Эта опция сбросит домашнюю страницу этого сайта. Восстановление любых закрытых виджетов или категорий.

Сбросить

Обмежують переконання в нашій голові


Опубликованно 20.08.2018 03:50

Обмежують переконання в нашій голові

Обмежують психологічні установки практично ніколи не приносять користі. Вони руйнують людське життя, не даючи повною мірою скористатися всіма її можливостями. Тому боротися з ними – завдання кожного, хто хотів би бути щасливим.

Як формуються негативні установки?

Щоб детально розглянути поняття обмежують переконання, необхідно спочатку визначити, чим у принципі є такі. Тверда впевненість людини в чому-небудь – це правило життя для особистості. У ньому вона не сумнівається і відповідно здійснює певні вчинки. Теорія обмежуючих переконань свідчить: установка може бути передано від батьків, або від тих людей, думка яких видається важливим. Людина слідує цій тезі, не піддаючи його критичної оцінки. Крім цього, він може створювати і власне переконання, ґрунтуючись на життєвому досвіді, та дотримуватися подібної концепції вже усвідомлено.

У яких же випадках мова йде про ограничивающем переконанні? Кожен моральний принцип говорить про певному досвіді людини і є для нього орієнтиром у вирі життєвих подій. В один момент він може виявитися корисним, врятувати його від неприємностей. Але проходить час, ситуація змінюється, і старе переконання вже не діє, втрачає свою актуальність. Більше того, воно починає гальмувати подальший розвиток особистості, негативно впливати на його психологічне, фізичне і матеріальне благополуччя. Про негативну природу матеріального майна

Поширений приклад обмеженого переконання – «Гроші – це зло». Колись воно було корисним. Наприклад, у непрості роки революційного минулого, коли бути багатою людиною було небезпечно для життя і дотримання подібним принципом могло в прямому сенсі стати рятівним для людини. Потім це переконання передавалося від батьків до дітей, з покоління в покоління. Протягом радянської історії воно збігалося з прийнятими в суспільстві принципів виживання.

Але потім настала інша історична епоха – час ринкової економіки. І тут це обмежує переконання стало вже не допомагати людині, а заважати йому вижити. Наявність матеріального багатства і грошей стало означати можливість отримання освіти, якісних медичних послуг та інших благ. Застарілий моральний принцип вступив у суперечність з реальною дійсністю і став обмежувати людину в його можливостях. Є бідність приводом для сорому?

Ще один приклад обмеженого переконання, пов'язаний з фінансами. Він звучить так: «Бідним бути соромно». Але насправді ця ідея далека від істини. Соромно людині повинно бути за ті вчинки або слова, які завдають шкоди іншим людям або ж як-небудь їх ображають.

Якщо ж індивід не робить нічого поганого, а вся його біда полягає в тому, що він не може звести кінці з кінцями в несприятливих економічних умовах, то тут ніякої провини і приводу для сорому зовсім немає.

Якщо таке обмежує переконання є, з них неодмінно потрібно боротися, так як воно знижує самооцінку. Тим самим цей руйнівний принцип ще більше позбавляє людину можливості повірити в свої сили і поліпшити фінансовий стан. Ті ж, хто не соромляться себе ні за яких обставин – ні бідності, ні багатства, швидше і ефективніше долають життєві труднощі, так як не вважають відсутність засобів до існування чимось непристойним.

Інші руйнівні установки про гроші

Список обмежуючих переконань, пов'язаних з фінансами, можна продовжити: «На дорогих машинах їздять тільки злочинці». «Всім багатіям просто дуже пощастило». «Від грошей одні нещастя». «Грошей завжди не вистачає». «У нашому роду забезпечених людей не було, тому і я завжди буду бідняком». «Фінансової забезпеченості може досягти лише людина, у якого є гарний старт – спадок від батьків, корисні зв'язки, спонсорство багатіїв». «Щоб заробляти великі суми, потрібно працювати з ранку до ночі сім днів на тиждень». Поширене жіноче оману

Обмежують переконання в нашій голові пов'язані з різними життєвими сферами. І багато з цих руйнівних ідей мають відношення до особистого життя. Одним з найпоширеніших негативних переконань, властивих жінкам, є таке: «Чоловікам не можна довіряти ні за яких обставин. Від жінок їм потрібно тільки одне».

Колись, в певний історичний проміжок часу, подібна концепція могла бути життєздатною. Та жінка, яка дотримувалася її у своєму житті, могла уникнути непотрібних позашлюбних зв'язків, небажаних вагітностей, засудження з боку своєї сім'ї і суспільства. Керуючись ним, вона могла успішно вийти заміж і зберегти свою репутацію.

