Эта опция сбросит домашнюю страницу этого сайта. Восстановление любых закрытых виджетов или категорий.

Сбросить

Як стримувати сльози, коли хочеться плакати: поради психологів


Опубликованно 11.11.2018 21:56

Як стримувати сльози, коли хочеться плакати: поради психологів

Сльози належать до неконтрольованих фізіологічним реакціям на психотравмуючі стресові ситуації, будь то біль, образа чи раптова радість. Змусити себе перестати плакати, коли стресова механіка вже запущена, дуже складно, але можна навчитися контролювати свої думки, штучно знижуючи інтенсивність переживань через придушення їх важливості. Так можна утримати сльози, коли це зовсім недоречно, і що робити при патологічній плаксивості?

Чому люди плачуть?

Про патологічної плаксивості можна говорити, коли людина реагує сльозами на більшість епізодів сильного емоційного перенапруження. Ніякі техніки придушення сльозовиділення тут не допоможуть – необхідна робота з психологом, який буде працювати з першопричиною стресу, що криється в дитинстві пацієнта або набуту згодом.

Діти плачуть, коли не розуміють, що відбувається, або коли в них не вистачає особистого досвіду дати оцінку ситуації. Подорослішавши, чоловік починає фільтрувати емоції за ступенем важливості, орієнтуючись на отримані навички. Найбільш сильні емоції вимагають обов'язкової розрядки, в іншому випадку індивід ризикує довести себе до нервового зриву.

Деяким людям потрібно виплакатися відразу по отриманні стресовій інформації, і така реакція називається «негайної» – з нею боротися складніше всього і краще дозволити їй проявитися і очистити свідомість від негативу.

Інший вид реакції називається «відкладеним», і його можна спостерігати у інтровертів, які звикли не виставляти свої почуття напоказ. Найчастіше ці люди довгий час не дозволяють собі розслабитися і зануритися в емоції, але настає момент, коли стрес накопичується і людина починає плакати, здавалося б, без особливих причин.

Як стримати сльози образи?

Люди по-різному сприймають критику на свою адресу, та деяких навіть слушне зауваження, сказане побіжно, здатне вибити з колії і змусити розридатися. Добре, коли, відчувши ком в горлі, людина може сховатися від усіх і виплакатися досхочу, але найчастіше це неможливо.

Є кілька дієвих способів, як стримати сльози від образи при розмові: Перейти на своє дихання – зробити кілька глибоких вдихів і видихів, зосередившись тільки на цих відчуттях. Боляче вщипнути себе, вколоти шпилькою, прикусити язика – тобто відволіктися від психологічних переживань на користь фізіологічних. Повільно в розумі прокрутити рецепт якого-небудь блюда, подумки продекламувати вірш, згадати три номери телефонів знайомих.

Як стримувати сльози на людях? Якщо є можливість, бажано випити склянку води дрібними, розміреними ковтками. Хороший варіант для збереження спокою — переключити увагу на якийсь об'єкт з безліччю дрібних деталей. Поки знервований чоловік буде розглядати предмет, всі його хвилювання вляжеться.

Як стримати сльози болю?

Навіть людям з високим больовим порогом іноді доводиться плакати від фізичних страждань, але змиритися з такою реакцією свого організму готовий не кожен. Як стримати сльози, коли хочеться плакати?

Можна постаратися непомітно зробити кілька вправ, які блокують сльозовиділення: розкрити очі ширше і дорахувати до 10, не моргаючи; підняти брови до межі і протриматися так 7-10 секунд; тримаючи голову прямо, подивитися вгору, наче потрібно розгледіти щось, що висить над верхівкою.

Коли біль вже почне відступати, необхідно повністю розслабити верхню частину обличчя і 3-4 рази широко розкрити і закрити рот, немов вимовляючи букву «А». Клин клином

В хвилини глибокого стресу, коли сльози постійно навертаються на очі і нічого не ладиться, не потрібно насильно викликати у себе позитивні емоції, а краще зробити навпаки – прийняти свою смуток і дати їй розчинитися самостійно. Веселі комедії і радісна музика послужать нагадуванням того, що в той час, поки тут все погано, у кого-то все дуже добре, а такі думки тільки додадуть негативу. Як стримувати сльози?

