Эта опция сбросит домашнюю страницу этого сайта. Восстановление любых закрытых виджетов или категорий.

Сбросить

Етіопатогенез – це що таке?


Опубликованно 23.10.2018 03:40

Етіопатогенез – це що таке?

У медичній термінології тільки на перший погляд складно розібратися. Нерідко найменування будь-яких процесів або методів названі буквально або ж утворені від декількох характеризують їх слів. Прикладом подібного терміна і є «етіопатогенез». Визначення

Згідно з медичними словниками, етіопатогенез – це сукупність наявних у лікарів теоретичних знань і даних проведених досліджень про причини появи захворювання та механізм його розвитку. Особливою потребою у медичних працівників цей метод не має на увазі того, що він передбачає злиття воєдино причин і наслідків. Що означає?

Термін утворився шляхом поєднання трьох грецьких слів. Два з них утворюють "патогенез": ????? – захворювання або страждання; ??????? – виникнення або походження.

Третє ж слово – ????? – перекладається як "причина". Таким чином, етіопатогенез – це назва медичного методу вивчення патологій, які виникають в організмі людини, в буквальному сенсі відповідає власній суті. Що включає в себе це поняття?

Як і сенс самого поняття «етіопатогенез», класифікація методу гранично проста. Вона включає в себе три основних варіанти поєднання етіології і патогенного процесу, які і визначають специфіку захворювання в окремо взятому випадку. Тобто етіопатогенез – це стан співвідношення фактора-збудника і викликаного ним хворобливого процесу.

Основних видів співвідношення – три: Перше полягає в тому, що фактор, збудливий патогенез, здатний безслідно зникнути. Прикладом такого співвідношення хворобливого процесу і його етіологічної причини може служити будь-який опік. Другий варіант передбачає співіснування всередині людського організму причини захворювання і патогенного процесу. Прикладом цього може служити будь-яка інфекція. Третій варіант, в якому може існувати взаємозв'язок причини хвороби та її перебігу, - це періодичне персистування збудника. Прикладом такого є малярія. Інші складові

Етіопатогенез – це поняття, що включає в себе не тільки основні види співвідношення причини виникнення недуги з його розвитком, але і такі моменти, як механізм, період і явище. Вони мають більш вузький зміст.

Період – це певний етап у перебігу хвороби. На різних етапах може залишатися початковим, так і зміняться етіопатогенез. Симптоматика, спостережувана лікарями, є головним чинником, визначальним період.

Основні етапи стану хвороб: інкубаційний; латентний; продромальний; виражений.

Ознаки, характерні для окремих періодів, можуть поєднуватися в момент перетікання захворювання з одного в інший.

Механізми ж бувають неспецифічними і специфічними. У першому випадку це природні для людського організму реакції, що склалися в ході еволюційного розвитку, що виникають на наявність патогенного збудника. Специфічні ж, відповідно, залежать від етіології конкретного захворювання. Саме вони є тим чинником, який визначає характерні для конкретного захворювання якості. Вони ж і роблять можливою діагностику патології.

Так само механізмами етіопатогенезу стають і реакції певних систем організму. Приміром, ендокринної та нервової.

А явища діляться на загальні і місцеві. Як правило, вони взаємопов'язані та присутні в загальному патогенезі разом. Один тип явищ стає первинним і тягне за собою другий. Прикладом того, коли першими виникають місцеві явища, може бути будь-яке пошкодження шкіри. При відсутності обробки рани розвиваються загальні явища, у даному прикладі – запалення в тканинах. Наочним прикладом зворотного взаємозв'язку є виникнення будь-яких патологій на тлі захворювання. Цукровий діабет призводить до розвитку цілої плеяди місцевих явищ – фурункульозу, нефропатії та іншим. Автор: Анжеліка Бральди 22 Жовтня, 2018


banner14

Категория: Развлечения

Етіопатогенез – це що таке?


Написать комментарий

Оставлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.