Эта опция сбросит домашнюю страницу этого сайта. Восстановление любых закрытых виджетов или категорий.

Сбросить

Теорема Томаса: філософські роздуми або підтвердження того, що думки матеріальні?


Опубликованно 23.09.2018 01:03

Теорема Томаса: філософські роздуми або підтвердження того, що думки матеріальні?

З початку людської історії великі уми намагалися впорядкувати знання про становлення держав, їх занепад і ролі товариства в цих подіях. У 30-х роках 19 століття ця область вивчення була виділена в окрему науку — соціологію. Філософи і мислителі знайшли офіційне поле діяльності, на якому можна було сіяти свої міркування. Так, одного разу була висунута теорема Томаса про реальності ситуації, схожа за своїми твердженнями з популярною нині ідеєю про матеріальність думок.

Якщо люди вважають ситуації реальними, вони виявляються реальними за наслідками. Шлях до визнання

Вільям Айзек Томас був одним із творців соціальної психології. Викладацька діяльність в Оберлинском коледжі і Чиказькому університеті принесли йому докторський ступінь і звання професора. Крім того, це дозволило йому провести велике спостереження за реальним життям молоді того часу. Так було створено один з його найбільших праць «Секс і суспільство». Публікація була зустрінута з величезним інтересом, зробивши вченого популярним серед прогресивної прошарку населення.

Забути про себе Вільям Томас не дозволяв. Протягом наступних десяти років він читав лекції своїм студентам, але і під час численних подорожей по Європі. Не дивно, що пятитомный працю про польських селян, створений ним у співпраці з соціологом Ф. Знанецким, приніс обом світову популярність.

Урядові спроби скинути Його з п'єдесталу просвітителя співгромадян не принесли очікуваного ефекту. Арешт вченого співробітниками ФБР за обвинуваченням у порушенні закону про сексуальне примушування, зрозуміло, завдав серйозний удар по репутації і кар'єрі. Але серед населення його популярність зросла до небувалих висот, а праці стали розбиратися на цитати. Що написано пером

Враховуючи дані обставини, стає зрозуміло, чому в соціології теореми Томаса займають настільки значуще місце. Адже відомо, що ідеї про реалізацію ситуацій висувалися і раніше. Як основоположників цієї позиції виступали такі великі мислителі, як єпископа Боссюе, Карл Маркс і Фрейд. Крім того, ще Томас Гоббс, англійський філософ 17 століття, висловлював ідеї, що причиною багатьох ситуацій ставали пророцтва.

Але саме думка, сформульована Вільямом Томасом, не забулася, як багато подібних, а була названа теорема Томаса. Математична аналогія повинна була підкреслити незаперечність і істинність твердження. Коли збуваються пророцтва

Значну роль у популяризації висловлювання зіграв видатний соціолог Роберт Кінг Мертон. Він, правда, вважав, що основна заслуга у формулюванні належала дружині Вільяма Дороті. У своїх книгах він називав вислів «теорема Томасов», підкреслюючи приналежність ідеї не одному вченому, а сумісної творчості. Але подібний нюанс часто залишався непоміченим і згодом був забутий. Однак залишається незаперечним фактом, що матеріали з соціології, говорячи про ідею реалізації ситуацій, в основному згадуються саме працях Мертона. Він цитує теорему у своїй роботі «Самоисполняющиеся пророцтва». Лише один підручник з сорока вивчених сучасними аналітиками посилається безпосередньо на працю подружжя. Притча про банк

Для роз'яснення ідеї в якості прикладу Мертон описують ситуацію з вкладами.

На дворі стояв 1932 рік. Містер Картрайт Миллинджвиль перебував у піднесеному настрої. Його банк приносив нехай не дуже високий, але стабільний дохід. Стоси паперів, що лежать на столі і чекають підпису, підтверджували ліквідність організації.

Увагу керуючого привернув наростаючий гомін. Для середовища в банку було дуже багатолюдно. Містер Картрайт співчутливо зітхнув, припустивши, що людей звільнили посеред тижня. Адже інакше вони були б на своїх робочих місцях.

Тим часом на загальному тлі стали чути різкі гучні фрази. Звичний банківський гул розірвався вигуками та лайкою. Це стало початком кінця для колись процвітаючого банкіра.

Містер Миллинджвиль не був знайомий з роботами діячів соціології. Але він чудово розумів, що досить слуху про банкрутство, щоб бізнес впав. Налякані вкладники, поспішаючи отримати свої заощадження, мимоволі реалізовують те, що не повинно було трапитися. Хибна істина

Самоисполняющееся пророцтво — це спочатку помилкове судження. Лише реакція людини, яка змінила свої наміри, дозволяє йому втілитися. Подія, якому не судилося відбутися, втілюється в реальне життя, тому що було сприйнято як має підстави.

Теорема мимоволі підтверджує набирає обертів ідею про те, що думка матеріальна. Звичайно, обґрунтування побудовані на принципово різних погляди на життя. Однак основні тези отримали ідентичні фундаменти: образ, створений в умах, особливо підкріплений твердим знанням, знаходить втілення.

Залишається лише правильно застосовувати на практиці те, над чим століттями працюють великі уми. Адже тільки в нашій волі вибирати напрямок власних думок. Автор: Олена Ільїна 22 Вересня, 2018


banner14

Категория: Развлечения

Теорема Томаса: філософські роздуми або підтвердження того, що думки матеріальні?


Написать комментарий

Оставлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.