Эта опция сбросит домашнюю страницу этого сайта. Восстановление любых закрытых виджетов или категорий.

Сбросить

Ресурсне стан: поняття, формування, способи одержання і використання енергії


Опубликованно 16.09.2018 22:22

Ресурсне стан: поняття, формування, способи одержання і використання енергії

Коли людина володіє внутрішніми ресурсами, його життя стає наповненим, гармонійною. У подібному стані справи йдуть відмінно, все приносить радість. В цілому людина відчуває задоволеність своїм життям. Він переживає досвід щастя, цілісності.

Визначення

Під ресурсним станом в психології розуміється наявність фізичних і душевних сил для роботи над тими завданнями, які стоять перед людиною. Коли людина має достатньо сил, він може успішно працювати, спілкуватися з людьми. Причому ні те, ні інше не викликає у нього стресу. Основними складовими ресурсного стану є фізичний і психологічний компоненти.

Останнім часом це поняття стало дуже модним. Про ресурсах говорять багато, і чимало людей прагнуть увійти в такий стан. Адже саме воно дозволяє досягти бажаного, зробити життя більш приємною, комфортною, радісною. Особистість, у якої резерви заповнені

Наявність фізичного ресурсу означає, що організм людини функціонує на всі сто. Індивід перебуває в добрій формі, у нього міцний сон, ясний розум, гарний настрій. Психологічний ресурс передбачає стан наповненості. Людина переживає позитивні емоції, він швидко виконує поставлені перед ним завдання, досягає цілей.

У нього є мотивація досягнення, він упевнений в собі і готовий творити, працювати, спілкуватися, обмінюватися досвідом з іншими людьми. Якщо назвати все перераховане одним словом, людина готова жити. Ресурсне стан припускає заповнення дефіцитів, задоволення насущних потреб.

Інші типи

Існує ще кілька класифікацій особистісних ресурсів. Вони можуть бути, приміром, восполняемыми і невосполняемыми. До останніх відносять час, в ряді випадків – здоров'я. Згідно з іншою класифікацією, ресурси поділяють на зовнішні та внутрішні. До перших належить час, фінанси. До других – здоров'я, рівень особистої енергії. Способи використання ресурсів

Людина може витрачати сили, а може їх з користю вкладати. Він може їх напрацьовувати чесним чином, шляхом роботи над собою; а може робити це за рахунок інших. Під витратою зазвичай розуміється нецеленаправленное використання ресурсів, їх знищення. Наприклад, людина добре себе почуває у вихідний день. Він планував зайнятися своїм хобі, але замість цього весь день дивиться телевізор. В такому випадку можна говорити про безрозсудною витратою.

Є й такий тип використання особистісних ресурсів, як внесок. При цьому резерви використовуються з певною метою, заради досягнення того чи іншого результату. В якості одного з варіантів вони можуть витрачатися на поповнення запасу на даний момент ресурсу. Чи завжди можливо отримати ресурси? Приклад

Однак необхідно розуміти, що не у всіх випадках людина має можливість увійти в ресурсний стан. Розглянемо це на конкретному прикладі. Жінка-менеджер скаржиться на те, що у неї не вистачає сил. Вона щодня ходить на роботу, виконує свої домашні обов'язки. Але всі постійно валиться з рук. У неї практично відсутнє бажання кожен день робити одне і те ж, і практично не отримувати ніякої віддачі – ні кар'єрне зростання, ні підвищення заробітної плати їй не світить.

Своїм головним завданням героїня зробила отримання внутрішніх ресурсів, або ж життєвих сил, які допомогли б їй успішніше виконувати свої робочі обов'язки і досягти кар'єрних висот. На перший погляд це цілком гідна мета. Однак у дійсності реалізувати її практично неможливо. Якщо навіть ця жінка і навчиться того, як увійти в ресурсний стан, у неї навряд чи вистачить енергії, щоб дійсно отримати підвищення.

Проблема в тому, що насправді робота менеджером в глибині душі викликає у неї неприйняття. Насправді наша героїня не бажає виконувати ті обов'язки, які передбачає її теперішня робота. А підвищення їй необхідно тільки для того, щоб отримувати достатню кількість фінансових засобів і відповідати уявленням суспільства про успішній жінці.

