Эта опция сбросит домашнюю страницу этого сайта. Восстановление любых закрытых виджетов или категорий.

Сбросить

Діагностичний комплект Семаго: опис методик, керівництво по використанню, відгуки


Опубликованно 13.08.2018 09:55

Діагностичний комплект Семаго: опис методик, керівництво по використанню, відгуки

Психічний стан здоров'я людини не менш важливо, ніж фізична. У сучасному світі існує велика кількість різних факторів, які можуть негативно вплинути на психіку людини, викликаючи різні розлади і серйозні захворювання. Для того щоб надати належну кваліфіковану медичну допомогу людям з психічними захворюваннями, дуже важливо вчасно поставити точний діагноз. Саме тому психологи і психіатри повинні користуватися перевіреними методиками, які зможуть точно визначити вид і ступінь психічного розладу у пацієнта. Спеціально для таких цілей був створений діагностичний комплект Семаго. Він дозволяє досить точно визначати рівень розвитку дітей різних вікових категорій.

Що таке психодіагностичний комплект Семаго

Для визначення психологічного розвитку створено велику кількість різних методик. Однак не всі з них можна назвати точними і ефективними. Валіза Семаго являє собою спеціальний комплект, розроблений відомими російськими фахівцями – клінічними психологами Михайлом і Наталею Семаго для діагностики психічного стану людини. До складу цього комплекту входить велика кількість спеціальних інструментів і пристосувань, необхідних для практичного використання, підбір яких заснований на багаторічному стаж роботи з людьми, що страждають різними психічними розладами.

Діагностичний комплект Семаго виглядає як звичайний чемоданчик, всередині якого знаходяться тільки актуальні керівництва і методики, спрямовані на поглиблену оцінку стану психіки пацієнта та її базових функцій. За допомогою цього комплекту можна виявити наявність яких-небудь відхилень когнітивного, регуляторного та афективно-емоційного стану людини, а також протестувати операциональную діяльність, особистісну особливість і міжособистісні відносини як у дорослої людини, так і у дитини віком 3-12 років. Для чого необхідний комплект?

Розглянемо діагностичний комплект Семаго, опис його. В даному комплекті міститься велика кількість базових методик і рекомендацій щодо проведення діагностики психологічного розвитку дитини. Валіза Семаго має в комплекті спеціальне методичне керівництво по використанню, у якому міститься опис основних принципів і технологій правильного проведення діагностичних робіт з дітьми і дорослими окремо. Крім керівництва по проведенню досліджень, в комплекті є спеціальна методика по обробці отриманих результатів діагностики. Також всі отримані результати після обробки заносяться в спеціальний робочий журнал психолога з Семаго, який входить в комплект.

Головною складовою в керівництві є опис принципу проведення діагностичних робіт з дітьми молодшого дошкільного віку, а також школярів до 12 років. Специфіка використання комплекту

Великим попитом діагностичний комплект Семаго користується саме серед психологів, що працюють в педагогічному складі різних дошкільних закладів, а також учителів молодших класів початкової школи. Також його часто використовують у своїй діяльності психологи, які працюють в організаціях з інклюзивною освітою. Клінічні психологи, які працюють безпосередньо в лікарнях, і психологи, які займаються соціальним захистом населення, теж застосовують у своїй роботі комплект психолога Семаго. Однак існують деякі різновиди комплекту, які визначаються залежно від того, в якій сфері передбачено його використання і діагностичної контингенту.

Так, припустимо, для проведення робіт з дітьми молодших вікових груп необхідно застосовувати розроблений Семаго Н. Я. діагностичний комплект. У ньому містяться спеціальні методики, спрямовані на виявлення будь-яких відхилень або проблем саме в дитячій психіці, а також є керівництво по усуненню наявних психічних розладів у дітей від трьох до восьми років.

