Эта опция сбросит домашнюю страницу этого сайта. Восстановление любых закрытых виджетов или категорий.

Сбросить

Людина мудріше - життя красивішим. Чим відрізняється мудрий чоловік від розумного?


Опубликованно 14.08.2018 03:15

Людина мудріше - життя красивішим. Чим відрізняється мудрий чоловік від розумного?

Мудрість існувала у всі часи. Якщо вірити біблійним переказом, вона була ще до того, як з'явилося людство. Соломон в книзі пише від імені Мудрості:

Я народилася перш, ніж підняті були гори, перш пагорбів, коли ще Він не створив ні землі, ні полів, ні засад всесвіту (притч. 8:25-26).

Мудрість - художниця світу. І любителі хімії, біології чи іншої науки підтвердять: світ влаштований мудро.

Мудрість цінується людьми. Вона приносить радість. Не менше шанується і розум. Деколи буває складно визначити, чим відрізняється розумна людина від мудрого. Конфуцій, Сократ та інші мислителі минулого не проводили чітку грань між значеннями цих слів, але в сучасному світі така тенденція є.

Три щаблі

Зазвичай у людському розумі слова "дурний", "розумний", "мудрий" розставлені в певному порядку за ступенем їх значущості для людини. Це щаблі розвитку, де дурість займає останнє місце, а мудрість цінується вище решти. Світом гуляють затвердження "Хороші оцінки нічого не значать" або "Розумний в навчанні - дурне в житті". І це дійсно так. Освічена людина не обов'язково розумний, а розумний - не обов'язково мудрий.

Перш ніж знайти відмінності між розумом і мудрістю, варто визначити, чим відрізняється розумна людина від дурного.

Хто тут розумний?

Зверніть увагу. Розумну людину від дурного можна відрізнити за деякими ознаками. Розумна людина здатний поміняти свою точку зору, тому що все піддає сумніву. Він відкритий до отримання нових знань і розвитку. Тоді як з дурним марно сперечатися. Розумні люди досконально вивчають ситуацію, перш ніж робити висновки. Вони володіють хорошим почуттям гумору. Їх жарти не поверхневі, а з глибоким змістом. Для розумних помилка - це невдала спроба. Вони вчаться на своїх промахах і намагаються не наступати на ті ж граблі. У розумної людини відповідне оточення - він спілкується з рівними собі, тому що це дозволяє розвиватися. Більш того, він спілкується з певною метою, не витрачаючи свій час.

Як кажуть, краще бути розумним і глупить, ніж бути дурним і мудрувати. Наявність розуму не завжди рятує людину від дурниць, тому що людині властиво часом керуватися емоціями і почуттями. А іноді діяти за звичкою. Так що людина може помилятися просто з-за того, що він не звик "включати" розум, коли це потрібно. Не всі люблять думати. Цьому теж треба вчитися і в цьому тренувати себе.

Однак крім розуму, є щось таємниче, і це - мудрість.

Притча

Про що тільки не писалися притчі. На які питання вони не відповідали. На питання, чим мудра людина відрізняється від розумного, притчі відповідають вкрай рідко, але все ж це трапляється. Нижче приклад.

Одного разу зустрілися Знання, Хитрість і Розум. Знання і Хитрість стали сперечатися, хто з них важливіший. Розум тримався осторонь, щоб зберегти з ними добрі стосунки і згодом використовувати обох. Але спір розгорявся, і вони наполегливо стали приставати до Розуму, щоб він виніс судження - хто з них важливіший. Розум же вирішив звалити цю відповідальність на Мудрого. Тому що той був авторитетом і для нього. Мудрий був дядьком Розуму, хоча вони спілкувалися нечасто. І ось пішли вони втрьох до Мудрого Постукали в двері. Відкрила їм його дружина - Совість. Виявилося, що Мудрого немає вдома. Совість розповіла, що таке буває нечасто, і з Мудрим тепер радяться небагато. Коли Розум, Знання і Хитрість поверталися, Розум сказав їм: "Бачите, Мудрий зі своєю істиною нікому не потрібен, так що радійте тому, що у вас є".

З притчі видно, що розумна людина володіє багатьма знаннями і хитрістю. Хоча не завжди людина, яка багато знає - розумний. Можливо, у людини просто хороша пам'ять. Мудрість же близька з совістю і є головою всьому. У притчі явно видно, чим відрізняється мудрий чоловік від розумного. Перший обов'язково пов'язаний з добром (він допомагає людям, дружина його - Совість), другий - не завжди (друзі його - Хитрість і Знання, він поступає так, щоб мати вигоду).

Значення слова "мудрість"

Мудрість не піддається точному визначенню. Вона часто асоціюється з набутим досвідом і зі старістю, з емоційною врівноваженістю та здатністю приймати рішення в складних ситуаціях так, щоб усім було добре.

Мудрість - це певний баланс між силою і слабкістю, впевненістю і сумнівом, строгістю і м'якістю, власними інтересами та інтересами оточуючих. Вона гармонійна.

Злого розумної людини ніхто не назве мудрим. Можливо, назвуть хитрим. Можливо, генієм, але не мудрим. Тому що прикметник "мудрий" носить виключно позитивний характер. Так чим відрізняється мудрий чоловік від розумної людини? Нижче про головні ознаки. 5 головних ознак мудрості

Нерідко хтось інтуїтивно відчує, що перед ним стоїть мудра людина. Однак є і певні ознаки, за якими його можна виявити серед інших людей. Мудра людина вміє слухати і чути того, хто з ним чимось ділиться. Слова його не різки, а навіть є цілющими, як бальзам. Послухаєш мудрого старця, посидиш з ним поруч, і на душі стає спокійніше, з'являється натхнення щось робити, чогось досягати. Мудрі люди не розповідають багато про себе стороннім, щоб не викликати заздрість. У людини мудрого добре розвинений самоконтроль. В душі він спокійний, тому зазвичай об'єктивний у своїх судженнях. Також він володіє здоровим почуттям власної гідності. Він знає, як люди повинні вести себе поруч з ним, і як повинен вести себе він сам. Немає обставин, які могли б зломити мудрої людини. По-перше, він шукає в ситуаціях позитивне. По-друге, він ставиться до життєвих ударів, як до уроків, які сприяють його розвитку.

Хоча мудрі люди зустрічаються все рідше, багато можуть стати такими. Якщо будуть до цього прагнути.

Як придбати мудрість

Практично кожен з людей іноді виявляє мудрість. Якщо попросити людину згадати, де він вчинив мудро, він обов'язково знайде таку ситуацію. А що виходить іноді, з часом може виходити частіше.

Щоб навчитися балансувати між строгістю і м'якістю, своїми і чужими інтересами, дивитися на ситуацію з різних боків, можна виробити звичку - дивитися на себе як би зверху (з космосу або з небес), таким чином абстрагуючись від своїх почуттів. Також можна думати про себе в третій особі, як про якийсь Даші або якомусь Петі. Це працює, тому що мудро розсудити про чуже життя людині легше, ніж про своє.

Головне - рухатися у цьому напрямку, тоді прийдуть і мудрість, і любов. І жити, можливо, стане простіше. Автор: Марія Федорова 10 Серпня, 2018


banner14

Категория: Развлечения

Людина мудріше - життя красивішим. Чим відрізняється мудрий чоловік від розумного?


Написать комментарий

Оставлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.