Эта опция сбросит домашнюю страницу этого сайта. Восстановление любых закрытых виджетов или категорий.

Сбросить

Психологічні тренінги для батьків: завдання, умови проведення, відгуки


Опубликованно 25.09.2018 23:41

Психологічні тренінги для батьків: завдання, умови проведення, відгуки

Психологами розроблено величезну кількість психологічних тренінгів для батьків: «М'яке народження», «Гармонійні батьки», «Школа батьків» і безліч інших. Щоб визначитися серед усього різноманіття цих освітніх і пізнавальних програм, що дозволяють повернути гармонію в будинок, потрібно розуміти, для чого такі тренінги потрібні в принципі, яка їх користь, які особливості, які проблеми можна вирішити.

Загальна інформація

З одного боку, необхідність виховання підростаючого покоління не заперечується ніким. У той же час далеко не кожна доросла людина (і тим більше дитина) розуміє, наскільки важливі і цінні тренінги для дітей та батьків. Так склалося, що люди, розуміючи важливість виховання, не приділяють достатньо уваги методам і способам, через які вона реалізується. Це призводить до небажаного результату – навчання не дає того ефекту, а дитина росте розчарування. Серед наших сучасників практично немає тих, хто регулярно читав би спеціалізовану літературу, створену спеціально для батьків. Подібні видання дозволяють виключити безграмотність населення в питаннях виховання. Ще рідше люди відвідують тренінги та семінари, курси, на яких досвідчені психологи розповідають, як краще організувати взаємодію між поколіннями.

Якщо озирнутися навколо, стане ясно, що деякі сподіваються, що виховання у дітей з'явиться немов би само собою. Особливо це характерно для тих, чиї малюки ще зовсім маленькі. Коли дитина доростає до шкільного віку, вже здається, що тренінги для батьків підлітків марні: керувати чадом неможливо. Ні вчителі, ні психологи, ні самі батьки не знають, як вести себе далі. Деякі готові на крайнощі, надмірно суворо ставляться до підростаючому поколінню, а інші повністю ігнорують будь-які витівки дитини, навіть небезобидные. Щоб мінімізувати кількість випадків такого підходу, було створено чимало тренінгів. Кожен бажаючий може відвідати спеціалізовані курси, де психологи допоможуть вирішити сімейні труднощі. Актуальність питання

Об'єднує дітей і батьків психологічний тренінг – це такий семінар, відвідувачі якого дізнаються про особливості зміни, дорослішання людської психіки. Багато рекомендують почати відвідувати подібні освітні заходи ще до появи первістка в сім'ї, щоб заздалегідь уявляти собі, як чадо буде розвиватися. Уважно слухаючи і засвоюючи максимум інформації, можна заздалегідь сформулювати стратегію поведінки з дитиною на різних етапах його життя, продумати особливості продуктивного виховання. Важливо вибирати якісний курс, оскільки це дозволяє поколінням зблизитися, навчить людей довіряти один одному, навчить формування близького контакту.

Тренінги-зборів батьків і дітей допомагають підвищити якість нашого суспільства. Вони формуються з урахуванням того, чого потребує дитина на різних етапах становлення особистості. Тренінги дозволяють навчитися поводитися, спілкуватися з іншими людьми як свого віку, так і старшими. Важливий аспект психологічних тренінгів, призначених для дітей і дорослих – детальний розгляд питань гігієни та інтимних стосунків. Деяким такі теми в сімейних розмовах здаються забороненими, і досвідчений психолог допоможе донести корисну інформацію до дитини так, щоб чадо все зрозуміло. За підсумками освітньої програми дитина буде краще орієнтуватися в суспільстві, знизиться ймовірність того, що його життя наповниться проблемами. Мінімізується ризик різних залежностей, попадання в погану компанію, хуліганської поведінки. Строго або жорстоко?

Важливий аспект проводяться в рамках зборів психологічних тренінгів для батьків – це можливість навчити старше покоління вести себе з дітьми адекватно. У наші дні досить часто можна бачити, що батьки жорстокі по відношенню до своїх чад. В деяких випадках ситуація розвивається за найгіршим сценарієм, має місце рукоприкладство. Щоб вирішити таку проблему, слід відвідати психолога, здатного пояснити, як можна виховати дитини правильно, ефективно, не завдаючи психологічних та фізичних травм. Такого роду тренінги є не тільки платні, але і абсолютно безкоштовні, доступні для всіх зацікавлених. Програми підтримуються спеціальними фондами, оскільки багато в чому вони дозволяють сформувати здорове майбутнє нації.

