Эта опция сбросит домашнюю страницу этого сайта. Восстановление любых закрытых виджетов или категорий.

Сбросить

«Риторика» Ломоносова М. В. Внесок Ломоносова у російську мову


Опубликованно 20.10.2018 11:36

«Риторика» Ломоносова М. В. Внесок Ломоносова у російську мову

Михайло Васильович Ломоносов народився в 1711 р. в селянській родині. Ще в юності він освоїв основи грамоти, а в 20 років подався до Москви отримувати освіту. Незабаром успіхи юнаки в науці були помічені, і його запросили до Санкт-Петербурга, в Академію наук.

У той час західно-європейська культура досягла свого розквіту: розвивалися риторика і ораторське мистецтво, відбувалися відкриття в самих різних областях. Росія успішно переймала іноземний досвід.

Ломоносов став видатним ученим. Він займався різними науковими галузями – від фізики до філології. І в кожній з них він досягав успіхів. Неоціненний внесок Ломоносова у російську мову. Далі в статті розповімо про один з головних праць вченого, про риторики. Філологічна діяльність Ломоносова

Михайло Васильович провів масштабну роботу з вивчення книг по ораторському мистецтву. Він досліджував стилістику російської прози, розробляв власні підходи до її розвитку. Внесок Ломоносова у російську мову полягає у створенні масштабного праці, призначеного для широкого кола читачів, - "Короткого керівництва по риториці". Написана ця книга в 1744 р.

Треба сказати, що робота "Коротке керівництво до риторики", Ломоносова, не була прийнята науковим співтовариством. Справа в тому, що в той час в Росії лише деякі вчені займалися проблемами красномовства.

Проте труднощі не зупинили Ломоносова. "Риторика" була їм доопрацьована і побачила світ 1747 р. Вона викликала широкий резонанс в колі великих представників культури тієї епохи. Загальна характеристика "Риторики" М. в. Ломоносова

У своїй книзі автор розкриває ключові поняття російської мови. Зокрема, риторику Ломоносов називає наукою, що вивчає красу письмової та усної промови.

Безсумнівним достоїнством праці вченого є простота і доступність викладу. Незважаючи на те, що у своєму вченні про красномовстві автор наводить правила, за якими слід складати тексти до публічним виступам і художню прозу, розуміти їх було дуже легко.

Структура книги

Праця М. в. Ломоносова написаний більш ніж на 300 сторінках. Переказати його досить складно. Відзначимо основні частини книги: Правила риторики. Вимоги до лектора і оратору. Приклади, в т. ч. з поезії.

У своїй книзі з ораторського мистецтва вчений пише про те, що всі публічні виступи повинні будуватися на логіці, викладатися грамотно, літературною мовою. Кожному виступаючому необхідно ретельно складати мова, підкріплювати свої слова прикладами.

Вчений вважав, що будь-яка людина в змозі займатися розвитком красномовства. Кожен може навчитися мистецтву оратора. Відкриття Ломоносова в риториці та російської граматиці

До Михайла Васильовича проблемами красномовства в Росії практично ніхто не займався. У всякому разі, ніхто не намагався створити підручник ні риторики, ні будь-якого іншого практичне керівництво.

До видання цієї роботи про ораторському мистецтві, граматиці, риториці говорилося тільки в рукописах церковно-слов'янською мовою і латиною.

Вчений першим звернув увагу на проблеми складання письмових і усних текстів, що зачіпають переважно громадські, релігійно-філософські, державні теми.

У своєму підручнику з риторики автор виділяв кілька великих блоків. Першим можна відзначити ораторію, тобто рекомендації та настанови до створення публічних промов. Наступний блок – власне, риторика. Ломоносов призводить загальні правила красномовства, що стосуються створення текстів художньої прози. Ще один блок - про поезію. Тут автор викладає своє бачення процесу створення віршів та інших віршованих творів.

Елементи "Риторики"

Цей блок включає в себе три частини: "Про винахід". "Про прикрасу". "Розташування".

Спосіб побудови структури книги Ломоносов пояснює наступним чином. Автор говорить про те, що риторика – це наука, що займається вивченням красномовства в цілому. У цій науці він бачить правила 3-х родів: "Перші показують, як винаходити те, що про запропонованої матерії говорити має; інші вчать, як винахід прикрашати; треті наставляють, як оте розташовувати належить, і тому розділяється риторика на три частини - на винахід, прикраса і розташування".