Що ж стосується дітей більш старшого віку, а також дорослих людей, які потребують допомоги спеціаліста, для них передбачений інший вигляд комплекту з дещо іншими методиками роботи. Він називається діагностичний комплект Семаго М. М, який відповідно розробляв Михайло Семаго. Його зазвичай використовують для здійснення спеціальної психологічної підготовки серед випускників педінститутів, майбутніх психологів переважно в таких напрямках, як спеціальна та клінічна психологічна допомога. Також даний діагностичний комплект Семаго використовується під час проведення курсів по підвищенню кваліфікації педагогічного складу освітніх установ, працівників соціального захисту, охорони здоров'я населення та інших сфер діяльності, в яких передбачений тривалий контакт з людьми. З чого складається валізу?

Вміст комплекту представлено різними зручними для застосування формами як у цифровому, так і в паперовому форматі. Комплект Семаго має в своєму складі спеціальні бланки і документацію, яка знадобиться психологів під час роботи. Вона записана на CD-диск в декількох форматах. Підбір формату буде залежати від типу пристрою, що буде використовуватися під час роботи психологом. Також на диску є повний перелік всіх необхідних протоколів з методиками роботи, в яких проводиться фіксація даних, отриманих під час проведення досліджень по кожній конкретній методиці. Повний набір документації, яку містить діагностичний валізу Семаго, включає в себе: Набір бланків для попередньої реєстрації виконаної роботи з пацієнтом. Періодичні звітні бланки, в яких ведеться місячна та річна звітність про психічний стан пацієнта. План проведення заходів з діагностики та консультації пацієнта. Робочий графік психолога з вихідними днями. Краще складати графік на тиждень, проте може бути розписаний і на місяць. Набір бланків для фіксації отриманих результатів досліджень як поверхневих, так і глибоких. Бланки для винесення висновку по проведеним роботам і психічного стану пацієнта. Бланки можуть бути декількох видів: для проміжного і остаточного вердикту. Набір бланків для проведення групових та індивідуальних консультацій та діагностичних робіт, а також корекції поведінки пацієнтів. Статистичний звітний графік.

Крім цього, комплект Семаго містить спеціальний діагностичний альбом, який необхідний для проведення досліджень специфіки пізнавальних здібностей у дітей віком від трьох до восьми років. У цьому діагностичному альбомі містяться деякі класичні та авторські методи, з допомогою яких можна виконувати дослідження, а також опис та рекомендації щодо застосування цих методів на практиці.

Валіза для психолога в поєднанні з іншими методиками

Валіза психолога - діагностичний комплект Семаго пропонує варіантів методик - 25 штук. Вони підходять як для індивідуальної, так і групової терапії і являють собою в першу чергу практичний посібник для виконання діагностики процесів дитячої психіки.

Валіза психолога (діагностичний комплект Семаго) зібрав у собі різні матеріали, які протягом двадцяти років практики використовувалися педагогами-психологами після апробування на малюків, які мають різні види відхилень у розвитку. Автори запропонованих в комплекті методик, Наталія і Михайло Семаго, також розробили спеціальну послідовність, за якою необхідно проводити діагностику. Завдяки цій послідовності, на думку фахівців, можна оптимальним способом досягти певних результатів під час дослідження, а також ефективно коригувати психологічний стан пацієнта.

Природно, діагностичний комплект психолога, Семаго складений, не є панацеєю і не може виключати застосування інших, альтернативних методик ведення діагностики та корекції психологічного стану у дітей. Часто багато фахівців в доповнення до даного комплекту використовують ще кілька дієвих методів дослідження і роботи з відхиленнями у розвитку малюків, які розроблялися відомими дитячими психологами.

