Эта опция сбросит домашнюю страницу этого сайта. Восстановление любых закрытых виджетов или категорий.

Сбросить

Перинатальні матриці Грофа. Теоретична модель про стани психіки до і під час народження


Опубликованно 24.09.2018 00:15

Перинатальні матриці Грофа. Теоретична модель про стани психіки до і під час народження

Ми звикли вважати початком життєвого шляху момент появи на світ. Але хіба до першого подиху людини не існувало? Перинатальні матриці Грофа — спроба сучасних вчених окреслити модель внутрішньоутробного існування. Як впливає перебіг вагітності на долю ще не народженої дитини? Точка зору офіційної медицини

На протязі всього існування офіційної науки великі уми наполягали, що до моменту народження людський ембріон не може вважатися чимось більшим, ніж просто зародком. Такий підхід легко пояснити значним зниженням персональної відповідальності. Непрофесійну діяльність можна прикрити поняттям лікарської помилки. В іншому випадку за будь-невдалий результат вагітності, включаючи аборт, довелося б відповідати, як за вбивство.

Крім того, якщо визнати, що ще до того моменту, як людина народилася, він вже має психічне сприйняття себе як особистості, доведеться перебудовувати не тільки медичний підхід до ведення вагітності, але і законодавчу юридичну базу. Так що боязкі спроби говорити про допологової пам'яті заглушаються наполегливим гулом незгодних. Теорія перинатальних матриць

Вперше дане поняття було сформульовано в 1975 році американським психіатром чеського походження Станіславом Грофом. Перинатальні матриці, згідно його вченню, являють собою модель психічного розвитку людини на етапі внутрішньоутробного існування і до моменту народження. У спробах розібратися, що ж відбувається з дитиною в утробі з психологічної точки зору, були проведені різноманітні дослідження. Біографічний спосіб, коли були зроблені спроби простежити взаємозв'язок між перебігом вагітності та подальшим характером людини, виявився не самим оригінальним. Особливо відважні дослідники намагалися поринути у стан, схоже з тим, що відчуває дитина під час власного народження, шляхом запровадження в себе коктейлю з хімічних сполук, що включає адреналін і ЛСД.

Єдиної думки з приводу досвіду, отриманого в момент, коли людина народилася, вчені скласти не змогли. Але деяку загальну закономірність виявити вдалося. Очевидно, що дитина в утробі, виганяє його зі звичного лона, відчуває колосальний стрес, схожий з зрадою. У перинатальних матрицях Грофа виділені чотири основні процесу, що роблять вплив на подальший розвиток психіки. Кожний етап характеризується своїми особливостями. Основні концепції названі самим вченим базовими перинатальними матрицями (БПМ). Симбіоз з матір'ю

Точно встановити початок першого етапу не вдалося. Деякі дослідники вважають, що необхідною умовою є наявність кори головного мозку. Її формування починається у другій половині вагітності, приблизно на 22 тижні. Проте вчені, які допускають пам'ять на клітинному рівні, вважають, що процес запускається вже в момент зачаття.

Перша перинатальна матриця Грофа відповідає за енергетичний баланс людини: відкритість до світу, здатність до адаптації та сприйняття власного Я.

Давно помічено, що бажані діти, за умови здорового перебігу вагітності, краще розвиваються і легше йдуть на контакт. БПМ пояснюють це тим, що саме на даному етапі зароджується здатність приймати любов, радіти життю, відчувати себе гідним всього найкращого.

Дитина живе в умовах, наближених до ідеальних:

Захист від небезпек зовнішнього світу.

Комфортна температура навколишнього середовища.

Цілодобове надходження поживних речовин.

Заколисування навколоплідними водами.

При позитивному першому етапі підсвідомість формує програму, згідно з якою життя прекрасне, а дитина бажана і любимо. В іншому випадку запускається модель поведінки, заснована на відчутті непотрібності. Якщо присутні думки про аборт, у підсвідомість буде закладений страх смерті. Важкі токсикози створюють сприйняття себе як перешкоди для оточуючих, викликає почуття нудоти. Вигнання з Раю

Початок другого етапу приблизно збігається з першим періодом пологової діяльності. Під час переймів мати і дитина мимоволі завдають один одному нестерпний біль. Відбуваються колосальні гормональні сплески. Стінки матки тиснуть на малюка, що викликає в ньому відповідні чутливі поштовхи всім тілом. Больовий стрес передається від матері до ембріону і назад, підсилюючи почуття страху один одного.

