Эта опция сбросит домашнюю страницу этого сайта. Восстановление любых закрытых виджетов или категорий.

Сбросить

Кліпове свідомість: опис поняття, плюси і мінуси мислення


Опубликованно 27.11.2018 00:28

Кліпове свідомість: опис поняття, плюси і мінуси мислення

"Кліпове свідомість" - термін, вперше використаний американським соціологом, філософом і футурологом Елвіном Тоффлером для позначення сприйняття людиною яскравих і коротких образів, які регулярно з'являються в новинах, на телебаченні, в газетах, відеороликах. Головна особливість такого типу мислення полягає в тому, що людині доводиться обробляти велику кількість обривистій і абсолютно різнорідної інформації. Причому обробляти поверхнево, не роблячи глибоких висновків. Згодом цей термін набув більш широке поширення після появи поняття "кліпова культура", став розглядатися в якості складової загальної інформаційної культури, заснованої на нескінченному і безконтрольному мерехтінні інформаційних відрізків. Поняття

Передумови до появи кліпового свідомості спочатку були виявлені в праці канадського філософа Маршала Маклюена "Галактика Губенберга". У цій книзі 1962 року він шукає відповіді на питання: «Хто така людина друкованої культури (він його називає "людиною Гутенберга")? Як ЗМІ впливають на людську свідомість (у той час йшлося в першу чергу про друковані засоби масової інформації)? Як масова комунікація перетворює весь світ в "глобальне село"?»

Зокрема, Маклюен писав, що на своєму сучасному етапі розвитку суспільство починає трансформуватися в глобальну село, а з розвитком електронних засобів комунікації людське мислення повертається до дотекстовой епосі.

Перша згадка кліпового свідомості ми можемо знайти у Тоффлера у книзі "Третя хвиля", що вийшла в 1980 році. У ній він виділяє три основних стадії розвитку людства: аграрну, індустріальну і постіндустріальну. Саме в цій праці філософ вперше намагається сформулювати, що це - "кліпове свідомість". Дане поняття він описує на особистісному рівні, коли кожної людини засліплюють і осаджують суперечливі фрагменти, що не належать до образного ряду, які вибивають грунт з-під його ніг, обстрілюючи миттєвими кадрами, позбавленими окремо всякого сенсу. Історія терміна в Росії

Про кліповому свідомості, що це таке в сучасному світі, в Росії заговорили у 1990-ті роки. Саме тоді на телебаченні почали масово з'являтися музичні відеокліпи. Їх сюжети, по суті, являли собою як раз такий незавершений образ, цілісної картинки не складалося, а була тільки ланцюжок фрагментів, які ніяк не були пов'язані між собою за змістовим навантаженням.

У нашій країні першим вжив цей термін спеціаліст з питань екології та філософської онтології Федір Іванович Гіренок. Кліпове свідомість він називав тим, що прийшло на зміну понятійному мисленню в сучасному світі. Воно, за його словами, до 90-м рокам XX століття остаточно себе вичерпало, переставши грати дійсно важливу роль.

Говорячи про кліповому свідомості, Гіренок зазначав основні тенденції, які відбувалися в сучасній філософії. Вчений підкреслював, що у світі відбувається заміна бінарного та лінійного мислення на нелінійне. Якщо європейська культура в своїх традиціях будується на системі доказів, то вітчизняна, маючи візантійські корені, - на системі показу. Ось де кліпова свідомість проявлялося у росіян. Він заявляв, що таким чином воно приходило на зміну понятійному мисленню. Ознаки

Варто відзначити, що спочатку з'являлися певні труднощі, коли на телебаченні стали активно транслювати кліпи, фільми, подавати інформацію саме в такому ключі. Сприйняття подібного формату викликало певні складнощі. Але вже з часом ситуація змінилася кардинальним чином. Мозок сучасної людини почав звикати, став виробляти необхідну сприйняття.

Незабаром вже стало можливим говорити про основні ознаки кліпового свідомості. До них відноситься нездатність індивіда працювати з великими обсягами даних, але при цьому наголошується вміння одночасно вирішувати кілька завдань. До того ж у таких людей проявляється прокрастинація, швидка стомлюваність, перманентне порушення, труднощі з концентрацією, як наслідок - розсіяна увага, поспіх, схильність сторонньому впливу, підвищена сугестивність. Люди з кліповим мисленням здатні володіти поверхневими і безсистемними знаннями в самих різних областях. Мінуси

Звідси випливають основні недоліки, які неминуче спостерігаються у людини з подібним сприйняттям світу. Він часто приходить до поспішних висновків, так як це мислення вимагає швидкої обробки інформації і її сприйняття, не маючи на увазі вдумливості і зосередженості.