Особливості отримання резервів

Ресурсне стан в психології було вивчено давно. Дослідники встановили, що увійти в нього можливо лише знаючи принципи роботи людського мозку. А його основним завданням є виживання. Мозку цієї жінки зовсім немає справи до того, їздить вона на роботу на вітчизняному автомобілі або на іномарці. Йому абсолютно все одно, буде написаний сьогоднішній звіт або немає. Обставини ускладнюються ще й тим, що сама людина на рівні свідомості абсолютно не розуміє, навіщо йому потрібні ті або інші дії і чого він намагається досягти своєю поведінкою. Робота мозку і заповнення енергії

Людський мозок постійно працює над тим, щоб зберігати сили задля виживання. І якщо у людини з'являється потреба зробити що-небудь заради виживання, а не просто для задоволення незрозумілих потреб, то мозок цілком може видати своєму господареві кредит енергії, яка піде на створення ресурсного стану. Але при одній умові: якщо людина дохідливо пояснить йому (іншими словами, самому собі), для яких саме цілей необхідна ця енергія.

Неможливо отримати від сили організму, якщо кожен день ходити на ненависну роботу, спілкуватися з неприємними людьми або ж жити в шлюбі, який давно не приносить радості. Ресурсне стан жінки, історія якої описана в прикладі вище, настане тільки в одному випадку: якщо вона навчиться слухати свій організм, усвідомлює свої потреби і змінить сферу діяльності.

Вправи на заповнення внутрішніх сил будуть ефективні в будь-якому випадку. Але необхідно розуміти, що якщо людина кожен день змушений стикатись з якимсь виснажуючим фактором, що рано чи пізно він знову почне страждати від нестачі енергії. Карта ресурсів

Дана техніка ресурсного стану виконується наступним чином. Беруть аркуш паперу і на ньому записують від 15 найбільш приємних подій у житті, залишили найприємніші враження. Максимальне число цих подій може бути будь-яким. Але зазвичай це близько 50 подій – більше згадати буде складно.

Потім необхідно пройтися по кожному пункту, намагаючись згадати максимально чітко цей момент. Чим він запам'ятався? Що в ньому було приємно, що принесло стільки позитивних емоцій? Що вдалося придбати завдяки цьому досвіду? Техніка «7 бажань»

Дана методика дозволяє швидко увійти в ресурсний стан. Вона дозволяє розібратися в своїх бажаннях, навести порядок в думках. Виконується наступним чином: Заздалегідь необхідно підготувати 7 аркушів формату А4, фарби і пензлі. На кожному з листів пишеться з однієї мрії. Бажання необхідно формулювати від першої особи, а також в теперішньому часі. Наприклад: «Я купаюся на самому прекрасному пляжі», «Я виходжу заміж за Петю Маслова», «Кожен місяць я заробляю за 3000 доларів». Потім необхідно підібрати до озвученої мрії ті фарби, які представляються найбільш підходящими. Лист з бажанням перевертається, і на нього наноситься абсолютно будь-який малюнок. Фон і абстрактні фігури можуть бути будь-якими. Основний момент полягає в тому, щоб поєднання відтінків відповідало внутрішньому баченню бажання, яке записано на звороті. Психологи рекомендують при виконанні техніки остерігатися двозначних формулювань. Приміром, бажання здобути фінансову незалежність може припускати розлучення. А «зустріти красиву дівчину», яка... просто пройде мимо, можна і по дорозі на роботу. Коли вправа виконана, малюнки можна повісити на видне місце. Якщо ж такої можливості немає, їх слід сфотографувати. Носять в телефоні ці зображення до тих пір, поки бажання не збудуться.

Психологічний прийом «Як якщо б»

Ресурсні стани й способи їхнього досягнення досліджуються багатьма фахівцями, і в цьому плані існує чимало психологічних напрацювань і технік. Однією з найбільш простих, і в той же час дієвих, є прийом «Як якщо б». Найчастіше, коли людина не може вирішити проблему, така ситуація являє собою всього лише зовнішню рамку, набір певних наявних у нього переконань.