Найчастіше протидіють насильству психологічні тренінги для батьків школярів необхідні тим, чиї діти погано вчаться, неслухняні у повсякденності або завдають шкоди майну будинку. Подібні вчинки стають причиною неконтрольованого спалаху злості, при цьому старше покоління просто не може придумати, як ще можна подіяти на дитину, крім як покарати фізично. Додаткове навантаження на психіку дитини створює той факт, що насильство оточує на вулицях, у школі, транслюється через медійні джерела. Все це комплексно стає причиною незворотних наслідків. Відвідуючи спеціалізовані тренінги, можна навчитися вести себе максимально цивілізовано, щоб дитина росла вихованою, а його психіка була здоровою.

Коли все починається?

Згідно думці, психологічний тренінг для батьків дошкільнят – пусте проведення часу, оскільки реальні складнощі у спілкуванні поколінь починаються, лише коли дитина доростає до перехідного віку. Якщо старші не можуть порозумітися з підлітком, це ні в кого не викликає подиву, що оточують лише співчутливо кивають головою, визнаючи, що сім'ї не пощастило, у них з'явився важкий дитина, і нічого з цим не поробиш. Як кажуть психологи, насправді це лише омана. Якщо батьки не готові до своєї соціальної ролі, якщо вони не знають, як взаємодіяти з чадом правильно, проблеми будуть у будь-якому періоді і віці, просто вони не завжди такі виражені, як у випадку підлітка. Непідготовлений батько частіше стикається з непереборною стіною недовіри між собою і своїм чадом. Щоб впоратися з нею, варто вдатися до кваліфікованої допомоги фахівця.

Найчастіше на тренінги психологічної підготовки для батьків приходять дорослі, яким здається, що вони ведуть себе некоректно, як-то неправильно виховують дитину. При цьому сама людина не в силах оцінити, що саме він робить не так, як можна виправити ситуацію. Є й ті, хто вважає, що у них неправильні діти, і з ними треба щось терміново зробити, як виправити, щоб вони виросли звичайними, нормальними людьми. Найчастіше вперше проблеми проявляються ще в період вагітності. Жінки звиклися з думкою, що повинні бути ідеальними матерями. Багатьох лякає перспектива не впоратися з цим. Є певний імідж, і людина боїться нього вибитися, що також доставляє психологічний дискомфорт. Після народження дитини сил чинити опір стресу і тиску стає менше, разом з тим не вистачає часу, і мати остаточно втрачає впевненість у собі. Деякі йдуть іншим шляхом, переконані, що будь-яке невдоволення і плач дитини – це лише спроба маніпулювати старшими. Проблеми та їх вирішення

Якщо видно певні проблеми з вихованням дитини, не варто тягнути – вперше до психолога можна прийти, коли дитина ще відвідує дитячий садок. Психологічний тренінг для батьків буде корисний, якщо відчувається віддаленість підростаючого покоління, якщо з боку чада немає прихильності, а в розлуці воно не сумує. На потенційні сімейні складності вказує непослух підростаючого, той факт, що йому нецікаво з батьками. Тривожні дзвіночки – підвищення голосу, перехід на крик. При цьому найчастіше дорослі або не розуміють, що тим самим травмують психіку дитини, або сприймають цей факт занадто пізно. Замкнутість дитини, його скритність – також привід почати хвилюватися.

Перерахований набір труднощів – це найчастіші проблеми, виявляються достатнім стимулом, щоб старше покоління зацікавилося у тренінгах для батьків. Психологи знають безліч інших сигналів, що вказують на складності взаємин у родині. Щоб спілкування дало свої плоди, тренінг оформлюється максимально доброзичливо. Класичний варіант проведення – ігрова форма. Така взаємодія допомагає людям стати ближче, зрозуміти і сприйняти іншу сторону, перейнятися інтересами другої людини, відкрити себе для нього і для себе. Батьки повинні пам'ятати про те, що дитина – це особистість, навіть якщо він зовсім маленький. Як тільки дитина народжується, уже формується його особистість. Звичайно, батьки зазвичай прагнуть все зробити так, щоб вийшло якнайкраще, але при цьому потрібно враховувати особливості характеру і життєвого шляху дитини. Крім того, може батько з упевненістю сказати, як саме буде краще? Найчастіше доросла людина не може визначити це для себе, і психолог допомагає усвідомити складність і двобічність ситуації і вийти з неї без конфліктів. Підлітки: нюанси взаємодії