Кожна методика дослідження, яку містить діагностичний комплект психолога, Семаго складений, обов'язково має основну мету застосування і керівництво по ефективному використанню матеріалу. Також розписана послідовність виконання діагностичних процедур і критерії проведення аналізу отриманих результатів. Крім цього, в кожному описі є певні нормативи для конкретної вікової групи і чіткі вказівки, для якого саме віку призначена та чи інша методика. Діагностичний комплект Семаго: методичний посібник для психолога

Способів застосування даного комплекту існує кілька. Вони залежать, насамперед, від вікової категорії дітей, для яких призначається тестування. Також значення має обсяг досліджуваної групи. У діагностичний комплект психолога входить кілька об'єднаних блоків, які націлені на різні галузі дослідження психічного стану дітей різних вікових категорій. Використання методик з цього комплекту допустимо для дітей старше трирічного віку. Також деякі методики недоцільно застосовувати до підліткам і дітям старше 12 років. Всього валізу психолога, Семаго складений, містить 5 блоків для діагностики різних психологічних функцій і ступеня розвитку дитини в тому чи іншому віці: Перший блок призначений для діагностики таких функцій, як працездатність, увага та пам'ять. Другий блок направлений на виявлення специфіки в зоровому сприйнятті дитини. Третій блок необхідний для визначення стану таких функцій, як вербально-логічне і невербальне мислення у різних вікових категоріях. Четвертий блок використовується для виявлення того, наскільки сформовано просторове уявлення про реальність у дітей старше п'яти років. П'ятий блок необхідний для того, щоб з'ясувати, наскільки дитина розуміє складні логіко-граматичні мовні конструкції.

Кожен з цих блоків можна використовувати як самостійно, так і для комплексної діагностики психологічного розвитку в цілому. Отримані результати обов'язково заносять у спеціальний журнал педагога-психолога, Семаго розроблений. Нерідко на додаток до цим блокам застосовується нейропсихологічний підхід.

Матриці Дж. Равена

Даний метод діагностики складається з 36 завдань, які, в свою чергу, поділяються на 3 підгрупи, по 12 у кожній. Всі підгрупи мають свої певні позначення: А, В і АВ. Оцінювання результатів дослідження проводиться за спеціальною шкалою, яка сформована за всіма правилами, а тому оцінка здібностей пацієнта, подвергшегося даного тесту, буде максимально точної і надійної. Під час проведення цього тесту створюються відповідні умови, при яких у пацієнта зможе проявитися ясне мислення, що сприяє адекватному прийняття рішень, і цілісне сприйняття ситуації, а також розуміння того, що відбувається. Спочатку дитина тестується в спокійній обстановці, після чого той же самий тест проводиться в прискореному режимі, під час якого і виявляється прояв орієнтації в нестандартних ситуаціях.

З допомогою цього тесту можна безпомилково визначити, наскільки добре дитина сприймає навколишню дійсність і наскільки добре він може орієнтуватися в тому, що відбувається. Кінцева підсумкова оцінка перевіряються якостей являє собою загальну суму правильно виконаних завдань, які внесені в журнал психолога, Семаго розроблений. Однак враховуються тільки ті завдання, які дитина змогла виконати в спокійному режимі. Даний метод використовується для тестування дітей віком 4-10 років. Методика Виготського-Сахарова

Даний вид методики використовується переважно для проведення оціночної діагностики щодо специфіки і рівня сприйняття дитиною того, що відбувається, а також щоб визначити, наскільки він взагалі розуміє значення тих чи інших дій. Насамперед виконується перевірка вміння узагальнювати і розмежовувати абстрактні об'єкти за яким-небудь певним схожими ознаками.

Завдяки використанню цієї методики можна визначити здатність дитини до групування абстрактних предметів або зображень, які будуть представлені йому, на підставі конкретно виділених специфічних ознак, притаманних кожній групі окремо. Також цей тест допомагає визначити, які саме об'єднуючі фактори є для дитини пріоритетним, що він виділяє в першу чергу і на чому саме акцентує свою увагу. В діагностичному комплекті Семаго представлено кілька авторських варіантів по проведенню аналітичних дій щодо отриманих результатів. У методиці проведення даного тесту використовують об'ємні дерев'яні фігури в кількості 25 штук, які відрізняються один від одного величиною, формою, кольором і висотою. Стандартний набір фігур зазвичай використовують для тестування дітей віком 2,5-3 роки.