Але що стосується сучасної дами, яка живе у часи іншого суспільного устрою і доступною контрацепції, таке переконання може заважати дивитися на представників протилежної статі без упереджень. Керуючись такою ідеєю, жінка своїми ж руками прирікає себе на самотність. Так це переконання і знаходить природу обмежує. Інші негативні установки любові

Інші поширені обмежують переконання в любові, які заважають бути щасливими, такі: «Всі чоловіки (жінки) – погані люди». У цьому визначенні часто вставляють різні неприємні слова на адресу протилежної статі. Жінкам, які так вважають, і насправді на життєвому шляху трапляються одні чоловіки негідні. У всіх взаєминах з ними повторюється одна і та ж сумна історія – рівно до тих пір, поки вони не усвідомлюють необхідність позбавлення від обмежуючих переконань.

Якщо ж такої установки дотримується чоловік, то це також негативно позначається на його особисте щастя. Зазвичай у сильної статі така установка має вигляд «Всі жінки меркантильні, їм потрібні від чоловіків тільки гроші». Якщо на деяку частину населення така установка і поширюється, нерозумно судити по ній про ста відсотках усіх жінок. Наявність такої ідеї призводить до того, що на своєму шляху чоловік і зустрічає саме таких дам, які не проти покористуватися його гаманцем.

«Я не гідна щастя і любові». Дівчата, в голові яких засіло подібна ідея, щиро мріють про щастя в особистому житті. Але що ж відбувається з ними, коли вони зустрічають свого обранця? Це переконання починає заважати їм побудувати повноцінні взаємини. Таких дам постійно починає що-небудь турбувати й турбувати, вони мучать свого партнера підозрами через свою невпевненість у щирості почуттів обранця. Часто чоловіки розривають відносини з цими дівчатами з власної ініціативи. Але навіть поки відносини тривають, особливої радості в них немає, а тільки одні з'ясування і скандали. «В теперішньому світі немає місця романтиці і щирості». Можливо, в нашій реальності і немає місця романтиці минулого. Але люди все так само відчувають почуття захоплення, любові і натхнення. І сучасна романтика нітрохи не гірше, ніж минула. Руйнівні ідеї, пов'язані з кар'єрою

Наступний список обмежують переконання безпосередньо пов'язане з освітою і професійним життям: «Тільки вища освіта є гарантом отримання високооплачуваної посади. А у мене його немає – значить, хорошої роботи мені ніколи не відшукати». «Тільки справжні професіонали можуть що-небудь робити. Тому мені потрібно отримати три вищих освіти і захистити докторську дисертацію, перш ніж приступати до практичної роботи. «Рідних не можна засмучувати. Тому я повинен піти вчитися саме в той заклад, на якому вони наполягають». «Пробувати щось нове можна тільки в молодості. А в 30 (40, 50, 60) – вже пізно. Старі нікому і ніде не потрібні».

Про себе і про життя

Наступні приклади обмежують переконання в нашій голові ставляться до життя в цілому і до самого себе. «Я такий від народження. Нічого вдіяти з собою у мене не вийде». «Стандарти краси – це 90 х 60 х 90. А я їм не відповідаю, тому завжди буду нещасною». «Кожна людина егоїстичний і думає тільки про себе». «Цей світ влаштований таким чином. Одним дістається все, іншим – нічого». «Людина приходить в цей світ нести свій хрест (спокутувати гріхи, мучитися)". «Все життя – це біг по замкнутому колу». Негативні установки, які вселяють батьки дітям

Часто буває так, що вже цілком доросла людина страждає від негативних переконань, впливають на його життя з ранніх років. Обмежують переконання в нашій голові, які були навіяні в ранні роки, є найбільш стійкими. Адже ними людина керується десятиліттями, і за цей час вони міцно вкорінюються в несвідомому. Прикладами подібних установок можуть служити: «Якщо будеш неслухняним, ніхто не буде з тобою дружити». «Горе ти моє цибульне...». «От дурень, готовий все своє роздати...». «Ти в точності такий же, як твій батько (мати твоя)». Позбавлення від деструктивних ідей

В залежності від того, наскільки важкими є негативні установки, людина поступово змушений стикатися з їх руйнівними наслідками в житті. Він задовольняється тим малим, що у нього є, не має можливості розвиватися далі. Закономірно виникає питання: як прибрати обмежують переконання і зробити так, щоб вони перестали псувати життя?

Перше, що необхідно навчитися робити, – це відзначати виникнення руйнівних думок. Всякий раз, коли приходить в голову ідея «Я не можу», треба усвідомлювати: вона є зворотною стороною позитивної установки «Я можу».