Тренінги для батьків і дітей у підлітковому віці – це одна з найбільш цікавих для обивателя тим, оскільки в цей період розвитку дитини стає остаточно ясно, що мають місце які-небудь складності взаєморозуміння. У середньому навіть у не дуже благополучній сім'ї в період, коли дитина стає підлітком, кількість проблем зростає в геометричній прогресії, але найважче доводиться тим, хто лише до цього періоду починає замислюватися про образи за минулі роки. У дитини таких, як і секретів, може бути вже стільки, що пробити стіну недовіри, вибудувану між ним і батьками, стає вкрай складно. Пари консультацій досить рідко, але регулярне відвідування семінарів, отримання кваліфікованої підтримки психолога дозволяє стати ближче з сім'єю.

Як запевняють психотерапевти, завдяки вдалому вибору тим психологічних тренінгів для батьків такі заняття допомагають їм зблизитися з дітьми, побудувати з ними довірчі стосунки. Крім того, батьки отримують нові навички поваги, в першу чергу стосовно до особистого простору підростаючого людини. Важливий аспект тренінгу – навчити дорослого поважати особистість дитини, властиві йому інтереси. Проблеми: різнобічні

Одна з тем психологічних тренінгів для батьків – взаємовідношення між представниками старшого покоління. Найчастіше про це, взагалі, не кажуть, розглядаючи сімейні проблеми. Відносини між батьками псуються під впливом побутових проблем, з роками люди звикають один до одного і навіть втомлюються від постійного взаємодії. Вікові зміни і тягар відповідальності, різноманітні труднощі створюють неблагополучну атмосферу, в якій перш сильні почуття поступово слабшають і вмирають. Спеціалізовані тренінги, спрямовані на збереження здорових сімейних відносин, дозволяють зберегти союз, згадати, як щаслива була пара, вперше ставши єдиним цілим. Кваліфікований спеціаліст нагадає, чому дві людини вибрали саме один одного, дозволить відродити колишню любов.

Є багато методів і способів, що дозволяють відновити втрачену було ніжність, теплі стосунки. Необхідно пам'ятати, що близькі потребують любові і турботі, і консультація фахівця, спеціалізований тренінг, в ході якого відпрацьовуються різні ситуації і шаблони взаємодії, дозволить поліпшити якість повсякденного життя.

Варто?

Можна знайти чимало відгуків тих, хто відвідував організовувані у всіляких ДОУ психологічні тренінги для батьків. Зазвичай люди визнають, що спілкування з дітьми стало простіше і продуктивніше, проблем з вихованням стало менше. Правда, це стосується тільки такій ситуації, коли батьки послухалися рекомендацій фахівця. Відомо чимало таких випадків, коли повнолітні відвідувачі тренінгів йшли з семінарів з відчуттям, ніби їм нав'язують свою думку, і вони точно впевнені, що їм не підходить запропонований фахівцем варіант спілкування. Звичайно, таке агресивне сприйняття інформації та відмову слідувати запропонованим шаблонів поведінки не дозволяє вирішити проблему, що склалася будинку.

У цілому люди, що відвідували в ДНЗ психологічні тренінги для батьків, вважають, що це корисні заходи, які допомагають підвищити якість майбутнього життя дитини. У той же час важливо відповідально вибирати установа, що організує семінари, підбирати відповідну програму. Потрібно пам'ятати, що кваліфікаційний рівень різних психологів не збігається. І багато в чому саме від нього залежить, наскільки вдало спеціаліст побудує діалог з аудиторією, як корисний тренінг для відвідувачів. Особливості організації

