записи семінарів та інші пізнавальні матеріали.

Підіб'ємо підсумки

Незаперечним є той факт, що психолог – це професія, яка буде набирати популярність все більше і більше. Адже кожна людина у своєму житті стикається з проблемами психологічного характеру, які часто неможливо конструктивно вирішити своїми силами. Як при хворобі людина звертається до лікаря, оскільки при проблемах психологічного плану доцільно і найбільш раціонально скористатися професійною допомогою фахівця – психолога.

Якщо людина має вищу освіту, але в якийсь момент побажав отримати психологічну кваліфікацію, найбільш оптимальним варіантом є професійна перепідготовка, яку можна пройти і дистанційно.

Займатися вдосконаленням майстерності можна не тільки в університетах і бібліотеках, але і шляхом самостійного підбору і вивчення літератури, відвідування спеціалізованих курсів з психології та знайомства з потрібними матеріалами в інтернеті.

Іншими словами, навіть таку дивну науку, як психологія, освоїти може практично кожен, було б бажання, а можливості завжди можна підібрати. Автор: Олексій Дерном 8 Серпня, 2018


banner14

Категория: Развлечения

Професійна перепідготовка з психології. Книги з психології людини


Написать комментарий

Оставлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.