Эта опция сбросит домашнюю страницу этого сайта. Восстановление любых закрытых виджетов или категорий.

Сбросить

Теорії потреб: основи, автори теорій


Опубликованно 16.11.2018 07:26

Теорії потреб: основи, автори теорій

Випробовувати різні потреби - природно для людини і всього живого у світі. Тільки відчуваючи потребу в чому-небудь і намагаючись заповнити бракуючий елемент, людський організм здатний динамічно розвиватися, а процеси просування цивілізації не припиняються ні на мить. Загальна класифікація людських потреб

Загальна класифікація потреб людини лежить в основі всіх теорій, які пояснюють дану сукупність умов і факторів нуждаемости з наукової або навколонаукової точок зору. В першу чергу всі потреби людей ділять на дві великі групи за усвідомленості і неусвідомленість потреби. До перших відносять людські бажання і цілі, що вимагають від індивіда докладання певних зусиль для їх досягнення. До других відносять потреби, необхідні для життєдіяльності організму і продовження роду.

Наступним показником для визначення потреб з вищевказаних двох груп є їх генезис. За походженням потреби теж діляться на два виду: первинні – це всі базові функції людини, що лежать в області неусвідомлених потреб; вторинні – це функції, що знаходяться у прямій залежності від середовища існування об'єкта та інших умов, які відповідають за соціалізацію особистості в суспільстві.

Також майже у кожного автора теорії потреб можна зустріти поділу на групові та особистісні потреби, основні і службові, раціональні та ірраціональні, класичні і нові, постійні і непостійні.

Види потреб по Маслоу

Психолог і нейрофізіолог з Америки Абрахам Маслоу у своєму дослідженні, проведеному в середині 20 століття, вивів теорію потреб людини, що включає в себе 7 основних розділів, поділених на роз'яснювальні підпункти. Щоб систематизувати концепцію і зробити її більш зрозумілою, вчений присвоїв кожному виду людських потреб свій «порядок важливості», починаючи від потреб, які мають первинне значення, і закінчуючи другорядними завданнями соціальної приналежності особи.

Пізніше укладач теорії ієрархії потреб Маслоу А. доповнив конструкцію своєї семиступінчастою піраміди переліком потреб зростаючої і духовної особистості і назвав цей список «вищими потребами розвитку». Туди входили такі поняття, як справедливість і чесність, багатогранність натури і здатність ризикувати, простота і завершену цілісність. Однак вносячи дані поправки, сам учений застерігав послідовників своєї теорії потреб від спокуси провести чіткі межі між представленими бытийными цінностями. На його думку, всі ці особливості настільки взаємопов'язані та взаємодоповнювані, що їх опису перегукувалися б одне з іншим лише з невеликими змінами в деталях.

Ієрархія потреб по Маслоу А.

Ієрархічна теорія потреб Маслоу зображається у вигляді піраміди, умовно розділяється на 7 горизонтальних секторів: Сектору № 1 (нижній) відводиться найважливіша категорія потреб – фізіологічна. Сюди відносять: відправлення природних потреб, задоволення голоду і спраги, сон, сексуальні бажання. Сектор № 2 - це самозбереження (прагнення до безпеки). В категорії входять інстинкти, що забезпечують почуття впевненості та уникнення небезпек. Сектор № 3 - це потреба в соціалізації і любові. Навички, що виробляються у людини внаслідок необхідності бути зарахованим до певної соціальної групи, визначають його суспільний статус. Сектор № 4 - це потреба в шануванні (визнання). Для задоволення свого природного марнославства і для того, щоб завоювати повагу оточуючих, людина здатна йти на багато жертв і навіть стати організатором потужного громадського егрегора. Сектор № 5 - це потяг до пізнання, дослідження. Деякі послідовники теорії потреб Маслоу об'єднують 4 і 5 групи (потяг людини до знань і необхідність визнання) в один сектор, оскільки обидва ці поняття взаємопов'язані. Спірним є й питання черговості цих груп, адже буває, що людина, яка зробила багато для отримання високої оцінки своїх умінь, свідомо уникав визнання цього факту. Сектор № 6 - це прагнення до естетичної насолоди та розвитку інтелектуальних здібностей. Сектор № 7 (вершина піраміди) - потреба людини у виявленні його особистісних можливостей і розкриття духовних ресурсів.

