Эта опция сбросит домашнюю страницу этого сайта. Восстановление любых закрытых виджетов или категорий.

Сбросить

Проведення навчання по наданню першої допомоги потерпілим на виробництві


Опубликованно 19.08.2018 01:05

Проведення навчання по наданню першої допомоги потерпілим на виробництві

Дбати про захист і охорону здоров'я працівників на виробництві повинен роботодавець. Організовувати навчання населення наданню першої допомоги потерпілим на виробництві входить в обов'язки керівника, причому такі збори повинні проходити з періодичністю один раз на рік або частіше.

Необхідність такого навчання регулюється федеральним законом і зобов'язує пройти спеціальні курси всіх працівників виробничих підприємств. По завершенні курсів всі співробітники отримують спеціальні посвідчення державного зразка про успішне закінчення. Хто повинен проходити навчання?

Навчання навичкам надання першої допомоги потерпілим за законом необхідно проходити всім людям, які тільки отримують або вже мають середню спеціальну або вищу освіту, а в їх наміри входить наступне офіційне працевлаштування. Також обов'язок отримання посвідчень лягає на плечі тих, хто був допущений на виробництві до будь-яких видів робіт. З моменту прийняття на роботу потрібно прийти на навчання у строк до одного робочого місяця.

Навчання обов'язково до проходження на всіх без винятку виробничих об'єктах і шкідливих виробництвах, які вимагають спеціальних навичок від своїх співробітників. Багато галузеві правила охорони праці передбачають необхідність навчання всього персоналу підприємств навичкам допомоги в стрімко розвиваються екстрених ситуаціях.

Приклади виробництв, де потрібна навчання персоналу

В різний час в закон про обов'язкове проведення навчання по наданню першої допомоги постраждалим додавалися певні типи галузевих підприємств, співробітники яких повинні були отримати посвідчення для допуску до певних видів робіт. Серед таких галузей можна виділити наступні: Кондитерське виробництво. Всі співробітники, що працюють усередині ємностей. Будівництво, ремонт і утримання доріг. Працівники кар'єрів, розташованих біля трас. Працівники по заготівлі асфальтобетонних сумішей. Сфера ремонту і комунікацій. Робітники у фарбувальних цехах і співробітники лінійних споруд. Лісозаготівельне та дереводобывающее виробництво. Персонал, що вступає в контакт з пестицидами. Вугільна промисловість. Робітники, які займаються безпосередньою розробкою родовищ вугілля (відкритим способом).

Види навчальних занять на курсах

Займається навчанням з надання першої допомоги потерпілим організація пропонує цілий ряд різних видів занять і заходів, спрямованих на підвищення кваліфікації з досліджуваного питання. Експерти будуть проводити лекції та бесіди, демонструвати навчальні заклади та реальні відеоматеріали, видавати методичні вказівки. Основу практичних занять складуть рольові ігри за сценаріями, що обіграють найбільш типові надзвичайні і екстрені ситуації. Спеціальні тренажери допоможуть відточити навички дій у надзвичайних ситуаціях на виробництві.

Програма містить в собі курс навчання наданню першої допомоги потерпілим на виробництві від техногенних факторів різної середовища та інших видів травм, включаючи: Опіки, отримані від хімічного, термічного або електричного впливу. Обмороження, отруєння і ураження електричним струмом. Переломи, вивихи та інші поранення.

Які знання одержать працівники після навчання?

Всі співробітники, які отримали сертифікат про успішне проходження навчання наданню першої долікарської допомоги потерпілим, будуть мати всі необхідні базові навички і знання основ профілактики виробничого травматизму. Крім того, на конкретних виробництвах працівники навчаться вузькоспеціалізованим відомостями про надання допомоги тим, хто постраждав від певних факторів.

