Эта опция сбросит домашнюю страницу этого сайта. Восстановление любых закрытых виджетов или категорий.

Сбросить

Магічне мислення: поняття, причини появи, розвиток, думка та рекомендації психологів


Опубликованно 01.11.2018 23:58

Магічне мислення: поняття, причини появи, розвиток, думка та рекомендації психологів

Магічне мислення - це переконаність у тому, що символічні дії чи думки можуть впливати на дійсність. Цим явищем цікавляться представники самих різних галузей - психології, психіатрії, релігії і так далі.

Підходи до визначення

Магічне мислення - це досить неоднозначна тема, тому у дослідників досі не склалося єдиного підходу до визначення терміна. Ось деякі варіанти:

За Якобсону, це схильність ототожнювати слова і сутність предметів, які вони позначають. Інакше кажучи, це переконаність у тому, що слово володіє такими ж властивостями і енергетикою, як і обумовлений ним предмет.

За Ключевскому, це спосіб міркування і мислення, що відрізняється від логічного. Це різновид художнього розуміння, яка поширюється на піднесені категорії.

За Леві-Брюлю, це вид первісного мислення, яке також називають пралогическим. Таким чином, це древній спосіб усвідомлення причинно-наслідкових зв'язків, що дійшов до наших днів. Як формується

Магічне мислення формується під впливом трьох компонентів. Культурно-психологічний. Свої магічні переконання людина набуває в процесі сімейного виховання (або копіює з поведінки батьків), а також під впливом соціуму. Важливу роль у формуванні магічного мислення відіграє вплив засобів масової інформації (особливо інтернету) і художніх творів. Також людина може перейняти якісь переконання від своїх кумирів та інших авторитетів. Схильність до магії. Даний компонент якоюсь мірою виникає з попереднього. У певний момент (як правило, з дитинства) у людини може виникнути зацікавленість у надприродних явищах, таємничих знаннях, аномальні події. Також це може бути пов'язано з проявом певних здібностей, які індивідом і оточуючими можуть бути сприйняті як магічні. Спонтанний досвід. Навіть людина, яка абсолютно скептично налаштований по відношенню до всього надприродного, може бути схильний до магічного мислення. Це пов'язано зі спонтанним особистим досвідом - прояв релігійних образів, виникнення містичних ознак, участь в духовних практиках або магічних обрядах. Також до подібних наслідків може призвести вживання наркотиків або прийом психотропних препаратів.

Закони магічного мислення

Люди вірять в самі дивні і незвичайні речі, незважаючи на те, що вони не мають наукового доказу. Хтось вірить в це несвідомо, а хтось свідомо. Можна виділити 7 законів магічного мислення. Всі предмети мають сутністю. Навіть неживі речі випромінюють енергетику і певним чином впливають на людину. Символи мають силу. Вони зумовлюють поведінку людини. Дії мають віддаленими наслідками. Цим законом пояснюється віра людини в ритуали. Людську свідомість не має меж. Те, що неможливо фізично, стає реальним за допомогою думок. Душа безсмертна. Вона продовжує жити в тій або іншій формі навіть після смерті людини. Весь навколишній світ живий. Всесвіт - це жива істота. Нічого не відбувається безпричинно. У кожної події є певний привід. Базові установки

В основі магічного мислення лежать три базові установки.

Загальний взаємозв'язок і обумовленість. Людина вірить у те, що випадковостей не буває, а будь-яка несподіванка є результатом чужого задуму. Тут має місце віра в карму, яка виключає будь-які випадкові події. В іншому випадку людина виявляється абсолютно беззахисним перед Всесвітом і позбавляється відчуття безпеки. Також для даного переконання характерна віра в "зроблений світ".

Об'єктивність власного досвіду. Мова йде про безумовне довіру до власних відчуттів і відчуттів. Тобто якщо людина так відчуває, то це не може бути неправдою. Здоровий глузд обмежений сукупним досвідом, отриманим протягом життя. Все, що людина не проживав, є далеким від істини.

Безпосередній вплив думок на зовнішній світ. Позитивне мислення притягує в життя хороші події, а негативний - погані. Ця установка безпосередньо пов'язана з вірою у відсутність випадковостей і переконаністю в правдивості власного досвіду.

Похідні установки

З трьох базових установок магічного мислення випливають деякі похідні ідеї.

Особлива значимість символів і подій. Оскільки в світі немає випадковостей, то існує сила, яка визначає, що відбувається, вона ж посилає людині певні знаки. Це прикмети, сни і так далі.

Взаємозалежність магічного мислення і міфологічного тексту. В якості прикладу можна навести релігію. Думки і вчинки більшості людей визначаються постулатами, сформульованими їх вірою. Також вплив можуть впливати літературні образи, народні повір'я тощо.

