Эта опция сбросит домашнюю страницу этого сайта. Восстановление любых закрытых виджетов или категорий.

Сбросить

Перенесення в психології: визначення, назви і приклади з життя


Опубликованно 24.11.2018 00:54

Перенесення в психології: визначення, назви і приклади з життя

Ефект перенесення в психології є неусвідомленою проекцією людиною перш пережитих їм емоцій, почуттів і думок на об'єкт, до якого вони не відносяться. У перший раз це явище зафіксував Зигмунд Фрейд в 1905 році. Початкове значення

Цікавий той факт, що спочатку вчений вважав перенесення в психології перешкодою для психотерапевтичної роботи. Однак, досліджуючи феномен далі, він зробив висновок, що, навпаки, він допомагає краще зрозуміти пацієнта. Важливо пам'ятати, що не всі реакції вважаються в психології перенесенням – деякі з них реально відповідають ситуацій, які розгортаються в поточний момент. Крім цього, можливий контрперенос – коли співрозмовник у відповідь на проекцію також починає проектувати. Особливості

За прикладами перенесення в психології з життя помітно, що людина постійно відтворює емоції, відносини, які вже раніше відчував. У повсякденному житті це проявляється у тому, що звик до опіки людина, приміром, починає шукати другу половину, яка дасть йому її. Перенесення в психології – це, наприклад, особливості вибудовування соціальної взаємодії конкретної особистості.

Іноді зустрічаються проекції власного вчинку, які людина приписує іншим особам. У багатьох саме так проявляється психологічна захист. Так, ефект перенесення в психології подібного типу ілюструється наступним життєвим прикладом: чоловік-зрадник з особливим завзяттям звинувачує сам свою дружину в зрадах.

Або начальник, який в чомусь помилився, обов'язково звинуватить нижчестоящого співробітника, виставляючи все так, ніби сам він щиро здивований, що відбувається. Людина може вірити своїм проекціями, а може так чинити свідомо. Ознаки

Однією з найяскравіших рис, за якою розпізнається перенесення, є недоречність реакції. Це показник того, що реакцію викликали на поточні події, а якісь об'єкти минулого.

Крім цього, на наявність проекції вказує інтенсивність реакції людини. Важливо враховувати, що перенесення буває непостійним, «плаваючим». Стійкість реакцій і відсутність спонтанності також вказують на той факт, що людина на даний момент проектує, а не знаходиться в поточному моменті. Дуже часто перенесення пов'язаний з внутрішньою агресією. Види міграції

Перенесення в психології може поширюватися і на емоції, і почуття, і думки. В останньому випадку пацієнт починає додумувати за партнера. Але найчастіше перенесення в психології виражається в проекції дії. Так, людина, який пережив щось неприємне і болісне, прагне виставити все так, щоб хтось з оточуючих відчув те ж саме.

Примітно, що перенесення і контрперенос в психології починають фіксуватися з ранніх років життя людини. Так, покараний ляпанцем по попі від батьків дитина може в помсту штовхнути молодшого брата, іграшку. Він не може дати здачі батькам і адресує свою агресію доступному об'єкту. В дорослі роки дії людини набувають особливу витонченість. Про явище в повсякденності

У житті є дуже багато прикладів проекцій і переносів в психології. Так, коли людина говорить фрази: «Коли-небудь тебе життя так тряханет, що мало не здасться...», «Коли будеш на моєму місці...» - це знак того, що мовець не справляється з власними переживаннями і характером. Мало хто з уважністю підходить до своїх проекціями, задається питанням, як позбутися від перенесення в психології. І подібні висловлювання наповнюють повсякденне спілкування.

Люди воліють приховувати накопичені образи, незадоволеність і зривати їх на оточуючих. І якщо розуміючи, що таке перенесення в психології, як його опрацювати, людина не замислюється – це ознака слабкості характеру. Нерідко навіть самі близькі люди усвідомлено або неусвідомлено прагнуть зробити щось погане. Наприклад, говорячи: «Не думай, що ти там, на роботі, комусь потрібна скоротять, ось побачиш», «У твоєї матері рання сивина, і в тебе буде», - з співчуттям може "обнадіювати" хтось з рідних. Або, приміром, знехтуваний чоловік каже: «Ось через роки від тебе піде чоловік, і згадаєш про мене, але я відкину тебе».