Серед головних одержуваних працівниками знань можна визначити наступні: Знання основних засобів в аптечці і розуміння їх призначення. Стандартний алгоритм надання допомоги в базових ситуаціях. Відомості про види травм, поранень і викликаються ними станів, які можуть загрожувати життю потерпілого. Техніка накладання джгутів, пов'язок і шин. Загальні знання про їх видах. Розуміння механізмів реанімації серця і легенів, а також розуміння принципів її дії. Виявлення ознак втрати свідомості і (або) дихання. Прийоми надання допомоги для втратили свідомість. Ознаки і характеристики травматичного шоку та втрати крові. Вміння розпізнати травми голови, носа, очей, хребта, тазу, грудей, живота і кінцівок. Знання необхідних дій у ситуації, що склалася. Розуміння термічних опіків, причин їх виникнення і прийомів надання допомоги при виявленні таких ушкоджень. Знання, необхідні для надання допомоги при хімічних опіках і отруєннях різними отрутами.

Якими оволодіють навичками працівники після навчання?

Набір теоретичних знань працівників буде тісно пов'язаний з отриманими ними практичними навичками в ході навчання наданню першої допомоги потерпілим на виробництві. Перелік практичних навичок включає: Визначення шкідливих і небезпечних для здоров'я працівників виробничих факторів. Можливість визначення ступеня небезпеки та надання достатнього обсягу дій першої допомоги при різних типах поранень і травм. Вміння грамотно та швидко аналізувати ситуацію, прораховувати черговість етапів надання допомоги і без зволікань викликати екстрену службу. Навичка знаходження травмуючого фактора і його своєчасне усунення. Оцінка життєвого стану травмованого працівника. Організація транспортування потерпілого до медичного закладу чи карети швидкої допомоги. Уміння допомогти самому собі і оточуючим в екстреній ситуації. Навик проведення реанімації серця і легенів потерпілому після утоплення або удару струмом. Проведення процедури поодинці або з одним помічником. Уміння отримати стороннє тіло з дихальних шляхів, надання допомоги при втраті свідомості та дихання. Обробка ран, накладання асептичних пов'язок, локалізація кровотечі та їх зупинка.

Як і ким проводиться навчання?

Вибір спеціалізованого навчального центру та періодичності навчання наданню першої допомоги потерпілим на виробництві цілком залежить від керівника компанії. В силу фінансових або інших економічних важелів роботодавець може прийняти рішення проводити навчання всередині самої організації. Визначальними факторами в даному випадку виступають завантаженість персоналу, наявність матеріальної бази для навчання і можливість відриву працівників від виробничого процесу.

Логічно, що дрібним підприємствам легше організувати доставку робітників на навчання в спеціалізований центр, з яким був попередньо укладений договір, ніж створювати цілий навчальний відділ всередині компанії. Більш великі підприємства можуть дозволити собі найняти інструкторів і підготувати для них матеріальну базу. Перевагу при виборі інструкторів зазвичай віддається професійним рятувальникам.

Де краще проходити?

Якісні курси доступні у всіх центри, які пропонують навчання за програмою Міжнародного Червоного Хреста, яка була схвалена в МНС Росії та Міністерстві охорони здоров'я. Подібні програми навчання наданню першої допомоги потерпілим на виробництві найкраще здатні підготувати людину до дій у надзвичайних ситуаціях з розрахунком на те, що він не розгубиться і застосує всі свої знання і навички без зволікання.

Що дає навчання?

Закінчені курси дають всім співробітникам право надавати допомогу до прибуття спеціалістів. Федеральний закон вказує, що некваліфіковані працівники без проходження навчання надання першої медичної допомоги потерпілим не можуть вживати будь-яких дій і зобов'язані чекати карети швидкої допомоги.

Успішне завершення курсів наділяє співробітника міжнародним сертифікатом, термін дії якого зазвичай складає три роки з моменту вручення. Такий працівник може надавати першу допомогу у всіх країнах з діючими міжнародними стандартами Червоного Хреста. Автор: Денис Дмитрієв 13 Серпня, 2018


banner14

Категория: Развлечения

Проведення навчання по наданню першої допомоги потерпілим на виробництві


Написать комментарий

Оставлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.