Ключові теоретичні аспекти риторики Ломоносов підкріплює цитатами з праць відомих давньогрецьких і давньоримських письменників, авторів Середньовіччя, нового часу. Крім цього, вчений наводить безліч власних прикладів, поетичних в тому числі. Правила публічного виступу

У праці Ломоносова містяться думки автора про здібності лектора, його поведінку перед аудиторією. Виділимо ключові рекомендації про публічних виступах.

На думку Ломоносова, мова оратора/лектора повинна бути грамотно написана, логічно викладена. У ній слід використовувати літературні обороти. Необхідно не тільки ретельно відбирати текст, але і правильно розташовувати його елементи. Що стосується прикладів, що підтверджують думки виступаючого, то вони не повинні бути випадковими. Їх теж слід вибирати і готувати заздалегідь.

Ломоносов наводить наступні рекомендації виступаючому: В докладному описі елементів предмета, його властивостей, різних обставин, подій тощо необхідно використовувати "слова обрані" і уникати "вельми підлих", оскільки вони нівелюють важливість і силу навіть самого кращого виступу. Простіше кажучи, слід говорити грамотно, не використовувати слова, що несуть негативні емоції. Про добрих думках та ідеях слід говорити спочатку, в середині – про тих, що краще, а в самому кінці виступу потрібно викладати самі хороші, щоб аудиторія відразу відчула силу і важливість мови, які до кінця будуть зростати. Емоційна складова виступу

Окремо Ломоносов розглядає у своїй книзі питання про те, як пробудити в слухачах ті або інші почуття: ненависть і любов, страх і радість, гнів і благодушність. Автор справедливо вважав, що вплив емоціями може виявитися сильніше суворого логічного побудови слів.

Ломоносов говорив про те, що незважаючи на те, що докази можуть вказувати на справедливість тих чи інших умовиводів, виступаючому необхідно збудити у слухачів інтерес до теми. Часто кращі докази не мають достатньо сили для схиляння аудиторії в бік оратора. У таких випадках кращим помічником виступаючого може стати емоційно забарвлений заклик слухачів. "Пристрасть до теми"

Щоб зацікавити слухачів, виступаючому необхідно розбиратися в звичаях і характерах людей, розуміти, від якої ідеї або подання порушується пристрасть до теми. Як пише Ломоносов: "Зазнати через мораль глибину людських сердець".

Пристрастю вчений називав сильну чуттєву "бажання або небажання". Збудження і угамування пристрастей пов'язано з: станом промовця; станом аудиторії; силою і дією красномовства.

На думку Ломоносова, зацікавити слухачів може добросердечний, совісна людина, а не лукавий і легковажний, користується любов'ю людей. Важливо, щоб оратор сам щиро цікавився темою.

Крім цього, промовець повинен врахувати стать, вік, освіта, виховання слухачів і багато інших моментів. Керування голосом

Перед проголошенням слова промовець повинен привести його у відповідність з цією темою. Це означає, що звук голосу повинен узгоджуватися зі змістом промови. Для цього виступає належить навчитися керувати тембром, тоном (підвищувати або знижувати). Іншими словами, радісні вести потрібно нести з радістю, сумні – з сумом. Якщо ж мова виступає висловлює прохання, то голос потрібно робити "умильным". Високі слова слід вимовляти гордо, з пафосом, сердиті – гнівним тоном.

Автор застерігає виступає від занадто швидкого або протяжної мови. У першому випадку слухачам буде незрозуміло, про що йдеться, а в другому – стане нудно. "Прикраса" мови

На думку автора, воно полягає в чистоти стилю, плавному перебігу слова, силі і красі фраз. Чистота стилю залежить від рівня знання мови. Для його підвищення необхідно читати більше хороших книг, спілкуватися з людьми грамотними, освіченими.

Говорячи про "плавності слова", Ломоносов рекомендує звертати увагу на кількість слів у реченні, чергування наголосів. Автор радить впливати на слухачів кожною буквою або їх поєднанням. У промові оратора повинні бути присутніми алегорії, гіперболи, приказки, прислів'я, метафори, крилаті вислови або цитати з відомих творів. Разом з тим Ломоносов закликає не забувати про міру у використанні художніх форм. Структурування тексту

Окрему частину книги Михайло Васильович присвятив розміщення ідей і частин матеріалу. Автор рекомендує так розташовувати елементи тексту, щоб в цілому мова справила належне враження на слухачів.

