Эта опция сбросит домашнюю страницу этого сайта. Восстановление любых закрытых виджетов или категорий.

Сбросить

Багатофакторний особистісний опитувальник FPI - опис, інтерпретація та особливості


Опубликованно 04.11.2018 06:42

Багатофакторний особистісний опитувальник FPI - опис, інтерпретація та особливості

FPI– це Freiburg Personality Inventory, що в перекладі означає Фрайбурзький багатофакторний опитувальник. Представили світу FPI у другій половині двадцятого століття. Завдання опитувальника – виявлення ставлення до труднощів, а також визначення того, як людина справляється з цими проблемами, аналізує емоційний стан, особливості поведінки та інші психологічні аспекти. Особистісні тести-опитувальники - ідеальний варіант для того, щоб краще розібратися в самому собі.

Суть тесту

На сьогоднішній день тест FPI має чотири форми – А, В, С і К, які відрізняються один від одного за кількістю питань, однак завдання у них однакова. Всі чотири форми дають правдиві результати, як показує практика. Найбільш часто використовувана форма – В її із завидною регулярністю можна зустріти на просторах Інтернету. Розроблена дана форма була А. Крилової і Т. Ронгинской, багатофакторний особистісний опитувальник входить 114 питань, а надійність даного тесту досить висока.

Як проводити тест?

Найкращий варіант проведення Фрайбурзького багатофакторного особистісного опитувальника – це очне тестування один на один з психологом, який після складе профіль особистості і дасть вірний висновок, який буде супроводжуватися корисними рекомендаціями.

В цілому тест був створений в більшій мірі для прикладних досліджень, у ньому був врахований досвід попередніх схожих опитувальників і система була вдосконалена. Опитувальник FPI має певну кількість шкал, які формуються на базі результатів факторного аналізу.

В цілому головне завдання опитувальника – це аналіз і діагностика психічного стану особистості, а також властивостей цих станів, які мають найважливіше значення не тільки для соціального, але і для професійної адаптації, зокрема також не варто забувати про регуляції поведінки.

З чого складається опитувальник?

Звичайний набір – це інструкція та відповідний бланк. На кожного опитуваного по одному. Сам опитувальник має дванадцять шкал, всі чотири форми відрізняються один від одного лише кількістю питань. Перше питання тесту вважається перевірочним і не впливає на жодну зі шкал, а вони наступні. З першого по дев'ятий шкалу – це базові питання, з десятого по дванадцяту – похідні, їх також називають інтегруючими.

Що являють собою шкали?

Отже, розглянемо кожну з них детальніше: Перша шкала – невротичність. Як можна здогадатися з назви, вона характеризує рівень невротизації людини. Якщо показники високі, значить, має місце виражений невротичний синдром астенічного типу, який супроводжується серйозними психосоматичними порушеннями функціонування людини. Друга шкала – спонтанна агресивність. Завдяки цим показникам можна виявити і оцінити ймовірність непередбаченої агресії людини. Високі показники говорять нам про те, що у особистості підвищений рівень психопатизації, що загрожує надмірно імпульсивним і запальним поведінкою. Третя шкала – депресивність. Завдання цієї шкали в тому, щоб дати можливість психологам діагностувати ознаки, що вказують на психопатологічний депресивний синдром. Якщо показники за даною шкалою високі, то можна зробити висновок, що такий стан присутня у людини не тільки в емоціях, але і в поведінці, і в ставленні до себе і до соціуму. Четверта шкала – дратівливість. Вказує на емоційну стабільність людини. Чим вище показники, тим нестійкіше психічний стан особистості. П'ята шкала – товариськість. За даними показниками можна робити висновок про соціальну активність людини. Високі – явно виражена потреба в спілкуванні. Шоста шкала – врівноваженість. Аналіз даних відповідей дозволяє зробити висновок про стійкість людини до стресових ситуацій. Високі показники говорять нам про гарну захищеність в плані психологічного стану від критичних ситуацій. Сьома шкала – реактивна агресивність. Показники даного розділу допомагають виявити ознаки психопатизації екстенсивного типу. Високі показники – яскраво виражене бажання домінувати. Восьма шкала – сором'язливість. Схильність людини до стресового реагування на звичайні життєві події. Високі показники – це підвищена тривожність, невпевненість в собі і в своїх силах. Дев'ята шкала – відкритість. Дані показники дають можливість робити висновок про ставлення людини до свого соціального оточення, а також можна проаналізувати рівень самокритичності. Чим вище показники, тим більша відкритість людини до оточуючих. Десята шкала – екстраверти та інтроверти. Чим вище показники, тим вище ступінь екстравертірованності людини і навпаки. Одинадцята шкала – емоції. Чим вище показник, тим нестійкіше емоційний стан особистості, що виявляється в перепадах настрою. Дванадцята шкала – маскулинизм або фемінізм. Чим вище результат, тим вища психічна діяльність протікає в більшій мірі за чоловічим типом і навпаки.

На цьому розбір шкал закінчується.

Як відбувається тестування?

Дослідження можна проводити як один на один з конкретною людиною, так і відразу з групою осіб. Для останнього варіанту важливо лише, щоб у кожного випробуваного був особистий бланк відповідей та інструкція. Завдання психолога – домогтися позитивного ставлення та зацікавленості учасників опитування до завдання.

Обробка результатів

Початкова процедура аналізу закінчується первинними оцінками, з допомогою яких ще рано робити якісь висновки. Друга процедура обробки вже зав'язана на аналізі первинної оцінки в стандартні девятибалльные шкали. У цих цілях використовуються таблиці з відповідними позначеннями. Після чого розставлені позначення з'єднуються і в результаті виходить графічне зображення профілю особистості. Тепер можна приступати до аналізу, після чого відбувається інтерпретація отриманих результатів, психолог дає свій висновок і всі потрібні рекомендації. 16-особистісний опитувальник Кеттелла (16 PF)

По праву вважається одним з найвідоміших у світі психологічних опитувальників. Містить 187 питань. Його активно використовують роботодавці, коли проводять співбесіди з потенційними співробітниками. Використовується таке тестування навіть у державних і силових органах. Методики особистісних опитувальників використовуються у багатьох сферах.

За підсумком ми виявляємо детальну характеристику, яку «піддослідний» отримує в ході відповідей на запитання тесту. А це цікаво як мінімум з точки зору самодіагностики. При великому бажанні проаналізувати самого себе, поглянути на свою особу зі сторони, дізнатися свої приховані сторони характеру або навіть просто потішити цікавість, то подібні опитувальники стануть кращим рішенням для задоволення таких цілей. Автор: Валерія Дашкевич 2 Листопада, 2018


banner14

Категория: Развлечения

Багатофакторний особистісний опитувальник FPI - опис, інтерпретація та особливості


Написать комментарий

Оставлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.