Эта опция сбросит домашнюю страницу этого сайта. Восстановление любых закрытых виджетов или категорий.

Сбросить

Невротична особистість: характеристика, особливості та лікування


Опубликованно 06.09.2018 00:42

Невротична особистість: характеристика, особливості та лікування

Неврози є невід'ємною рисою нашого часу. Адже сучасна людина, що живе в комфорті і чудово володіє технікою, поступово стає не здатний любити. Невротичних особистостей серед таких людей досить багато. Досить сумним є і походження неврозів. Їхнім джерелом служить психотравмирующее звернення, яке людині довелося пережити в дитинстві, як правило, з боку батьків.

Саму ж невротичну особистість можна порівняти з хворим спортсменом. Адже навіть якщо той буде силачем і лідером, але мати атрофовані кінцівки, то ніяких успіхів на своєму терені домогтися він просто не зможе. Те ж саме може статися і з людиною. І навіть якщо той володіє глибиною розуму і добротою, то його енергетичний потенціал і воля, пригнічені батьківського критикою, заборонами і принуждениями, не дозволять йому повністю використати власні можливості.

У медицині термін «невроз» означає патологію у вигляді гальмування розвитку особистості. Викликається вона дитячої психологічною травмою. Для невротичної особистості характерні дивні фобії і страхи у зв'язку з її нелогічним мисленням. Такий індивід в більшості випадків залежить від близьких людей, боїться змін і всього нового і володіє слабкою емоційно-вольовою активністю. Тяжкість і поширеність порушення

До неврозів відносять досить широкий ряд розладів. Всі вони виражаються у психопатичних реакцій на певну ситуацію, що травмує, пережити яку пацієнту самостійно не вдається.

Невротичні захворювання не викликають серйозних порушень психіки. Всі вони мають оборотним характером, але при несвоєчасному зверненні людини за допомогою можуть мати тривалий перебіг.

Неврози чинять негативний вплив на загальний рівень життя пацієнта. Вони негативно позначаються на його психологічному та емоційному настрої, а також перешкоджають побудові нормальних сімейних відносин і сходження по кар'єрних сходах.

Те, наскільки поширені неврози в сучасному суспільстві, так до кінця і не ясно. Справа в тому, що багато людей не прагнуть отримати допомогу фахівця. Одні з них вважають похід до психолога ознакою слабкості, а інші списують виникають проблеми на власний, далеко не легкий характер. Є і такі пацієнти, які не бажають перебувати на обліку в державних диспансерах, проходячи курс лікування в приватних клініках.

Виходячи із зареєстрованих випадків, від даного порушення на сьогоднішній день страждає від 0,3% до 0,5% жителів нашої планети. Причини патології

Невротичний розлад особистості виникає з-за будь-якої стресової ситуації, яку неможливо ні змінити, ні пережити самостійно. Існують численні фактори, що сприяють розвитку такої патології. Це великий список, який можна почати з неспроможності і невдач у професійній кар'єрі і закінчити важким і хворобливим розривом сімейних відносин. В одних ситуаціях розлад проявляє себе практично відразу і є яскраво вираженим. В інших же воно виникає через щоденне накопичення стресових подразників, коли внутрішнє напруження у людини поступово зростає і це деколи навіть не помітно оточуючим. Але проходить якийсь час, і з вигляду самодостатній і благополучна людина проявляє себе як невротична особистість.

Психоаналітики вважають, що причиною неврозу в будь-якому випадку служить психологічний глибинний конфлікт. Його виникненню сприяє відсутність можливості до задоволення життєво важливих потреб або наявність явної загрози спокою, а також майбутнього пацієнта.

Досить глибокі і обширні дослідження в цій області були проведені американським психологом Карен Хорні. Невротичну особистість, за її думку, породжує реакція організму на виникаюче протиріччя між захисними механізмами, покликаними уберігати людини від безперервного контролю, зневаги, агресії, а також інших дій, які порушують його природні права. Кого частіше вражає недуга?

Схильність до розвитку неврозу мають люди, в житті яких зустрічалися особливі ситуації, а так само мають певні риси характеру. Чим відрізняється людина, що входить в групу ризику по виникненню такого розладу? Він має: надмірною вразливістю й чутливістю; нестійким емоційним станом; розвиненою уявою і багатим образним мисленням; психологічної ригідністю, то є недостатнім розумінням власних емоцій; занадто глибоким відчуттям переживання з-за будь-яких життєвих змін.

Схильність до виникнення невротичної особистості виникає ще в дитячі роки. Прямо або побічно на дитину може впливати відсутність уваги з боку батьків, їх зневажливе ставлення до свого чада, відкидання бажань і потреб малюка або, навпаки, надмірна опіка і сприйняття свого сина чи доньки як кумира.