Методика опосередкованого запам'ятовування

Основне призначення даної методики полягає у визначенні функції запам'ятовування дитини в різному віці. Також з її допомогою досліджується схильність до застосування різних прийомів для опосередкованого запам'ятовування великого обсягу матеріалу. Тестування спрямоване на діагностику розумових здібностей дитини і можливості виділяти необхідне з отриманого обсягу інформації.

На практиці неодноразово було доведено, що застосування під час тестування маловідомих для сучасного дитини малюнків, таких, наприклад, як пір'яна ручка або чорнильниця, викликало у більшості дітей стан якогось ступору, і тільки деякі включали свою фантазію і давали досить непередбачувані відповіді на питання про те, що зображено. Таким чином, цей тест допомагає у визначенні особливості когнітивної стратегії і зорового сприйняття дітей різного типу. Зазвичай дане тестування проводиться на дітей 5-8 років, оскільки у більш старшого віку вже спостерігається прояв логічного пояснення побаченого і запам'ятовування отриманої раніше інформації. Методика В. М. Когана

Тестування дитини за методикою Когана використовують для того, щоб визначити рівень зосередженості і концентрації уваги на чомусь важливому. Основні параметри, які потрапляють під перевірку даними тестуванням, - це фіксація уваги, а також його розмежування на один, два або три важливих об'єкту одночасно. Крім цього, визначаються критерії, за якими дитина віддає перевагу тому чи іншому об'єкту під час перемикання уваги між ними. Додатково проводиться діагностика рівня працездатності дитини, а також динаміки та наявності специфічних психічних характеристик при виконанні різних інтелектуальних завдань.

Під час проведення аналізу отриманих результатів, за умови, що тестування було проведено якісно і у відповідності з усіма рекомендаціями, можна також визначити рівень мотивації дитини. В залежності від запропонованого винагороди також можна визначити, наскільки дитина може бути зацікавлений у виконанні тієї чи іншої дії, що може мотивувати його до прояву інтересу щодо виконання різних дій і на чому переважно акцентується його увагу.

Якщо оцінювати тестування за методикою Когана, то можна поставити йому відносно високі бали, оскільки воно захоплює найбільшу кількість різних аспектів психологічних функцій, а також відрізняється широким спектром інтерпретування отриманих результатів досліджень. Тестування виконується за допомогою карток, на яких зображені геометричні фігури різних кольорів в площині, всього таких карток, згідно з методикою, передбачено 25 штук. Крім цього, в комплекті також міститься спеціальна таблиця з кількома графами, де ліворуч знаходяться кольорові зигзаги, практично завжди їх 5 штук, а з іншого боку таблиці є зображення п'яти форм, які відповідають кольоровій гамі зигзагів. Даний вид тестування має кілька різновидів, які використовуються для різних вікових категорій дітей рекомендовано це тест для дітей 5-9 років, проте конкретний вік може змінюватися. Методика «Виключення предметів»

Основне призначення даного виду тестування полягає в тому, щоб визначити, наскільки у дитини сформувалося узагальнення різних речей за допомогою візуального сприйняття. Сам принцип тесту передбачає виняток із загального ряду чотирьох предметів одного зайвого, який не пов'язаний з іншими трьома основною відмінною особливістю. Крім визначення рівня узагальнення з допомогою цього тесту можна виявити початкові психічні відхилення у дитини, а також приховані схильності до розвитку такого небезпечного психічного розладу, як шизофренія. Основне прояву ознак шизофренії спостерігається у людей в період статевого дозрівання, однак її ранні задатки можна розглянути і в ранньому дитячому віці. Однак у цьому разі під час проведення аналізу отриманих результатів необхідно бути гранично точним і акуратним, оскільки не завжди нестандартне мислення є ознаками психічного відхилення, в деяких випадках це може бути лише проявом креативних задатків і особливо рівня розвитку малюка, як особистості.

