Эта опция сбросит домашнюю страницу этого сайта. Восстановление любых закрытых виджетов или категорий.

Сбросить

Интроекция - це в психології...


Опубликованно 13.10.2018 01:52

Интроекция - це в психології...

У статті розповімо про інтроекціі як захисний механізм психіки людини. Ми познайомимося з цим психологічним терміном, а також постараємося розібратися в його основоположних базисах і вплив на життя кожного індивідуума. Це явище зустрічається досить часто, і наслідки його можуть бути не такими райдужними. Про що йдеться?

Отже, интроекция — це спосіб психологічного захисту людини, який активується на несвідомому рівні. Саме слово походить від двох латинських коренів, які означають «всередину» і «кладу». Іншими словами, ми можемо говорити про те, що интроекция - це процес, під час якого людина переносить різні образи суб'єктивного простору в своє несвідоме. Він вбирає різні патерни, судження, оцінки і т. д., які повністю позбавлені об'єктивності, адже належать тим чи іншим людям.

Цікаво, що цей термін було введено в психоаналіз в 1909 році. Зробив це один з маловідомих, але талановитих послідовників великого Зігмунда Фрейда Шандор Ференці - психоаналітик угорського походження. Дослідження в цій області

Сам Фрейд не вважав за потрібне розрізняти такі поняття, як ідентифікація і интроекция. Велике значення він надавав саме другого механізму, адже вважав його дуже важливим. Його концепція ідентифікації пізніше стала основою для розуміння дослідження стокгольмського синдрому.

Вже через деякий час дослідники думали, що интроекция - це дуже стара архаїчна модель несвідомого поведінки людини. У той же час Фрейд вважав це явище основою для формування едіпового комплексу, який полягає в бажанні хлопчика володіти своєю мамою і позбутися конкурента - батька. Фрейд пов'язував це з идентифицированием дитини зі своєю матір'ю і перенесенням її образу в своє несвідоме. Давайте розберемося детальніше

Отже, интроекция в психології – це сценарій поведінкової захисту. Це явище дуже тісно переплітається із взаємовідносинами між індивідуумами. Як ми знаємо, для зростання особистості необхідно спорудити межі між собою і іншими в розумних межах.

Все, що приймається особистістю із зовнішнього середовища, буде ефективно для неї тільки в тому випадку, якщо вона це переживе, як-то пропрацює і обміркує. Якщо ж зовнішній світ приймати без розбору, то він залишиться непоміченим свідомістю, тим не менш буде психологічним паразитом.

На сьогоднішній момент вважається, що интроекция — це найпростіша форма ідентифікації, але, на відміну від останнього процесу, вона людиною не зізнається. А якщо говорити коротко і зрозуміло, то на сьогоднішній день вважається, що цей процес полягає в тому, що людина якісь зовнішні явища та події сприймає як свої внутрішні. Адаптивна функція

Процес, про який йде мова, має великий вплив на формування особистості людини, її понять моралі, прихильності і т. д. Особливо яскраво залежність простежується в дитинстві. У цьому віці діти нагадують губки, тому що вони вбирають в себе якісь норми, забобони, сценарії поведінки, реакції і т. д. Переймають їх від людей, які для них важливі і значимі. Найцікавіше, що така реакція відбувається ще до того, коли людина вирішує свідомо бути схожим або не бути схожим на своїх близьких. Захисна роль

Психологічна захист людини та механізми психологічного захисту уявити без інтроекціі неможливо. Справа в тому, що саме завдяки інтроекціі зовсім маленька дитина може вважати себе сильним і могутнім, незважаючи на те, що за фактом він є слабким фізично.

Це стає можливим в результаті того, що він переносить на себе якісь якості риси характеру важливих для нього дорослих. Іноді такий спосіб захисту людини може зберігатися, навіть коли він виростає. У такому разі в складних ситуаціях або ситуаціях залежностей і конфліктів така людина відчуває, що у нього є захисник. Однак у більшості людей интроекция перетворюється на ідентифікацію. Деструктивний вплив

Справа в тому, що интроекция в психології - це не тільки позитивний досвід, але і негативний. Будь-яка психологічна захист декілька перекручує сприйняття реальності. Справа в тому, що людина починає зовнішнє відчувати як щось внутрішнє.

Небезпечно це тим, що коли змінюється щось у зовнішньому середовищі, то людина може це сприймати як втрату чогось внутрішнього, якихось якостей, цінностей, точок опори. В результаті саме це може приводити до депресії. Людина намагається залишитися цілісним всередині, при цьому він вважає, що дійсно щось втратив, або намагається звинувачувати себе в цьому, або шукати причини. У будь-якому випадку це дуже ускладнює йому життя і іноді змушує звертатися до професіоналів. Интроекция: приклади

Розповімо про випадки, коли можна в реальному житті побачити прояв даного процесу. Дуже яскравий приклад – це випадок, коли ми говоримо, що чоловік або жінка повинна. Такі ідеї певною мірою властиві кожній людині, але вони дуже сильно обмежують відносини.