Ще одним фактором схильності до виникнення невротичної особистості є біологічні особливості людини. Так, пацієнт перебуває в групі ризику в тих випадках, коли показник рівня нейромедіаторів мозку знаходиться на кордоні з аномалією. Невротичний розвиток особистості починає відбуватися при появі поштовху у вигляді стресу або будь-якого внутрішнього конфлікту. При цьому починає розвиватися процес, що порушує інтеграцію мозку, що і призводить до прогресування невротичного стану хворого. Класифікація

При виявленні у пацієнта неврозу лікарі для постановки діагнозу користуються спеціальною угрупованням форм хвороби, яка заснована на причини її розвитку і вираженості симптомів. Розглянемо таку класифікацію детальніше. У неї входять: Тривожно-фобічні порушення. Які їхні основні симптоми? У такого пацієнта спостерігається підвищений рівень тривожності, що межує з фобією. Це стану боязні замкнутого, а також великого, з великим скупченням людей простору, тривожний розлад генералізованого типу і панічні атаки. Обессивно-імпульсивні порушення. При таких розладах на першому плані клінічної картини знаходяться нав'язливі дії і думки. Астенічні порушення. Вони являють собою неврологічний розлад, для якого характерний астенічний синдром. Соматоформні порушення. Прояв патології при цьому типі розладів має схожість з соматичними захворюваннями, але при цьому таких симптомів не знаходиться фізичної підтвердження. Пацієнт відчуває себе хворим, проте його тіло повністю здорово. Диссоциативные порушення. Подібний тип недуги виражається в розладах рухових функцій і виникненні відчуттів, мають істеричний характер.

Наведену вище класифікацію використовують психотерапевти і психологи для того, щоб поставити більш точний діагноз.

У групі, що міститься в офіційному джерелі (МКБ-10), невротичні розлади поділяються на синдром нав'язливих станів, а також на астенічний та істеричний невроз. Симптоми

Будь-який з існуючих видів невротичних розладів справляє свій негативний вплив на вегетативне, емоційний, а також психологічний стан людини. Які прояви цих недуг?

При наявності вегетативних порушень у пацієнта виникає наступна симптоматика: запаморочення та втрата рівноваги, тремор кінцівок і переднепритомний стан, почастішання серцебиття і тремтіння м'язів, інколи закінчується судомами, різкі скачки артеріального тиску в ту і в іншу сторону і болі за грудиною, пітливість і відчуття задухи, часті позиви до сечовипускання, а також болючість в області промежини. Подібні прояви є полісистемними та виникають лише періодично.

Розвиток особистості невротичного типу відбувається і з явним порушенням сну. Такий пацієнт починає страждати від того, що довго засинає і часто пробуджується. У нього найчастіше неміцний сон, що супроводжується яскравими і реалістичними кошмарами. Такі порушення призводять до того, що вранці людина відчуває себе в розбитому стані. Вдень його неухильно тягне в ліжко, а вночі знову приходить безсоння.

Ще один із симптомів неврозу – астенія. Для астено-невротичного типу особистості характерна часта зміна настрою, дратівливість, виснаження організму, внаслідок чого у людини знижується працездатність. Такі люди, в зв'язку з загальною слабкістю організму, перестають відчувати сексуальний потяг. Відбуваються полові акти стають нетривалими і не приносять їм задоволення. Чоловіки з астено-невротичним типом особистості мають проблеми з потенцією. Також у них має місце передчасна еякуляція.

Симптоми невротичних розладів, викликані афективними порушеннями, знаходять своє вираження у відчутті людиною безнадійності, в його пасивності, у появі почуття туги і тривоги. Пацієнт перестає радіти звичайним речам і подіям. Він постійно перебуває в очікуванні чогось неприємного і страшного. У такої людини значно звужується коло інтересів і спілкування. До хворого легко приходить депресія, а своє майбутнє він бачить тільки в самому негативному світлі.

Симптоматика обессивно-фобічного типу патологічних станів включає в себе три види страхів, серед яких: Прості. Вони являють собою ізольовану боязнь висоти і клоунів, змій, польотів, павуків і т. п. Агорафобія. Подібне явище виражено в страху перебування на відкритій місцевості при відсутності можливості де-небудь сховатися, а також в боязні виникнення ситуацій, при яких ніхто не зможе надати допомогу. Соціофобія. Являє собою переживання за ті ситуації, при яких увагу всіх оточуючих людей концентрується на пацієнті.

