Эта опция сбросит домашнюю страницу этого сайта. Восстановление любых закрытых виджетов или категорий.

Сбросить

Невідкладна допомога при анафілактичному шоці: алгоритм надання, необхідні дії та основні правила


Опубликованно 11.11.2018 02:26

Невідкладна допомога при анафілактичному шоці: алгоритм надання, необхідні дії та основні правила

При алергії небезпечний анафілактичний шок. При появі даного стану потрібна швидка допомога. Необхідно знати, як правильно діяти в цій ситуації до приїзду лікарів. При анафілактичному шоці алгоритм надання невідкладної допомоги допоможе врятувати життя людині.

Даний стан в медицині вважається миттєвим. Шок з'являється в осіб, які схильні до алергії. Зазвичай спостерігається при первинному або вторинному дії провокуючого фактора. Алгоритм невідкладної допомоги нескладний. Про нього й буде розказано в статті. Ознаки

Є кілька стадій перебігу даного стану: Блискавичне. До ознак відносять розвиток судинної, дихальної, серцевої недостатності. У більшості випадків не вдається врятувати життя. Затяжне. Шок з'являється при введенні заборонених для алергетиків препаратів. В даному випадку здійснюється інтенсивна терапія, тривалість якої дорівнює кільком дням. Абортивний. У цьому випадку немає загрози для життя пацієнтів. Це стан купірується лікарськими засобами.

При появі рецидивуючого соку існує ймовірність повторення патологічного стану, оскільки на організм хворих діють невідомі їм алергени. Епізоди

Який би ні був анафілактичний шок, алгоритм надання невідкладної допомоги завжди повинен дотримуватися. При цьому фахівцями виділяються наступні епізоди даного стану: «Провісники». Спостерігається запаморочення, слабкість у тілі. Виникає нудота і головний біль. У багатьох пацієнтів на слизових і шкірі з'являється алергія. Може виникати дискомфорт і відчуття тривоги. Хворий скаржиться на складність дихання, погіршення слуху, втрату зору, оніміння кінцівок. «Розпал». При алергії знижується тиск, тому людина втрачає свідомість. Шкіра буде мати хворобливу блідість, спостерігається тахікардія, виділяється липкий холодний піт. Людина буде шумно дихати, з'являється ціаноз кінцівок і губ, сильний свербіж. Будуть проблеми з виділенням або нетримання сечі. «Вихід з шокового стану». Дана стадія здатна тривати кілька діб. При алергії спостерігається слабкість, відсутність апетиту, запаморочення.

Форми

У сучасній медицині встановлено 5 клінічних форм патологічного стану: Асфиктическая. З'являється дихальна недостатність, може виникнути спазм бронхів. При даних станах голос стає осиплым, ускладнюється дихання, можлива задишка. На цій стадії часто спостерігається набряк Квінке. Він небезпечний тим, що у людини може перекриватися дихання. Абдомінальний. Виникає біль в животі. Іноді вона інтенсивна, що плутають з симптомами гострого апендициту або виразковою патологією. Може активізуватися блювотний рефлекс, порушується дефекація. Церебральна. Така форма патології небезпечна тим, що може проявлятися набряком мозку і його оболонок. При даному процесі можливі судоми. Ймовірно виникнення сильної нудоти, впадання в ступор або кому. Гемодинамічна. Характеризується болем в серці, падінням тиску. Генералізована. Форма з'являється у багатьох потерпілих. Спостерігаються загальні симптоми.