Немає ніякої користі, на думку вченого, у величезній безлічі ідей, якщо вони розташовуються несистемно. Тут же автор наводить асоціацію з військовим мистецтвом. "Мистецтво хороброго вождя, - пише Ломоносов, - полягає не тільки у виборі мужніх і добрих вояків, але й не менше залежить від пристойного встановлення полків". Сказане автор роз'яснює численними прикладами. Успіх Ломоносова-оратора

Сучасники вченого з захопленням відгукувалися про його здібності. Ломоносов з успіхом користувався своїми рекомендаціями у власних виступах. Талант ритора визнавали не тільки друзі вченого, але і його недруги. Так, наприклад, Шумахер одного разу написав: "я Дуже бажав би, щоб не Ломоносов виголосив промову в майбутнє урочисте засідання, але не знаю такого між нашими академіками. Оратор повинен бути смів і деяким чином нахабна. Хіба у нас є хто-небудь інший в Академії, який би перевершив його в цій якості?". У фразі явно видно ворожість, але і проглядається мимовільне захоплення ораторськими здібностями Ломоносова.

Промови вченого користувалися великою популярністю на лекціях і виступах завжди була велика кількість слухачів. Як згадував Н. В. Новіков (відомий російський просвітитель), склад Ломоносова відрізнявся твердістю, чистотою, гучністю. Разом з тим, зазначає автор, вдачу вченого був веселим: він завжди говорив дотепно, коротко, часто жартував.

Прикладом успіху Ломоносова-оратора є його виступ зі "Словом про користь хімії". Учений володів дивовижною здатністю цікаво, образно говорити про наукові досягнення, доступною мовою пояснювати раніше невідомі речі і процеси. Зі "Словом про користь хімії" Ломоносов виступав в публічному зборах Академії наук у 1751 році. Починалася промову з того, що автор із захопленням говорить про людей, що приносять користь суспільству "працями приємними і беспорочными". Мова йде, головним чином, про наукових діячів, для яких процес пізнання – корисне і приємне вправу. "Вчення" Ломоносов вважав способом відкриття краси речей, відмінностей дій, властивостей. Людина, збагачується знаннями, вважав учений, нікого не образить тим, що набуває "невичерпне і належить усім скарб".

Михайло Васильович завжди акцентував увагу на користь пізнання. Він говорив про те, що знання має набувати кожен, оскільки освічена людина відрізняється від неосвіченого тільки в кращу сторону. Ломоносов всіх закликав вчитися. На підтвердження своїх слів вчений одразу ж наводить приклади. Приміром, він порівнює двох людей, один з яких в змозі назвати всі предмети і явища, що знаходяться в його полі зору. Інший, більш освічений, здатний не тільки їх назвати, але і пояснити їх особливості та властивості. Більш того, грамотна людина "і нашим почуттям аж ніяк не схильні до поняття ясно і жваво словом зображує". Один, наприклад, і на пальцях рахувати не вміє, а інший визначає величину без спеціальних пристосувань, відстані великі вираховує не тільки на землі, але і на небі. На підставі прикладів учений тут же робить висновок: "Не ясно чи бачите, що один майже вище смертних жеребу поставлений, інший ледь тільки від безсловесних тварин відрізняється". Ломоносов вважає, що освічена людина не перебуває в зневірі, так як знання радує його. Неосвічений ж індивід живе в "похмурої ночі невігластва". Висновок

Ломоносова справедливо називають "батьком російського красномовства". Михайло Васильович дійсно був людиною унікальною, високоосвіченим. Він завжди прагнув отримати нові знання, використав для цього будь-яку можливість.

Великий вплив на вченого мали роки перебування його в Німеччині. У 1736 р. він вирушив туди на навчання. Через 4 рік відправився подорожувати по Німеччині. У 1745 році Ломоносов повернувся до Росії і почав викладацьку діяльність. Паралельно вчений працював над своєю "Риторикою" та іншими книгами.

Успіхи Ломоносова в науках були настільки великі, що в 1764 році його особисто відвідала Катерина II.

Всі книги вченого, вся його наукова діяльність були спрямовані на поліпшення життя в Росії. Адже сам він був з родини селян і не з чуток знав про рівень грамотності простого народу. Ломоносов прагнув прищепити любов до освіти, пізнання всіх слухачів його лекцій. Його внесок у розвиток вітчизняних наук, безперечно, безцінний. Багато правила і рекомендації, які розробив Ломоносов, можна і навіть потрібно застосовувати сьогодні. Особливо вони актуальні для тих людей, діяльність яких пов'язана зі спілкуванням, серед яких лідери та члени політичних партій, керівники підприємств, працівники сфери обслуговування та інших економічних галузей. Автор: Ілля Філатов 19 Жовтня, 2018


banner14

Категория: Развлечения

«Риторика» Ломоносова М. В. Внесок Ломоносова у російську мову


Написать комментарий

Оставлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.