Эта опция сбросит домашнюю страницу этого сайта. Восстановление любых закрытых виджетов или категорий.

Сбросить

Як відправити наркозалежного на примусове лікування?


Опубликованно 28.09.2018 01:06

Як відправити наркозалежного на примусове лікування?

Наркоман в сім'ї - це страшно. Батькам і близьким, які живуть в одній квартирі зі страждальцем, важко бачити його кожен день і спостерігати за тим, як той, кого вони знали з народження, стрімко руйнує своє життя. Боляче, дуже боляче! І дуже страшно. Перебувати поруч з наркоманом небезпечно, бо не знаєш, що від нього очікувати.

Існує примусове лікування наркозалежних? Так, і про це ми докладніше поговоримо у статті.

Посилаючись на закон

25 листопада 2013 року був прийнятий закон про примусове лікування наркоманів. Здавалося б, тепер тим, хто не має величезних сум на приватне лікування, допоможуть позбутися згубної звички. Як би не так.

В силу закон про примусове лікування наркозалежних вступив 1 травня 2014 року, але в ньому безліч недоробок. Варто почати з зіставлення деяких фактів.

Всім не допомогти?

Приймаючи закон про примусове лікування наркозалежних, російські влади не врахували одного моменту. Надавати послугу з лікування можуть тільки державні лікарні. А скільки ліжкомісць для наркоманів, які оплачуються з бюджету країни? Близько півтори тисячі. Проти офіційно зареєстрованих в Росії восьми мільйонів наркозалежних. Наголошуємо, це за офіційними даними. А скільки тих, про яких держава не знає? Виходить, що півтори тисячі громадян ми вилікуємо, а іншим як бути? Про це не подумали розробники закону. Хто потрапляє під дію закону

Примусове лікування наркозалежних можливо в тому разі, якщо пацієнт має медичний огляд про захворювання. Якщо наркоман ніколи не звертався за допомогою і його недугу офіційно не засвідчений, на допомогу від держави можна не розраховувати.

Що таке примусове лікування

Здійснюється примусове лікування наркозалежних за рішенням суду. Якщо людина являє загрозу для життя людей, є небезпечним для суспільства або для самого себе, його можуть відправити лікуватися примусово. От тільки для цього потрібно зібрати безліч папірців і дочекатися черги в державному центрі лікування та реабілітації наркозалежних.

Чи є користь від лікування?

Давайте подивимося правді в очі. Чи буде користь від того, якщо наркомана відправити на примусове рішення, та ще через суд? Навряд чи. Ті, хто стикався з наркоманами, знають, як вони реагують на проблему позбавлення від свого захворювання. Вони не розуміють, що хворі, кажуть, що в будь-який момент можуть зав'язати, уникають усіляких розмов про лікування або приймають їх агресивно.

А тепер уявіть, як відреагує наркоман на те, що його відправляють лікуватися примусово? Та ще й своєї черги треба дочекатися. Щонайменше, неадекватна поведінка і неконтрольована агресія з боку хворого гарантовані. Чи є вихід?

Як відправити наркозалежного на примусове лікування, ми з'ясували. У першу чергу необхідна медична довідка про те, що він перебуває на обліку у наркодиспансері. Без неї диспансеризації не буде, а суд навіть позовну заяву розглядати не стане.

І що робити родичам наркомана? Визначати його в психіатричну клініку, щоб довести, що він несамовитий, а після цього вирушати в суд з усіма необхідними документами? Це тільки на словах все так просто, але, на ділі, чи наркоманів в клініку не беруть або звідти вони "виходять" вперед ногами.

Тому спробуйте обійтися без примусу, переконайте хворого в необхідності лікування. Що таке інтервенція?

Статистика лікування наркозалежних (покази на місяць), за словами фахівців, демонструє, що після лікування і реабілітації 65 % з них повертається до нормального життя. Принаймні, більше не вживають нічого, що відноситься до наркотичних речовин. 25 % зриваються на стадії лікування, а 10 % знову починають "балуватися".

Але повернемося до відповіді на питання про інтервенцію. У результаті виходить замкнуте коло: щоб отримати від суду рішення про лікування наркозалежних примусово, потрібно пройти дев'ять кіл пекла, а потім дочекатися своєї черги в державний центр лікування. Якщо наркоман звідти втече, повернути його туди буде практично неможливо.

