Эта опция сбросит домашнюю страницу этого сайта. Восстановление любых закрытых виджетов или категорий.

Сбросить

Харчова наркоманія: методи боротьби з залежністю


Опубликованно 16.08.2018 11:00

Харчова наркоманія: методи боротьби з залежністю

Харчова наркоманія - досить дивна і незнайоме словосполучення для багатьох людей. Якщо ознаки залежно від сигарети, алкоголю або наркотиків ще можна виділити, то у випадку з залежністю від їжі все йде набагато складніше. Що таке харчова залежність

Якщо людина іноді балує себе чим-небудь смачненьким або систематично часто вживає один і той же продукт - це не залежність. Але якщо людина періодично переїдає, це вже може говорити про те, що у нього проблеми.

Харчова наркоманія має багато спільного з іншими видами адикції. Людина погано себе контролює або взагалі не в змозі зупинитися, не знає почуття міри в їжі. Ознаки захворювання

Складно зрозуміти, як позбутися від харчової залежності, не знаючи досконально, що це таке. Як правило, постійне переїдання супроводжується цілим комплексом супутніх проблем. Виходячи з цього, перерахуємо основні ознаки харчової наркоманії: Як вже говорилося раніше - постійне переїдання. Неможливість зупинити себе в прийомі їжі, навіть коли людина вже ситий і усвідомлює, що більше з'їсти він не в змозі. Почуття провини після нападів переїдання. Часто зустрічаються випадки, що людина спеціально шукає приводів багато з'їсти: провокує конфлікти, знаходить стресові ситуації, роздмухує проблеми на порожньому місці. У цих випадках він зі спокійною совістю може "заїдати" стрес, виправдовуючись тим, що це просто нервове напруження і йому необхідно заспокоїтися. Залежному від їжі соромно перед близькими людьми за свою хворобу. Він починає їсти потайки, ховати їжу. Нерідко відмовляється від спільних свят і походів на заходи, оскільки боїться втратити контроль при вигляді великої кількості страв і продуктів на столах. Небезпека харчової адикції

Харчова залежність породжує низку психологічних і фізіологічних проблем.

Окрім психологічного дискомфорту через постійне почуття провини для харчового наркомана характерні і фізичні проблеми зі здоров'ям. Як мінімум - зайва вага, наслідком якого може бути низька самооцінка або невпевненість у собі.

Ожиріння, цукровий діабет, варикоз, проблеми з суглобами - усього лише невеликий список захворювань, які викликаються систематичним переїданням.

Особливо небезпечно стати жертвою булімії - хвороби, яка йде рука об руку з харчовою залежністю. Булимики не можуть зупинити себе у споживанні їжі, але після цього штучно викликають блювоту, щоб очистити шлунок. Зазвичай це роблять з метою скинути вагу, але на практиці це призводить до виснаження. Зворотна сторона булімії - анорексія, захворювання, при якому людина доводить себе до виснаження відмовою від їжі.

Булимикам потрібно дуже багато часу і сил на відновлення, оскільки організм буквально випадає з нормального ритму, йому доводиться фактично заново вчитися приймати їжу в нормальних кількостях і правильно її переробляти.

Звідки береться бажання багато є?

Так як боротися з харчовою залежністю потрібно схожими методами, що і у випадку з будь-якої іншої наркоманією, перш за все потрібно визначити витоки появи проблеми.

Багато продукти дійсно викликають прихильність до них за рахунок певних речовин в їх складі. Однак основною і першочерговою причиною залежності від їжі є психологічна. Харчова залежність може брати свої витоки як у дитинстві, так і в дорослому віці.

Наприклад, діти, які постійно перебувають у стані стресу, нерідко намагаються заспокоїти нерви шляхом прийняття їжі. Це один з природних інстинктів людини: він відчуває себе в безпеці, коли їсть. З часом звичка заїдати стрес стає нормою.

Ще одна поширена причина - бажання заслужити похвалу. Як не дивно, багато переїдають тільки тому, підсвідомо очікують схвалення. Джерело цієї проблеми лежить у дитинстві, коли дитину дуже хвалять за те, що він з'їв усе до кінця або просто поїв. Мова не про те, що не можна хвалити дитину, а про те, що у невпевнених у собі дітей може з'явитися асоціативний ряд "я поїв - мене похвалили - я хороший - мене люблять".

Доросла людина зазвичай стає харчовим наркоманом після стресової ситуації. Він намагається заспокоїти себе їжею, проте потім звикає до такого способу і поступово збільшує кількість споживаної їжі.

Що робити, якщо в оточенні з'явився харчової наркоман

Таким людям дуже важко. Вони часом не усвідомлюють те, що у них дійсно є проблеми. Це не дивно: потрібно володіти величезною силою волі, щоб визнати себе наркоманом, нехай і харчовим. Зрештою, будь-який вид наркоманії однаково небезпечний.

Не потрібно тиснути на залежного і намагатися насильно наставити його на шлях істинний: швидше за все, ви його тільки злякає, і він замкнеться в собі. Якщо у вас довірчі відносини, і харчової наркоман дійсно прислухається до вашої думки, спробуйте з ним м'яко поговорити. Підійде метод, яким користуються психологи: Не вываливайте на людину свою думку про його захворювання. За допомогою навідних питань намагайтеся домогтися того, щоб чоловік побачив свою проблему сам. Питання повинні бути задані коректно і тактовно. Не бійтеся співчувати. Підтримайте людину морально.