Філософські життєві фільми та пісні про нещасливе кохання, що звучать з навушників, – ось самий оптимальний спосіб зробити собі перезавантаження і перехворіти горем в короткі терміни. Можна навіть скласти собі окремий плейлист «музики для депресії» і включати його в особливо безрадісні хвилини — тоді і повернення до нормального життя буде займати менше часу. Вихід – в русі

Як стримувати сльози в таємниці від близьких? Найрозумніші жінки, щоб не розплакатися і не загрузнути в жалості до себе, затівають прибирання. Активні фізичні дії не позбавляють можливості поміркувати над ситуацією, що створилася, але стрес позбавляють його головної зброї – відсутність динаміки подій.

Перебуваючи в русі, організм людини посилено стимулює вироблення гормонів естрогенів (у чоловіків – андрогенів) і ендорфінів, що відповідають за підвищення стресостійкості і зниження тривожності. Доведено, що вже через 10 хвилин активної прибирання (або через 5 хвилин занять в тренажерному залі) людина не тільки заспокоюється, але і вже готовий до прийняття рішень, які можуть полегшити його становище.

Питання і відповіді

На думку психологів, одна з найбільш частих причин неконтрольованої плаксивості у дорослої людини криється в його невміння брати на себе відповідальність за власне життя. Емоційний промінь, витікаючий із такої особистості, постійно спрямований у бік інших людей, вловлюючи всякі зміни їх поведінки і настрою.

Така залежність від чужої думки дає багато приводів для смутку або депресії – хтось нагрубив, поїхав не вчасно, забув подзвонити, і ось вже людина, що не має своїх особистих емоційних установок, повністю дезорієнтований і готовий здатися.

Коригування такого психологічного розладу, як плаксивість, може проходити і без допомоги фахівця, однак починатися вона повинна завжди з одних і тих же питань, заданих собі: «Яке моє значення в моєму житті? Що керує моїми почуттями і вчинками? Хто мною керує?». Щиро відповівши на питання, людині доведеться визнати, що його роль у власній долі дуже незначна, і якщо це не виправити, приводів для сліз ставатиме тільки більше.

Душевний настрій

Як бути залишатися спокійною і доброзичливою людиною, якщо навколо один негатив і негаразди? Більшість людей з принципом життя «будинок-робота» думають саме так і бачать причину свого зміненого поведінки в тиску навколишнього оточення. По суті, це є тим же синдромом безвідповідальності, але більш узагальненого характеру.

«Мені ніколи займатися своєю зовнішністю, у мене маленькі діти», — каже жінка, виправдовуючи свої сльози, з приводу розкішної зовнішність подруги. Якщо визнати факт, що у подруги теж є діти, але вона при цьому може дозволити собі приковувати погляди, то чергова причина для сліз обернеться потужним стимулом для боротьби з власною лінню. Однак визнати це здатні одиниці, адже робота над собою передбачає вихід з комфортного стану, а от сльози цілком вписуються у звичну схему життєвого розпорядку.

Правильний душевний настрій, поряд з виробленням відповідальності, здатний перевернути уявлення людини про себе, змусити його повірити в свої сили і можливості. Психологи радять, коли людина відчуває підступають сльози, спровоковані почуттями безвиході, заздрості або втоми, повторювати про себе афірмацію: «Я – не жертва!» Ця коротка фраза дивним чином діє на рішучість індивіда діяти і пригнічує всяку потребу жаліти себе.

Часто стримувати сльози – небезпечно

Втрата контролю над емоційним станом може суттєво знизити якість життя людини і зробити його ізгоєм суспільства. Але і постійне стримування емоцій, строгий самозапрет на «всякі слабкості» рано чи пізно призведуть до проблем фізіологічного характеру, аж до астми або радикуліту.

Здорові, гарні емоції також потребують оновлення, і відбувається це тоді, коли людина дозволяє собі прийняти той негатив, який все одно, по краплині, але просочується в життя кожної людини. Проблеми на роботі, хвороби, розлучення близьких людей – це ті ситуації, які викликають бажання розлучитися з ними по мірі надходження, не затримуючи їх у собі ні на хвилину. Нагромадження їх, «мусування» подробиць провокує розвиток стійкого стресу, ускладнюється численними психосоматичними явищами.

Будь-якій людині рекомендується хоч зрідка вихлюпувати негативну енергію, гальмує всі процеси здорового організму. Сльози – одна з елементарних складових такої енергетичної чищення, і нехтувати нею не слід. Автор: Уляна Орєхова 11 Листопада, 2018


banner14

Категория: Развлечения

Як стримувати сльози, коли хочеться плакати: поради психологів


Написать комментарий

Оставлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.