Віра в таємні знання. Гімалайські мудреці, єгипетські жерці, масони, психологи, екстрасенси - усі вони та багато інших, на думку більшості людей, що володіють таємними знаннями про устрій цього світу.

Еклектика. На відміну від представників минулих епох, сучасні люди в більшості своїй не мають цілісного світогляду. В їх умах християнство уживається з шаманськими практиками, традиційна медицина поєднується з гомеопатією і так далі. Тобто сучасна людина вибирає з різних систем ті знання і практики, які йому подобаються, які він вважає працюючими.

Віра в чудесного спасителя. Мова йде не тільки про містичних персонажів (божествах, чаклунів, магів і так далі). Людина вважає такими усіх, хто зможе вирішити його проблеми (лікарі, психологи, юристи, працівники ЖКГ і так далі). Наявність зв'язку між схожими предметами. Наприклад, люди вірять в сильну магічну зв'язок між близнюками. А, наприклад, корінь мандрагори наділяли магічними властивостями з-за схожості з тілом людини. Зв'язок між цілим і частиною. Яскравим прикладом можна вважати давні перекази. Вважалося, що з'ївши серце тварини, людина знаходить його силу. Ще один приклад - ляльки Вуду. За допомогою нігтя або волосся людини можна чинити на нього вплив. Основні види

Варто відзначити деякі найбільш поширені види магічного мислення.

Одухотворення неживих предметів. Незважаючи на те що ця властивість, як правило, притаманне дітям, багато переносять його у доросле життя. Так, люди можуть розмовляти з предметами, вірити в те, що у них є своя власна життя, приховане від очей людини.

Віра в магічні амулети, талісмани та зілля. Здавалося б, це давно пішло в минуле, але якщо подивитися на життя сучасної людини, стає зрозуміло, що це зовсім не так. Людина оточує себе масою оберегів - релігійні предмети, популярні талісмани, а також особисті речі, наділені особливим змістом. Говорячи про зіллях, можна привести в приклад народну медицину.

Пророкування майбутніх подій. Мова йде про будь-якому вигляді ворожіння, про спроби відкрити завісу майбутнього. Сюди ж можна віднести віру в уміння розшифровувати сни. Мова може йти як про самостійно проведених ритуалах, також і про звернення до знахарів, ворожок, екстрасенсів і так далі.

Віра в потойбічні сили. Це одна з найдавніших форм магічного мислення. Віра в існування вищих істот створюють у людини ілюзію безпеки і деякою мірою знімає з нього відповідальність за те, що відбувається.

Три психологічні аспекти

У психології магічне мислення розглядається з точки зору трьох аспектів.

Все йде з дитинства. Людина з подібним видом мислення дивиться на світ з дитячої точки зору. Це породжує розвинену фантазію і творчі здібності, але обмежує здатність до критичного мислення.

Магія піддається критиці і гоніння. Прояви фантазії цінні і прийнятні хіба що у творчості. В інших же сферах діяльності все, що пов'язано з магією та містикою, не сприймається всерйоз і критикується. Більше того, говорячи вголос про такі речі, ви ризикуєте бути незрозумілим і висміяним.

Магія живе в закритих суспільствах. Люди дотримуються своїх традицій і не приймають ніяких змін у своєму життєвому укладі. Зміни вселяють людям страх. Професійні прикмети і забобони

Дивно, але навіть у самих серйозних і точних сферах діяльності має місце магічне мислення. Мова йде про професійні прикмети та забобони. Ось найбільш цікаві приклади. Представники професій, пов'язаних з небезпекою, не використовують слово "останній". Вони воліють говорити "крайній". Це має місце у рятувальників, космонавтів, льотчиків, саперів, гонщиків і так далі. Але в цьому немає нічого дивного, адже багато людей навіть у повсякденному житті воліють не використовувати слово "останній" з-за негативних асоціацій з ним. У космонавтів понеділок вважається "не стартовим" днем. Конструктор Сергій Корольов був категорично проти польотів у перший день тижня. Оскільки не було якогось логічного пояснення даного марновірству, польоти в понеділок були дозволені. Але після того як в цей день тижня сталося 11 аварій, був введений офіційну заборону. На космодромі Байконур не буває стартів 24 жовтня. Це пов'язано з аваріями, які відбулися в цей день в 1960 і 1963 роках. Незважаючи на те що в обох випадках причиною катастрофи стало порушення техніки безпеки, ця дата обросла забобонами. Ще одне космічне марновірство діє на космодромі Плесецьк. Щоб запуск ракети-носія був успішним, на ньому обов'язково потрібно написати "Таня". Цікаво, що багато лікарів стаціонару впевнені, що не слід займатися любов'ю напередодні чергування. В іншому випадку буде багато складних пацієнтів. Ще одне медичне забобон - не бажати вдалою або спокійною зміни. Інакше ніч видасться напруженим. Музиканти перед виступом обов'язково встають з правої ноги і не застеляють ліжко. Цього правила дотримуються навіть диригенти симфонічних оркестрів. Незважаючи на те, що професія ріелтора порівняно молода, її представники також володіють магічним мисленням. Так, вони ніколи не знімають взуття і не сідають в квартирі клієнтів. У противному разі угода не відбудеться.