Якщо наркоман зрозумів і визнав, що він хворий, то це вже перший крок на шляху до одужання.

Є і зворотна сторона медалі - багато харчові наркомани в упор не помічають і не хочуть помічати факту залежності у себе. У цьому випадку вмовляння і співчуття можуть вже не допомогти, і краще в різкій формі вказати їм на проблему.

Однак враховуйте, що потрібно шукати індивідуальний підхід до кожної людини, і немає єдиних методів, як допомогти абсолютно кожному харчовому наркоману.

Відгуки постраждалих

Більшість тих, хто зміг позбутися від харчової наркоманії, кажуть, що їм складно було побачити в собі наявність проблеми. 99 % залежних до останнього її заперечували.

Багато говорять, що потрібно зуміти зробити перший крок на шляху до одужання: звернутися до лікаря, скласти план харчування на тиждень або викинути з холодильника всі зайві продукти.

Тільки величезним зусиллям волі можна подолати харчову залежність. Відгуки жертв хвороби підтверджують, що цей вид залежності майже нічим не відрізняється від алкоголізму або залежно від наркотиків.

Лікування хвороби

Лікування харчової залежності, як вже говорилося раніше, починається з розуміння і прийняття хворим факту, що він дійсно став жертвою адикції.

Якщо людина дійсно хоче позбутися своєї проблеми, він буде рухатися в цьому напрямку, особливо якщо близькі люди його підтримають. Підтримка дійсно дуже важлива, але саме підтримка і допомога, а не потурання слабкостям наркомана. В першу чергу рекомендується здати аналізи та пройти повне обстеження, щоб виявити проблеми зі здоров'ям, у тому числі спричинені частим переїданням. Потрібно звернутися до психолога. Ідеально, якщо він - не фахівець широкого профілю, а спеціалізується саме на лікуванні залежностей. Необхідно виявити індивідуальну психологічну причину появи хвороби і викорінити її. Наступний крок - відвідування дієтолога. Йому теж потрібен результат аналізів харчового наркомана для складання дієти. Для посилення ефекту краще зайнятися яким-небудь хобі, щоб відволікатися від думок про їжу.

Поради для тих, хто звернулися за медичною допомогою

Позбавлятися від харчової наркоманії набагато простіше під наглядом досвідчених фахівців. Для повного лікування потрібен комплексний підхід і сильна воля.

Нижче наводимо поради про те, як подолати харчову залежність, якщо наркоман звернувся до лікарів. Зрозумійте, що лікар - ваш союзник, а не ворог. Обмеження, які він вам прописує, дійсно необхідні, якщо ви хочете позбутися від залежності. Постарайтеся бути чесним з лікарями, зокрема, з психологом. Його завдання - витягнути ваші внутрішні переживання і причини появи хвороби. Але це обопільний процес, і якщо з вашого боку не буде реакції, то консультація буде марною. Ніхто не знає вас краще, ніж ви самі. Дотримуйтеся всіх рекомендацій лікарів. Якщо не впевнені, що впораєтеся, то попросіть кого-небудь вас проконтролювати або покласти вас у клініку в стаціонар, щоб перебувати під наглядом лікарів.

Поради тим, хто займається самолікуванням

Краще всього, звичайно, звернутися до лікарів. Дієтолог складе дієту, яка підходить саме вам, а психолог допоможе вирішити проблему комплексно.

Однак якщо зовсім немає можливості звернутися до медиків, це не привід відмовлятися від ідеї вилікуватися. Позбавлення від харчової залежності починається з першої дії. Рішення викорінити звичку переїдати безсумнівно правильне, однак якщо воно супроводжується постійним "почну з понеділка" (а понеділок не настає вже місяць, а то й рік), то схоже, мотивація недостатньо сильна. Не намагайтеся тиснути на себе. Лікування залежності - складний процес, але результат того вартий. Разом з тим дайте собі слово діяти послідовно і не зриватися під прикриттям будь-яких виправдань. Ідеально, якщо поруч є хтось, хто може вам допомогти в боротьбі із залежністю. Попросіть вчасно вас зупиняти, якщо людина бачить, що ви явно зібралися порушити свій режим. Якщо дозволяє стан здоров'я, займіться спортом. Навряд чи вам захочеться набивати зайвими калоріями красиве, підтягнуте тіло і знову товстіти. Обов'язково проконсультуйтеся хоча б з терапевтом і пройдіть повне обстеження. Постійне переїдання може стати причиною появи яких-небудь захворювань, яких ви не помічаєте.

Резюме

Харчова наркоманія - справжня залежність, яка загрожує жахливими наслідками. Щоб позбавитися від неї, потрібно знайти мотивацію для лікування і зробити перший крок до цього. В ідеалі слід звернутися за допомогою до кваліфікованих лікарів і не залишатися наодинці зі своїми проблемами. Автор: Lady Anastasiia 13 Серпня, 2018


banner14

Категория: Развлечения

Харчова наркоманія: методи боротьби з залежністю


Написать комментарий

Оставлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.