Основним призначення даного тесту є визначення того, наскільки у дитини сформовано понятійний розвиток, а також виділення істотних змістовних ознак конкретної групи предметів. Насамперед тестуються когнітивні особливості психіки. За допомогою отриманих результатів можна визначити, наскільки дитина здатний узагальнювати певні види предметів, акцентуючи увагу на явних схожих ознаках у кожному з них. Також дана методика визначає ступінь розвитку логічного аргументування під час вибору того чи іншого предмета для групового об'єднання.

Специфіка даного виду тестування полягає в жорстко встановлених межах вибору, перед якими поставлено дитина, виключається право на помилку. Саме тому отримані результати в більшості випадків мають чітко позначене визначення. Залежно від поведінки дитини під час вибору, а також наведених їм аргументів щодо того, чому саме ці предмети повинні перебувати в одній групі, психолог зможе дати точний висновок щодо ступеня розвиненості логічного мислення і понятійного розмежування. Всього тест має поділ на п'ять варіативних серій, кожна з яких містить у собі 4 завдання. Для визначення кожної конкретної психологічної функції існує своя серія завдань. Даний тест може бути використаний для різних вікових категорій дітей, починаючи від трьох років, коли пропонуються більш легкі варіанти завдань, і закінчуючи групою 12-14 років, коли вже тестування безпосередньо націлене на виявлення наявності задатків різних психічних відхилень. Методика «Кубики Коса»

Основне призначення використання даної методики полягає в тому, щоб визначити, яким чином сформовано конструктивне просторове мислення, а також здатності дитини до просторового аналізу і синтезу. Застосування даного виду тестування допомагає виявити наявність різних проблем щодо просторової орієнтації та подання реальності. Ця методика в більшості випадків застосовується для діагностики когнітивної складової процесу пізнання, крім цього, її використовують для визначення вибагливого рівня розвитку.

У складі тестового матеріалу є 9 різнокольорових кубиків, у яких кожна сторона пофарбована різним кольором, 12 різнокольорових тематичних малюнків, на яких є нумерація, оскільки вона необхідна для виконання тестування. Зазвичай під час проведення тесту з малюнками їх показують по порядку у відповідності з нумерацією, так як візерунок на кожному наступному зображенні більш складний для розпізнавання, ніж попередній. Дане тестування орієнтоване на дітей віком від чотирьох до дев'яти років. Методика «Встановлення послідовності подій»

Дана методика тестування призначена в основному для виявлення специфіки мислення і логічного сприйняття у дітей дошкільного і молодшого шкільного віку. З допомогою цього тесту можна визначити схильність дитини до встановлення причинно-наслідкового, а також тимчасово-просторової зв'язку між тими чи іншими подіями. Крім цього, завдяки тесту діагностується мовленнєвий розвиток і відповідність рівня мовленнєвих здібностей нормативами для кожної конкретної вікової групи.

У складі методики є чотири оригінальні сюжетні послідовності, які до недавнього часу не використовувалися в психологічній діагностиці і дослідженнях. В кожному з цих чотирьох сюжетів представлені різні за ступенем складності послідовні дії. Від першої і до останньої серії складність дій зростає. Принцип визначення і рівень складності послідовностей заснований як на самому сюжеті зображень, так і на їх кількості. Звичайно для тестування використовується 3-6 малюнків, які додаються в сюжет з наростаючим рівнем складності. Це допомагає визначити не тільки основний сюжет, але й підтекст кожного з них, а також вказує на просторову структуру і характер сюжетної лінії. Дана методика може використовуватися для тестування дітей віком від чотирьох до восьми років. Відгуки про методики психологів Семаго

Ті, хто користувався діагностичним валізкою, відзначають, що це річ корисна, особливо для початківців психологів. Набір відрізняється хорошою підбіркою методичного матеріалу. Особливо комплекти корисні для роботи з дітьми дошкільного віку та шкільного. Автор: Оксана Сергєєва 7 Серпня, 2018


banner14

Категория: Развлечения

Діагностичний комплект Семаго: опис методик, керівництво по використанню, відгуки


Написать комментарий

Оставлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.