Давайте почнемо з методу переконання. Інтервенція - це переконання наркомана в тому, що йому необхідно пройти лікування. Обмовимося відразу - послугу надають приватні центри. Як все проходить?

Навіщо розповідати сім'ї, у якої немає грошей, про те, як лікарі переконують багатеньких наркоманів пролікуватися в їх центрі. Поговоримо про метод, який небагата родина може взяти на озброєння.

Отже, родичі і лікар-психолог проводять зустріч. Родичі наркомана докладно розповідають про нього: що любить, що не любить, як себе вести, які у нього були захоплення до хвороби, що з ним відбувається зараз - все життя свого хворого родича.

На наступний день лікар приїжджає додому до наркоману. Родичі знаходяться тут же. Природно, що хворий приймає візит доктора агресивно, але до цього готові.

Лікар і родичі п'ють чай, розмовляють, жартують, сміються. Ведуть себе так, ніби наркомана поруч немає, хоча він знаходиться в тій же кімнаті. Можна говорити про що завгодно. Мета - зацікавити наркозалежного, розташувати його до лікаря. Такі розмови можуть тривати по цілому дню, це необхідно враховувати.

Після того як наркозалежний пішов на контакт з лікарем, фахівець починає переконувати його в необхідності лікування. Не обов'язково тільки позитивними словами, іноді використовуються загрози (завуальовані, зрозуміло). Важливо донести до пацієнта, що самостійно з проблемою він не впорається. Після того як наркоман погодиться на лікування, лікар відразу ж бере його з собою і везе в центр.

З одного боку - це психологічний тиск і злочин. Але з іншого - іншого виходу немає. Не хочуть лікуватися хворі добровільно, вони не розуміють, що хворі.

Зібравши всі необхідні папери, родичі можуть вплинути на свого хворого. Тільки без погроз, дуже м'яко і ненав'язливо. Як тільки буде отримано згоду, родичі подають позовну заяву до суду.

Мотиваційний криза

Поради роздавати легко, але мало хто знає, з чим доводиться стикатися родичам завзятих наркоманів. Одна справа, коли знання про проблему черпається тільки з підручників по психології, зовсім інше - хімічна залежність, яку наркоман не в силах подолати.

Окрім примусового лікування наркозалежних та інтервенції існує ще й сімейний мотиваційний криза. Шлях довгий, психологічно складний, але спроба того варто. У чому полягає кризова мотивація? У тому, що сім'я узгоджено позбавляє наркомана будь-якої підтримки, до якої належить моральна, емоційна і фінансова. Така позиція тримається до тих пір, поки хворий родич не погодиться на добровільне лікування.

Жорстокий, але дієвий метод

Цей метод з практики дуже жорстокий і морально важкий, але він допомагає. Правда, тільки при одній умові: наркоман сам повинен захотіти перебороти свою залежність. Використовувати цей спосіб бажано на початковій стадії залежності, коли недуга ще не переріс у звичку.

Купується багато алкоголю. Будь-якого, який вживає наркоман. Вдома обов'язково хтось повинен бути з ним. Хворий закривається в квартирі без грошей і без дози, є тільки він, випивка, їжа і людина, що доглядає за ним. Найстрашніше - це пережити ломку. Алкоголь для того і потрібен, щоб наркоману було легше. Варто мати на увазі, що під час ломки людина стає неадекватною, може кричати, кататися по підлозі, вигинатися дугою. У деяких стекленеют очі, дихання стає важким і переривчастим, на лобі виступає піт. Якщо вдасться впоратися з цим станом, наркоман зуміє зав'язати. Якщо ж спостерігає бачить, що справа зовсім погано, краще викликати "швидку". Висновок

Тепер читач знає, що таке примусове лікування наркозалежних, як оформити хворого в стаціонар і як допомогти родичеві, страждаючому страшним захворюванням, іншими способами.

Наркоман - хвора людина, що б ні говорили про пристрасть. Хворобу треба лікувати, а не засуджувати за неї. Автор: Катерина Гордєєва 27 Вересня, 2018


banner14

Категория: Развлечения

Як відправити наркозалежного на примусове лікування?


Написать комментарий

Оставлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.