Эта опция сбросит домашнюю страницу этого сайта. Восстановление любых закрытых виджетов или категорий.

Сбросить

Як перестати деградувати: поради


Опубликованно 01.11.2018 23:58

Як перестати деградувати: поради

Залишатися на місці неможливо: як тільки людина припиняє рух вперед, він починає рухатися у зворотний бік. Нерідко буває, що люди (особливо з віком) зауважують, що, наприклад, все важче братися за роботу, що потребує концентрації уваги, освоєння нових навичок або яка просто є незвичною. Все частіше вони замислюються над питаннями саморозвитку і як перестати деградувати. Спойлер: читання улюблених письменників і журналів, рідна мова, улюблені кафе і фільми, робота по знайомій спеціальності та спілкування зі старими друзями – все це призводить до деградації. Про деградацію

Багато психологів не визнають використання терміна «деградація» щодо особистості. Однак це не заважає явищу бути: часом люди спершу неквапно, а потім все швидше скочуються по похилій життя. В цілому - це занепад. Втрачати цінні якості – ось, що означає деградувати.

У мозку людини є дещо спільне – вони обидва ліниві. Вони намагаються знизити витрати енергії на будь-яку діяльність, створюючи своєрідні програми, які виконуються за шаблоном. Згідно біологу Річарду Симона, ці програми називаються энграммами – це фізична звичка або ж слід пам'яті від повторного впливу подразника.

Якщо пофантазувати, то можна побачити енграми у вигляді стежок, які нейрони прокладають в мозку, займаючись виконанням одного і того ж дії. Довше виконує – менше витрачається енергії. Деколи стежки стають дорогами, а потім цілими автомагістралями. І це відмінна суперспособность, але лише з одного боку. Зворотна сторона медалі – зниження пластичності мозку.

Чим довше люди користуються энграммами, тим менше функціонують базальні ганглії. А їх основна функція – вироблення ацетилхоліну, нейромедіатора, помічника нейронів у проходженні нових стежок серед інформаційного шуму (це приблизно те, що відбувається після читання цього абзацу).

Досить згадати дорогу до навчального закладу чи на роботу. Як правило, люди ходять або їздять по одному і тому ж маршруту. І якщо останньому більше півроку, включається "автопілот", і паралельно з ходьбою або поїздкою люди вже можуть слухати музику, читати або відповідати на повідомлення. Найкращому другові досить важко приховати занепокоєння за посмішкою, як і людині, яка спілкується з ним легко розшифрувати подібні комунікативні сигнали. Подібне відбувається і з меню в улюбленому ресторані.

І, здається, що немає сенсу міняти все це. Але життя – це безперервний джерело змін (скорочення, закоханість у іспанку, нові завдання на роботі), більшість з яких не контролюються людьми. До них доводиться пристосовуватися і це питання виживання.

Ось чому пластичність мозку необхідно підтримувати і тренувати. Можна уявити мозок як бетон, який через певний термін застигне. А ще можна подивитися на людей похилого віку, які не здатні відправити СМС, не сприймають нове і рік за роком воліють однотипні дії. Щоб впоратися з деградацією, потрібно постійно перемішувати суміш в голові, ні в якому разі не даючи їй затвердіти.

Ознаки і причини

Для того щоб зрозуміти, як перестати деградувати і почати розвиватися дуже важливо розібратися у причинах та симптомах явища. Ознаки можуть бути різноманітними і пов'язаними з усіма аспектами життя: Зниження інтересу до життя близьких людей. Втрата комунікативних та соціальних навичок. Людина не хоче, як раніше спілкуватися, а якщо і вирішується на контакт, то його якість незадовільно ні для одного учасника. Найбільше деградує особистість уникає спілкування з тими, хто вказує на помилки і говорить про важливість змінити життя. Погіршення інтелектуальних здібностей, а також охолодження інтересу до читання та навчання, пізнання нового. Втрата інтересу до роботи, навіть якщо раніше це було улюблене діло. Бідність словникового запасу, мова переважно складається зі слів-паразитів і нецензурних висловів, а односкладові відповіді. Безлад будинку та/або на робочому місці. Недбале ставлення до власного здоров'я і самопочуття оточуючих. Достаток лінощі, безвідповідальність, байдужість. Неуважність, дратівливість, страхи, песимізм і брехня. Поганий зовнішній вигляд. Такі люди перестають стежити за особистою гігієною і чистотою одягу, не стрижуться вчасно і так далі. Поява або загострення шкідливих звичок, сумнівних зв'язків, азартних ігор, схильність до злочинних дій.