Обессии (нав'язливі думки) і фобії мають місце не у всіх осіб, які страждають від невротичних розладів. Тим не менше, ці два поняття нерозривно пов'язані між собою. Зазвичай у пацієнта можна спостерігати лише один з цих двох симптомів. Якщо ознакою розладу є обсессия, то хворий, щоб усунути її, здатний виконувати деякі імпульсивні дії, які з боку нагадують ритуали. Дослідження Карен Хорні

Невроз є досить заплутаним поняттям. Справа в тому, що в даний час існують самі різні погляди на причини, природу і подальший розвиток даної патології. Свою точку зору на дану проблему виклала у книзі «Невротична особистість нашого часу» Карен Хорні. Цим американським психологом були проведені найбільш масштабні та глибокі дослідження хвороби.

У своїй книзі «Невротична особистість нашого часу» Карен Хорні приділила особливу увагу не минулим конфліктів, а тим, від яких пацієнт страждає в даний час і намагається всіма силами вирішити. Крім цього, психологом проведено аналіз нагальних тривог людини і створеним у протистояння їм захисту. Автор вказує на те, що дитячі переживання і більш пізні конфлікти мають досить складною зв'язком, набагато більш заплутаною і вітіюватого, ніж передбачається багатьма психоаналітиками. Книга «Невротична особистість нашого часу» Хорні дає загальне уявлення про ті проблеми, які безпосередньо пов'язані з неврозами.

Автором особливо підкреслюється залежність людини, що страждає подібним розладом, від культури того суспільства, в якому він знаходиться. Такі особливості невротичної особистості Хорні були відзначені словосполученням «нашого часу». І дійсно. Культурний аспект не завжди враховується і в психіатричній діагностиці. Адже він в сучасному світі надзвичайно широке. При цьому багато з існуючих традицій надають безпосереднє і вельми істотний вплив на процеси формування особистості.

На думку Карен Хорні, невротична особистість може уникнути тривоги з використанням одного з чотирьох способів. Серед них раціоналізація та заперечення, використання наркотиків, а також уникнення почуттів, думок або ситуацій, які провокують її виникнення.

У книзі Хорні «Невротична особистість нашого часу» невроз описується у вигляді психічного розладу. При цьому автор вважає, що викликається воно страхами, захистом людини від них, а також його спробами знайти найоптимальніше компромісне рішення для виходу з конфлікту, створеного різноспрямованими тенденціями. Психолог вважає, що подібне розлад з практичних причин доцільніше називати неврозом лише у разі його відхилення від зразка, прийнятого в конкретній культурі.

Динаміка хвороби провокується тривожністю. Під цим терміном Карен Хорні в книзі «Невротична особистість нашого часу» розуміє ту емоційну реакцію, яка виникає на небезпеку і деколи супроводжується сильним серцебиттям, прискореним диханням і тремтінням. Подібні відчуття бувають настільки інтенсивними, що раптово прийшов до людини страх здатний привести його до смерті.

Психоаналітик Хорні висловила досить просту ідею. У своїй роботі вона досліджувала найрізноманітніші прояви якостей особистості, які властиві людям. Це суперництво і ворожість, страх і прагнення до престижу, а також різні потреби. Деколи такі якості витісняються, і нішу займає тривожність. Вона і призводить до виникнення неврозів.

Згідно з твердженнями Хорні, неврози і невротична особистість розвиваються із суперечностей, які існують у взаєминах між людьми. Адже нерідко вони породжують у індивіда відчуття страху, невпевненості та тривожності.

Найважливіша роль у процесі неврастенічного розвитку особистості, на думку автора книги, належить відносин, які складалися у людини в дитячому віці з його батьками. Справа в тому, що дитина безпорадний, і тому практично в усьому залежить від дорослих. При неправильному вихованні, коли має місце нестача любові або залякування, формуються стійкі риси невротичної особистості. У характері людини стає помітною невпевненість в собі, а також боязливе ставлення до всього навколишнього. Недарма тема взаємин батьків і дітей у психології була актуальна завжди.

Крім цього, автором книги «Невротична особистість нашого часу» висловлено переконання в тому, що тривожність у людей породжує і та культура, якої дотримується певний соціум. Існуючі в ній протиріччя невротик також постійно намагається примирити у своїй душі.

Книга Карен Хорні, незважаючи на те, що написана не одне десятиліття тому, залишається популярною і в наші дні. Її використовують у своїй роботі професіонали і з цікавістю читають люди, що не мають ніякого відношення до психотерапевтичної сфері.

У своїй праці Карен Хорні описала характеристику невротичних особистостей, виділивши при цьому три типи таких пацієнтів. Серед них: «рух до людей» - підлеглий; «рух проти людей» - агресивний; «рух від людей» - відокремлений.

