Эта опция сбросит домашнюю страницу этого сайта. Восстановление любых закрытых виджетов или категорий.

Сбросить

Як дисциплінувати себе: способи і методи, психологічні прийоми, поради


Опубликованно 24.09.2018 07:03

Як дисциплінувати себе: способи і методи, психологічні прийоми, поради

Хто такий дисциплінована людина? Насамперед це той, хто раціонально використовує кожну хвилину свого життя. У наш бурхливий вік це якість особливо необхідно. Крім цього, дисциплінованість є однією із складових життєвого успіху. Вона впливає на формування особистості і звичок людини. Іншими словами, дисципліна є одним з найважливіших елементів, складових життєвий успіх. Якщо в людини відсутня така якість, то у нього не буде внутрішнього зростання і руху вперед. Адже в цьому випадку енергія буде розтрачуватися на абсолютно непотрібні справи, що не дозволить особистості розкрити свій внутрішній потенціал.

Зрозуміло, вирішення завдання, головним питанням якої є «Як дисциплінувати себе?», не таке вже й просте. Впоратися з самим собою нам буває досить складно. Звичайно, для цього знадобиться і сила волі, і особистісна мотивація, і віра в себе. Так як стати дисциплінованим? А чи потрібно це?

Багато людей вважають, що досягти поставлених цілей може лише той, кому дуже пощастило. Дійсно, деколи здається, що швидкий зліт окремих особистостей, вчора ще не відомих нікому, а сьогодні перебувають на вершині слави, це не більше ніж удача. Зрозуміло, такий фактор, як везіння, присутній у нашому житті. І цього не виключають навіть психологи. Тим не менше навіть щасливий випадок не здатний допомогти людині, не готового здійснювати ті дії, які вимагаються від нього. А адже набуття різних навичок можливо тільки тоді, коли в індивіда присутня дисципліна.

Крім цього, самоорганизованность просто необхідна тим, хто розуміє, що здається, опускає руки, перестає вірити в себе і піддається негативному впливу різних зовнішніх факторів, адже все це заважає в досягненні життєвих цілей. У тому випадку, коли людина бажає чогось досягти, він повинен дотримуватися певні правила, що і дозволить вирішити поставлене перед ним завдання. І при цьому неважливо, подобається це йому чи ні. Тільки при виконанні певних правил, можна прийти до того, про що мрієш. Як же стати дисциплінованим людиною? Розвиток сили волі

Як дисциплінувати себе? Для цього знадобиться розвинути силу волі, а зробити це людина завжди може самостійно. При цьому не має жодного значення, на якому рівні за цим показником він знаходиться в даний час. Розвинути цю якість у собі можна завжди.

Варто відзначити, що самодисципліна – це практично те ж саме, що і сила волі. Можна сказати, що ці поняття збігаються на 90%, а то і більше. Адже в тому і в іншому випадку мова йде про протистояння бажанням робити що-небудь або, навпаки, не робити цього. Тим не менш сила волі вважається обмеженим ресурсом. Що ж стосується самодисципліни, то вона є моделлю поведінки людини, його спосіб життя. Планування

Як стати дисциплінованим людиною? На початковому етапі роботи над цим питанням необхідно виділити деякий час. І це вже стане першим кроком до самоорганізації. Необхідно сісти і спокійно обміркувати план, який дозволить прийти до поставленої мети. У нього повинні входити ті дії, які знадобиться зробити, щоб здійснити задумане. Такий план психологи рекомендують озаглавити. Наприклад, «Дисциплінувати себе». Такий заголовок і стане для людини його головною метою. Крім цього, план повинен містити стовпці з певними назвами. Серед них наступні: «Дії та початок», «Можливі труднощі» і «Стратегії подолання проблем», а також «Звіт». Розглянемо, яким повинен бути зміст цих стовпців. Дії

Як дисциплінувати себе? Для цього необхідно намітити кроки, які дозволять прийти до бажаної мети. Якими вони повинні бути? Наприклад: відмовитися від звичок, які даремно забирають потрібний час; знайти необхідну інформацію з питання, що цікавить; питати поради у досвідчених людей.

Дії можуть бути самими різними, саме тому їх варто заздалегідь обміркувати і вписати в план. Початок

Як дисциплінувати себе? Для цього знадобиться визначитися з тим часом, коли викладені в першому стовпці дії почнуть виконуватися. Звичайно, запланувати для себе можна будь-який термін і намітити будь-який день. Однак психологи рекомендують не зволікати з цим питанням, адже це вже з'явиться деяким противагою самоорганізації людини. Але коли термін поставлений, дотримуватися його потрібно неодмінно. В іншому випадку вся робота стане безрезультативною.