Найчастіше саме подібного роду установки заважають почати відносини, нормально їх будувати, вирішувати труднощі й конфлікти і т. д. Справа в тому, що, вступаючи у відносини, людина на якомусь етапі просто розслабляється і починає діяти автоматично. Він настільки довіряє близькій, що вважає, що може бути з ним повністю відкритим. Саме тоді починають проявлятися реакції інтроекціі. Ні з того ні з сього партнер може почати дивно реагувати на якісь буденні речі. Якщо в парі хороші відносини, то це можна обговорити і виявити, що людина сама не знає, чому він зробив так чи інакше. Якщо ж копнути ще глибше, то виявиться, що у нього є якісь переконання, виходячи з яких він діє, навіть не усвідомлюючи цього. Це цікаво

Интроекция – це поняття, яке краще всього розглядати на прикладах, що ми зробили вище. Тепер, коли ми розуміємо природу цього процесу, необхідно розповісти про те, наскільки він небезпечний. Справа в тому, що цей процес - приклад того, як якась інформація входить у нас абсолютно несвідомо і безконтрольно. А після цього ми діємо згідно з отриманими даними і тільки після цього намагаємося знайти логіку в своїх рішеннях.

Цікаво, що интроекция однаково властива невротикам і здоровим людям, тому абсолютно кожен стикається з таким явищем від народження. Творець терміна "интроекция" вважав, що цей механізм викликає невротичні конфлікти та інші психологічні процеси.

В результаті це може призвести до неврозу, який досить часто трапляється в звичайному житті людини. Справа в тому, що для невротиків якраз характерні такі змиті кордону між власним «я» і навколишнім світом. Вони дуже часто шукають якийсь зовнішній об'єкт для того, щоб поглинути його своїм внутрішнім світом і таким чином розширити межі, прирівняти себе до цього об'єкту.

В гештальте такі реакції мають на увазі процес, коли якісь результати мислення або оцінки приймаються людиною як би без цензури. Вчені виділили три фази інтроекціі: Повну. Часткову. Ассимиляционную.

Повна интроекция у немовляти. Часткова формується у дитини, який вже спостерігає і частково розуміє зовнішній світ. Асиміляційна фаза може починатися як у дитячому віці, так і в дорослому. Вона характеризується тим, що у людини розмиваються межі між ним і чужим. Жертви

Несвідомий психологічний процес може призводити до того, що людина опиняється в позиції жертви. Насправді интроекция притаманна нам в будь-якому віці, тому навіть доросла людина повинен приділяти цьому більше уваги.

Проявляється вона в тому, що ми зливаємося з різними образами, які з'являються в нашій психіці. Вважається, що всі образи поміщені в супер-его людини, тобто в його несвідому структуру. Ця структура образів поповнюється приблизно у віці від 2 до 12 років, коли людина починає розуміти, що таке добре, що таке погано, що можна, що не можна, починає розмежовувати свою фігуру і фігуру батьків.

Якщо в дитячому віці був сформований якийсь интроект в супер-его, то позбутися від нього непросто. А чим раніше з'явилася установка, тим складніше її від себе відокремити. Притому від негативних ефектів цього явища страждають обидві сторони. Одна людина пред'являє іншому вимоги і відчуває розчарування, а другий відчуває злість і образу, тому що не може відповідати цим характеристикам. Власне кажучи, він і не повинен їм відповідати. В суспільстві

Люди, схильні до інтроекціі, виділяються тим, що вони відразу хочуть вступити у взаємодію, відкрити душу, всім поділитися. Насправді ж всі їхні контакти досить поверхневі, тому що істинна близькість їм незрозуміла і невідома. Вони рідко доходять до цього етапу, якщо не розберуться зі своїми внутрішніми проблемами.

Також буває, що люди, які не вміють ставити межі між собою і іншими, страждають від статевої нерозбірливості. У них дуже багато партнерів, вони не можуть зупинитися. Вони намагаються швидко взаємодіяти з людиною і після злиття відразу починають шукати інший спосіб, щоб не дізнаватися людини і не розчаровуватися.

Деякі люди звикли до такої особливості своєї психіки і навіть не бажають розбиратися, адже вона допомагає уникати відповідальності. Іншими словами, можна в усьому звинувачувати якісь зовнішні обставини, інших людей. Така людина постійно стверджує, що у всьому винні традиції, країна, інші люди, його друзі, батьки і т. д. найгірше - він навіть не усвідомлює, що така його поведінка – це просто робота певного механізму, а не його особистості. А механізм при бажанні можна налаштувати. Для цього достатньо просто слухати своє серце, яким би дивно простим не здавався цей рада. Автор: Олена Степаненко 7 Жовтня, 2018


banner14

Категория: Развлечения

Интроекция - це в психології...


Написать комментарий

Оставлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.