Эта опция сбросит домашнюю страницу этого сайта. Восстановление любых закрытых виджетов или категорий.

Сбросить

Основні ідеї функціоналізму в психології і методи дослідження


Опубликованно 13.11.2018 19:02

Основні ідеї функціоналізму в психології і методи дослідження

Ще до виникнення психології багато мислителі і філософи вивчали особливості формування і функціонування людської психіки. Саме XIX століття став поворотним в історії багатьох наук, в тому числі й психології, яка переживала кризу становлення, пошук власних методів дослідження і підходів. Два шляхи становлення психології

Структуралізм і функціоналізм в психології формувалися практично одночасно, грунтуючись на активно розвиваються точних і природничих науках того часу.

Структуралисты взяли за основу фундаменталізм фізики і математики, у той час як функціоналісти грунтувалися в своїх ідеях на прикладних науках, і в першу чергу на теорії Дарвіна.

Ці розбіжності розділили психологів на два табори, в одному з яких експериментально досліджувалися і аналізувалися структури свідомості без опори на сенсорний досвід, а в іншому, перевагу віддавали динаміці розвитку та індивідуальній природі психіки.

Однак і ті й інші розглядали психологію як науку про досвід свідомості. Психологія як інструмент дослідження структури свідомості

У XIX столітті такі точні науки, як фізика і хімія, знаходилися на піку свого розвитку. Були вперше виявлені атоми як складові частини молекули, яка зовсім недавно вважалася неподільною.

Цей прогрес спонукав вчених-психологів на пошуки нових методів у своїй області знання. Вони припускали, що у складній психоемоційній сфері можливо виділити основні базові почуття або відчуття, які є складовими елементами більш складних, комплексних переживань.

Цей підхід отримав назву структуралізм. Його активно розвивав Едвард Титченер - засновник і глава структурної психології. За основу методу дослідження він взяв інтроспекцію - дослідження та опис свідомого досвіду випробовуваних. Він намагався удосконалити цей метод шляхом спеціальної і постійного тренування піддослідної групи.

Титченер вважав, що відкинувши всю сенсорику - відчуття і образи, змінивши спостереження на експеримент і додавши обширні статистичні дослідження, він зможе наблизити психологію до золотого стандарту точних наук.

Однією з головних завдань, які ставив перед психологією як наукою Титченер, було вивчення структури свідомості та виявлення базових елементів, з яких, як із цеглин, будуються більш складні і комплексні відчуття і почуття. Функціоналізм в психології

Однак ідеї про фундаментальний характер психології Титченера не знайшли підтримки і розуміння з боку інших вчених-психологів. І тоді на противагу структуралізму стала формуватися інша галузь психології, що отримала назву функціоналізм.

Школа функціоналізму в психології формувалася під впливом теорії еволюції Чарльза Дарвіна, яка свідчила, що людська свідомість змогло розвиватися тільки завдяки тому, що воно сосредотачивало діяльність індивідів на досягнення певних цілей.

Виходячи з цього знання вчені-функціоналісти висунули теорію про те, що для з'ясування методів адаптації індивіда до середовища необхідно спостерігати за його безпосереднім поведінкою. Таким чином функціоналізм в психології розширив кордони науки, зробивши одним з предметів її вивчення поведінку. Нова ера психології

Передвісником зародження нової течії, що отримав назву європейський функціоналізм, в психології прийнято вважати австрійського філософа і психолога Франца Брентано.

Він категорично відкидав ідеї Вундта, вважаючи їх обмеженими. На відміну від структуралізму, який вважав опис результату психічного акту найважливішим завданням психології, Брентано припустив, що об'єктом вивчення має стати процес.

Саме Брентано ввів у сучасну філософію і психологію поняття интенциональности, що означає векторний характер людської свідомості. З точки зору австрійського вченого, психічний акт можна розглядати у відриві від об'єкта, на який він спрямований. Розвиток ідей функціоналізму в Європі

Теорію Брентано активно підхопили і почали розвивати інші вчені. Одним з перших його послідовників, представників функціоналізму в психології прийнято вважати німецького психолога, філософа-ідеаліста Карла Штумпфа.

Штумп займався проблемами сприйняття звукових тонів і пов'язаними з цим проблемами теорії музики. З дитинства обдарований абсолютним слухом і грав на 6 інструментах Штумпф присвятив своє життя вивченню психоакустики і музичного сприйняття.

Німецький психолог вводить і розвиває новий напрям у філософії, що отримала назву феноменологія. Штумпф виділяє в цьому вченні три основні частини - феномени, психічні функції та іманентні відносини.

Його дослідження саме психічних функцій, які він поділяє в свою чергу на інтелектуальні (сприйняття, судження) і емоційні (радість, смуток та інші) послужили базою для створення функціональної і гештальтпсихології. Зародження функціоналізму в Америці

Засновником і першим представником американського функціоналізму в психології прийнято вважати психолога і філософа Вільяма Джеймса. У своїй книзі "Принципи психології" він розвиває ідею про те, що вчені повинні вивчати стану свідомості в динаміці, протестуючи проти прийнятої в той час ідеї про статичності і структурності людської психіки.