Наприклад, людині, що вирішила відвідувати спортивний зал, просто необхідно почати робити це у встановлений ним термін. В іншому випадку бажання займатися пропаде, і мета не буде досягнута. Через деякий час, швидше за все, людина знову вирішить займатися спортом. Однак при цьому його будуть мучити докори сумління, що раніше він не домігся поставленої мети. Ймовірні труднощі

Складаючи план по самоорганізації, необхідно обміркувати і спрогнозувати ті перешкоди, які можуть виникнути на шляху досягнення мети.

Наприклад, той, хто бажає, щоб в його житті з'явилася звичка вставати в 7 годин ранку, але точно знає, що неодмінно засне після дзвінка будильника, в цьому стовпці повинен вказати своє бажання поспати. Людина, заздалегідь прогнозує можливі перешкоди, значно посилює шанси на успіх. Стратегія щодо подолання труднощів

Як підвищити власну організацію? Для цього людині часом буває необхідно звернутися до кого-небудь за порадою чи використовувати метод мозкового штурму. Подібні ідеї з'являться самими чудовими варіантами, відображеними в цій графі. Ті способи, з допомогою яких проблема безуспішно вирішувалася раніше, можуть стати шаблонами дій. Вони повинні бути застосовані в подальшому в тих чи інших ситуаціях.

У тому випадку, коли людина знає, що його попередній досвід навряд чи може бути успішно використаний в якості стратегії по подоланню труднощів, йому слід придумати нові, більш дієві прийоми. Наприклад, коли будильник своїм дзвінком не здатний підняти людину з ліжка, він повинен поставити його подалі. У такому разі для відключення сигналу доведеться встати, що і змусить остаточно прокинутися. Звіт

Ця частина плану не містить в собі ніяких пунктів планування. Дана графа заповнюється тільки після того як людина зробить всі дії для досягнення мети. Щоденне планування

Як дисциплінувати себе в бізнесі? Ведення підприємницької діяльності вимагає щоденного виконання великої кількості справ. Як встигати робити їх? Для цього ввечері варто виділяти час на планування наступного робочого дня. Така тактика дозволить заощадити масу часу і вже заздалегідь налаштуватися на потрібний лад. Крім цього, прокинувшись вранці, вже не доведеться думати про те, з чого почати виконання своїх справ.

При складанні таких планів психологи радять вказувати часовий проміжок, який буде потрібно для виконання наміченого. До найважчим завданням рекомендується починати з самого ранку. Справа в тому, що саме вони і займуть більше всього часу.

Планування свого дня подібним чином і розвиває ту саму самодисципліну. При встановленні тимчасового інтервалу не варто забувати про невеликому резерві. Адже далеко не все проходить настільки гладко, як хотілося б. Перешкодити планам можуть випадкові, непередбачувані обставини. Наприклад, поломка машини, раптова хвороба і т. д. У зв'язку з цим крім основного плану рекомендується завжди розробляти і запасний варіант.

Також необхідно володіти відповідальністю. Дисциплінована особистість відрізняється цим завжди. Людина не повинна ніколи і нікому говорити про те, що він не здатний виконати. І навіть в тому випадку, коли думка оточуючих для нього не так важливо, обманювати себе не варто. Якщо особистість справді сильна, дисциплінована, то вона не стане кидати на вітер слова. Людина, яка прислухається до такого раді, вже незабаром придбає упевненість в своїх силах і відчує самозадоволення.

Здійснення задуманого відкладати не варто. Багато в чому завдяки самодисципліні можна досягти поставленої мети. Штрафи

Один з найбільш дієвих психологічних прийомів щодо встановлення самодисципліни – це покарання самого себе за невиконання намічених планів. Як діє подібна система? Для того щоб привчити себе робити все вчасно, психологи рекомендують використовувати своєрідний батіг. Його роль повинні грати різні штрафи.

Що більше всього хвилює сучасної людини? Звичайно, матеріальна сторона життя, тобто гроші. Тому вони і обрані в якості покарання.

