Эта опция сбросит домашнюю страницу этого сайта. Восстановление любых закрытых виджетов или категорий.

Сбросить

Эмотивный тип: поняття, характеристики, особливості поведінки і характер


Опубликованно 23.11.2018 17:26

Эмотивный тип: поняття, характеристики, особливості поведінки і характер

Німецький психіатр Карл Леонгард в 1968 році ввів у вжиток новий термін під назвою акцентуація, що означає виділення або підкреслення якогось властивості або ознаки на тлі інших. У своїй роботі спеціаліст відзначав можливість визначення у людей деяких рис, які переважали над іншими і могли перейти у патологічний стан при несприятливих умовах. Эмотивный тип акцентуації характеру за Леонгарду можна назвати досить поширеним в наші дні. Загальний опис

Розпізнати таких людей можна за наявності у них завищеного почуття обов'язку та виключної старанності. Подібні особистості схильні до альтруїзму і самопожертви, їм не чуже співчуття, а з причини зайвої емоційної чутливості вони намагаються не брати участь в яких би то не було конфліктних ситуаціях. Людина з даним типом акцентуації не стане вихлюпувати свої образи назовні на очах у всіх, а швидше сховає їх подалі.

Такі індивіди відрізняються дуже низьким рівнем соціальної активності, крайньої неконтактностью і перевагою вузького кола близьких друзів. Про переваги і недоліки цих якостей можна судити за ступенем їх розвиненості, тобто після перетину певної межі вони стають серйозними проблемами в житті. Эмотивный тип особистості змушує людину болісно сприймати думку оточуючих про себе, що саме по собі є причиною виникнення перманентних стресів. Також характерна в тій чи іншій мірі загострена реакція на поведінку тих осіб, які викликають роздратування і доводять індивіда до емоційної нестабільності.

Особливості поведінки

В загальних рисах всіх людей з даною акцентуацією об'єднує наявність деяких проявів своєї особистості у повсякденному житті. Наприклад, індивід реагує на будь-які події незалежно від їх контексту з підвищеною чутливістю і тривожністю, тобто, може однаково поставитися до позитивних і негативних змін. Всі подібні переживання чітко відображаються прямо на обличчі за допомогою мімічних реакцій.

До інших проявів эмотивного типу можна віднести наведені нижче: гуманне ставлення до оточуючих, миролюбність і чуйність; наявність добрих відносин з колегами на роботі і уникнення конфліктів; рідкісні випадки звільнення за власним бажанням у силу небажання зміни обстановки; сплески позитивних емоцій при спілкуванні з природою; різкі зміни настрою і падіння інтересу до якої-небудь діяльності; надмірний емоційний фон при читанні художньої літератури і перегляду кіно; досить часті думки про суїцид і депресивний настрій в цілому; схильність тримати всі хвилюючі теми всередині себе; велика ймовірність створення міцної і надійної сім'ї; вкрай рідкісні випадки розкриття своїх переживань перед будь-якою обраною людиною.

Причини формування

Психологи і психоаналітики до цих пір не прийшли до єдиної думки стосовно того, яким саме чином виникає переважання у людини эмотивного типу акцентуації. Тим не менш більшість фахівців сходиться на думці про те, що основи особистості формуються ще в ранньому дитинстві і фактично не піддаються корекції протягом решти життя. Також висувалася гіпотеза про генетичну вплив на прояви такого типу акцентуацій.

Особистість індивіда починає створюватися ще в материнській утробі, а тому деякі вчені вважають, що переживання вагітної жінки, її емоційний фон і спосіб життя в цілому надають безпосереднє вплив на майбутнє дитини. А після народження малюк з самого початку починає вбирати в себе всю інформацію, що бачить навколо. Він зчитує емоції і переживання матері, а також може поступово переймати деякі риси її характеру. Тим самим мається на увазі той факт, що даний тип особистості — як і будь — може передаватися від оточення в перші роки життя. Эмотивные жінки

Практично ніяких проблем в даний час для дівчат така характеристика не створює. Багато цінують в жінці якості на зразок скромності і щирості. Саме такі риси найчастіше зустрічаються в эмотивном типі за Леонгарду, завдяки чому така дівчина з великою ймовірністю буде почувати себе досить комфортно. Крім того, ці дами рідко виставляють себе і свій характер напоказ, воліють не маніпулювати власними або чужими емоціями.

Подібні жінки схильні закохуватися і щиро любити, а тому з ними нерідко виходять найміцніші шлюби і щасливі сім'ї. Чоловік може не сумніватися у вірності своєї обраниці, адже в її пріоритеті не стоять секс чи увагу з боку. Для неї зрада найчастіше сприймається як істинне зрада, тобто дуже відповідальний і малоймовірний крок.

Эмотивные чоловіки

Для представників сильної половини людства картина, на жаль, не така райдужна. Прийнято вважати, що більшість чоловіків з эмотивным типом є слабкими характером. Вони зазвичай не в змозі збудувати власну сім'ю, можуть сильно прив'язатися до своїх батьків. Проблема у спілкуванні з протилежною статтю в основному полягає в тому, що така людина не здатний перевести дружні відносини на новий рівень і здобути прихильність дами в плані зав'язки нової інтимної історії.