Далеко не завжди перенесення почуттів у психології озвучується – дуже часто таке явище зустрічається в думках людей, які вони ніколи не висловлюють. Про противоядии

Є протиотрута подібним проекціями, словами? Безумовно, є. Якщо є проблеми, значить, потрібно виробляти в собі стійкість до таких слів. Проектувати їх на себе свідомо і спеціально. Так виробиться імунітет, і слова перестануть що-небудь означати для людини.

Не має сенсу вказувати проецирующему людині на його поведінку, це буде марно. Люди реагують шаблонно: озлоблюються, проявляють агресію, при цьому звинувачуючи в агресії безпосередньо співрозмовника. Знову запускається механізм - на цей раз нового перенесення. Працювати потрібно і має сенс тільки з собою, а не з іншими. Про поляризації

Важливо відзначити, що проекції бувають як з позитивної поляризацією, так і з негативної. Остання проявляється, наприклад, у випадках, коли дівчинка, яка з дитинства спостерігала гнітючу домашню обстановку з лайкою, насильством і поганим ставленням батька до матері, вирішує, що «напевно, всі чоловіки такі».

Буває і нейтральна проекція. Так, чоловік буде шукати жінку, яка нагадає йому його мати. Або жінка буде шукати чоловіка, з яким буде відчувати безпека – це перенесення архетипу батька. Дівчина, яка відчула вперше глибокі почуття до молодої людини з певним типажем, буде згодом підсвідомо вибирати партнерів з такими ж рисами. То ж може проявитися і у чоловіка. Подібні приклади свідчать про проекціях образів на інших людей.

Деколи перенесення буває позитивним, подсвечивающим кращі якості людини. Наприклад, чоловік, який втратив батьків або поссорившийся з ними, буде переносити всю любов та турботу на жінку. Іноді самотня людина переносить турботу на кошеня. Але це єдино можливий позитивний перенос. Зв'язок часів і фантазії

Іноді проекції виявляють зв'язок часів – вже будучи дорослим, чоловік може продовжувати любити своїх іграшкових «солдатиків», і коли ніхто його не бачить – грати в них. Часом жінка відчуває потребу купувати собі ляльок. Іноді з дитячих років переносяться звички – надувати губи, приміром.

Має місце перенесення і у фантазіях. Так, сексуальну фантазію з порнофільму партнер перенесе на реального людини. Іноді особа, яка володіє своїми уявленнями про кумира, переносить їх на партнера. Свідомий перенесення

Майже будь-яка людина висловлює свої проекції в житті. Вони бувають досить стійкими. Ними користуються і цілком свідомо – наприклад, бажаючи створити ситуацію, здійснити маніпуляцію. Як зняти перенесення в психології? Якщо людина задається таким питанням, потрібно знати, що техніки для цього є.

Як вважав Юнг, психологія перенесення – невыросшее свідомість, яке застрягло на певному рівні. Коли відносини базуються на проекціях, вони позбавляються щирості і глибини. Вони можуть бути довгими, але ніяк не міцними. Вони швидше будуть пригнічувати психіку, ніж допомагати відчути наявність сім'ї. Найчастіше ефект перенесення виявляють амбітні особистості, невротики або схильні до авантюр особи. У психотерапевтів

Важливо враховувати, що перенесення поширюється в повній мірі на психоаналітичну практику. Так, минулий емоційний досвід клієнта розгортається на очах у його відносинах з терапевтом.

Якщо в житті озлоблений начальник може заздалегідь викликати стрес, очікування від нього підвищених тонів, навіть коли йому це не властиво, але так колись реагував батько, то в консультуванні це проявиться також. Відбувається проекція, і людина, по суті, не спілкується в поточній ситуації, а з новим виглядом свого батька.

Коли в ході консультування терапевт зі всією увагою ставиться до пацієнта, останньому може здаватися, що терапевт і є один з найбільш значущих для його внутрішнього світу людей. І тоді спокійне мовчання терапевта починає сприйматися як злостивість, яку могли проявляти батьки в тих же ситуаціях, депресивність. І пацієнт вдається до звичної форми поведінки.

У той же час терапевт також втягується в цю гру, якщо в неї є переживання в тій же сфері. І починається контрперенос – терапевт підіграє пацієнту.

Проекції дозволяють виявити, яким було минуле клієнта, зрозуміти, як ранній досвід у відносинах з батьками проявляється в теперішньому моменті. Консультант володіє всіма можливостями для того, щоб демонструвати клієнту те, як працюють його переноси, щоб останній позбувався своїх минулих травм і застарілих фантазій, які всюди тягає за собою.