Переключитися з такого стану безвиході на більш позитивне можна наступним чином: уявити, що б людина відчувала, якби був зараз радий, спокійний і щасливий? Дана техніка дозволяє активізувати творче начало в людині і швидко створити необхідний ресурс. Приділяти собі час

Кожній людині необхідно мати хоча б сорок хвилин в день на самого себе – інакше підтримувати рівень своєї енергетики на належному рівні не вийде. Особливо це стосується ресурсного стану жінки. Коли вона крутиться, як білка в колесі, то рано чи пізно всі сили закінчуються. Настає депресія. Саме тому, щоб не заробити собі невроз або психосоматичну хвороба, і необхідно щодня виділяти в графіку близько години на особистий час.

Важливо пам'ятати, що сюди не відноситься макіяж, наведення порядку у своєму шафці, прання речей або сон. Даний проміжок часу повинен бути присвячений роздумам, оцінкою свого життя. Це може бути прогулянка по найближчому парку. Або ж годину, проведений в кафе з щоденником і чашкою кави. За цей час можна подумати про своїх цілях, записати їх, намітити шляхи їх досягнення. Даний метод допомагає задовольнити потребу у відпочинку, в самоті. Техніка набуття ресурсного стану в НЛП: «Магічне коло»

Щоб вчасно заповнювати відсутню енергію, існує особлива техніка, винайдена психологами нейролінгвістичного програмування. Алгоритм її виконання така: Спочатку людині необхідно визначити, яких саме ресурсів йому не вистачає в певній ситуації. Наприклад, це може бути спокій, впевненість у собі, інтерес, цілеспрямованість. Потім в уяві на підлозі малюється коло, діаметр якого становить близько метра. Подумки в цей круг поміщається шуканий ресурс в тому образі, який виникає у людини. Наприклад, недостатня впевненість у собі може представлятися в образі лева з яскраво-вогняною гривою. Потім в уяві необхідно увійти в це коло, злитися з чином воєдино. Після цього стан потрібно «заякорити». Якір в НЛП – це термін, просто означає умовний рефлекс. Зв'язавши теперішнє ресурсне стан з певним рухом, можна викликати його і в майбутньому. Тому, відчуваючи себе наповненим упевненістю, можна поплескати себе по стегнах, або, приміром стиснути ліву руку в кулак. Потім в уяві необхідно вийти з цього кола. Подумки варто програти ситуації в майбутньому, де за допомогою якоря буде викликано потрібне стан.

Ще одна практика з НЛП

Дана вправа дозволяє перетворити навіть негативні переживання в ресурсні. Воно трансформує тривогу в спокій, страх – у впевненість. Виконується наступним чином. Формулюється актуальна проблема. Наприклад, «Мене турбує те, як почав ставитися до мене колега Н.». Потім її необхідно пов'язати з певним візуальним, символічним чином. Наприклад, це може бути образ сірого кулі, колючки, болота. На даному етапі необхідно згадати яку-небудь ситуацію, яка була наповнена позитивними емоціями. Це можуть бути будь-які обставини, пов'язані зі щастям, успіхом: блискуча здача іспиту, вигідну укладення контракту, подорож, весілля. З закритими очима її слід пережити заново, знову і знову переживаючи приємні почуття. Уявити де-небудь поруч з собою уявний «підсилювач» (за типом підсилювача звуку). Він буде грати роль підсилювача переживань. Відчути, як приємні почуття стали ще більше і виразніше за допомогою цього пристрою. Представити в районі сонячного сплетіння уявне сонце – яскраве, всемогутня. Воно є осереддям позитивних переживань. Після цього слід впевнено помістити образ проблеми, позначений на початку вправи, в це місце. Спостерігати, як тривога, страх або інші негативні переживання перетворюються в щось дуже позитивне, легке. Перевести увагу на об'єкти зовнішньої дійсності. Зберегти отриманий ресурс, включивши його в актуальну діяльність.

Обмежень у використанні методів по відновленню ресурсного стану людини немає. Техніки можуть використовуватися щодня. Але щоб вони були більш дієвими, рекомендується їх чергувати. Автор: Валентина Буравльова Black Rikky 16 Вересня 2018


banner14

Категория: Развлечения

Ресурсне стан: поняття, формування, способи одержання і використання енергії


Написать комментарий

Оставлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.