Забобони або науково доведена істина?

Магічне мислення поширене практично повсюдно, тому воно не могло не викликати інтерес вчених. Так, співробітники Кельнського університету вирішили перевірити його вплив на реальні результати діяльності людини.

Учасниками експерименту стали гравці в гольф. Кожен з них повинен був зробити за десять ударів з одного і того ж місця. При цьому, подаючи м'ячі, експериментатори заздалегідь випробуваним говорили, що вони щасливі (або навпаки). Результати експерименту здивували вчених. Б'ючи по "щасливим" м'ячів, випробовувані потрапляли в ціль частіше.

Звичайно, мова не йде про магії. Тим не менш експеримент показав, що забобони дійсно впливають на людину, демонструючи значення магічного мислення в психології. Усвідомлення того, що м'ячик "щасливий", дарує гравцеві впевненість у собі, в існуванні "вищої підтримки". Людина вірить у позитивний результат. Магічний образ мислення як етап розвитку

У ході розвитку магічне мислення притаманне кожній людині. Воно сягає корінням у дитинство. Маленькі діти, поняття не мають, як влаштований світ, які його закони, чому відбуваються ті чи інші процеси. У них на все своє пояснення. Маленькі діти щиро вірять, що їхні думки можуть впливати на навколишній світ. Найбільш яскраво це властивість проявляється в проміжок від 2 до 7 років. Мрії, фантазії і реальність змішуються воєдино.

В якості прикладу можна навести ситуацію, коли дитина з головою ховається під ковдрою. Він вважає, що подібним чином стає невразливим для зовнішніх проблем, суворості батьків, вигаданих монстрів і так далі. Дивно, але багато люди проносять подібні знаки і дивацтва за всю свою життя, навіть будучи дорослими.

Добре чи погано?

Користь або шкоду несе людині магічне мислення? Психологи, відьми, езотерики та інші люди, що цікавляться даним питанням, стверджують, що воно не становить загрози, а іноді може бути корисним. Віра в підтримку вищих сил позбавляє людину від страхів, допомагає йому справлятися з перешкодами, усуває відчуття безпорадності, дарує віру в свої здібності і таланти. Можна сприймати це явище як ефект плацебо.

Тим не менш, в деяких випадках магічне мислення - це погано. Коли у людини стираються межі між реальністю і вигадкою, це може призвести до розладів поведінки. Наприклад, якщо людина отримає якийсь негативний знак, він дає собі негативну установку, яка може пройти через все життя. Крім того, це може негативно позначитися на здоров'ї. Магічне мислення у психіатрії

Дане питання предметно вивчається медиками. Магічне мислення у психіатрії асоціюється з невротичними розладами. Як правило, пацієнти панічно уникають думок, які, на їхню думку, можуть призвести до несприятливих наслідків (захворювання, втрати і так далі).

Психіатри вважають, що це явище можна вважати нормальним, тільки кажучи про дітей до 5 років або представників субкультур. В інших випадках фахівці вважають доречним говорити про шизофренічних розладах (у відповідності з міжнародною класифікацією хвороб і американським діагностичним керівництвом по психічних розладів).

Як позбутися

Якщо людина втрачає грань між вигадкою та реальністю, переходячи до хворобливого стану, стоїть питання, як позбавитися від магічного мислення. Ось ключові рекомендації по поверненню до реальності. Зверніться до фахівця. Хороший психолог чи психіатр допоможе вам розібратися в собі і вкаже правильний шлях. Дивіться на речі реально. Не варто шукати в тому, що відбувається підтекстів і таємних смислів. Навчіться брати на себе відповідальність. Не пояснюйте свої невдачі й неприємності на вищі сили. Шукайте причини в собі і своїх вчинках. Автор: Ольга Іванівна 31 Жовтня, 2018


banner14

Категория: Развлечения

Магічне мислення: поняття, причини появи, розвиток, думка та рекомендації психологів


Написать комментарий

Оставлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.