Эта опция сбросит домашнюю страницу этого сайта. Восстановление любых закрытых виджетов или категорий.

Сбросить

Депресивна тріада: визначення, причини, симптоми і лікування


Опубликованно 30.09.2018 20:35

Депресивна тріада: визначення, причини, симптоми і лікування

Депресивна тріада – це дуже багатозначний термін в психіатрії. Так називається єдність, що утворюється з трьох основних проявів даного меланхолійного розлади. Яких саме? Чи є послідовність їх прояви? Насправді питань, що стосуються даної теми, існує чимало. І зараз варто дати відповіді хоча б на деякі з них. Визначення

Деякі фахівці називають депресивної тріадою сукупність трьох основних симптомів даного розладу, до яких відносяться туга, апатія і тривога. Залежно від ступеня вираженості та характеру моторних, а також идеаторных порушень, розрізняють види даного явища. Депресивна тріада може бути гармонійною, дисгармонійним і диссоційованої.

Однак більшість спеціалістів віддають перевагу розширений термін. Тріадою називають сукупність заторможенностей, які спостерігаються в афективної, інтелектуальної та вольової сфери. Тобто гипотимию, брадифрению і гипобулию.

Всі ці явища сильно впливають на людину і її психіку. І так як це окремі складові психічного розладу, потрібно приділити їх вивчення трохи більше уваги.

Гіпотимія

Якщо говорити простою мовою, то так називається хронічно знижений настрій, що супроводжує людину протягом тривалого часу.

Люди, які страждають гипотимией, не можуть емоційно переживати якісь події, вести активний, повноцінний спосіб життя.

Зрозуміло, це явище, що передує депресивної тріади, саме по собі в один момент не виникає. Гіпотимія – наслідок пограничних станів психіки і багатьох проблем. Вона може спостерігатися після спроби суїциду, будь-якої форми залежності, сильного потрясіння.

Стан беземоційності охоплює людину повністю. Він хронічно відчуває тугу, смуток. Його неможливо розвеселити. Ось що ще характерно для людини з гипотимией: Зменшення рухової активності. Скорочення соціальних контактів. Небажання займатися фізичною працею. Зниження психічної активності. Відсутність інтересу взагалі до всього. Погіршення пам'яті та концентрації, труднощі в процесі міркування й аналізу. Катастрофічно низька самооцінка, втрата віри в себе. Дисгармонія, дисбаланс у сприйнятті світу. Втрата власної значущості. Самозвинувачення, самобичування. Втрата сенсу життя і можливих перспектив на майбутнє.

Крім цього, гіпотимія може супроводжуватися проявом болісних болів в області живота і грудей, а також слабкістю, млявістю, пригніченістю, зниженням ваги, втратою апетиту, навіть зміною смакових уподобань. З'являються запори, безсоння (або занадто довгий сон), лінь. Загалом, не помітити одне з складових класичної депресивної тріади неможливо. Брадіфренія

Трохи треба розповісти і про цьому симптомі. Без брадифрении класична депресивна тріада не може існувати. Згідно з повідомленнями пацієнтів, які страждають нею, пережиті відчуття можна описати такими словами: Порожнеча в голові. Поява «перешкод» на шляху думок. Відчуття неясності в голові. Скутість думок.

Це той самий випадок, коли людина сидить, дивиться в одну точку, і взагалі ні про що не думає. Ось з чим ще стикаються такі люди: Аспонтанность мислення. Утруднене відтворення раніше пережитого досвіду. Поверхневе сприйняття того, що відбувається в реальному житті. Уповільнений плин думок. Зосередженість на депресії. Переважання похмурих думок, які ніби «ходять по колу». Безсистемне мислення. Притуплення пам'яті. Зникнення допитливості і пытливости, винахідливості та кмітливості, кмітливості. Втрата власної активності. Думки починають плисти немов самі по собі. Поява труднощів у формулюванні думок. Невпевненість у судженнях. Поява в мові доповнень, застережень, виправлень і уточнень. Втрата здатності стежити за ходом думки інших людей.

Людина, що страждає депресивної тріадою, скаржиться на відсутність конкретних думок, але у нього в той же час спостерігається безперервний потік різних асоціацій. Іноді виникають дитячі спогади або навіть хибні.

Іноді брадіфренія доходить до такого ступеня, що людина перестає справлятися з життєвими ситуаціями. Звична діяльність йому дається непогано, але там, де потрібно прискорити темп або прийняти нестандартне рішення, він просто губиться. Гипобулія

Продовжуючи розповідати про поняттях, що відносяться до депресивної тріади, це явище також треба торкнутися увагою.

Для гипобулии характерно пригнічення всіх головних типів потягу. Практично повністю зникає апетит. Звичайно, людину можна переконати в необхідності харчуватися, але є він буде з величезною неохотою, і крихітними порціями.

Також зникає статевий потяг, а разом з ним - зацікавленість не тільки в сексі, але і в догляді за собою.