Каталізатором для запуску перенесення може послужити будь-яка деталь об'єктивної реальності. Обидва учасники комунікації формують уявлення про співрозмовника по зовнішності, характеру, звичок, оточенню. І виникають як реалістичні образи в сприйнятті, так і ірраціональні.

Виділяють і нарцисичний перенесення. Люди з нарцисизмом схильні використовувати консультанта як об'єкт Самості. Вони починають ідеалізувати його, так як він виконує підтримуючу функцію, і миттєво його знецінюють, коли він відмовляється від виконання подібних функцій. Ряд людей відчуває потребу в захопленні від оточуючих. І коли вони реалізують це у відносинах з консультантом, відчувають повне єднання з психоаналітиком.

Часом людина переносить емоційне світосприйняття, яке було характерно для нього в попередніх міжособистісних відносинах, на актуального партнера – наприклад, депресивні настрої, фантазії про велич, почуття люті. Проекції подібного типу виявляють потребу в близькості і безпеки. Додаткові види

Виміщення є однією з різновидів перенесення. Це явище – захисний механізм, коли на об'єкт, який не має ніякого відношення до минулої ситуації, переносяться негативні емоції. Як правило, мова йде про тих, на кому виплеснути негативні емоції просто – безропотние люди, що не володіють силами для того, щоб осадити інших.

Проекції виявляються, коли людину часто дорікали, принижували керівники, і він починає той же вихлюпувати щодо слухняних об'єктів. Об'єкти можуть перебувати нижче на драбині соціальної ієрархії, бути слабкіше того, хто проектує.

Зустрічається і інший різновид проекцій – заміщення. У такому разі замінюються об'єкти бажань. Так, коли людина втрачає дорогий його серцю об'єкт – наприклад, помирає улюблена тварина, відбувається розлучення, то він прагне знайти способи жити примарною пам'яттю своєї любові. Складніше в даному випадку розлюбити.

Ще одним видом проекцій є догляд. Він проявляється у уникнення усіляких дій, які б приносили дискомфорт і неприємності.

Також зустрічаються «переживання з других рук». Це трапляється, коли особистість не знаходить можливості прикласти свої сили в реальній життєвій ситуації. Переживання вона починає переносити на заміщають об'єкти, які пов'язані з реальними бажаннями – книги, фільми, ігри. Потрібно усвідомити, що відбувається, піти від цього процесу і зустріти обличчям до обличчя наявні факти.

Буває і аутопроекция, яку виділяє китайський учений Ван Фей. Це виявляється в перенесенні на певний орган в тілі невротичного розладу, що, на його думку, призводить до психосоматичних хвороб. Про предмет проекції

Важливо враховувати, що предметом проекції може стати все що завгодно. Весь зміст несвідомого схильне проявлятися в проекціях. Є навіть правило, згідно з яким внутрішня суть людини проявляється в проекціях. Будь-які внутрішні архетипи проявляються в проекціях на зовнішні ситуації, на оточуючих, на обставини, тварин, навіть на предмети.

Людина завжди розуміє інших людей так, як розуміє або намагається зрозуміти самого себе. І те, чого він не розуміє в собі, не розуміє і в інших. Так влаштовано, що людина часто суб'єктивний. І ніяка інтимна близькість не дає гарантій на об'єктивність.

Поширена звичка перекладати відповідальність за проблеми в будь-яких відносинах на інших людей замість пошуків причин у себе.

Коли людина активно засуджує когось, він тим самим примушує мовчати якийсь несвідомий шматок в самому собі – який і спроецировал на рассердивший його об'єкт. Висловлюючи судження про інших людей, людина розкриває свої власні дефекти. Оточуючих людина дорікає у власних помилках, які не визнає. Чим більше емоцій викликає у людини те чи інше явище навколишньої дійсності, тим більше варто звернути сюди увагу: тут є його власна проекція, проблемне місце. Велика ймовірність того, що явище в дійсності зовсім не так значно, але завдяки своїй проекції людина наділяє його неймовірними рисами, відтворюючи знову і знову свій досвід з минулого, а також емоційні переживання, пережиті тоді. Автор: Єпіфанцева Ганна 23 Листопада 2018


banner14

Категория: Развлечения

Перенесення в психології: визначення, назви і приклади з життя


Написать комментарий

Оставлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.