Эта опция сбросит домашнюю страницу этого сайта. Восстановление любых закрытых виджетов или категорий.

Сбросить

Як вести щоденник бажань: приклад та рекомендації


Опубликованно 01.11.2018 23:58

Як вести щоденник бажань: приклад та рекомендації

Успіх багато в чому залежить від планування, однак будь-які цілі, навіть найбільш прагматичні, мають в основі просте бажання - добитися чого-небудь, придбати або, навпаки, позбутися. Висловлюючи своє бажання у письмовій формі, людина має можливість подивитися на свою мету як би з боку і оцінити її з точки зору важливості та досяжності.

Як правильно вести щоденник бажань і цілей, щоб він служив діючим інструментом для втілення мрії?

Навіщо потрібен «Щоденник мрій»

Шляхом наукових досліджень доведено, що люди, які не ставлять перед собою конкретних цілей, домагаються успіху в два рази рідше, ніж ті, хто опрацьовує стратегію свого руху подумки. А ось випробовувані, які фіксують свої майбутні досягнення і плани на папері, приходять до бажаного фінішу в 10 разів частіше, ніж представники попередньої категорії. Про що це говорить?

Прописуючи свої цілі, людина не просто дає волю своїм фантазіям – він підсвідомо налаштовує життєву програму таким чином, щоб алгоритм всіх його наступних дій незмінно привів до бажаного результату. Згодом, відзначаючи кожен пройдений етап або перечитуючи складені списки (в залежності від обраної техніки ведення щоденника), індивід виразно бачить свої помилки і робить висновки.

Ведення «Щоденника бажань» завжди має на увазі прагнення людини до самовдосконалення. Записи, зроблені один раз і потім забуті на довгий термін, призведуть до нульового ефекту. Яким має бути щоденник

Як вести "Щоденник мрій"? Людям прагматичним і активно практикує тайм-менеджмент, для ведення мотивуючих записів більше підійде стильна записна книжка-записник, уміщається в кишені і не привертає до себе чуже увагу. Таку річ буде зручно носити з собою навіть на роботу.

Творчим особистостям або новачкам у питаннях самомотивації до вибору основного «інструменту» для майбутніх досягнень краще підійти з натхненням. Важлива умова для того, щоб людині знову і знову хотілося повертатися до своїх записів і не кидати розпочату – привабливий зовнішній вигляд зошита чи блокнота.

Можна оформити обкладинку щоденника декупажем, замовити вже готову книжку ручної роботи або просто піти в магазин і купити барвистий об'ємний щоденник. Головне, щоб покупку хотілося чіпати, брати в руки і часто звертатися до неї за новим стимулом.

Оформлення щоденника

Як гарно вести «Щоденник мрій»? Емоційне смислове заповнення «книги цілей і досягнень» буде тримати людину в постійному наснагу і стимулювати його на повторне читання і обдумування цільових завдань.

Перш ніж приступати до внесення щоденних записів, тобто відразу після формування списку бажань, краще всього відволіктися від серйозної роботи і присвятити трохи часу художньому оформленню ще порожніх сторінок. Добре, якщо вдасться знайти в Інтернеті і роздрукувати картинки, відповідні поданням про втілену мрію, або мотиваційні картки, які корисно вклеїти через рівні проміжки – наприклад, на кожній 10-й сторінці.

Людині, пускающемуся в таке складне підприємство, як робота над собою, необхідно мати потужний стимул. Часто одного бажання «жити краще» недостатньо або вистачає на короткий період. Щоб не «здутися» раніше часу і змусити себе неухильно рухатися вперед, на самій останній сторінці Щоденника» бажано вставити саму спонукають мотивування з усіх наявних. Для батьків, які турбуються про майбутнє своєї дитини, це може бути фотографія малюка, для молодої людини, не має свого житла – красива картинка з зображенням розкішного будинку.

Суть методики «100 бажань»

На питання про те, як вести "Щоденник мрій" і цілей, доступно відповідає одна з найбільш дієвих і популярних методик тайм-менеджменту. Згідно техніці «100 бажань», виконавець повинен спочатку купити книжечку, в якій буде стільки сторінок, скільки днів у році.