Пропадає бажання з ким-небудь спілкуватися. Навіть того, хто життя раніше не уявляв без соціальних контактів, обтяжує присутність людей поруч. Страждає гипобулией людина воліє самотність.

Він зациклений на своїх переживаннях і стражданнях, не піклується про близьких, може навіть зробити спробу суїциду через ослаблений інстинкт самозбереження. Ще одна характерна ознака – сором за свою бездіяльність і безпорадність, але небажання і неможливість щось виправити.

Ще стають загальмованими руху, змінюється почерк, порушується хода, а поза набуває скорботний вигляд. На обличчі – постійно страдницький вираз обличчя з тьмяним поглядом і неподнимающимися куточками рота. Всім своїм виглядом він випромінює безнадійність, розпач і тугу. Які причини?

Вище була розглянута тріада депресивного синдрому. Тепер варто поговорити про те, чому ж це стан взагалі виникає. Насправді все дуже суб'єктивно.

У більшості випадків поштовхом до розвитку депресії стає гостра психологічна травма. Тобто подія, «сломавшее» людини. А ним може бути все що завгодно.

Конкретика залежить від того, що має для пацієнта найбільшу значущість і цінність. Адже ситуація, здатна морально вбити одну людину, може взагалі ніяк не відбитися на іншій, оскільки просто не буде мати для нього значущості.

Узагальнюючи, треба сказати, що найчастіше причинами появи класичної депресивної тріади, яка включає індикаторну загальмованість і інші перераховані явища, стає: Хронічний стрес. Розлучення або розставання з коханою людиною. Важка хвороба або смерть когось із близьких. Звільнення, конфлікти на роботі. Власна інвалідність або серйозне захворювання. Вихід на пенсію. Банкрутство, різке збіднення. Переїзд. Безупинна протягом кілька років ланцюг розчарувань і невдач.

Рідко тріада депресивного синдрому з'являється на хвилі успіху, після досягнення людиною важливої мети. Такий розлад обумовлено втратою сенсу життя, так як пацієнт дуже довго жив однією ідеєю, мріяв тільки про неї.

Вкрай рідко виникають депресії ендогенного характеру. З'являються вони на тлі маніакального психозу, при біполярному розладі і інших психологічних захворюваннях. Причина полягає в дії нейрохімічних факторів. Це порушення обміну біогенних амінів, зміни в обміні речовин, гормональна перебудова. Також причиною може стати соматичне захворювання або ураження головного мозку. Чи можна попередити стан?

Ні, тому що часто воно виникає з причин, не залежних від пацієнта. До того ж людина – соціальне створіння, якому властиво переживати, відчувати, відчувати емоції. Але якщо причиною є, наприклад, стрес, то можна спробувати не допустити погіршення стану. Треба вчасно зреагувати на ситуацію.

Отже, класична депресивна тріада включає емоційну лабільність. Тобто нестійкий настрій з різкими перепадами. Помітивши у себе цей симптом, потрібно швидко все міняти – йти з обридлої роботи з третирующими колегами, розлучатися з опостылевшим партнером, переїжджати з сірого міста і т. д. Конкретні дії залежать від причини розладу. Головне – направити їх на його викорінення.

І не шукати виправдань! Людина відразу може перерахувати тисячу відмовок: «Зараз немає грошей», «Я не зможу швидко знайти нову роботу», «У мене тут влаштований побут», «Я боюся», «А як же мої близькі» і т. д. Треба пам'ятати: для змін ідеального моменту не буде ніколи. А можливість можна знайти завжди, було би бажання.

Але варто повернутися до теми депресивної тріади. При депресії з яскраво вираженою емоційною лабільністю спостерігаються такі симптоми: Імпульсивність. Вчинення спонтанних вчинків. Бурхливе реагування на все, що відбувається навколо. Відсутність самоконтролю і думок про можливі наслідки. Спалахи афекту, що виникають навіть по самому незначному приводу. Злобно-тужливий, постійно напружений стан з вираженою дратівливістю. Іноді перемежовується агресивністю і гнівом. Небажання нікому ні в чому поступатися. Мстивість і злопам'ятність. Особлива вразливість і підвищена сприйнятливість. Бурхлива та емоційна реакція гиперболизированного характеру навіть на тривіальні події.

Такий стан ні до чого доброго не призведе. Помітивши його у себе, потрібно почати виправляти ситуацію. Далі буде тільки гірше. Розгальмування потягів

Цей симптом теж заслуговує особливої уваги. Як вже було згадано, класична депресивна тріада включає розгальмування потягів. І мається на увазі не тільки зникнення у людини різних бажань. Зустрічаються ситуації набагато більш серйозні.

У деяких пацієнтів виникає схильність до азартних ігор, до клептоманії або піроманії, а також до агресивним, садо-мазохістським захопленням і т. д.

Все це характерно для девіантної поведінки, а тому потребує лікування. Тому що деякі захоплення, до яких раптово починає тягнути пацієнта, є криміногенними або аморальними. Вони можуть торкнутися і інших людей чи істот, зовсім невинних.