До недоліків відносять і значне зниження здатності до запам'ятовування. Це пов'язано з тим, що людина змушений обробляти в невеликий відрізок часу безліч непов'язаних за змістом і різноманітних фрагментів. У результаті мозок з великою швидкістю утилізує застарілу інформацію, готуючись почати обробку нових відомостей. Це призводить до зростання обсягу короткочасної пам'яті, але при цьому обсяг довготривалої пам'яті невпинно зменшується.

Нарешті, людям з такою свідомістю і мисленням притаманний мовний мінімалізм. Обробка та сприйняття інформації повинні проходити за високої швидкості, у результаті і вираження думок набуває компактний і швидкісний формат. Прикладом цього стає цитування фраз з кінофільмів і мультфільмів, афоризмів, які людина побачила на демотиваторах, картинках в соціальних мережах. З-за цього йому важче формулювати свої ідеї і думки, з цим постійно виникають труднощі. Плюси

Мабуть, головний плюс кліпового мислення - багатозадачність. У людини з'являється можливість одночасно контролювати і виконувати кілька невеликих завдань, часом абсолютно різної спрямованості.

До того ж підвищується реакція. Дане мислення дозволяє моментально переключатися з одного об'єкта на інший, прискорюючи процес сприйняття. В результаті підвищується орієнтація в незнайомих навколишніх обставин.

Нарешті, сучасна людина виявляється захищений від інформаційних перевантажень. Його мозок перебудовується не тільки на швидку обробку інформації, але і на її утилізацію, що допомагає уникнути інформаційних перевантажень. Критика

Все це призводить до того, що багато піддають критиці саме кліпове мислення і вживання цього терміна. Наприклад, з'явився стереотип про те, що воно притаманне тільки підліткам і молоді, хоча це в корені не так.

У своїй статті культуролог і політолог Костянтин Фрумкін пише, що цим епітетом найчастіше визначають мислення підростаючого покоління, спочатку вважаючи, що це погано. При цьому він виділяє кілька передумов до його появи, одна з яких полягає у прискоренні темпу життя разом із зростаючим інформаційним потоком. Це породжує проблему скорочення і відбору інформації. Фрумкін не вважає кліпове мислення продуктом сучасності, в якості основного аргументу наводячи той факт, що в Америці ще в XIX столітті з'явився стандарт журналістики під назвою "перевернута піраміда". Він якраз мав на увазі подачу інформації таким чином, щоб людині все ставало зрозуміло вже після прочитання заголовка і підзаголовка. Це і є аналог даного поняття.

Серед критиків кліпового мислення - вітчизняний письменник і богослов Андрій Кураєв, який вважає, що воно заважає людині залишатися цілісним. Зростає його суперечливість, яка робить його менш стійким з кожним новим внутрішнім протиріччям. Деякі навіть називають таке мислення в числі головних причин занепаду середньої освіти. Особливості у дітей

В останні роки уважному вивченню піддається кліпове мислення сучасних школярів. Значна частина педагогів вважає це дійсно проблемою глобального масштабу, вирішення якої необхідно знайти якомога швидше.

Говорячи про кліповому мисленні школярів, дослідники зазначають основні особливості сприйняття неповнолітніх. Вони полягають у тому, що дітям традиційно складніше викладати свої думки, вони не хочуть аналізувати і читати, вчити напам'ять вірші та писати твори. Традиційно передача інформації до учня від учителя мала усний і прямий характер. В наш час кліпова свідомість як одна з характеристик сучасних дітей ставить викладача принципово інші умови. Тепер, щоб зацікавити дитину, йому належить насичувати урок різними видами подачі інформації. Це можуть бути зображення, відповідні теми, яскраві презентації, запам'ятовуються цитати і формулювання.

З одного боку, вчитель намагається підлаштуватися під кліпове мислення сучасних школярів, з іншого - прагне розвивати в них понятійне мислення. Цього вдається досягти за допомогою організації дискусії по темі уроку, спеціальних тренінгів, на яких увага учня зосереджується на якійсь одній цілі, завдання та предмет. У зв'язку з цим батькам рекомендується якомога частіше спонукати дитину висловлювати свою думку по самим різним темам, а також приділяти дітям більше уваги, проводячи з ними максимум вільного часу. Як позбавитися від такого стану?

Безумовно, те, що відбувається з сучасним суспільством, є одним з наслідків розвитку інформаційних технологій, це певна і неминуча щабель еволюції. Тому боротися з кліповим мисленням сучасних школярів безглуздо, та й не потрібно.

