Эта опция сбросит домашнюю страницу этого сайта. Восстановление любых закрытых виджетов или категорий.

Сбросить

Як позбутися від почуття сорому? Техніки, прийоми, рекомендації психологів


Опубликованно 08.09.2018 00:35

Як позбутися від почуття сорому? Техніки, прийоми, рекомендації психологів

Кожен стикається з переживаннями з приводу неправильно сказаних слів або скоєних вчинків. Зопалу сказали щось образливе рідній людині, не подумавши, зробили те, чим потім покаялися. Таких ситуацій в житті кожного з нас буває багато. І все б нічого, та тільки про кожну з них нагадує нам наша совість. І строків давності у неї немає. Ви можете згадувати про подію роками і навіть десятиліттями. Сьогодні поговоримо про те, як позбутися від почуття сорому.

Про головне, про вічне

Ми можемо нікому не зізнатися у скоєному, не просити вибачення, а може, вчинок залишився непоміченим для оточуючих. І тільки ти сам залишаєшся його свідком. І деколи це навіть гірше, ніж публічне засудження і щире розкаяння. Час йде, а незавершена ситуація продовжує мучити людину. Психологи називають цей стан незавершеним гештальтом, коли ви знову і знову будете стикатися з почуттям провини або сорому, поки не повернетеся до нього обличчям. Тільки проживши цю ситуацію до кінця, можна звільниться і почати жити по-справжньому.

Психологи добре знають, як позбутися від почуття сорому, і вчать цьому своїх клієнтів. Але далеко не завжди людина хоче звертатися за консультацією, намагаючись допомогти собі самостійно. Це теж можливо, і сьогодні ми будемо цьому вчитися разом. Джерело проблем

Якщо ви відчуваєте, що життя перестала радувати, що кожен день ви проживаєте в марній надії, що завтра настане полегшення, але цього не відбувається, значить прийшла пора для внутрішньої психотерапії. Говорячи про те, як позбутися від почуття сорому, ми маємо на увазі навіть не душевні терзання. Ці думки приходять зазвичай вечорами, в той момент, коли ви не занадто завантажені роботою і приготувалися відпочити. Але замість цього вас долає занепокоєння. Тривожні думки і почуття сорому здатні з'їсти зсередини.

Напевно ви чули, що всі хвороби від нервів. Але тільки не кожен приміряє на себе. А адже скидати з рахунків психосоматику не можна. Почалися проблеми з травленням? Мучать напади головного болю і тривоги? Загострились старі травми? Цілком можливо, що це пов'язано з нашими внутрішніми переживаннями. Якщо в пам'яті постійно крутиться один і той же епізод або він повторюється в сновидіннях, то варто подумати про те, як позбутися від почуття сорому чи провини.

Що це таке

Кажучи про почуття сорому, ми, в першу чергу, маємо на увазі переживання, які пов'язані з цими подіями, зробленими або, навпаки, недосконалими вчинками. Ми не будемо говорити про злочин і покарання, а також про моральності. Це дещо інший аспект розглядуваної проблеми. Почуття сорому у психології вивчається давно і дуже уважно. У першу чергу тому, що воно має величезний вплив на життя і самопочуття людини.

Давайте розведемо поняття "сором" і "вина". Вони дуже схожі, але, тим не менш, мають і відмінності. Природа у них одна - це щось скоєне людиною. Але якщо почуття сорому у психології вважається явищем соціальним, то вина - це дуже глибоке особисте переживання. Тобто якщо у вчинку були свідки, то людині стає соромно. А якщо він зі своїми переживаннями один на один, то формується вина. Добре чи погано

Хіба це погано, якщо у людини є совість, просите ви. Адже не відчувати докорів сумління за скоєне може тільки самий закоренілий злочинець. З одного боку, ви маєте рацію. Але сильне почуття сорому - це явище швидше негативний. Говорити про тяжкості проступку зараз не будемо, тому що це вже приватний випадок. Але найчастіше совість не допомагає жити, а, навпаки, завдає відчутної шкоди, приводячи до нервових зривів і хвороб.

Добре це чи погано, але вчинок вже здійснений, і це потрібно прийняти як даність. Сильне почуття сорому часто не змушує себе чекати надто довго. Воно постійно нагадує про те, що сталося, як і про ждущем попереду відплату. Тут кожен може розуміти різне, хто-то цілком очікувані матеріальні втрати, хтось буде чекати «ефект бумеранга» або борошна в загробному житті. Незалежно від того, що являє собою покарання для вашої свідомості, його очікування часто стає нестерпним випробуванням. Людина звільняється з роботи, розриває стосунки з рідними і близькими тільки тому, що не зміг пробачити собі помилки.

Сильне почуття сорому діє руйнівна. З ним можна навчитися жити, потрібно знайти в собі сили пробачити себе за скоєне. Звичайно, краще всього порозумітися з опонентом, але не завжди це можливо. Той чоловік може бути недосяжний, або вже помер. Цілком можливо, що вас вже давно пробачили, а ви продовжуєте відчувати муки, і докори совісті. Позбутися від почуття сорому можна якщо тільки дуже цього захотіти.