Людині можуть бути притаманні всі симптоми, більшість з них або тільки один. Важливо: всі ознаки окремо не обов'язково говорять про деградацію. Наприклад, людина, яка працює у сфері торгівлі, цілком може втомитися за день від людей і потребуватиме часу наодинці з собою. Захоплені книгою письменники (або інші представники творчих професій і просто закохані у свою справу люди) в процесі роботи можуть забути про зовнішньому вигляді. Деградацію також можна сплутати з професійним вигорянням та необхідністю відпустки.

Причин може бути багато. Деякі з них: Всілякі залежності (ігри, алкоголь або наркотичні речовини). Нові обставини, до яких людина поки не звик. Наприклад, таке трапляється після виходу на пенсію. Люди не знають, чим зайнятися. Деякі так і не знаходять відповідні способи проведення часу і піддаються байдужості і ліні. Кризи (вікові та інші). Почуття провини за якогось вчинку. Травмує психіку пригода. Досягнення головної мети, після якої людям здається, що більше прагнути не до чого. Ментальні розлади. Самотність.

Методи розвитку

Є безліч способів, як почати розвиватися інтелектуально і перестати деградувати. Найефективніші з них: Іноземні мови. Догляд за собою. Експерименти з запахами. Немає повторень. Забути про ярликах. Нові маршрути. Немає критиці. Діти або тварини. Оновлення плей-листа. Коло спілкування. Іноземні мови

Освоювати нові мови – відмінний спосіб перестати деградувати. Кожен може відшукати свій стимул для занять, наприклад, пов'язаний з хобі, роботою або подорожами. Хорошою мотивацією є можливість прочитати в оригіналі улюбленого автора, слухати музичну групу або стати поліглотом.

Вивчення інших мов – найбільш результативний інструмент для тренування пластичності мозку, оскільки слова і поєднані з ними семантичні поля, як правило, відрізняються від рідної мови. Це особливо добре працює, якщо не обмежуватися туристичним словниковим запасом і заглиблюватися в культурні особливості.

Стежити за собою

Дія і зупиняє деградацію. Мається на увазі відчуття дискомфорту від всіляких змін: улюблений журнал оновив дизайн або на полицях магазину відсутня улюблене морозиво. Необхідно вхопитися за це почуття і розкрутити його. Непоганою ідеєю для усунення деградації буде перепробувати всі види морозива або навіть почати робити власне. Експерименти з запахами

Запахи все також мають грандіозне вплив на людину, незважаючи на той факт, що еволюція позбавила рецептори нюху першорядного значення. Саме час змінити улюблені парфуми, якими людина воліє користуватися роками. Робити це рекомендується з певною періодичністю. Немає повторень

Відмовитися від різних повторень – один з найбільш ефективних способів зупинити деградацію особистості. Психологи не радять перечитувати прочитані раніше книги. Навіть якщо це улюблений Харукі Муракамі або одна з найкращих книг в історії світової літератури. В рівній мірі можна переглядати вже переглянуті серіали і фільми (навіть якщо це «Друзі» чи «Шерлок»).

Це дуже приємне і універсальне почуття – зануритися в затишний і такий рідний світ Гаррі Поттера або шедеврів Макса Фрая: знайомі герої, відсутність сюрпризів, знання фіналу та можливість насолоджуватися тими дрібницями, що були пропущені в перший або попередній раз. Але, дивлячись сезон за вихідні або ковтаючи книги за годину, люди забирають у інших літературних і кінематографічних творів шанс відкрити їм щось абсолютно нове. Не потрібно позбавляти мозок освіти альтернативних нейронних зв'язків.

Забути про ярликах

Один із значущих відповідей на питання, що робити, щоб не деградувати, – припинити вішати ярлики на людей. Так, це дуже зручно. Не потрібно розбиратися в людині і мотиви його вчинків, можна просто піддатися слабкості і затаврувати: випиває з друзями – алкоголік; змінила хлопця – дівчина легкої поведінки; психічно хворий небезпечний; не вітається – нечемний; читає дешеві детективи – немає смаку і так далі.