Але можна дати деякі поради і самим підліткам, і їх батькам, щоб підвищити здатність до навчання, навчитися витрачати більше часу на корисну і дійсно необхідну інформацію. Від так званого інформаційного сміття себе обов'язково варто захистити.

Для цього є кілька рекомендацій, які допоможуть клиповому свідомості молоді краще справлятися з усім цим потоком інформації, що обрушується на кожного з нас щодня. Так що рекомендується припинити пильно стежити за новинами, у яких занадто багато незначних подій і відвертого негативу. Корисно відписатися від соціальних мереж. Це буде дуже непросто, тому можна почати з того, щоб відмовитися від однієї-двох соцмереж, якими ви користуєтеся менше всього, але все одно витрачаєте на них час.

Замість електронних книг почніть читати паперові, в якості альтернативи можна почати слухати аудіокниги. Доведено, що інформація в цьому випадку буде краще засвоюватися, як мінімум на чверть. Влаштуйте для себе один-два дні в тиждень, в які ви відмовитеся від гаджетів, наскільки це буде можливим. Збереження ефективності

Важливим у сучасну епоху буде зберегти ефективність свого мислення. Варто визнати, що до кінця психологія цього феномену не розкрита, так як з'явився термін відносно недавно. Тому основні характеристики кліпового свідомості на рівні мотиваційно ще не всіма і не до кінця вивчені. Щоб залишатися зосередженим на власних завданнях і цілях в таких умовах, достатньо виконувати нескладні і ефективні рекомендації. Їх зібрав італійський психолог Палладіно, виклавши у своїй книзі "Максимальна концентрація. Як зберегти ефективність в епоху кліпового мислення".

Завжди пам'ятайте, що при кожному відволіканні від справ на стрічку новин або свій смартфон слід негайно почати за собою спостерігати як би з боку, задаючи просте питання: чого я зараз не роблю? Це допомагає уникнути марної трати часу, усвідомити власне занепокоєння з даного приводу.

Слід посилено боротися з прокрастинацією, розвивати впевненість у собі, а також емоційний інтелект. Адже ще один недолік кліпового мислення полягає в тому, що у людини залишається обмежений і відверто мізерну кількість емоцій, яких йому катастрофічно не вистачає, щоб виражати повну гаму своїх почуттів. Нарешті, необхідно виховувати в своїх дітях і собі самому духовність, прищеплювати цінності, вічні в часі. Дихальна медитація

Цікаво, що деякі дослідники навіть пропонують використовувати спеціальні дихальні медитації, які допоможуть розвивати понятійне мислення на противагу клиповому. Не секрет, що наш неспокійний розум є джерелом більшості проблем, існуючих в сучасному світі. Коли всі навколо спрямоване виключно на те, щоб його додатково розбурхати, необхідно в ручному режимі переводити думки в спокійний стан.

Ефективною в цьому сенсі може виявитися медитація. Між тим багато її відверто побоюються, хоча, здається, немає нічого простіше, ніж посидіти десять хвилин вранці і ввечері в тиші і з прямим хребтом. Адже витративши трохи часу на приведення своїх думок у порядок, ви поліпшите стан своєї нервової системи. Ті, хто практикує подібні практики, відзначають, що всередині з'являється якась сложноуловимая, але явна опора, з-за якої весь день складається принципово по-іншому, більш повноцінно і усвідомлено.

Нерідко під самою медитацією розуміють безпосередньо розслаблення. Більшість тренінгів переслідує саме цю мету. Мабуть, найвідоміша і доступна з них - дихальна медитація. Для цього не потрібно яких-небудь спеціальних вправ, потрібно тільки уважно підраховувати власний дихальний цикл. Вдих і видих з невеликим розтягуванням останнього, що допомагає більш осмислено зосередитися на цьому процесі. Будьте впевнені, ви відчуєте помітне полегшення вже через хвилину.

Адже по-справжньому ефективна медитація - це не тільки розслаблення, нерідко це зовсім не головне. Це ще й напружена внутрішня робота, яка допомагає відкрити нові горизонти своєї особистості. У домашніх умовах рекомендується взагалі влаштовувати день тиші, в який ви відмовляєтеся від використання інтернету і навіть спілкування з оточуючими. Якщо цілий день присвятити собі проблематично, організуйте хоча б кілька годин. В цей час підійде простий фізичний труд, прибирання по дому, облагороджування території, займіться своїм хобі, улюбленою справою. Автор: tgorlopeev 24 Листопада, 2018


banner14

Категория: Развлечения

Кліпове свідомість: опис поняття, плюси і мінуси мислення


Написать комментарий

Оставлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.