Кожен такий тип невротичної особистості має свої особливості і установки. Ознайомимося з ними докладніше. Підлеглий

Невротичні особливості особистості даного типу укладені в тому, що таким людям у своєму житті просто необхідно, щоб біля них був люблячий чоловік. Це може бути дружина або чоловік, покровитель або друг, який візьме на себе керівництво над ним, відповідальність за нього, буде його захищати, оберігати і вирішувати всі виникаючі проблеми. У разі необхідності такої людини буде покладено вина за виниклу невдачу. Невротичний рівень організації особистості в цьому випадку передбачає несвідоме маніпулювання близькою людиною, а також його експлуатацію.

Відносини такого хворого невротичны, потреби компульсивны і неусвідомлені. Якщо бажання людини не відповідають його можливостям, то він надто сильно засмучується, що не залежить від його справжнього ставлення до людей.

Подібний тип особистості вважає, що всі, хто його оточують, більш сильні і агресивні, з-за чого у нього й виникає настільки велика потреба в їх любові. Йому хочеться, щоб люди його підтримували, цінували, захищали і допомагали.

На перший погляд може здатися, що такі потреби є природними для будь-якої людини. І це дійсно так. Тим не менш у невротика такі бажання викликані потребою зовсім не в схваленні і любові, а в отриманні захисту і створення безпечного середовища. Це і формує характер такого типу. Людина стає "зручним", слухняним, поступливим, а також постійно намагається прислухатися до побажань і потреб інших. Він м'який і поступливий і не проявляє егоїзму. Часом йому доводиться жертвувати собою, але робить він це лише для того, щоб його любили. Насправді подібний людина приховує навіть від самого себе, що оточуючі люди, за великим рахунком, йому байдужі. В глибині душі всіх своїх близьких він вважає лицемірами і егоїстами. Віддає ж він своє іншим тільки для того, щоб натомість отримати те, що йому потрібно. Подібна тактика нерідко призводить до розчарувань. Адже інші люди далеко не завжди виправдовують очікування невротика підлеглого типу.

Така людина постійно пригнічує виникають у нього агресивні імпульси. Саме тому в його душі існує безліч внутрішніх заборон. Він не дозволяє собі бути критичним і вимогливим, владним, честолюбним і застосовувати тиск. З-за своєї зорієнтованості на інших пацієнт не може порушити створених ним же самим заборон і зробити щось для себе.

Не може він і насолоджуватися життям в повній самоті. Природа, музика, кіно і їжа доставляють йому задоволення лише в тому випадку, коли він знаходиться в компанії з іншими людьми. З-за подібної залежності життя такої людини сильно збіднюється.

Невротичний розвиток особистості за даним типом викликана конфліктом між абсолютно протилежними потребами. З одного боку, у пацієнта є бажання бути коханим, а з іншого – панувати, проявляти силу і мстити. Найчастіше відносяться до такого типу невротичної особистості жінки. Агресивний

Даний тип невротика, на відміну від підлеглого, що виконує «рух до людей», має переконання, що «людина людині вовк». Подібна установка часом видно відразу, а іноді прихована за маскою товариства, доброзичливості та ввічливості.

При невротичній організації особистості агресивного типу людина дивиться на свого співрозмовника і подумки намагається зрозуміти, наскільки той сильніше його супротивник або чим він може бути корисний. Основною потребою таких пацієнтів є наявність панування над іншими. Вони вважають навколишній їх світ ареною, де відбувається боротьба за виживання, і в ній перемагає сильніший. Подібні міркування агресивна невротична особистість називає реалізмом, і докази, що доводять зворотне, вислуховуватися їм не будуть. Проте існує один нюанс. Справа в тому, що невротик, що відноситься до агресивного типу, настільки ж однобічний, як і той, який відноситься до підлеглих. Відмінність полягає лише в їх полярності.

Агресивний невротик має потребу в отриманні схвалення, досягненні успіху, визнання та престиж. При цьому він дуже здивований тим фактом, що навіть при досягненні поставленої мети до нього все одно не приходить відчуття впевненості і безпеки. Пояснюється це тим, що основу потреб невротика становить базова тривога, а також страх. І якщо подібні почуття підлеглий тип не вважає недоліками, то тут все навпаки. Агресивний невротик не бажає визнавати свій страх. Більш того, він соромиться її. Такі почуття призводять до витіснення наявного страху, що не дає можливості усвідомити його і виявити.

