Эта опция сбросит домашнюю страницу этого сайта. Восстановление любых закрытых виджетов или категорий.

Сбросить

Складний вибір: як зрозуміти, яка професія тобі підходить


Опубликованно 17.09.2018 04:45

Складний вибір: як зрозуміти, яка професія тобі підходить

Часто люди вибирають невідповідну для них професію. Так відбувається з різних причин, але результат завжди один: в якийсь момент людина усвідомлює, що він не відчуває ніяких теплих почуттів до своєї роботи. Нерідко це його починає мучити ще в процесі навчання. У цій статті ми пропонуємо подумати над питанням: як зрозуміти, яка професія тобі підходить? Чим раніше людина запитує себе про це, тим більше шансів на те, що він уникне кількох років навчання за нецікавою для нього спеціальності, а то і довгих років роботи в цій сфері. Як дізнатися, яка професія мені підходить?

Найрозумніше, звичайно, задатися цим питанням ще в школі. Для цього в старших класах психологи нерідко проводять профорієнтаційні тести, які допомагають учням визначити їх схильності і таланти, а також сферу, де вони найкраще зможуть себе реалізувати. Не будемо стверджувати, що результати таких тестів абсолютно вірні, але в цілому вони дійсно можуть зорієнтувати юнака чи дівчину в потрібному напрямку. Аналогічні тести, що відповідають на питання, як зрозуміти, яка професія тобі підходить, у великій кількості можна знайти в різних джерелах. Крім того, не зайвим буде відвідати психолога і на консультації обговорити з ним це питання.

Питання пріоритетів

Якщо не торкатися профорієнтаційних тестів, можна дати кілька порад, щоб людина змогла знайти відповідь на питання: "Яка професія мені підходить?" По-перше, необхідно розставити пріоритети, зрозуміти, які цінності займають у вашому житті важливе місце: гроші, сім'я, творчість і т. д. Виходячи з цього, можна вирішити, якою має бути майбутня професія – творчої, прибутковою, орієнтованої на допомогу людям, тобто визначити загальний напрям думок.

Важливі не тільки пріоритети, але і ваші здібності. Що ви вмієте робити найкраще? Можливо, це і буде ідеальним варіантом майбутньої професії. Що б робили, якби у вас багато грошей?

Нерідко психологи радять поставити собі питання: якою справою ви могли б займатися, якби у вас необмежену кількість фінансів? Це дуже резонно, адже в першу чергу важливий ваш інтерес до майбутньої роботи, не буде її – не буде розвитку (замість цього, найімовірніше, буде апатія, а в найгірших випадках – депресія).

Також корисним буде подумати, на яких людей ви хотіли бути схожими у дитинстві або навіть зараз. Оцінка своїх кумирів дозволить виявити ті риси, якими ви захоплюєтеся в людях, і не виключено, що ці риси можуть ідеально накладатися на ту чи іншу професію. А можливо, ви згадаєте, що, насправді, хотіли і досі хочете бути вчителем літератури, але зовсім забули про це. Практичний досвід

Корисно буде також пробувати себе в різних сферах діяльності, схильність до яких ви відчуваєте. Мабуть, це самий довгий, але одночасно самий вірний і ефективний спосіб, щоб зрозуміти, яка професія тобі підходить. Звичайно, не завжди є така можливість, але намагатися, безумовно, варто.

Якщо можливостей немає зовсім, то заміною такого досвіду може стати розмова з людиною, який пов'язаний зі спеціальністю, цікавою для вас. Це вже не складе великої праці, оскільки таких людей нескладно знайти в соціальних мережах, якщо в найближчому оточенні немає нікого підходящого. Для чистоти експерименту краще поговорити з декількома фахівцями, щоб отримати про спеціальності максимально чітке і неупереджене подання – адже зі сторони ми нерідко бачимо лише позитивну сторону професії і не можемо розгледіти всі підводні камені.

У будь-якому випадку, не варто намагатися вибирати професію, виходячи з очікувань батьків або наслідування кумиру – ні до чого хорошого це не призведе.

Як зрозуміти, яка професія тобі підходить? Головне - прислухатися до себе. Не треба боятися брати на себе відповідальність за своє життя! Автор: Ірина Лаптєва 16 Вересня 2018


banner14

Категория: Развлечения

Складний вибір: як зрозуміти, яка професія тобі підходить


Написать комментарий

Оставлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.