Эта опция сбросит домашнюю страницу этого сайта. Восстановление любых закрытых виджетов или категорий.

Сбросить

Залежність від гаджетів у дітей


Опубликованно 28.11.2018 00:22

Залежність від гаджетів у дітей

До гаджетам відносяться будь-які сучасні багатофункціональні пристрої, покликані полегшувати життя людини у найрізноманітніших сферах. Незважаючи на своє пряме призначення організовувати побут людини і звільняти час для вирішення особистих питань, сучасні гаджети стали причиною серйозної залежності цілого підростаючого покоління. Привабливість іграшки

Дитяча залежність від гаджетів з виходом в інтернет пояснити з точки зору декількох факторів: бажання не відставати від однолітків і бути в курсі всіх новинок; інтернет дає можливість дитині відчути себе кимось іншим, більш значимим, ніж він є в дійсності; володіючи можливістю доступу до будь-якої інформації, дитина отримує відчуття «посвяченості» усі таємниці; жага урізноманітнити своє життя за неможливість робити це в реальності.

У маленьких дітей залежність від гаджетів формується через прагнення отримати яскраві враження – насолодитися барвистою подачею мультиків або пережити пригоду в якій-небудь адаптованої грі. Життя маленької дитини і так насичена подіями, тому сам по собі він не відчуває потреби в додатковій стимуляції своїх почуттів, але, отримавши доступ до спрощеної версії зайнятості часу, дитина міцно «підсаджується» на цікаву іграшку.

Причини в сім'ї

Батьки чітко усвідомлюють обставини, здатні завдати шкоди здоров'ю дитини, але коли справа стосується зайнятості чада, в силу вступає закон найменшого опору, коли визначальним фактором стає, щоб малюк був зайнятий і не заважав одночасно. Чому це відбувається?

По-перше, батькам зручно, що вони можуть займатися своїми справами, не відволікаючись на капризи дитини. По-друге, з дітьми набагато легше домовитися, використовуючи улюблений планшет або телефон в якості предмета договору – виконаєш доручення, бери гаджет, не виконаєш – сам винен. По-третє, батьки можуть бути самі настільки захоплені суперечливим пристроєм, що бачать в його використанні тільки благо.

Іншими причинами залежно від гаджетів, народженими в сім'ї, називають: несприятливу обстановку вдома, коли дитина змушена шукати кошти, щоб піти від реальності; неправильні поняття про заохочення, прийняті в сім'ї; страх батьків бути «поганими» для дитини; відсутність інших захоплень у дітей.

Нерідко біля витоків проблеми варто відсутність батьківського виховання. Якщо мама і тато постійно працюють або з інших причин малюк росте під опікою родичів, неготових приділяти йому достатньо уваги, захопленість гаджетом може стати фатальною.

У чому полягає шкода гаджетів

Найбільша небезпека у використанні гаджетів дітьми полягає в тому, що сучасна іграшка здатна стати помилковою альтернативою більшості занять дитини, які повинні розвивати його фізично і розумово. Листування з віртуальними знайомими замінює дитині спілкування з реальними друзями, а проходження різних квестів цілком поглинає потреба підлітка у самореалізації та визнання.

Інші небезпеки залежно від гаджетів у дітей: психічне перенапруження, пов'язане з тим, що мозок не встигає обробляти масу стрімко преподносимой інформації; мислення дитини налаштовується на майбутнє час, коли він зможе знову взятися за гру або подивитися відео; якщо в іграх, в які зазвичай грає дитина, присутні страшні персонажі, можливо розвиток фобій, невротичних захворювань; від довгого сидіння над маленьким екраном у людини порушується зір, викривлюється хребет; зниження відповідальності, звичка до спрощеного результату.

Найбільш руйнівно на слабку психіку дитини діють рольові ігри, де ведений персонаж повністю зливається з особистістю геймера. Дітей така ідентифікація з героєм дуже влаштовує – вони відчувають себе більш значуща і могутніше. Це веде до придушення їх істинного «Я», яке завжди якісно відстає від вигаданого образу і поступово деформує уявлення дитини про навколишній світ і його ролі в ньому.

Прояви

Як називається залежність від гаджетів? Серед проявів підпорядкованості сучасного пристрою (у даному випадку – мобільному телефону), основним критичним станом називають номофобию – це страх втратити гаджета. Дитина, якого покарали, відібравши іграшку або відключивши Інтернет, може вести себе неадекватно: істерично кричати, кидатися в бійку, кататися по підлозі або навіть битися у судомах.

Менш небезпечними, але характерними для визначення залежності від гаджетів є «фантомний вібрація» або «фантомний дзвінок». Людині може постійно здаватися, що йому телефонують або надсилають одне повідомлення за іншим, але екран телефону буде чистий. Це стан періодично відчуває кожен активний користувач пристрою, але людини залежного примарні виклики відвідують дуже часто.

«Розумова короста» - це те, що відбувається у людини, який дуже довго не проглядав стрічку подій в соціальній мережі або відчуває незадоволення від убогості новин на своїй сторінці. Дискомфорт, випробовуваний при цьому, відчувається на фізичному рівні – пересихає в роті, відчувається свербіж. Можливі напади паніки або агресії. Ознаки залежності у підлітка

Залежність від гаджетів у підлітків може бути менш виражена, ніж у дітей молодшого віку (крім запущені стану), але і вона стає тим очевидніше, чим довше дитина виявляється ізольованим від улюбленого пристрою.