Звідки береться

"Всі ми родом з страшного дитинства". Так сказав відомий психотерапевт Ковальов А. С., і ця фраза не втрачає актуальності. Постійне почуття сорому часом дістається нам саме звідти. Згадайте нескінченне «Як тобі не соромно?!» за пролитий чай, порвані джинси, за те, що затримався у дворі, не отримав п'ятірку з математики. І ще багато-багато за що. Батьки дорікають нас за зіпсовані підручники і одяг, нарікаючи на те, що тепер доведеться працювати на двох роботах.

Тобто у дитини зростає тягар провини. Він ще в школу не пішов, а вже винен і повинен всьому світу. Звичайно, у нього буде формуватися почуття сорому, саме для цього стільки передумов. Як це позначається на особистості дитини? Дуже просто, він звикає до думки, що поганий і заподіює рідним людям лише зло. Більш того, він не має права приймати подарунки, знаки уваги, інакше йому потім це поставлять у провину і обов'язково запитають звітності, що він з цим зробив. Про почуття провини і сорому можна говорити до безкінечності, ця проблема стара як мир.

Для чого нам з дитинства прищеплюють почуття провини? Все дуже просто: так легше керувати дитиною. Наших батьків так виховували, вони передали ті ж самі штампи нам. А ми будемо прищеплювати їх нашим, поки ще здоровим дітям. Вчимося жити по-новому

Чи можна жити, не терзаючись відчуттям власної неповноцінності? Жити по-новому, прощаючи себе і вміючи просити прощення у інших? Як подолати почуття сорому і дати собі можливість «дихати на повні груди»? Не секрет, що ми самі моделюємо нашу долю. Ми вибудовуємо її своєю поведінкою і вчинками. І весь негатив, який має місце всередині вас, буде притягувати аналогічне з поза. В результаті не варто дивуватися проблем і невдач.

Рівновага вашого внутрішнього світу порушено. У ньому немає гармонії, і неприємності будуть притягуватися, як магнітом, вашим відчуттям власної марності. Давайте вчиться жити по-іншому, в гармонії і без вини.

Хто винен і що робити

Давайте тепер перейдемо до практики. Як позбутися від почуття сорому за минуле? Спочатку потрібно розібратися, що це справжнє почуття або помилкове. Якщо ви дійсно зробили поганий вчинок, то доведеться повернутися до нього обличчям і визнати це. Мало просто визнати, потрібно попросити вибачення і компенсувати збитки. Але варто зауважити, що в ряді випадків це не працює. Або працює, але не до кінця. Є практичні рекомендації психологів, які підкажуть, як позбутися від почуття сорому і ганьби. Рекомендації Для початку потрібно усвідомити причину, по якій ви відчуваєте це почуття. Здійсніть дії, які можуть загладити вашу провину. Тепер найскладніше. Потрібно постаратися пробачити самого себе. Це може бути непросто, але ж ви вже зробили все можливе, щоб вас пробачили. Навіщо продовжувати мучити себе. Психологи рекомендують не ховатися від ситуації. Не йти від неприємностей, які трапилися за вас. Прикладіть краще зусилля для того, щоб виправити ситуацію. Вчіться на своїх помилках, вирішуючи проблеми як доросла людина. Це загартує характер. Крім того, якщо ви дійсно прожили ситуацію до кінця, покаялися і прийняли свою відповідальність за наслідки, то це позбавить від нескінченного почуття провини. Не потрібно звалювати всі біди світу на себе. Постарайтеся реально оцінювати ситуацію. Навчіться розкриватися і не тримати всі емоції в собі. Обов'язково можна знайти факти, які в якійсь мірі вас виправдають. Сприймайте думку людей не як образу, а як поштовх до вдосконалення. Ніколи не приймайте чужу провину за свою. Ваше самокатування тут буде безпідставним, а ситуація виявиться безвихідною.

Самооцінка

Це дуже важливий момент. Завищена самооцінка - це не дуже добре і теж передбачає наявність проблем. Потрібно адекватно оцінювати свої сили і роль у суспільному житті. Але якщо ви говоримо про те, як прибрати почуття сорому, то питання роботи над самооцінкою стає на перше місце. Чим більше ви залежні від думки оточуючих, тим сильніше будете відчувати почуття провини і сорому. Скористайтеся аутотренінгом, адже впевнена в собі людина буде набагато спокійніше, він робить менше помилок, і тим менше ймовірність, що доведеться мучитися від сорому.