Не секрет, що немає нічого ціннішого сім'ї. Багато в чому цей інститут – база існування нашої цивілізації. Для будь-якої дитини приклад для наслідування – відносини між його батьками. Якщо педагогічна компетентність, психологічні освіта старшого покоління досить високі, ймовірно, дитина буде мати досить хороший приклад, щоб у майбутньому самостійно теж побудувати надійну сім'ю. В рамках проведення психологічного тренінгу для батьків спеціаліст орієнтується на такі цілі, а для їх досягнення застосовує продумані підходи, для яких ефективність впливу на дорослих людей доведена практикою. В першу чергу потрібно ознайомити всіх учасників з тим, які можливі стилі спілкування поколінь, які у них є нюанси і особливості, переваги та недоліки. Психолог спілкується з відвідувачами тренінгу, дозволяючи їм усвідомити, наскільки важливо відповідально і правильно виховувати дитину, розвиває його психіку і тіло, поважати особистість. Професіонал може пояснити, які основні небажані наслідки недостатньо правильного підходу.

Перше і саме базове вправу практично будь-якого психологічного тренінгу для батьків – це знайомство. Така практика спрямована на формування приязного настрою і атмосфери взаємодопомоги. Завдання фахівця – згуртувати групу. Проводячи тренінг, психолог акцентує увагу на тому факті, що колектив, у якому перебуває дитина (садок, школа) у деякій мірі схожі родині, а значить, всі батьки відвідують групу, клас дітей повинні знати один одного. Щоб уявити себе оточуючим, психолог може рекомендувати учасникам зробити за 5-10 хвилин маленьку аплікацію з кольорового паперу. Всі інструменти повинні бути підготовлені заздалегідь. Щоб представити свою сім'ю, учасники семінару називають ім'я, демонструють творчу роботу і коротко розповідають про те, які члени сім'ї.

Особливості групової роботи

У рамках психологічних тренінгів для батьків можна бачити, що різні люди мають своєрідні індивідуальні уявлення про сім'ю. Наприклад, деякі зображення матері вирізають з паперу сонце, а всіх дітей відзначають оточуючими небесне світило зірочками. В інших народжуються асоціації з лісом, тваринами і птахами. Спостерігаючи за поданням, психолог може припустити, якого роду спілкування між членами сім'ї, а іноді – відразу зрозуміти, які можуть бути проблеми взаємовідносин.

У рамках психологічних тренінгів для батьків особливий наголос робиться на роботу в групі. Семінари призначені для того, щоб всі учасники навчилися працювати спільно з іншими, при цьому кожен крок був би чітко регламентований. Продуктивність зустрічі можлива, якщо встановлено і дотримуються правила. За їх формулювання відповідальний психолог, який проводить тренінг. Нерідко фахівець пропонує групі самій встановити правила, при цьому спікер задає шаблон, який можна змінювати на свій розсуд. Ефективно і результативно

Плануючи роботу з групою в рамках тренінгу, психолог шукає підходи, які допоможуть аудиторії усвідомити важливість виступу строго по темі обговорюваного питання. На етапі обговорення правил спільного спілкування особливий акцент робиться на неприпустимість перебивати іншої людини. Крім того, від учасників тренінгу чекають гарного настрою: неприпустимо зриватися на інших з-за особистих проблем. Такі навички спілкування, нарабатываемые в закритому співтоваристві під контролем психолога, батьки в майбутньому можуть застосовувати будинку при побудові діалогу з дитиною. Згадуючи особливості правильного і продуктивного спілкування, можна створити результативний діалог з молодшим поколінням, а значить, прийти до порозуміння без зайвих сварок.

Чого я хочу?

В рамках психологічного тренінгу проводить захід фахівець намагається з'ясувати, які бажання і прагнення всіх відвідувачів семінару. Особлива увага приділяється тому, чого люди чекають від групової роботи, але разом з тим важливо оцінити, які очікування старшого покоління від молодшого. Для спрощення формулювання надій і планів можна оформити всі свої припущення та думки на цю тему в письмовій формі. Найчастіше проводить захід фахівець вибирає доброзичливу ігрову форму зведення всієї інформації в єдину таблицю. У майбутньому можна орієнтуватися на ці позначки, нагадуючи собі, заради чого семінар відвідується і якою повинна бути користь від перебування на ньому. Автор: Наталія Балагурова 25 Вересня, 2018


banner14

Категория: Развлечения

Психологічні тренінги для батьків: завдання, умови проведення, відгуки


Написать комментарий

Оставлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.