При анафілактичному шоці алгоритм дій першої допомоги здатний поліпшити стан людини. Якщо допомога буде вчасною, то це рятує життя. Перша допомога

Якщо стався анафілактичний шок, алгоритм надання невідкладної допомоги наступний: Хворого кладуть на підлогу, стіл, диван і т. д. Під ноги необхідно помістити згорнуту ковдру або інший предмет, вони повинні бути піднятими. Щоб не допустити надходження блювотних мас у дихальні шляхи, голову пацієнта повертають набік. Якщо замість своїх зубів є протези, то їх треба прибрати з рота. Якщо напад стався в приміщенні, то потрібне свіже повітря. Слід відкрити двері і вікна, розстебнути комір. Потрібно припинити контакт хворого з алергеном, якщо такий має місце. Треба порахувати пульс. Якщо на зап'ясті він не прощупується, спробувати виявити його на стегнової або сонної артерії. Якщо результату немає, потрібно терміновий масаж серця (непрямий). Він виконується так: руки складають у замок, а потім в даному положенні їх кладуть на грудину (середину). Потім слід ритмічно здійснювати поштовхи (глибина не більше 4-5 див). Потрібно перевірити дихання у алергіка. Якщо рухи грудної клітки непомітні, то необхідно прикласти до його рота або носа дзеркальце, яке при наявності дихання запотіває. Якщо цього не сталося, треба покласти на відкритий рот хустку і через нього вдувати повітря. Потрібно негайно викликати допомогу або самостійно відвезти хворого у медичний заклад. До надходження до лікарів людині дають антигістамінний засіб або роблять внутрішньом'язово укол адреналіну. Лікарська допомога

При анафілактичному шоці алгоритм надання невідкладної підмоги лікарем теж необхідний. Щоб це зробити швидше, потрібно терміново провести діагностичні заходи. Для диференціювання даного стану від інших патологій фахівцям треба виконати правильний збір анамнезу. Також проводиться імуноферментний аналіз крові, рентгенографія, ниркові і алергологічні проби.

Лікарський алгоритм надання першої допомоги при анафілактичному шоці наступний: Спеціалістом вимірюється тиск і перевіряється частота пульсу. Потім визначають кисневу сатурацію проводять електрокардіографію. Для забезпечення прохідності дихальних шляхів фахівцеві слід діяти наступним чином. При наявності блювотного рефлексу з порожнини рота треба витягти залишки блювотних мас. Здійснюється виведення щелепи (нижній) з потрійного прийому Сафара». Проводиться інтубація трахеї. При наявності набряку Квінке або спазму щілини лікарем здійснюється конікотомія. Ця процедура передбачає виконання розрізу гортані. Його виробляють для кращого надходження повітря до легень на ділянці між 2 видами хрящів. Лікар може вирішити провести трахеотомію. Ця маніпуляція здійснюється лише в стаціонарі, оскільки потрібно провести точне розсічення трахейних кілець.

Це алгоритм першої допомоги, що дозволяє усунути хворобливі симптоми, значно полегшує стан людини. Медикаменти

Вводити препарати при шоковому стані повинен фахівець з медичною освітою. Застосовуються наступні медикаменти: Адреналін. Перед ін'єкцією створюють розчин. Для цього змішують адреналіну гідрохлорид (1 мл) 0,1% з фіз. розчином (10 мл). Якщо стан з'явилося від укусу комахи, то ділянка треба обколоти розведеним складом (ін'єкції виконують підшкірно). Потім до 5 мл цього розчину вводять внутрішньовенно. Залишки розведеного адреналіну вводять у флакон з фіз. розчином (200 мл) і ставлять укол внутрішньовенно. При цьому лікар повинен стежити за тиском. Глюкокортикостероїди. Зазвичай фахівці вводять алергікам при шоці «Преднізолон» (9-12 мг) або «Дексаметозон» (12-16 мг.). Антигістаміни. Спочатку виконують ін'єкції «Тавегіла». Поступово відбувається переклад на таблетовану форму коштів. Інгаляції 40% кисню. Швидкість введення не повинна бути вище 7 арк. в хвилину. Метилксантини. Використовуються при дихальній недостатності. Лікарями вводиться еуфілін (5-10 мл), метилксантини (2,40%). Розчини – кристалоїдні і колоїдні. Вони використовуються, якщо присутня гостра судинна недостатність. Сечогінні засоби. Використовуються для захисту від набряку мозку. Приміром, «Миннитол». Протисудомні препарати. Ефективні при церебральній патології.

