Эта опция сбросит домашнюю страницу этого сайта. Восстановление любых закрытых виджетов или категорий.

Сбросить

Незрозуміла ситуація: ідеї рішення, поради психологів, відгуки


Опубликованно 27.09.2018 02:31

Незрозуміла ситуація: ідеї рішення, поради психологів, відгуки

Людина часто живе ілюзією, що розум здатний контролювати все і вся. Це не так. Нашими діями більшою мірою керує підсвідомість, і ми не завжди даємо собі звіт в тому, що відбувається. Тіло досить часто подає сигнали тривоги, при цьому людині важко знайти логічне пояснення цьому. Таке явище називається незрозумілою ситуацією, з якої потрібно вихід. У статті пропонуються різні ідеї вирішення проблеми, а також відгуки людей, які обрали той чи інший варіант. Стереотипні реакції

Людина часто нагадує тварин, діючи в певних обставинах за усталеними шаблонами. Його реакції трохи складніше і меншою мірою передбачувані, але доведені до автоматизму. Чому так відбувається?

В умовах обмеженого часу людина як би звільняє мозок, який здатний концентруватися на завдання першорядної важливості. При отриманні певного сигналу, який не торкається життєвих інтересів, спрацьовує стереотип, і мозок відразу ж видає відповідну реакцію. Розглянемо приклади деяких усталених шаблонів, описані Р. Чалдіні в монографії "Психологія впливу": Дорожче - обов'язково краще. За будь-яку послугу слід відповідати відповідною послугою. Завжди потрібно поступатися тому, хто готовий поступитися нам.

Стереотипи настільки проникають в наше життя, що ми не завжди здатні віддавати собі звіт у своїх діях, сприймаючи це як незрозумілу ситуацію. Цим часто користуються маніпулятори, добре вивчили психологію людини. Приклад маніпуляції

Досить впізнавана ситуація, коли в магазині разом з покупкою дорогої нам пропонують супутні товари. Дивно, але це досить часто спрацьовує. І до придбаної іномарці ми додатково купуємо килимки або стереосистему.

Спрацьовує принцип контрасту: вартості машини і килимків, наприклад. Останні на тлі астрономічної ціни за автомобіль здаються просто безкоштовними. І лише вдома ми усвідомлюємо, що даремно витратилися на той товар, який на даний момент нам не потрібен.

Сигналізувало наше тіло, що ми опинилися в складній, незрозумілої ситуації? Однозначно. Напевно під час діалогу з продавцем виникало відчуття легкої тривоги і дискомфорту. Це і є головний показник, що людина стає об'єктом маніпуляції. З ним не вибудовують щирих, довірливих відносин - його використовують. По суті, вирішується лише одне завдання - продати товар.

Будь-яка стереотипна ситуація може бути використана іншими людьми. Наприклад, кришнаїти дарують перехожому квітку, а потім просять пожертвувати на храм. І той досить часто відгукується, бо звик до того, що будь-яка послуга вимагає відповідної. Він повертає набагато більше, ніж отримав, бо йому психологічно важко бути зобов'язаним кому-небудь. Що робити в незрозумілій ситуації

Якщо людина опинилася в ситуації дискомфорту і незрозумілою тривоги, головне правило - це виграти час. Воно потрібне для того, щоб відреагувати осмислено, проаналізувати ситуацію і прийняти зважене рішення.

Про це каже народна мудрість. Всім відома приказка:

Ранок вечора мудріший.

У євреїв вона звучить наступним чином:

У будь незрозумілої ситуації лягай спати.

На молодіжних форумах можна зустріти таку пораду, який має масу позитивних відгуків: "Не знаєш, як вчинити, дістань телефон і гортай меню. Продовжуй виконувати пункт номер два до тих пір, поки відповідь не прийде". Ідеї рішення

Як аналізувати ситуацію, щоб максимально виважено підійти до прийняття рішення? Дуже важливо зрозуміти свої справжні інтереси й потреби, відокремивши їх від прагнення дотримуватися певного образу в очах оточуючих.

Іноді людина вибирає ту послідовність поведінки, яка об'єктивно йому шкодить. Наприклад, він продовжує підтримувати образ гордого і принципову людину, жертвуючи стосунками з близькими.

Щоб уникнути цієї помилки, необхідно розвивати інтуїцію, довіряючи в першу чергу своїм почуттям і емоціям. Тоді вихід з незрозумілої ситуації буде знайдений в найкоротші терміни: Якщо вас турбує сварка і пов'язані з нею негативні емоції, помиріться. Попросіть пробачення, і ви відразу ж відчуєте легкість. Якщо тривалий час не можете прийняти рішення, перебуваючи в стані фрустрації, зробіть це. Шануйте свій вибір і прийміть його як єдино вірний. Якщо вас мучить страх перед дорослим людиною або начальником за скоєне, зізнайтеся. Страшно не покарання, а його очікування. Слідуйте правилу: у будь незрозумілої ситуації йди на ризик, імпровізуй. Прагнете відкидати колишній досвід і сприймайте проблему так, немов бачите її вперше. Якщо раніше не довіряли чоловікам, перервіть цю традицію, вступаючи в нові відносини. Поради психологів по зняттю напруги

Рішення необхідно приймати на світлу голову, знявши напругу. Як попрацювати з тривогою, щоб максимально використовувати ресурс в травматичної ситуації?

Для цього потрібно зрозуміти, які знаки подає наше тіло, сигналізуючи про проблему. Як правило, стан людини нагадує стан пережатої шланга: Тіло видає різноспрямовані сигнали: десь відчувається оніміння, десь- зайве збудження. Виникає відчуття - ні вдихнути, ні видихнути. В тілі з'являється скутість і скутість.

У кожного можуть бути свої особливості: в одного, наприклад, ниє в районі сонячного сплетіння, в іншої виникають головні болі.

Головна порада психологів: в будь незрозумілої ситуації роби активні рухи. Не можна придушувати сигнали організму, що свідчать про тривогу, бо це може призвести до психосоматики. Тіла допоможе гарячий або контрастний душ, глибоке, а не поверхневе дихання, танці, будь-яка фізична діяльність, знімає напругу.

Де зосереджено увагу людини, там і виникає енергія, що дозволяє впоратися з проблемою. Відгуки

З проблемами, що виникають із-за незрозумілої ситуації, краще всього працюють методи тілесної терапії. Про це говорять клієнти психологів і психотерапевтів. Також вони стверджують: допомагає все, що сприяє зняттю напруги. Це повноцінний сон, відпочинок, дружня підтримка, гумор, фізична активність.

Більшість людей приймає рішення самостійно. При цьому вони акцентують увагу на тому, що їм доводилося звертатися за допомогою до сторонніх. Дуже важливо, щоб прохання була зрозумілою і адресувалася конкретним людям. Природа людини така: він часто не надає допомогу не із-за внутрішньої черствості, а через нерозуміння, що від нього вимагається і потрібно. Автор: Вікторія Самарська 26 Вересня, 2018


banner14

Категория: Развлечения

Незрозуміла ситуація: ідеї рішення, поради психологів, відгуки


Написать комментарий

Оставлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.