Розвивати самоконтроль і самодисципліну вийде у людини набагато швидше, якщо він буде знати, що невиконання ним завдання призведе до втрати грошей. Встановити конкретну суму повинен він сам. Наприклад, це може бути 1% від середньомісячного доходу. Так, тому, хто отримує в місяць 30 тис. рублів, доведеться виплачувати 300 руб. Як це здійснити? Наприклад, при складанні планів людина дала собі обіцянку щодня займатися йогою. Але ось в один із днів він не провів цих занять. Результат – штраф 300 руб. Психологи рекомендують також кілька ускладнювати подібні завдання. Наприклад, сплачувати штрафи в разі порушення строків складених планів. Припустимо, якщо заняття були намічені на ранок, але з-за ліні чоловік переніс їх на вечір.

Кому ж мають бути сплачені такі штрафи? Того, хто ці гроші не поверне. Наприклад, дітям. Їм на всю суму можуть бути куплені іграшки або квитки в цирк. Гроші у вигляді штрафів можуть бути віддані на благодійність, а також батькам або іншим родичам. Але в будь-якому випадку до людини повернутися вони більше не повинні. Тільки при цьому подібні штрафи принесуть значну користь в справі встановлення самодисципліни.

Звичайно, з одного боку здається, що 1% – це зовсім небагато. Проте сума, яка накопичиться за кілька штрафів, змусить людину замислитися про те, що дотримуватися своїх планів все-таки краще, ніж жертвувати зарплатою. Не тільки батіг, а й пряник

Людина не зможе стати дисциплінованим, якщо у нього не буде додаткового стимулу до цього. В іншому випадку, як стверджують психологи, рано чи пізно, але він обов'язково відмовиться від виконання поставленого завдання. Яким же повинен бути цей пряник? Тут все буде залежати від уподобань людини. Наприклад, якщо йому дуже подобається масаж, то таку процедуру можна дозволити собі у якості нагороди. Головне, щоб те, що передбачається для стимулювання, не особливо впливало на виконання складених планів.

Як дисциплінувати себе на схуднення? У цьому питанні також можна дозволити собі після тижня правильного харчування з'їсти що-небудь, що не входить в рамки обраної дієти. Але це має бути те, що не надто шкідливо (не торт). Жінці, яка може сказати про себе, що вона дисциплінована й організована, рекомендується заохотити себе, наприклад, запеченим м'ясом.

Можна і зовсім не відходити від наміченого плану, мотивуючи себе зустріччю з друзями, походом в кінотеатр і т. д. Правила самодисципліни не мають жорстких рамок і найчастіше різняться виходячи з конкретного випадку. Але, як би там ні було, у людини повинен бути якийсь «пряник», який дозволить знайти сили в той момент, коли стане особливо важко. Привчання до дисципліни дитини

Батьки повинні займатися не тільки власної самоорганізацією. Домагатися того, щоб був дисциплінованим дитина, також важливо. Однак підходи до цього питання будуть дещо іншими, адже між дорослими і дітьми існують серйозні вікові відмінності.

Як дисциплінувати дитину? Психологи не рекомендують застосовувати для цього фізичне покарання. Такий метод тільки озлоблює дітей, роблячи їх агресивними і дратівливими. Їх потрібно хвалити і всіляко винагороджувати за хорошу поведінку. Однак той «пряник», який призначається в якості заохочення, повинен бути відданий лише після зробленого. Попередня оплата» тільки розслабить дитини. Та згодом він стане виконувати все абияк.

Важливим у цьому питанні є поведінка дорослих у суспільстві. Так, дисципліновані підлітки завжди розуміють, що їх батьки самі є відповідальними людьми. Саме тому вони прагнуть брати з них приклад.

Для того щоб привчити дитину до дисципліни, психологи радять всіляко сприяти його гарної поведінки. Для цього дорослі повинні вимовляти вголос похвалу, яку заслужило їх чадо.

Діти чекають того, щоб їх вчинки були схвалені батьками. Саме тому дорослі повинні обіймати, цілувати і посміхатися дитині, якщо він дійсно заслужив цього. Одночасно з цим дії дитини повинні бути прокоментовані. Батькам слід сказати: «Ти молодець». Це дозволить дитині зрозуміти, що всі вчинки тягнуть за собою певні наслідки. Саме це усвідомлення і допоможе йому дисциплінувати себе. Автор: Людмила Фролова 23 Вересня, 2018


banner14

Категория: Развлечения

Як дисциплінувати себе: способи і методи, психологічні прийоми, поради


Написать комментарий

Оставлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.