Наслідки

Коли вийшло вивести людину з шоку, протягом тривалого часу можуть зберігатися такі стани: лихоманки; загальмованості; болі в животі або серці, м'язах, суглобах; млявості; задишки; слабкості; нудоти; блювотного рефлексу.

Профілактика

Для захисту від анафілактичного шоку потрібно проведення попереджувальних заходів: Виключення контакту з алергенами. Відмова від шкідливих звичок. Якщо виконується лікування медикаментами, то треба перевірити їх якість. Бажано змінити місце проживання, якщо житло знаходиться в екологічно несприятливій місцевості. Потрібно своєчасно здійснювати лікування хвороб, пов'язаних з алергією. Пацієнтам важливо дотримувати особисту гігієну. У житловому приміщенні треба регулярно здійснювати прибирання і провітрювання.

ОКС

Даний термін означає гострий коронарний синдром, який небезпечний для людини. В даному випадку кровотік артерії, що живить серце, зменшується так, що більший або менший ділянку міокарда перестає нормально працювати або гине. Діагноз ставиться протягом доби, коли лікарі виявляють, що це – нестабільна стенокардія або початок інфаркту міокарда. У цей період докторами вживаються заходи для відновлення прохідності пошкодженої артерії.

Невідкладна допомога при ОКС - алгоритм дій наступний: Треба укласти людини, щоб голова і плечі були підняті. Одяг і розстібають пояс для кращого дихання. При відсутності набряку легень дають таблетки аспірину (2-3 шт.). Їх треба розжувати. Так може розчинитися тромб, який перекрив просвіт артерії, що живить серце. Відкривають кватирки чи вікна. Коли тиск перевищує 90/60 мм рт. ст., людині дають нітрогліцерин (1 таблетка) під язик. Вдруге його надають двічі, через 5-10 хвилин. Навіть якщо біль зникла, не варто відмовлятися від госпіталізації. Якщо приймалися бета-блокатори, то аспірин дають в кількості 1 таблетки. При вживанні антиаритмічних препаратів спостерігається порушення ритму, приймають відповідний медикамент. Паралельно хворий починає глибоко і сильно кашляти до приїзду «Швидкої». Якщо пацієнт відчуває страх, паніку, слід заспокоїти його словами. При судомах потрібно відновити прохідність дихальних шляхів. Слід взяти за кути нижньої щелепи і під підборіддям, посунути нижню щелепу так, щоб нижні зуби були попереду верхніх. В даному положенні виконують штучне дихання рот в ніс. Необхідно систематично перевіряти пульс. Слід відшукати плівки ЕКГ і кошти, які вживає людина, щоб все це показати лікарям.

При ОКС алгоритм невідкладної допомоги досить простий. До приїзду швидкої він здатний значно полегшити стан хворого. ГПМК

При шокових станах існує ймовірність появи гострого порушення мозкового кровообігу (ГПМК). Алгоритм невідкладної допомоги наступний: Треба викликати лікаря. Хворого укладають на бік. При блювоті виконується механічна очищення порожнини рота. Важливо контролювати ритм дихання, гемодинаміку (тиск, пульс, ЧДД). Потрібно забезпечити надходження повітря. При необхідності вводиться повітропровід. Якщо тиск більше 200 мм рт. ст., то внутрішньовенно вводять клофелін – 0,5-1,0 на 10-0,9% фізрозчину. При артеріальній гіпотензії ставлять внутрішньовенно сольові розчини або 5% глюкозу. Якщо присутні судоми або психомоторне збудження, внутрішньовенно або внутрішньом'язово вводять 2-4,2 мл "Реланиума". При сильній блювоті так само вводять 2,0 мл "Церукала". При сильному головному болю - 2-4,0 мл анальгіну 50%.

Таким чином, важлива своєчасна допомога при анафілактичному шоці. Це дозволяє швидше полегшити стан людини, а також врятувати йому життя. Автор: Ксенія Степанищева 10 Листопада, 2018


banner14

Категория: Развлечения

Невідкладна допомога при анафілактичному шоці: алгоритм надання, необхідні дії та основні правила


Написать комментарий

Оставлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.