Эта опция сбросит домашнюю страницу этого сайта. Восстановление любых закрытых виджетов или категорий.

Сбросить

Подружні відносини: опис, типи, основні проблеми


Опубликованно 01.12.2018 00:08

Подружні відносини: опис, типи, основні проблеми

Відносини між чоловіком і дружиною не завжди складаються гладко. Про це свідчить кількість розлучень, котре зростає кожен рік. Так, зруйнувати завжди легше, ніж створити, але наступаючи на одні і ті ж граблі, складно знайти дійсно щасливі стосунки. Розумні партнери не тікають від проблем, а намагаються її вирішити. Для цього необхідно чітко розуміти, яка модель відносин між подружжям існує і в чому її основні недоліки. Відносини «батько - дитина»

З назви стає зрозуміло, що така модель ґрунтується на тому, що один з партнерів веде себе, як дорослий, а інший, немов школяр. Подружні відносини «батько - дитина» найчастіше виникають у парах, де існує велика різниця в віці (10-15 років). Або, наприклад, між сильною жінкою, яка завжди і все тримає під контролем, і несамостійним, слабким чоловіком. Сварки в таких парах виникають у двох випадках: «Батьку» набридає бути головним і все тримати на собі. Тоді він починає пред'являти претензії партнеру. А той, у свою чергу, не розуміє, що відбувається, адже раніше все і всіх влаштовувало. «Дитині набридає бути під постійним контролем і опікою. Він прагне стати самостійним. Звичайно ж, другий партнер не погоджується з таким станом справ.

Та й, в принципі, конфліктів у подружніх відносинах з такою моделлю поведінки чимало. «Батько» постійно виконує різні примхи і вимоги «дитини». Той, у свою чергу, ображається, якщо щось йде не за його планом. Сильний партер, як правило, скаржиться, що чоловік слабкий і безхарактерний. При цьому він сам же його постійно контролює, виконує його примхи і керує його життям. Іноді «батько» навіть не розуміє, що сам утримує таку модель відносин.

В першу чергу слід змінити своє ставлення до «дитини». Ви хочете, щоб він виріс? Так нехай це станеться. Звичайно, спочатку у нього не все буде виходити. Завдання «батька» - підтримати свого партнера, але право вибору все одно має залишитися за ним. Нехай він спробує себе проявити, а ви тільки спостерігайте за цим з боку. Іноді так хочеться дати пораду і наполягти на тому, щоб до нього прислухалися. Але тим самим ви тільки зміцните відносини «батько - дитина». Повірте у свого партнера. Він цілком може бути самостійною, якщо ви позбавите його своєї опіки.

Якщо ж ви перебуваєте в ролі «дитини» і відчуваєте, що давно вже виросли, починайте діяти. У першу чергу виділіть для себе особистий простір. Запишіться на курси або пізнавальні тренінги, влаштуйтеся на роботу, знайдіть хобі до душі. Ви повинні хоч трохи віддалитися від «батька» і показати, що теж чогось варті.

При цьому не робіть все дуже кардинально. Варто відмовлятися від допомоги, але при цьому враховуйте інтереси інших людей. Намагайтеся знайти компроміс зі своїм партнером, щоб він не відчув, що різко втрачає «дитини». Звичайно ж, варто якомога більше розмовляти зі своєю другою половинкою. Запитаєте, чого хоче кохана людина насправді, і обов'язково розкажіть про своїх планах і мріях.

Постарайтеся не ображатися. Його опіка - це прояв любові і турботи про вас. У той же час поясніть другій половинці, що ви не відчуваєте себе особистістю, що хочете розвиватися, що вже готові «вирости». І навіть якщо партнер буде проти, з часом він побачить, що поряд з ним вже не дитина, а справжній самостійна людина. Співзалежні відносини

Деяким людям подобається проявляти себе в якості альтруїста. «Ви тільки подивіться, який я безкорисливий» - всім своїм виглядом вони кричать. Такі особистості вибирають для себе партнерів з певними проблемами або залежностями. І потім протягом багатьох років вони борються з цим. При такій моделі подружніх відносин страждає не тільки «альтруїст», але і часто діти, які змушені боротися з проблемами другого з батьків. Особливо важкий випадок, якщо партнер п'є, дебоширить або навіть б'є своїх членів сім'ї.

Дана модель поведінки у багато схожа з попередньою. Тільки тут в ролі дитини виступає людина зі своєю залежністю. Він немов маля потребує постійного контролю й уваги. Такі відносини комфортні тільки для одного. Але хіба це справжня любов?