Багато дослідників, в тому числі і австралійський вчений Джон Вір Бертон, не заперечуючи теорію рівнів потреби Маслоу в цілому, заперечували проти присвоювання першорядним потреб людини будь-якої черговості. На думку противників концепції, ні одна з названих потреб людини не може бути оцінена як другорядна, оскільки всі вони одночасно складають суть людини і є його невід'ємними складовими. Теорія ERG Альдерфера

Американський психолог Клейтон Альдерфер, ще один автор теорії людських потреб, вважав, що всі нагальні потреби людини можна об'єднати в три групи: Потреби існування (фізіологія і самозбереження). Потреби зв'язку (комунікації). Потреби зростання (особистісний розвиток).

У групу 1 входять фактори, включені Абрахамом Маслоу в перші два ступені його піраміди і позначені ним як найбільш важливі. К. Альдерфер вважав, що здатність боротися за своє існування: уміти ховатися від ворога, знаходити їжу, ховатися від негоди - робить життя людини в принципі можливий, а значить, її цінність невід'ємна від уміння справляти природні потреби.

Необхідність налагодження комунікативних зв'язків закладена в прагненні людини бути частиною групи і належати суспільству. Будучи одинаком, людина позбавляється не тільки можливості продовжити свій рід, він стає практично беззахисний перед більш сильним ворогом і, змушений постійно боротися за своє життя, він зупиняється в розвитку.

Прагнення до внутрішнього прогресу і навчання, за версією Альдерфера, є вінець і суть теорії потреб. На відміну від Маслоу, який стверджував, що у людини запит потреб завжди йде від примітивних до найскладніших, австрійський вчений був впевнений, що, залежно від обставин, динаміка руху може бути як висхідну, так і низхідну. Від чого це залежить?

У своїй теорії ієрархії потреб Альдерфер використовував такі поняття, як: «задоволення»; «фрустрація».

Прагнення індивіда піднятися над примітивними надобностями в сторону особистісного зростання та соціального розвитку вчений називав «задоволенням потреб». Неможливість подолати чергову планку ієрархічної драбини і повернення на попередню щабель говорили вже про фрустрації організму.

Потреба досягнення в теорії Макклелланда

Теорія набутих потреб американського психолога Девіда Макклелланда майже не розглядає примітивні потреби людини. Вчений присвятив свою працю дослідженню мотиваційних важелів, понуждающих об'єкти займатися заданою діяльністю, і вивчення прагнення одних людей превалювати над іншими.

В ході своєї роботи вчений зробив висновок, що тільки індивід, докладає зусилля для задоволення своїх потреб вищого порядку і рухається в цьому напрямку неухильно, здатний розвиватися з наростаючою ефективністю. В основу кожного чергового досягнення об'єкта лягає досвід, отриманий ним у період подолання попередньої ступені.

Поступово у людини, який обрав правильну тактику свого динамічного зростання, виробляється так звана довжина кроку. Це означає, що всі цілі, які він перед собою ставить, не перевищують його реальних можливостей і не вимагають від нього надриву сил, а по досягненні їх людина може спокійно і без паузи рухатися далі. Людям такого порядку підвладні відповідальні рішення, а індивідуальні завдання, які вони беруть на себе, завжди виконуються з високою чіткістю.

Подальші дослідження психолога показали, що описана потреба досягнення властива не тільки окремим особам, але і певним товариствам. Групи, об'єднані високими прагненнями і мають чітку мету, успішно розвивалися в економічній та освітній сфері, в той час як товариства з низькою потребою результату мали дуже слабку внутрішню структуру.

Співучасть і володарювання по Макклеланду

Наступним пунктом у теорії набутих потреб Маккеланд називає співучасть як необхідність налагоджувати дружні контакти з тими, хто імпонує об'єкту. Чим вище у людини потреба в чужому схвалення, а також у доброму ставленні до нього всіх оточуючих, тим сильніше розвинені його комунікативні здібності і тим легше йому заводити нові знайомства. Нетерпимість самотності може бути придбаним або початковим якістю людини, однак уміння формувати біля себе дружнє оточення приходить до людини з досвідом.