Необхідно щоразу уявляти собі протилежне тому, що хоче нав'язати негативна ідея. Завжди необхідно розуміти, що у людини є вільний вибір і він не повинен дозволяти негативу знайти над собою владу. Робота з обмежуючими переконаннями часто виявляється дуже довгою. У деяких людей йдуть роки на те, щоб впоратися з руйнівними установками, які не покидали їх з дитячих і юнацьких років.

Коли в голову приходить чергова негативна думка, слід її оскаржити. Для цього корисно поставити собі кілька питань: Чому справи повинні бути саме так, а не інакше? Хто сказав, що я не можу домогтися своєї мети? Це людина, з яким я був знайомий в дитинстві, юності або в більш пізньому віці? На яке позитивне переконання я можу замінити цю ідею? Переграти ситуацію

Іноді корисно подумки повернутися в минуле, ще раз прокрутити в пам'яті ті обставини, які спричинили виникнення від'ємного переконання. Наприклад, якщо батьки називали багатих людей «баригами», можна подумки додати до цієї критики свою думку: «Мій батько вважав всіх багатіїв шахраями, але в дійсності це не так. Серед них чимало і тих, хто зміг досягти успіху власними зусиллями».

Або ж: «Моя мати вважала всіх чоловіків шахраями, але насправді справи йдуть по-іншому – просто їй з цим не пощастило. Це не говорить про те, що і мене чекає та ж доля. Навпаки, я зумію скористатися мудрістю моєї матері і не повторити тих помилок, які вчинила вона». Знайти підтвердження негативної установки – чи реально це?

Щоб позбутися руйнівного переконання, корисно спробувати знайти об'єктивні докази, які підтверджують його. Наприклад, підтвердженням того, що допускають помилки тільки одні невдахи, буде той факт, що немає жодної успішної людини, яка б хоч раз не помилявся. Точно так само ніде не можна одержати офіційну довідку про те, що на всій планеті Земля абсолютно всі чоловіки є шахраями. Важливість візуалізації

Так як позбутися від обмежуючих переконань означає в першу чергу перепрограмувати підсвідомість, в цій справі не обійтися без роботи з образами. Справа в тому, що несвідоме людини оперує саме наочними символами. Логічні ж аргументи часто виявляються безсилими перед ним.

Тому, щоб домогтися викорінення негативного переконання, слід якомога частіше вдаватися до позитивної візуалізації. Коли думки, змушують відчувати себе некомфортно в емоційному і фізичному відношенні, виявлено, далі слід відпустити їх і почати візуалізувати бажане.

Спосіб з НЛП: «Мета-Так» та «Мета-Немає»

Ця проста технологія дозволяє змінити негативні переконання на позитивні. Виконується вона наступним чином: Визначають обмежує переконання, від якого потрібно позбутися. Оцінюють його інтенсивність за шкалою від 1 до 10. Представляють його фізичний спосіб (у вигляді сувою, плакати з гаслом, предмета з написом). Потім необхідно визначити будь-яку річ, по відношенню до якої буде сказано тільки тверде "ні". Наприклад, пропозиція продати свою безсмертну душу темним силам. Потім слід потренуватися у своєму навику вимовляти цей твердий відмова («Мета»). Слова повинні вимовлятися впевнено, але без крику і зайвих емоцій. Потім подумки повертаються до руйнівної переконання і починають його проганяти, вимовляючи «Мета-Немає». Робити це потрібно до тих пір, поки образ цього переконання в уяві не виявиться десь далеко за обрієм. Після цього необхідно уявити собі ситуацію або людини, яким завжди буде сказано тверде «Так» (дитині, родичу, приємного подарунку). Уявляють, що десь за обрієм вже почало формуватися позитивне переконання. Своїм «Мета-Так» потрібно почати «приманювати» цю позитивну установку, щоб вона наближалася. Коли вона наблизиться, слід визначити те місце у своєму фізичному тілі (необов'язково це має бути голова), куди хотілося б помістити позитивне переконання, і з радістю «покласти» його туди. Після цього проводять оцінку, перевіряючи, на скільки балів за шкалою від 1 до 10 актуально старе переконання. Якщо щось не подобається, або переконання все ще занадто сильно, повторюють кроки з 5 по 8.

Регулярно розмовляючи з собою в позитивному ключі і представляючи бажаний (а не викликає тривогу) результат подій, людина поступово позбавляється від руйнівних установок в його голові. Цей процес вимагає чималої мужності і часу. Але його результатом є щасливе і повноцінне життя. Автор: Валентина Буравльова Black Rikky 15 Серпня, 2018


banner14

Категория: Развлечения

Обмежують переконання в нашій голові


Написать комментарий

Оставлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.