Якщо ви опинилися в такій ситуації, то потрібно терміново переглянути свої погляди на життя. Альтруїстичні нахили – це чудово, але чому вони стосуються лише одного з членів вашої сім'ї, який, можливо, цього навіть не оцінить? Якщо ви роками намагаєтеся впоратися із залежністю другої половинки, а вона не хоче мінятися, то такі стосунки приречені. «Я зараз у мами запитаю»

Така модель подружніх відносин зазвичай пов'язана з батьками подружжя, які дуже люблять давати поради. Втручання в сімейне життя ще більше підігріває конфлікти і скандали. Звичайно, батьки переживають за своїх вже дорослих дітей, але навіть незважаючи на це вони повинні вміти тримати дистанцію.

Поради батьків часто можуть привести до сварок в сім'ї. І потрібно вміти їм протистояти. По-перше, не потрібно скаржитися на свою другу половинку. Коли мама чує, що її чадо ображають, звичайно ж, вона починає рватися на допомогу. Постарайтеся якомога менше радитися з батьками на тему сімейних стосунків, і вже тим більше не слід залучати до вирішення конфліктів. Перетягування каната

Якщо обидва партнери досить амбітні і сильні особистості, їм буває нелегко. Кожен з них хоче зайняти лідируючу позицію і проявити себе в сімейних відносинах. І що найцікавіше, не завжди можна сказати напевно, хто в сім'ї головний. Насправді в психології є два поняття лідерства: прихований і явний.

І перший не завжди видно зі сторони. Прихованим лідером може бути хто завгодно, включаючи тещу і свекруху. Вони можуть диктувати свої закони, маніпулювати і навіть створювати проблеми в подружніх стосунках. При цьому, наприклад, чоловік думає, що він в сім'ї головний, хоча насправді надходить тільки так, як хоче його мама. Не обов'язково, що прихований лідер буде діяти тільки в інтересах себе. Деякі родини, де в цій ролі виступає розумна теща або свекруха, бувають набагато міцніше, ніж ті, в яких прихованих лідерів немає зовсім.

Як зрозуміти, що відбувається у вашій родині і що їй потрібно? В першу чергу проаналізуйте, хто є ініціатором «геніальних» ідей. Скоріш за все, саме цей чоловік і є прихованим лідером. Якщо ж всі питання сім'ї вирішуються за допомогою скандалів і сварок, то, найімовірніше, головного вашої родини і зовсім немає. Або ж, навпаки, кожен з членів сім'ї вважає себе лідером. Така боротьба зазвичай затягується на довгі роки, поки один з подружжя не здасться.

Важливу роль в цьому питанні відіграє поведінка саме дружини. Чоловіки в 80% випадків завжди прагнуть бути головними. І нескладно зрозуміти, що це обумовлено їх природою, яку складно змінити. З іншого боку, чоловічий мозок не може вирішити 50% сімейних питань. Тут йому на допомогу повинна прийти дружина, тільки не в ролі другої глави сім'ї, а в ролі прихованого лідера.

У такій сім'ї пануватиме мир і тиша. Чоловік вважає, що він приймає важливі рішення і є главою сім'ї. При цьому в звичайних побутових питаннях дружина підкоряється чоловікові, не заперечує по дрібницях і підтримує його верховенство. При вирішенні важливих проблем завдання дружини - подати своє рішення таким чином, щоб чоловік думав, що це його ідея. Тоді це не зачепить його его, але в той же час питання вирішиться максимально швидко і ефективно. Не слід вважати це підлістю або хитрістю. У багатьох сім'ях абсолютно нормально, коли чоловік – «голова», а дружина – «шия». Ідеальний варіант

Питання влади і верховенства в сім'ї настільки масштабний, що про нього можна було б написати книгу. Але опустивши всі нюанси і типи подружніх відносин, можна прийти тільки до одного важливого висновку. Для того щоб у родині панував мир і спокій, у кожного партнера повинен бути свій шматочок влади. Іншими словами, своя область, в якій він зможе відчути себе важливим, потрібним і компетентним. Важливо вміти підлаштовуватися під ситуативні зміни і вчасно перерозподіляти обов'язки. Проблеми, пов'язані з дітьми і їх вихованням

Незважаючи на типи подружніх стосунків, практично в кожній сім'ї виникають конфлікти, які зачіпають інтереси дітей. Спочатку слід відзначити, що конфлікти виникають саме тому, що у кожного з батьків є своя модель виховання. І скоріше за все, вона бере свої витоки в дитинстві.

Наприклад, коли дружина була маленькою, батьки були з нею занадто жорстокі. Їй не дозволяли гуляти з друзями, карали по дурницях. Ще тоді, будучи маленькою дівчинкою, вона пообіцяла собі, що ніколи не буде такою жорстокою, як її мати. У батька ж була інша ситуація. Ним мало хто займався. Він робив що хотів, потрапляв у різні неприємні ситуації. І тепер, ставши батьком, він вирішив, що його дитина буде під тотальним контролем.

Ось і виходить, що один батько намагається балувати своє чадо, інший же, навпаки, намагається тримати в жорстких рамках. Але навряд чи батьки розуміють, що таке різноспрямоване виховання не підходить для дитини.