У своїх ідеях Джеймс ґрунтується на роботах Брентано і Штрумпфа. Саме завдяки йому психологія стає однією з найпопулярніших наук того часу.

Джеймс не зміг описати цілісну систему поглядів функціоналізму в психології, але склав великий набір теорій і концепцій, які послужили базою для безлічі різних вчень, починаючи від біхевіоризму і закінчуючи гуманістичної психологією.

Американський психолог віддає провідну роль емоцій, інстинктів та індивідуальним особливостям людини, розвиваючи популярну в ті часи "теорію емоцій". Розвиток ідей Джеймса

Ідеї Вільяма Джеймса розвинув у своїх працях американський філософ і педагог, засновник прагматизму Джон Дьюї. Він є одним із засновників школи психологів при Чиказькому університеті.

З точки зору Дьюї, весь зміст людської свідомості, вроджене і набуте, становить собою досвід, і основне завдання психології та філософії - допомагати людині в потоці досвіду рухатися до поставленої мети і досягати її.

Чиказька школа функціоналізму в психології пов'язана також з іменами Джеймса Энджелла і Гарвея Кэрра.

Джеймс Роуленд Енджелл навчався в Мічиганському університеті під заступництвом Джона Дьюї, там же він отримав ступінь магістра психології і продовжив освіту в Гарбарде, а пізніше в Берліні і Галле. Енджелл вважається лідером американської гілки функціональної психології.

Один з його послідовників - Гарвей Кэрр спочатку отримував математичну освіту в університетах Індіани і Колорадо, але після прослуханого в Чикаго курсу Энджелла за функціоналізму в психології повністю змінив вектор своєї роботи і взявся за вивчення психічної діяльності. Колумбійська школа американської функціональної психології

Одночасно з Чиказькою школою ідеї функціоналізму в психології розвивала Колумбійська школа під керівництвом Роберта Вудвортса. Вони вважали, що найважливіша роль в організації поведінки належить мотивації та установок особистості.

У своїй науковій діяльності Вудвортс разом зі своїм університетським товаришем Едвардом Чи Торндайком досліджували проблему перенесення засвоєних навичок. Саме на основі їх дослідів пізніше була побудована ідея біхевіоризму з його знаменитою формулою "стимул-реакція".

Самого Вудвортса іноді помилково зараховують до основоположників біхевіоризму, що в корені невірно. Вчений все своє життя вважав цю теорію помилковою і неповною, оскільки в ній відсутня одна з найважливіших ланок. На його думку, формула наукового пояснення поведінки повинна виглядати як "стимул-мотив-реакція".

Саме ідею мотиваційної обумовленості людської діяльності Роберт розвивав все життя і втілив у своїй книзі "Динамічна психологія". Принципи функціоналізму

Внесок учених-дослідників функціоналізму у розвиток психології як науки неможливо переоцінити, так як саме вони перші в історії вивчення людської психіки показали значення поведінки і мотивації, які нарівні з свідомістю повинні були стати предметом вивчення психологів і філософів того часу.

Структуралисты свого часу стверджували, що психічні функції не піддаються интроспективному аналізу і слід вивчати вміст свідомості. Противники їх поглядів виходили зі своєї впевненості в тому, що за наявності належних методів психологічні функції можна вивчати в динаміці. Так народився функціоналізм в психології. Коротко основні тези цього напряму можна структурувати так: Психологія повинна вивчати не зміст свідомості, а його функції. Суть психологічних функцій складається в пристосуванні до середовища. Психологія повинна бути прикладною наукою, придатною для практичного використання. Психологічні функції є частиною комплексної активності індивіда і включають в себе психічні та фізичні компоненти. Психологія йде рука об руку з біологією, тому практикуючого психолога вкрай важливо знання анатомії і фізіології, так як вони здатні допомогти зрозуміти мотиви і способи психічної активності особистості. Внесок у психологію

Функціоналізм в психології висував ідею про цілісності людини та соціального середовища. Вчені-функціоналісти розглядали всі психічні прояви з точки зору їх пристосувального, адаптивного характеру. Простіше кажучи, функціональна психологія розглядала психічні акти людини виключно як механізм вирішення життєвого важливих для індивіда проблемних ситуацій.

Незважаючи на те, що ці положення були досить бідні і неповно відбивали суть психічної активності, вони визначили шляхи подальшого розвитку науки і стали фундаментом для формування наступного витка розвитку функціоналізму в соціальній психології отримав назву біхевіоризм. Автор: Iuliia Batruddinova 12 Листопада, 2018


banner14

Категория: Развлечения

Основні ідеї функціоналізму в психології і методи дослідження


Написать комментарий

Оставлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.