Эта опция сбросит домашнюю страницу этого сайта. Восстановление любых закрытых виджетов или категорий.

Сбросить

Відраза до сексу: психологічні і фізіологічні причини, способи вирішення проблеми і поради сексологів


Опубликованно 05.11.2018 11:20

Відраза до сексу: психологічні і фізіологічні причини, способи вирішення проблеми і поради сексологів

Аверсия, як інакше називають сексуальна відраза до партнера, є частим негласним явищем у відносинах. Страждають від статевої дисфункції в основному жінки, однак в окремих випадках патологія зустрічається у представників чоловічої статі.

Чому секс викликає огиду, які причини розладу і можливо лікування?

Що таке сексуальна аверсия?

Сексуальна аверсия – це психічний розлад, що характеризується вираженим негативним ставленням до статевого контакту і самому партнеру і має шифр F52.10 в МКБ 10. Симптоматика огиди до сексу досить різноманітна і виражається як фізіологічними, так і психічними проявами. Усвідомлення можливої статевої близькості для страждає цією фобією, завжди пов'язане з негативними переживаннями, в спектрі яких переважає відчуття гидливості або чогось ганебного, ненормального.

Інтенсивність негативних ознак, навіть у одного і того ж людини може бути різна щодо обставин і особистості сексуального партнера. У певних випадках аверсия виражається незначним дискомфортом, який залишається непоміченим партнером, але найчастіше відчуття ряду негативних емоцій призводить до повного ухилення від статевого контакту. Сама думка про майбутній випробуванні приводить людину в жах і може служити причиною істеричного припадку або нападу паніки.

Клінічні прояви

При поступовому розвитку сексуальної аверсії, тобто спочатку позитивному сприйнятті сексу з наступним згасанням потягу до представників протилежної статі, спостерігається наступна симптоматика: поступова втрата впевненості в собі; ухилення від пестощів, поцілунків і навіть випадкових дотиків чоловіка; втрата інтересу до спільного проведення часу в інтимній обстановці; після сексу або напередодні інтиму псується настрій, спостерігається невдоволення партнером, поява почуття провини.

Згодом всі симптоми огиди до сексу посилюються, і людина намагається повністю виключити можливість дратівної події зі свого життя.

При стрімкому розвитку аверсії вже описана клінічна картина доповнюється агресією до партнера, головними болями, нудотою, різкою втратою зовнішнього лиску. З часом людина втрачає впевненість у багатьох сферах життя і починає відчувати себе неповноцінним. Сексуальна аверсия – часта причина розвитку в індивіда психологічних комплексів, пов'язаних з його соціальною і особистим життям. Види ГРС

Гіпоактивний розлад сексуального бажання не завжди означає неможливість людиною отримати оргазм, проте для того, щоб це сталося, повинні бути дотримані особливі умови. При деяких видах ГРС індивід не відчуває задоволення в ліжку з законною половинкою, але відмінно вивільняється в обіймах малознайомого партнера. При інших формах відхилення прагне отримати задоволення, торкаючись до партнера і повертаючи інтимні ласки, але залишається байдужим до факту зняття сексуальної напруги.

Слабовыраженное відраза до сексу може обмежуватися неприйняттям тільки статевого акту, при цьому парі доступні інші прояви інтимних відносин. Виражена аверсия характерна запереченням будь-яких проявів сексуального бажання, аж до виключення думок про можливу близькості.

Коливна динаміка розвитку патології – відраза то посилюється, то слабшає – спостерігається у людей, схильних до маніпуляцій і бажаючих таким чином керувати вчинками партнера. Зазвичай демонстрація змінного відрази жінки до сексу не має нічого спільного з істинною патологією, яка досить стабільна відносно одного і того ж партнера.

Хронічне гіпоактивний розлад сексуального бажання — це досить рідкісне явище. Людина намагається ухилятися не тільки від інтимної близькості, але і від перегляду провокаційних фото і відео, розмов про секс, не схильний розцінювати свій стан як патологію до тих пір, поки відраза до інтиму не стає перешкодою для збереження сім'ї.

Фізіологічні причини патології

Інтенсивність сексуального потягу знаходиться в прямій залежності від фізичного стану людини. Зниження або повне пригнічення потреби в сексі може статися через наявність наступних чинників: ендокринних і неврологічних захворювань; гормонального дисбалансу; тривалого утримання або надлишку статевих контактів; прийому сильнодіючих ліків або оральних контрацептивів.

До зниження лібідо, а потім і розвитку огиди до сексу можуть призвести травми органів малого тазу або наслідки сидячого способу життя.

Психологічні причини

Нерідко секс викликає огиду у жінок, які почали вести раннє статеве життя чи запам'ятали ви свій перший інтимний досвід як принизливий або занадто болючий епізод. Якщо основними відчуттями дівчата під час дефлорації і подальших контактів з одним і тим же чоловіком були вищевказані емоції, то майже в 100 % випадків гармонійне сексуальне життя партнерів стане неможливою, і відносини разладятся.