За якими ознаками батькам буде неважко визначити проблему: отримуючи доступ до свого телефону або планшета, підліток відчуває збудження, близьке до эйфорическому станом; інші заняття, ігри здаються дитині нецікавими; під час гри або спілкування в соцмережах підліток втрачає уявлення про час; спроби батьків вилучити телефон або обмежити до нього доступ зустрічають у підлітка активний спротив і агресію; всі розмови з дитиною зводяться до достоїнств або недоліків його гаджета, новим іграм, новинам із соцмереж.

Про залежності від гаджетів скаже і пропагована дитиною його особиста версія соціальної розділеності, де всі люди, на його думку, діляться на дві категорії – «обраних» (мають модне пристрій) і «відсталих» (не мають такого). Відповідно створеною схемою, визначається і ставлення дитини до оточуючих.

Як позбутися залежності від гаджетів

Виявивши передумови до небезпечної залежності, батьки повинні утриматися від бажання негайно прийняти крайні заходи. Слід спочатку донести до дитини, що у світі є багато речей і занять, які цікавіше смартфона і замкнутою в ньому віртуальної реальності, а вже потім накладати обмеження на користування гаджетом.

Дорослим слід знати, що: планшет або телефон не можуть бути предметом заохочення, так само як заборона на їх користування – покаранням; якщо дитина навчиться самовиражатися в сім'ї та суспільстві, його буде менше тягнути до віртуального спілкування; у будинку повинні бути позначені зони, вільні від користування гаджетами (наприклад, кухня); щовечора батьки і діти повинні збиратися і обговорювати минулий день, ділитися враженнями та емоціями; дитині можна запропонувати вести щоденник – це є хорошою альтернативою сторінці в соцмережі.

Вводячи в ужиток розумні обмеження на користування пристроєм, слід пам'ятати, що дітям до 7 років можна грати в телефоні 15-20 хвилин в день, молодшим школярам - до 30 хвилин, а підліткам – до 1 години.

Небезпека категоричної заборони

Проблема залежності від гаджетів виникає при наявності двох крайнощів в підході до проблеми: при відсутності батьківського контролю і повному потуранні шкідливою звичкою; при строгому заборону на використання пристрою.

І якщо в першому варіанті крайності проблема очевидна і підлягає обережною коригуванню, то в другому випадку залежність протікає приховано і тому виявляється раптово і дуже активних проявах.

Повна заборона на гаджети завжди безглуздий, оскільки дитина все одно рано чи пізно отримує доступ до пристрою. Знаючи позицію батьків щодо забороненого плоду, діти прикладають всі старання, щоб приховати своє нове пристрасть, що тільки посилює глибину їх залежного становища і ускладнює обстановку в сім'ї.

Неграмотно сформована занятість

Часто залежність людей від гаджетів виникає з-за величезної кількості вільного часу. Вкладаючи нереалізований часовий ресурс у створення більш вдалою версією себе в інтернеті, людина отримує ілюзію успішності і абсолютно втрачає уявлення про реальність. Який вихід? Знайти дитині достатню мотивацію діяти в реальному світі і домагатися «бонусів» у вигляді справжніх досягнень.

Іншою стороною питання є надмірна зайнятість дитини, яка не відповідає його справжнім інтересам. Від дітей вимагають бути одночасно спортсменами, художниками, музикантами нібито для розширення сфери майбутнього життєвого вибору, проте дитина нездатна жити думками про майбутнє. Те, чим він займається, повинно захоплювати його щохвилини, інакше це перетвориться в тяжку рутину, вибратися з якої можна буде тільки за допомогою яскравого, розважає і не вимагає нічого натомість гаджета.

Ніякої паніки!

Батьківська паніка, розгорнута на тлі проблеми залежності дитини від гаджета, ніколи не буває обґрунтована. Виникає вона тоді, коли дорослі закриваються від потреб свого нащадка демонстрацією наслідків згубної пристрасті, не прагнучи при цьому розглянути суть труднощів.

Відбувається наступне: у дитини відбирають його гаджети, позбавляють усіляких заохочень, карають навчанням чи примусовим відвідуванням психолога. Нічого з цього не приносить позитивних результатів, але зовнішня ідилія досягнута – підліток перестає сидіти в телефоні, починає більше займатися уроками; іншими словами, він знову «присутній». Все це призводить до розвитку величезної кількості комплексів, сприяє розвитку прихованої агресії і навіть ненависті до батьків.

Уникнути всього цього можна, причому приклавши набагато менше зусиль, ніж витрачається при систематичному відбирання у підлітка пристрою і невсипущою стеження за його переміщеннями. З дитиною необхідно вести постійний діалог, де її думка буде враховуватися нарівні з думкою дорослих, а його інтереси будуть складати основну частину його часу, вільного від школи.

Нехай в родині стане звичайним, щоб кожен з домочадців ділився своїми думками, переживаннями і планами на майбутнє. Немає нічого страшного в тому, що дитина пограється в телефоні трохи довше покладеного – важливо, щоб він зміг сам потім зупинитися і переключитися на інші справи. Щоб це відбувалося безболісно, слід попросити його самого стежити за часом, виділеним на гру. Згодом юний геймер звикне до самоконтролю, і проблема перестане носити гострий характер. Автор: Уляна Орєхова 26 Листопада, 2018


banner14

Категория: Развлечения

Залежність від гаджетів у дітей


Написать комментарий

Оставлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.