Невротики агресивного типу завжди прагнуть показати себе з точки зору панування і сили. Форми подібних проявів бувають різними і залежать від природних здібностей людини. Іноді вони представляють пряме застосування сили, а при схильності до відокремлення такого домінування агресивний невротик буде уникати.

Основним напрямком життя такої людини є установка на виживання, успіх, а також на підпорядкування інших. Він відрізняється наявною потребою обманювати, визискувати й використовувати. Головне питання, який він постійно задає собі: «Що я матиму з цього отримати?»

У відносинах такій людині дуже важливо присутність одного або партнера, здатного посилити його соціальну позицію своїм успіхом, зв'язками, грошима або красою. Любов для нього завжди залишається на задньому плані. Інші люди його мало хвилюють.

Якщо підлеглий тип невротичної особистості погано переносить виграші, то агресивний – програші. Адже така людина не постоїть за ціною для досягнення перемоги. Вважаючи себе хорошим бійцем, він з легкістю вступає в битву, конкуренцію і в суперечку. При цьому він є хорошим стратегом. Агресивний невротик здатний точно прорахувати ті слабкості, які мають його опоненти, а також оцінити власні можливості та уникнути будь-яких пасток. З-за того, що йому дуже важливо бути самим сильним, удачливим і успішним, він постійно розвиває в собі такі якості, як кмітливість і працездатність.

Розум і енергія цієї людини часто призводять до успіхів у бізнесі та на роботі. Однак при цьому його діяльність позбавлена почуттів. Задоволення від роботи він не відчуває. З одного боку, це дозволяє йому бути максимально функціональним, а з іншого – стає причиною емоційного безпліддя, вносячи в справи все меншу ступінь творчості.

Невротиком агресивного типу витісняються такі людські почуття, як доброта, любов і співчуття. В цьому і полягає його основна проблема. Адже головний конфлікт, що виникає в ньому, стосується протистояння установки на те, що все кругом є потенційними ворогами, а також почуття любові і симпатії до оточуючих. Відособлений

Що характерно для такого типу невротичної особистості? Основним симптомом такого стану є нестерпне напруга і тривога від спілкування з іншими людьми. Відособлений тип особистості має потребу в осмисленому самоті.

При цьому на себе як на об'єкт вони дивляться відсторонено. З іншими людьми такі невротики завжди встановлюють емоційну дистанцію і не прагнуть любити, співпрацювати, боротися і конкурувати. Така людина: здатний зменшити свої потреби, щоб якомога менше залежати від інших; не любить ділитися переживаннями; набагато простіше вибудовує партнерські відносини з такими ж як він відокремленими особистостями; прагне до повної незалежності.

Невротик відокремленого типу всіма силами намагається уникнути ситуацій, в яких відчуває себе примушеним, стесняемым і зобов'язаним. Він погано переносить будь-які довгострокові зобов'язання, хай то шлюб, договір, контракт або розклад. Зовні він готовий погодитися з прийнятими правилами, але внутрішньо неодмінно все відкидає. Але все ж йому простіше уникнути тих вимог, які пред'являє людям життя, ніж вступити в контакт, видається такому пацієнту загрозою його цілісності.

При прогресуванні невротичного відокремлення людині стає все складніше і складніше усувати виникаючі життєві проблеми, із-за чого він виявляється безпорадним перед навколишнім світом. Лікування

При виникненні симптомів одного з описаних вище невротичних типів особистості у дитини або у дорослої людини для корекції виниклих порушень необхідно звернутися за консультацією до фахівця. Спираючись на наявну симптоматику і загальну клінічну картину, лікарем можуть бути призначені медикаментозні препарати. Серед основних груп лікарських засобів - нейролептики і транквілізатори, вітамінні комплекси і антидепресанти.

Одночасно з курсом медикаментозного лікування пацієнту показане проведення фізіотерапевтичних процедур, ЛФК і масажу. Для одужання потрібні прогулянки по свіжому повітрю, збалансоване харчування і повна відмова від тютюну та алкоголю.

В процесі лікування невротичної особистості основним методом корекції патологічних станів є психотерапія. Адже медикаментозне лікування застосовується тільки при виражених симптомах, що виникають на тлі різних вегетативних відхилень.

Для усунення невротичних розладів використовуються такі способи, як: гіпноз по Еріксону; трансперсональна терапія; психоаналіз; когнітивно-поведінкова терапія.

Проведення подібної корекції дозволяє позбавити хворого від внутрішнього нерозв'язного протиріччя і їм самим особистісного конфлікту. Автор: Людмила Фролова 29 Серпня 2018


banner14

Категория: Развлечения

Невротична особистість: характеристика, особливості та лікування


Написать комментарий

Оставлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.