Таких «хобі» може бути маса. І у формуванні кожного з них бере участь цілий комплекс різних чинників – соціальних, психологічних, психопатологічних. Якщо пацієнт, який апатичний і не відчуває жодних бажань зовсім, нешкідливий для інших, то такі особи дуже небезпечні. І примусова терапія – єдиний спосіб запобігти їх патологічна поведінка. Лікування

Обговорюючи, що в себе включає депресивна тріада, треба поговорити і про те, як взагалі усувається це розлад. Лікування специфічне, оскільки залежить від походження захворювання. І їм в індивідуальному порядку займається психотерапевт і психолог.

Найважливіший етап лікування – опрацювання ситуації, розгляд її з різних сторін, усвідомлення, прийняття. Складний процес, спрямований саме на проблему, на причину виниклого стану.

Обов'язковим є і супровід терапії медикаментами. Як вже було сказано, класична депресивна тріада включає тремор рук та інші розлади. Без медикаментозного лікування не обійтися, так як воно спрямоване на нормалізацію стану нервової системи.

Антидепресанти, наприклад, регулюють концентрацію дофаміну, серотоніну і норадреналіну, відновлюють біохімічний фон. Це позитивно позначається на настрої, активує психомоторику. Тривоги проходять, апатія усувається, зникає занепокоєння і втому.

Нейролептики допомагають позбутися від галюцинацій і марення, знизити збудження. Транквілізатори усувають плаксивість і тривогу. Ноотропи покращують розумові здібності.

Але кожен препарат призначає тільки лікар. Попередньо потрібно здати аналізи, поговорити з пацієнтом, обговорити його ситуацію. Самолікування може лише погіршити ситуацію. Та й препарати багато відпускаються лише за рецептом. До того ж класична депресивна тріада включає идеаторную загальмованість і багато інші специфічні прояви. А для кожного випадку потрібні певні ліки. Підняття самооцінки

Це, мабуть, найважливіша тема. Тому що депресивна тріада характеризується саме нищівною оцінкою власної особистості і всього світу в цілому.

Психологами складений невеликий список простих порад, які допомагають впоратися з цим станом. Особливо на ранньому, незапущенном етапі. Отже, ось деякі рекомендації: Треба стати ближче до природи. Бажано переїхати за місто. Багато запевняють: перебуваючи на лоні природи, важко довго залишатися в зневірі. Варто знайти групу підтримки. Якщо людина з сумом усвідомлює, що друзі та рідні не здатні на це, то можна спробувати анонімно пошукати допомоги в соцмережах. Треба позбутися зайвих речей, зробити прибирання, звільнити простір. Залишити лише те, що приносить задоволення. До того ж це непоганий спосіб зрозуміти, що людина дійсно цінує. Не варто «закриватися». Відчуження в хвилину відчаю лише поглиблює депресію. Прогулянка може наштовхнути на нові думки чи вдасться помітити по ходу щось цікаве або прекрасне. Рекомендується зайнятися творчістю. Співати, танцювати, грати, та хоч измазанными фарбою пальцями по полотну малювати – це додасть життєві сили. Можна поговорити з самим собою. Це допоможе позбутися від давлять на психіку свинцевих думок. А ще можна «домовитися» з самим собою, поставити нові цілі. Хоча б якісь маленькі – для початку. Потрібно знайти і візуалізувати бажання! В депресивному стані це складно, але... Чому б не перетворити дану задачу в ціль? Як відновити мозкову діяльність?

Ще одне актуальне питання. Класична депресивна тріада характеризується серйозними змінами в мисленні та мозкової діяльності, про це вже говорилося. І якщо пацієнт довго перебуває в такому стані, то він може деградувати. Що ж робити з цим?

По-перше, необхідно вилікуватися. І не тільки таблетками. Не можна «душити», маскувати переживання транквілізаторами і антидепресантами.

Допоможе лише планомірна робота з психотерапевтом. Це дуже важливий процес для впорядкування минулого, а також сьогодення і майбутнього. Він допомагає знайти нові способи гармонізації особистості і тактику поведінки. Тут потрібні зусилля пацієнта, а не тільки психотерапевта. Це і є першим кроком на шляху до відновлення мозкової активності.

Треба пам'ятати, що можливості організму (психіки і мозку в тому числі) безмежні. Позитивний настрій, гарні думки, впевненість у власних силах, а також терпіння і наполегливість – ось що здатне допомогти пацієнту.

А ще буде корисно обзавестися розвиваючими хобі. Почати слухати лекції людей, які багато чого досягли в житті, припустимо. Мовлення таких персон неймовірно надихають, як і їх приклад. Також слід почати читати або слухати аудіокниги, дивитися фільми з інтелектуальним навантаженням. Загалом, доведеться потроху давати своєму мозку «їжу». І нехай обсяги спочатку будуть невеликими. Все-таки один маленький крок вперед набагато краще стояння на місці. Автор: Потапова Єлизавета 30 Вересня 2018


banner14

Категория: Развлечения

Депресивна тріада: визначення, причини, симптоми і лікування


Написать комментарий

Оставлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.