Як вести "Щоденник мрій"? На першому аркуші слід пронумерувати сто рядків (через одну) і на кожній з них записати одне бажання. Вітаються будь-які фантазії, навіть ті, які здаються безглуздими (але не фантастичними). Наприклад, знятися в головній ролі романтичного фільму, підійде, а от знайти чарівну паличку – ні.

Записаних цілей повинно бути рівно 100, тому не можна ігнорувати навіть найдрібніші бажання. Потім зошит потрібно відкласти, але кожен вечір витягувати з криївки, перечитувати всі до єдиного пункти і на новій сторінці здійснювати запис, на зразок такої: «Сьогодні виповнилося (чи готове виповнитися) бажання № 34 (переписати його). Для того, щоб воно здійснилося, мені довелося зробити такі кроки...».

Помічено, що найчастіше для виконання більше ніж половини цілей людині не доводиться витрачати майже ніяких зусиль – як ніби Всесвіт сама починає реагувати на задані запити. Через рік і 365 зроблених заміток потрібно проаналізувати список щодо досягнення цілей та зробити висновки.

Техніка «100 днів»

Незважаючи на схожість назв, методика сильно відрізняється від попередньої. Як вести «Щоденник мрій», згідно цій техніці?

Необхідно зшити або купити записну книжку, де буде рівно 102 сторінки, і на останній з них скласти список з довільної кількості цілей (але не більше 10). Головне, щоб теоретично кожне бажання могло відбутися протягом 100 днів. Потім, починаючи з наступного дня, виконавець відкриває зошит на самій першій сторінці і пише все, що має відношення до поставлених цілей – що зроблено для їх досягнення, в чому полягають труднощі і методи їх подолання.

Надалі записи робляться щодня на новій сторінці, причому обов'язкова умова минулого дня – зробити хоча б маленький крок у напрямку виконання своїх бажань. Рівно через 100 днів можна оцінити масштаби виконаної роботи.

Як правильно вести «Щоденник мрій»

Грамотна формулювання запиту не тільки полегшить виконавцю розуміння того, чого йому слід досягти, але і допоможе краще усвідомити свої можливості. Ось приклад (зразок), як вести щоденник бажань правильно: До кінця цього року я переїжджаю в новий будинок, який набагато зручніше і комфортніше мого нинішнього житла. У найближчі півроку я добиваюся того, щоб вивести свої роботи (перерахувати) на професійний рівень.

Всі запити повинні бути сформовані в теперішньому часі, як ніби дія відбувається зараз, і обов'язково підкріплені зазначенням тимчасового відрізка, протягом якого їм належить бути виконаними.

Припустимо висловлювати побажання щодо іншої людини, але без покладання на нього відповідальності за отримання результату. Приклад: «До 1 березня я виходжу на такий рівень заробітної плати, щоб моя дружина могла купити собі нову машину».

Постановка цілей: як уникнути помилок

Як вести щоденник бажань, щоб він «працював»? Нижче наведено п'ять основних «не», які можуть перешкодити отриманню бажаного результату в самому початку шляху до мети: не потрібно ніяких узагальнень, наприклад, «стати красивою» - це не бажання, а привід загрузнути в думках про власну недосконалість; не варто вживати в щоденнику негативні частинки – замість слів «більше не буду», краще написати – «відмовлюся»; не варто мріяти про гроші, оскільки вони є лише провідником до кінцевої мети – необхідно думати про плани, здійсненних за допомогою цих грошей; не треба вказувати розмитих строків виконання мрії – «коли-небудь», це не термін, а спосіб піти від незручною, але потрібної мети; не можна і навіть шкідливо будувати плани за інших людей – можна побажати собі допомогти людині домогтися чого-небудь, але не виявляти побажання від його особи.

І, нарешті, версія, що починати нові справи потрібно з якихось конкретних дат або після певних подій, не відповідає жодним принципам психологічних методик. Якщо людина не може змусити себе зробити перший крок прямо зараз, у хвилину прийняття рішення змінити своє життя, йому не допоможуть зробити це черговий понеділок, ні перший день Нового року. Автор: Уляна Орєхова 31 Жовтня, 2018


banner14

Категория: Развлечения

Як вести щоденник бажань: приклад та рекомендації


Написать комментарий

Оставлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.