Друга перинатальна матриця Грофа названа їм «Жертва». На даному етапі дитина відчуває біль, тиск і відсутність виходу. Закладається почуття провини: доброго не виганяють і не піддають страждань. При цьому формується внутрішня сила: здатність терпіти біль, наполегливість, прагнення вижити.

У другій матриці можливі два негативних впливу: відсутність і надлишок. Перше формується при кесаревому розтині. Найсильніша біль припиняється раптово, без будь-яких дій з боку дитини. Надалі таким людям складно доводити почате до кінця. Вони не здатні виявляти наполегливість і боротися за свої інтереси. Постійно очікують, що зараз все вирішиться сама.

Надлишок болю при затяжних пологах формує у особистості звичку до тиску ззовні. Будучи дорослим, людина підсвідомо очікує поштовху для початку рішучих дій. Можлива схильність до мазохізму.

Є припущення, що повальне захоплення наркотичними речовинами викликано поширеністю медикаментозної стимуляції пологів. Підсвідомість записує програму, що саме хімічні препарати допомагають втекти від страху і болю.

Помічено, що люди по-різному реагують на стресові ситуації. Одні рішуче шукають вихід, інші ніби завмирають в очікуванні кінця. Можливо, що причини такої поведінки - у споконвічному виборі, який був зроблений ще в утробі. Боротьба за виживання

Третя матриця формується в момент народження. Чоловік змушений з'явитися на світ навіть при бажанні залишитися всередині і нічого не робити. Саме від того, як завершилися пологи, залежить подальша поведінка в складних життєвих ситуаціях:

Активне прагнення вибратися з лещат знаходить відображення у майбутніх рішеннях брати на себе відповідальність.

При кесаревому розтині і стрімких пологах люди не напрацьовують досвіду боротьби за особисті інтереси.

Затяжний перебіг проявляється у подальшій боротьбі протягом всього життя, при необхідності створюються вигадані вороги і перешкоди.

Третя фаза, на думку Грофа, є особливо важливою. Саме на цьому етапі закладається більшість моделей поведінки в подальшому житті. Вчений порівнює його з міфологічними лабіринтами і дрімучим лісом, встающими на шляху у казкових героїв. Подолання перших труднощів стане основою зародження майбутньої відваги і рішучості боротися за своє щастя. Якщо ж дане випробування дитина пройшов тільки з допомогою ззовні, надалі він буде постійно чекати допомоги зі сторони. Звільнення

Четверта матриця формується від моменту першого вдиху і протягом тижня після народження. Унікальна тим, що створена у свідомому стані, отже, піддається коригуванню протягом усього життя.

Родові муки закінчилися, тиск припинилося. Надходження кисню принесла звільнення від асфіксії. Стало легше, ніж було. Але значно гірше порівняно з перебуванням у материнській утробі.

Саме від того, як дитина проведе перші години і дні після народження, залежатиме сприйняття надалі власних можливостей і свободи.

При негативному перебігу новонародженого щільно сповивають, позбавляючи можливості рухатися, і залишають на самоті розглядати стелю. Підсвідомість записує програму, що всі зусилля були марними. Неймовірні страждання закінчилися холодом і відчуттям непотрібності. У майбутньому такі люди виростають бездіяльними песимістами. Їх психіка заздалегідь вирішує, що всі зусилля марні, і нічого хорошого в результаті бути не може.

На жаль, в останні десятиліття в пологових будинках робилося все, щоб створити саме травматичну матрицю. Можливо, саме цим пояснюється повальний алкоголізм і неймовірні масштаби спроб суїциду серед населення.

Нагорода довжиною в життя

При позитивному варіанті дитини в перші хвилини викладають на материнський живіт і дають груди. Задовольнивши голод і заснувши під биття рідного серця, новонароджений розуміє: праці винагороджені. Що б не відбувалося, потім все буде добре.

Наступні дні, проведені поруч з мамою, остаточно сформують позитивне ставлення до життя та відчуття власної потрібності. Тактильне насолоду, грудне молоко, спокій і любов — головне, чого потребує людина, що з'явився на цей світ.

Звичайно, буває, що вагітність і пологи протікали не так, як очікувалося. Можливо, що через хворобу дитини вимушено помістили в бокс відразу після народження. В такому разі потрібна посилена турбота і підвищений прояв уваги. Особливо протягом першого року життя.

Але люблячі мами і самі це розуміють. І відчувають. Без всяких таблиць. Автор: Олена Ільїна 22 Вересня, 2018


banner14

Категория: Развлечения

Перинатальні матриці Грофа. Теоретична модель про стани психіки до і під час народження


Написать комментарий

Оставлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.