На кожну людину можливо тисне ще більшу кількість життєвих обставин, ніж на того ж Родіона Раскольникова. Але багато хто вважає його роздуми цікавими, а розведену сусідку з трьома дітьми чимось негідним уваги і вульгарним. Нові маршрути

Наступний популярний спосіб дізнатися на власному досвіді, як перестати деградувати – новизна маршрутів. Пошук нових шляхів відмінно розвиває, є сенс переглянути звичну дорогу на роботу і додому, знайти інший супермаркет і книжковий магазин, змінити улюблений більярдний клуб на щось нове. Це може коштувати тимчасових витрат, але окупиться в іншому – більш низькими цінами або меншою кількістю людей в закладі.

Немає критиці

Перестати критикувати – ось ще так можна зупинити деградацію. Негативні відгуки про нову меблів, дизайн або наприкінці роману, що переповнюють соціальні мережі і всілякі розмови – це все про опір змінам, які так раптово і не вчасно настали в житті. Як правило, мова про речі, які люди не здатні змінити. Чи можуть, але це потребує немалих зусиль, які просто не варті того. Є й більш цікаві заняття, ніж ведення записів у книгах скарг.

Якщо говорити про користь для розвитку, то доцільно прийняти зміни і зайнятися мотивацією, щоб продовжувати жити вже в новій реальності. Ось як це має виглядати: «Ремонт дороги? Відмінно, адже через місяць тут більше не буде ям. А тим часом можна дізнатися про районі щось нове». «Нове меню? Супер, старі страви давно вже приїлися». «Новий робочий планшет? А чому б не ставитися до цього як до квесту замість того, щоб нервувати?» Діти або тварини

Один з важливих методів, що допоможе запобігти деградації та/або звільнитися від неї. Діти – це вічне джерело хаосу і невизначеності. Діти є живими «бетономішалками» в голові, вони руйнують все стереотипи. Сини чи дочки щодня вносять щось нове своєю поведінкою, питаннями і експериментами. Батьки часто самі не помічають, як їх мислення вивільняється, і вони починають мислити зовсім інакше.

Якщо ж завести дітей (поки) не виходить або немає бажання, то можна спробувати варіант з домашніми тваринами. Наприклад, собаки. Їх потрібно вигулювати, а свіже повітря – це користь для мозку. Собаки можуть стати не меншим джерелом хаосу, ніж діти. І вони втягують господарів в спілкування з іншими собачниками.

Оновлення плей-листа

Нова музика – як раз про те, як перестати деградувати і почати жити. Вчені можуть розчарувати навіть меломанів з дюжинами тисяч треків в їх плей-листах. Найчастіше люди слухають 50-100 знайомих композицій. Вони приємні все з тих же причин – люди до них адаптувалися, і мозок не потребує додаткових ресурсах для обробки і осмислення цих творів. Але в світі така кількість музики, що навіть якщо щодня змінювати радіостанцію, все одно життя буде недостатньо, щоб переслухати все. Тим не менш, прагнути до цього – дбати про власний розвиток. Коло спілкування

Потрібно поповнювати список знайомих і друзів, щоб дізнатися, як перестати деградувати і почати розвиватися. Це дуже здорово, коли є своя компанія, з якою приємно збиратися щосуботи в улюбленому барі (напевно одному і тому ж), і обговорювати баскетбол або нові вбрання відомих співачок. Це про психологічний комфорт.

Але при цьому більшість людей живуть у великих містах і абсолютно не зрозуміло, навіщо обмежувати своє коло спілкування 5-6 людьми. До речі, найчастіше люди не вибирають товаришів самі, їх нав'язує географія, школа, вищий навчальний заклад, робота.

Людина – продукт оточення. Соціум дуже сильно впливає на людей і нерідко міняють через друзів не тільки думку й інтереси, а навіть такі значущі нюанси як рід діяльності. Чи варто говорити про вплив кола спілкування на спосіб мислення?!

На жаль, деградація – проблема чи не універсальна, і багатьох людей турбує питання, як перестати деградувати. Найголовніше, що потрібно зробити для свого порятунку і розвитку. Способів же зупинити процес занепаду безліч. В числі найпоширеніших і результативних - вивчення іноземних мов, експерименти з ароматами, відмова від повторень, ярликів і критики, нові дороги, тварини або діти, оновлення списку друзів і плей-листа. Автор: Алекс Реймерс 31 Жовтня, 2018


banner14

Категория: Развлечения

Як перестати деградувати: поради


Написать комментарий

Оставлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.