Необхідність панувати виражається у людей як в позитивному, так і в негативному значенні. У першому випадку індивід прагне маніпулювати іншими людьми, пригнічувати їх опір і контролювати всі процеси і реакції, що виникають в оточенні. У другому випадку суб'єкт відчуває необхідність відмовитися від будь-якої відповідальності і намагається по можливості уникнути таких ситуацій, при яких йому доведеться відповідати за свої дії або вчинки інших людей.

Виходячи з теорії потреб людини Макклеланда, можна зробити висновок, що всі три придбані складові розвиненої особистості не тільки не потребують визначення їх ієрархії, але й здатні кожна зайняти превалююче значення. Так, при підвищеній потребі владарювання і добре розвинених лідерських або диктаторських здібностях необхідність у співучасті може проявляти себе мінімально. Концепція Герцберга

До основних теорій потреб можна віднести і цікаву концепцію двох факторів Фредеріка Ірвіна Герцберга, який встановив, що всі потреби людини можна умовно поділити на дві групи: мотивуючі – визначають вчинки і поведінку людини, задоволеної своєї робочої діяльністю; гігієнічні потреби, ліквідують всі негативні фактори, що перешкоджають нормальної робочої діяльності.

Роблячи висновки до своєї теорії потреб, американський психолог дійшов висновку, що гігієнічні фактори - це сукупність зовнішніх умов, які можуть бути задовільними або незадовільними для людини. Ці умови: оплата за працю, соціальні гарантії, робочі взаємовідносини, лояльність керівництва, безпека праці. Якщо якість перерахованих умов погане, а працівник не мотивований на успішну діяльність, то його загальний стан розцінюється як некомфортне.

Наступний висновок, що відноситься до тієї ж теорії потреб, свідчить, що внутрішні умови праці людини, такі як повага, кар'єрне зростання, відповідальність і владу, є важливими мотивуючими важелями для посилення доброчинної діяльності індивіда. Якщо ці умови відсутні повністю або частково, це не привносить в життя людини стан сильного дискомфорту. При наявності всіх складових системи у людини настає відчуття абсолютного задоволення.

Становлення і формування сучасних потреб

З початку періоду первісно-общинного ладу важливість соціалізації серед печерних людей стояла нарівні з власними потребами людини. Поняття «Я» не існувало як такого, оскільки в самоті людина не міг ні прогодуватися, ні захистити себе. Всі потреби окремої особистості зводилися до потреб первинного (насущного) і вторинного характеру: Первинні потреби включали в себе відправлення природних потреб, прийом їжі, пошук укриття, обігрів себе і житла. Без повного задоволення цих потреб життя людини була неможлива. Вторинні потреби також складали важливу частину життя людини, проте в результаті їх повної або часткової відсутності існування особини не ставало під загрозу. До потреб другорядного значення давньої людини ставилися секс і особисті прихильності.

У прагненні полегшити собі видобуток їжі і підвищити загальний комфорт існування, первісні люди з часом розширили коло своїх потреб до рамок сучасного розуміння цієї структури. Підкорення природи і позиціонування своєї особистості вище її законів стало відправним пунктом для формування повноцінної трудової діяльності з її потребами визнання, успіху і зростання.

Оскільки отримання знань про навколишній світ стало єдиним шляхом розвитку праці, у людини виникла жага пізнання і схильність до впорядкування одержуваних відомостей. У цей же період в первісному суспільстві починає працювати один з найперших законоустанавливающих механізмів – мораль. Проте в самому початку єдиним принципом, оберегаемым новою концепцією, була черговість дотримання інтересів. Людині пропонувалося у всіх випадках спочатку задовольняти потреби колективу і лише потім – свої.

З'явилася у перших людей здатність транслювати наочні моделі суспільного ладу у вигляді наскальних малюнків, глиняних фігурок та усній передачі дозволила людству зробити великий крок у своєму розвитку і відкрило йому нові горизонти. Якщо прикласти до структурі життєвого укладу того часу теорію потреб особистості доктора Маслоу, то стане ясно, що з досягненням такої високої ступені розвитку, як потреба в духовній їжі, людина завершив свій шлях формування розумної особистості.