Перший крок до роботи над самооцінкою - це щоденник успіху. Візьміть красиву зошит і запишіть у неї не менше 10 пунктів, за якими ви сьогодні молодець, чудово впоралися, і тому подібне. Це може бути все що завгодно. Наступного дня повторіть роботу. Тепер найголовніше. На вихідних потрібно виділити трохи часу і уважно прочитати 70 моментів, в яких ви були найкращим. Це відмінна скарбничка, яка сприяє зростанню самооцінки. Ефективні вправи

Продовжуємо роботу над самооцінкою. Так як позбутися від почуття провини і сорому відразу не вийде, потрібно йти до результатів поступово. Психологи рекомендують такі вправи: Перше вправи полягають в умінні любити себе. Не можуть всі люди володіти ідеальними з точки зору моди пропорціями. В індивідуальності і полягає особлива краса людей. Не подобається зайва вага - запишіться в спортивний зал, вважаєте себе невдахою, відкрийте фотоальбом і пошукайте щасливі моменти. Повірте, вас оточує безліч людей, чиї проблеми в порівнянні з вашими куди серйозніше. І багато з них примудряються посміхатися й бути постійно в центрі уваги. «Вихід у світ». Щоб зміцнити свою самооцінку, варто попрацювати над іміджем. Досить ретельно підібрати вбрання, зробити зачіску, і ви почнете ловити на собі захоплені погляди. Говорите своїм страхам «Ні». В автобусі вставайте біля водія, обличчям до всіх пасажирів, сміливо окиньте поглядом салон і привітно посміхніться. Боїтеся виступів - спробуйте звернутися з короткою промовою. Вчіться себе прощати. Негативний результат - це теж результат. Головне, що ви спробували.

Вчіться усміхатися в будь-якій ситуації. Похмурий чоловік, всім незадоволений, ніколи не стане успішним. Звідси страхи, помилки, сором.

Подолання почуття сорому

Що з цього приводу говорить нам психологія? Як позбутися від почуття сорому з найменшими втратами для своєї особистості? Є кілька кроків, які доведеться виконати: Візьміть чистий аркуш паперу, сядьте зручніше і закрийте очі. Згадайте те подія, яке у вас викликає почуття провини. Тепер відкрийте очі і постарайтеся описати його якомога ретельніше. Намагайтеся уникати оцінок своїх дій оточуючими, так і самі не приклеюйте ярлики. На завершення розповіді спробуйте визначити причини, які штовхнули на вчинення цього вчинку. Може бути, це суб'єктивний погляд, але ж тоді ви вважали саме так. Знову закрийте очі і уявіть всередині себе клітку. В ній живуть почуття. Десь тут заточене і почуття сорому. Воно прийшло до вас як учитель, а ви замкнули клітку, чому тепер і страждаєте. Відкрийте передню дверку і подивіться, що буде. Після цього відкрийте ще й задню дверку і нехай вітер змін вільно увірветься в неї. Аркуш, на якому ви виклали всі свої жалі, потрібно знищити. Спосіб ви можете придумати самі, але найкраще спалити, а попіл розвіяти. Остаточно позбутися від почуття провини можна поділившись вчиненим. Краще всього зробити це в церкві, тобто покаятися священика, або сходити до психолога. У вашій історії постраждала людина і ви не можете компенсувати йому збитки? Подумайте, як ви можете повернути борг. Навіть якщо людини вже немає, у нього залишилися рідні, у яких є життєві потреби. Можливо, ви зможете допомогти комусь із них словом чи ділом. І останній крок - потрібно все забути.

Що робити, якщо лиховісні думки відвідують вас знову і знову? Виконайте роботу ще раз. Ви здивуєтеся, але уявна клітина може бути знову замкнені, а в ній знову клубочиться якийсь образ. Повторіть вправи і скоро помітите, що думки починають відвідувати все рідше, а на душі стало значно спокійніше.

Я є Всесвіт

Що б не сталося, не можна ставитися до себе як до пропащому чи нікчемному людині. Як тільки ви позбудетеся від почуття провини, у ваше життя повернеться гармонія і спокій. Звичайно, бувають і рядові випадки, які вирішити набагато простіше. Наприклад, як позбутися від почуття сорому після п'янки? Дійсно, перебравши, можна вести себе не зовсім адекватно, за що на ранок буває дуже соромно.

Першим ділом - не ховайтеся від тих, з ким ви пили. Чим більше ви себе накручуєте, тим складніше буде перша зустріч. Найкраще взяти прохолодні напої і сходити до кого-небудь в гості. Постарайтеся звернути подію в жарт, відпустивши пару анекдотів з приводу вчорашнього вечора. Якщо вживали алкоголь не тільки ви, то швидше за все пам'ять буде дещо затьмарена і у решти.

Коли ви дозволили собі випити, то прийміть і наслідки. Ви не стали гірше, але на майбутнє треба вирішити для себе не вживати велику кількість алкоголю. Тоді таких неприємностей точно можна буде уникнути. Замість висновку

Почуття сорому чи провини - це сильний, а часом і вирішальний фактор, який диктує, яким буде ваше життя і наскільки ви зможете насолоджуватися нею. Якщо ви хочете змін, то саме час почати роботу над собою. Тільки на перший погляд вона виглядає складною. Насправді психотерапія - це занурення всередину себе, творче дослідження і м'яка корекція. А результати порадують вас, оскільки дозволять якісним чином змінити своє життя. Багато говорять, що після такої роботи життя починає грати яскравими фарбами, і навіть самі повсякденні справи починають приносити задоволення. Автор: Легіна Марина 6 Вересня, 2018


banner14

Категория: Развлечения

Як позбутися від почуття сорому? Техніки, прийоми, рекомендації психологів


Написать комментарий

Оставлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.