Затяжний прихований конфлікт між подружжям також призведе до втрати сексуального інтересу, причому за цих обставин небажання фізичної прояви любові буде выказываться приблизно однаково і чоловіком, і жінкою. Якщо причина тривалого невдоволення партнерів не усунеться, велика ймовірність того, що статеві акти, вчинені «з обов'язку» або крайньої фізичної потреби, тільки посприяють нагнітанню почуття відрази.

Величезне значення у відношенні людини до сексу грає його початкове статеве виховання. В занадто релігійних сім'ях або при пуританському методі виховання дівчинки аверсия вважається абсолютною нормою і наслідком «пристойної» сором'язливості щодо плотських утіх. Виправити складну ситуацію з дитячими негативними установками зможе тільки досвідчений психолог. Психотравмирующее поведінку партнера

Зрада близької людини, зрада або виявлення його негативних особистісних якостей призводить до розвитку гострої аверсії, коли відраза до партнера виникає миттєво і закріплюється в підсвідомості назавжди. У більшості схожих ситуацій обдуреному чоловікові вдається перебороти себе і відновити інтимні стосунки з провокатором, проте вже виникло одного разу почуття огиди не відпускає його і періодично знаходить вихід при конфліктах.

Низький рівень гігієни людини і неприємні особливості його організму (наприклад, різкий запах поту або гнилі зуби) сприяють поступовому розвитку сильної відрази. Особливо негативно сприймається людиною свідоме недотримання партнером гігієнічних норм, коли в період залицяння той ще намагався тримати себе «на рівні», а потім перестав стежити за собою, «опустився».

Відраза до сексу у чоловіка виникає, якщо жінка зневажливо розсуває межі дозволеного щодо фізичного відмінності статей. Деякі дівчата, наприклад, вже на початку спільного проживання з чоловіком здійснюють в його присутності гігієнічні процедури при місячних або справляють свої природні потреби при відкритих дверях туалетної кімнати.

Аверсия в сімейному житті

"Відчуваю відразу до сексу, перебуваючи в щасливому шлюбі" – одна з найбільш частих фраз, звернених до сімейного психолога. У шлюбної життя провідним джерелом розчарування одного з подружжя вважається розбіжність очікуваних благ з тими, які він отримує насправді. Це відноситься до всіх сфер сімейного життя – починаючи від фінансового добробуту партнера, коли його низький рівень доходу прирівнюється до особистої неспроможності, і до проблем в ліжку.

До сексуальних розчарувань, провокує розвиток відрази до партнера і статевих відносин як таких, відносяться: неприйнятність запропонованих форм сексуального контакту; регулярні випадки передчасної еякуляції у чоловіка; жіноча фригідність; неадекватна поведінка партнера в ліжку.

Як правило, жінка здатна приховувати ознаки аверсії ще довгий час після того, як у неї з'явилося відразу в сексі, проте при цьому вона докладає масу зусиль, щоб скоротити кількість статевих контактів по максимуму. Деякі жінки готові терпіти нестерпні відносини багато років, довівши частоту інтимних зустрічей до 2-3 разів на рік. Статистика розлучень у разі якщо подружжя не намагаються змінити ситуацію становить 95 % розпалися спілок.

Збудження як метод вирішення проблеми

Теоретично сам процес функціонального сексу пов'язаний з багатьма неприємними речами, розглядаючи які окремо (наприклад, обмін слинними рідинами або оральне проникнення), людина може відчути огиду. Проте людей, що заперечують секс як нормальне життєве явище, не так багато. У чому причина?

Дослідження аспіранта Гронінгенського Університету М. Борга пояснюють цей факт тим, що в момент сексуального збудження природне почуття огиди у людини сильно притупляється. Те, що раніше здавалося йому неприйнятним або ганебним, стає легко здійсненним і навіть необхідним.

Доведено, що здоровій людині для того, щоб бути готовим відсунути деякі психологічні заборони, досить переглянути ролик еротичного змісту або безпосередньо спостерігати перед собою об'єкт жадання. Страждаючому аверсией, крім цього, потрібна ще додаткова стимуляція, вид та інтенсивність якої залежатимуть від ступеня і типу захворювання. Сексологи радять парі більше експериментувати, уникаючи гострих моментів, дратівливих одного з партнерів найбільше.

Чи можливо лікування?

Якщо спостерігається відраза до сексу – що робити і чи є вихід? З точки зору психічного аналізу, сексуальна аверсия, як будь-яка з форм неадекватної реакції на подразник, у більшості випадків є результатом розладів родом з дитинства. Призначена терапія після збору анамнезу буде слідувати в одному з чотирьох напрямків: подвійна сексотерапия; гіпнотерапія; поведінкова терапія; групова терапія.

Лікування концентрується на вивченні мотивацій, таємних фантазій, міжособистісних труднощів і наявної бази несвідомих конфліктів. Переважно в терапії беруть участь обидва партнери, однак практика індивідуальних бесід також має величезне значення. Автор: Уляна Орєхова 4 Листопада, 2018


banner14

Категория: Развлечения

Відраза до сексу: психологічні і фізіологічні причини, способи вирішення проблеми і поради сексологів


Написать комментарий

Оставлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.