Економічна теорія

Економічні потреби людини задовольняються складною товарно-грошовою системою, в яку входить документообіг, виробничі маніпуляції, обмін і спектр послуг на різних рівнях. Саме на цих факторах і базується економічна теорія потреб. На даному етапі розвитку людства у всіх цивілізованих країнах сукупність економічних потреб індивіда обмежена наявними у нього коштами.

Якщо зібрати та узагальнити всі реалізовані потреби окремо взятого суспільства, то можна отримати дані про платоспроможний попит населення. Це означає, що мотивуючим ключем придбання населенням товарів і послуг є його потреби.

Економічні потреби суспільства впливають на виробничий процес стимулюючим чином: виходячи з теорії мотивації потреб ясно, що конкретні потреби людини є метою для створення умов і факторів, які задовольняють їхні в тій мірі, в якій це необхідно; людині властиво міняти запити, збільшуючи або зменшуючи кількість необхідного продукту, посилюючи або послаблюючи претензії до його якості, що також впливає на виробничі процеси; економічні потреби людини задовольняються за схемою «від первинних до другорядних», тобто товари і послуги, що відповідають на запити нижчого порядку, завжди будуть користуватися підвищеним попитом у населення.

Отже, населення мотивує виробництво попитом, відображає реальні потреби суспільства, однак не всі потреби людини формуються в запитувану одиницю. Відбувається це з кількох причин: низька платоспроможність населення не дозволяє йому купувати всі товари і послуги, в яких відчувається потреба; мають місце моральний чинник або особливості правових обмежень.

Виходить, що потреба в задоволенні конкретного запиту у людини є, а ось попиту, мотивуючого виробництво цього товару або послуги, немає. З цього випливає, що виробництво не відповідає на прямі потреби населення, а на попит на зазначені продукти та послуги, який може бути значно нижче, ніж необхідно для повного задоволення потреб. Умови, що впливають на ефективність задоволення потреб індивіда

Теорія задоволення потреб враховує, що кожен індивід формує свій список запитів, який буде відповідати його особистим уподобанням, стосовно моральним і етичним принципам, бажанням розвиватися в духовному напрямку.

Доведено: чим вище прагнення людини відводять його від потреб первинного характеру, тим тісніше його потреби пов'язані з отриманням знань, набуттям гармонії та духовності. І навпаки, примітивне життя суб'єкта, спрямована тільки на задоволення його нижчих потреб, постійно тримає людину в рамках бездуховною середовища, не даючи йому можливості розвиватися.

Велику роль у формуванні потреб відіграють фактори, які не залежать від волі людини: вік; спадковість; статева приналежність.

Потреби, прив'язані до цих факторів, що мають стабільне значення і не зазнають сильного коливання попиту. До таких відносяться: лікарські засоби і медична техніка, гігієнічні засоби примусового характеру та ін.

Інші внутрішні фактори, що регулюють потреби людини, є результатом його схильностей, способу життя, освіти та робочої діяльності. Індивід здатний по своїй волі відмовлятися від задоволення цих потреб чи йти їм назустріч. Потрібно відзначити, що тут спостерігається складна система взаємозв'язків. З одного боку, людина прагне задовольняти потреби, сформовані його особистими уподобаннями, а з іншого, його бажання поступово змінюються під впливом доступних їй способів усунути дефіцит.

Зовнішні умови, що впливають на організацію потреб людини, є наслідком його вибору місця проживання, оскільки їх безпосередні прояви не перебувають у прямому зв'язку з бажаннями індивіда. Це погода, кліматичні, сейсмічні особливості і екологічна обстановка місцевості. Регулювання потреб, що виходять від умов зовнішнього середовища, зазвичай полягає в усуненні факторів небезпеки для здоров'я і наближення існування людини до стану, що сприймається ним як комфортне. Автор: Уляна Орєхова 14 Листопада 2018


banner14

Категория: Развлечения

Теорії потреб: основи, автори теорій


Написать комментарий

Оставлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.