Для того щоб вирішити конфлікт, потрібно в спокійній обстановці (без присутності дитини) обговорити моделі виховання дітей. Слід розуміти, що ваше дитинство і вашого малюка абсолютно не пов'язані між собою. Намагаючись вилікувати свої психологічні травми, ви можете завдати шкоди своїй дитині. Необхідно заздалегідь обговорити з чоловіком напрямок, в якому буде виховуватися ваш малюк і чітко слідувати йому. Сексуальні проблеми

Порушення подружніх відносин може відбуватися і через непорозуміння в ліжку. Зазвичай проблеми починають виникати на 2-3 рік спільного життя. Досить часто, причиною тому є і поява дітей. Молода мама дуже сильно вимотується з малюком, і на секс немає ні часу, ні бажання. Те ж стосується і чоловіка. Тепер йому доводиться працювати більше, щоб забезпечити сім'ю. Сексуальні проблеми можуть бути абсолютно різні. Але якщо через них відбувається порушення подружніх стосунків, потрібно терміново вирішувати проблему. І найважливіше в цьому питанні - не соромитися і відверто говорити зі своєю другою половинкою.

Фінансові проблеми

Ось ще одна поширена причина, по якій виникають конфлікти в сімейних подружніх стосунках. І справа навіть не в тому, що подружжя мало заробляють. В даному випадку проблема криється у верховенство і лідерство. Чоловіки часто докоряють у жінок в тому, що ті заробляють менше їх, але в той же час не дають їм повноцінно розвиватися і працювати. Звичайно, адже якщо раптом дружина стане отримувати більше, лідерство чоловіка може стати під питанням.

Рішення проблеми є. Потрібно орієнтувати всю сім'ю в іншу сторону. Гроші не повинні бути метою. Це всього лише засіб, який допомагає вижити. На першому місці в сімейних відносинах повинна стояти любов, турбота, повага один одного.

При конфліктах, що стосуються фінансів, постарайтеся не нервувати. Чим спокійніше і врівноваженішими тон хоча б одного з партнерів, тим менше ймовірності, що спалахне сварка. Крім того, постарайтеся пояснити партнеру, що для того, щоб заробляти багато грошей, потрібно бути сильним і стійким. А конфлікти, навпаки, виснажують нервову систему, підвищують втому і провокують депресію. Подружня невірність

Розвиток подружніх відносин передбачити неможливо. Часто трапляється так, що причиною сварок і конфліктів є коханка або коханець. З одного боку, партнер не може пробачити зради. З іншого ж, і відпустити другу половинку не може. Так і живуть з зрадами протягом багатьох років. Але для того щоб розібратися в цьому питанні, потрібно точно визначити, чому партнер зважився на це. Так, є дійсно люди, яким мало одного партнера.

Але, всупереч поширеній думці, тільки 8% дійсно такими є. Причиною ж інших зрад є постійні сварки, конфлікти. Коли чоловік не відчуває себе в сім'ї головним, він підсвідомо починає шукати жінку, яка визнає його таким. Теж стосується і дівчат. Їм важливо відчувати себе красивими, бажаними. Їм потрібно цвісти для кого-то. Коли ж чоловік занадто завантажений роботою і не звертає на неї ніякої уваги, дама зважується на зраду.

Подружні стосунки у шлюбі не завжди складаються гладко, але і йти на крайні міри не має сенсу. Постарайтеся звернути увагу на свого партнера, поставте його на своє місце. Чи Комфортно він себе почуває у вашій родині? Для діагностики подружніх відносин можна звернутися і до психолога. В цьому немає нічого ганебного. Навіть навпаки, кілька сеансів може допомогти краще пізнати свою другу половинку і вирішити безліч питань. Рецепт сімейного щастя

Є ідеальний рада, який може допомогти вирішити сімейні проблеми? Ні, тому що особливості подружніх відносин залежать саме від подружжя. Те, що допоможе в одному випадку, в іншому виявиться дієвим. Саме з цієї причини не слід надто прислухатися до порад друзів. У кожної людини є певний досвід, але корисний він саме у вашому випадку? Така ймовірність є, але вона дуже низька. Те ж стосується й порад родичів. Згадайте, які були подружні відносини батьків. Схожі вони на ваші? Схожість обов'язково буде, якщо ви використовуєте їх модель відносин.

Рецепт сімейного щастя у кожного свій. Це залежить від багатьох факторів і в більшості випадків від характерів і поглядів партнерів. Не варто шукати чарівний рецепт, для того щоб подружні відносини в родині були бездоганними. Такого не існує. Просто постарайтеся зрозуміти і відчути свою другу половинку, тоді багато проблем вирішаться самі собою. Автор: Марія Кравець 29 Листопада, 2018


banner14

Категория: Развлечения

Подружні відносини: опис, типи, основні проблеми


Написать комментарий

Оставлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.