Сюди ж відносяться і проблеми зі статевим життям. Наявність цього психотипу зовсім не означає, що її немає, але може вказувати на певну ступінь одноманітності у смаках. Часто виникають стреси при цьому є причиною тривалих перерв в інтимній сфері аж до декількох місяців або навіть років. Эмотивные діти

Для дітей на етапі формування особистості можна виділити ряд певних характерних рис. Наприклад, дитина швидше буде добрим до оточуючих у поєднанні з проявом підвищеної емоційності. Жорстокість, вимогливість і наполегливість у відношенні кого-небудь вкрай малоймовірні. Эмотивный тип характеру змушує дітей бути дуже слухняними, уважними і абсолютно неконфликтными і неагресивними.

Крім того, такий тип буде прагнути до абсолютної гармонії, віддасть перевагу спокійним тонам і м'якості форм в одязі, іграшках, а також з великою часткою ймовірності захоче завести домашнього вихованця. При цьому зазвичай перевага віддається собакам, а не кішкам. Вся життя дитини, включаючи успішність у школі і сприйняття світу в цілому, багато в чому буде залежати від відносин з однолітками, викладачами і батьками. Рутинність, уникнення будь-яких змін і конфліктних ситуацій з ранніх років буде ставитися в главу кута.

Поради по вихованню

Як правило, дитина в більшості сталися негативних ситуацій буде звинувачувати саме себе незалежно від того, чи заслуговує він цього чи ні з об'єктивної точки зору. Завданням батьків стане спроба привчити дитину до збереження спокою і самовладання в складних моментах життя. Також потрібно по можливості проявити достатню ступінь участі у плані постановки питань про життя дитини, про його відчуттях і переживаннях. Однак не слід надмірно напирати, так як для эмотивного типу людей характерно небажання випліскування власних проблем і емоцій назовні.

Варто відзначити, що не завжди потрібно при наявності у дитини позитивних якостей кшталт співчуття і співпереживання намагатися розвинути їх до неймовірного рівня. Дане рішення досить спірно і може створити в майбутньому дорослому житті безліч проблем, тому як без вміння відмовляти або постояти за себе в певних ситуаціях людині доведеться непросто. Багато батьки часто вимагають від своїх дітей виконання непосильних їм завдань. Насправді така дія не завжди загартовує характер. Те ж саме відноситься і до запису дитини в які-небудь спортивні секції за типом боксу або карате, адже дані види активності можуть не відповідати внутрішнім особистісним установкам.

Міміка, жестикуляція і пантоміміка

Зазвичай на обличчі людини з эмотивным типом акцентуації характеру проявляється в різного ступеня турбота і прояв інтересу, включаючи більш широко відкриті очі. Сама по собі міміка малоактивна, а з основних емоцій переважають печаль, смуток, щирість і природність. Самі по собі зміни виразів не яскраво виражені, а скоріше більш плавні і розмірені.

Руху таких людей найчастіше неквапливі і кілька округлі. Чимось вони можуть нагадувати відому китайську гімнастичну систему тайцзіцюань. Практично відсутня груба диспластика, переміщення досить плавні. Статура більш астенічний, гармонійність і неквапливість, як правило, викликана щирим бажанням нікого зайвий раз не зачепити і бути коректним в поведінковому плані. Система мислення

Особливості психолінгвістики лабільного эмотивного типу людей більшою мірою виражені в тому, як ці індивіди висловлюють свої думки, а не в тому, що саме вони говорять. Плавність і тихість мови з нотками мелодійності є ключовою ознакою подібної особистості. Висловлюванням властиво перебувати в позитивному ключі, негативно забарвлені слова при цьому по можливості замінюються або опускаються.

Також у промові поєднується правильність вимови на високому рівні і якоїсь природної грамотністю. Начитаність виявляється в манері розмови, в підборі певних словесних оборотів, однак такі люди намагаються більше слухати, ніж говорити самим.

Нюанси при спілкуванні

Загальна сором'язливість, замкнутість, скромність і самостійність багато в чому створюють загадковий образ особистості з встановленим эмотивным типом. Можна сказати, що це візитна картка такого індивіда при спілкуванні з іншими людьми. Незначний прояв емоцій і їх навмисне стримування призводить до того, що деякі інші типи особистостей складно сприймають співрозмовника в розмові.

Звичка до постійної рефлексії і певна мовна загальмованість можуть збити з пантелику при спілкуванні. Наприклад, деякі здатні прийняти такі прояви за нудьгу або неповагу, хоча об'єктивно це абсолютно не так. З одним або декількома по-справжньому близькими людьми або родичами така людина здатна бути дуже говірким і абсолютно щирим у емоційному плані.

Загальні рекомендації

Даними індивідів можна порадити спокійний і розмірений спосіб життя, в якому буде мінімум стресів і конфліктних ситуацій. Варто уважно розглянути коло свого спілкування і професійну діяльність, а потім по можливості виявити і усунути всі негативні моменти.

Експерти часом дають людям эмотивного типу рекомендації щодо відвідин будь-якого спеціалізованого тренінгу, на якому індивід міг би поспілкуватися з подібними людьми і дізнатися про те, як вони справляються з труднощами в своєму житті. Автор: Денис Дмитрієв 21 Листопада, 2018


banner14

Категория: Развлечения

Эмотивный тип: поняття, характеристики, особливості поведінки і характер


Написать комментарий

Оставлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.