Эта опция сбросит домашнюю страницу этого сайта. Восстановление любых закрытых виджетов или категорий.

Сбросить

Методика «Три дерева»: мета тесту, інструкція, інтерпретація результатів


Опубликованно 03.12.2018 00:38

Методика «Три дерева»: мета тесту, інструкція, інтерпретація результатів

Кожна дитина є особистістю з моменту появи на світло. Він розвивається, навчається, відстоює власну думку. Але його емоційний і психічний стан нерозривно пов'язане з атмосферою в родині. Дитина і батьки вибудовують свої стосунки протягом всього життя. І часом дорослим, яким складно зрозуміти, що відбувається з дітьми, доводиться звертатися до психологів.

Будь-яка діагностична робота з дітьми починається з аналізу сімейних стосунків. Дитина не завжди може об'єктивно оцінити обстановку в родині і власне в ній місце. Тому психологи користуються різними методиками, в тому числі і добре зарекомендувала себе проективної методики «Три дерева».

Автор методики

Методика «Три дерева» була розроблена швейцарським психологом Корбозом, але німецький психотерапевт Едда Клессманн змінила процедуру проведення тесту. Спочатку психолог спостерігав за тим, як дитина малював дерева, які асоціював з батьками і собою – татів дерево, мамине і своє. Але методика «Три дерева» Е. Клессманн передбачає, що дитина спочатку малює дерева, а тільки потім співвідносить їх з людьми. На її думку, діти схильні прикрашати батьківський образ. Тому малюнок не відображає повної картини стосунків дитини і батьків. Свої дослідження і роботи Клессманн базувала на принципі символ-драми. Вона використовувала роботу з уявою, щоб зробити наочними несвідомі бажання, фантазії, конфлікти дитини. Мета діагностики

Без розуміння специфіки сімейних стосунків, місця дитини в сім'ї, неможливо зробити висновки про причини його психоемоційного стану та надати необхідну допомогу. Методика дозволяє досить просто отримати інформативні результати, визначити можливі конфлікти і підібрати оптимальний варіант налагодження стосунків у сім'ї. Мета методики «Три дерева» - відповісти на важливі для психолога питання про можливу самостійності дитини, його ідентичності та ролі в сім'ї, про емоції, які домінують у його житті. Цей тест широко застосовується для діагностики дітей у прийомних сім'ях та дитячих будинках з урахуванням травмованої психіки.

Характеристика методики

Психологи відзначають простоту рисункового тесту. Його можна проводити з дітьми з 4 років за умови, що дитина може малювати і знає поняття «дерево». Методика «Три дерева» передбачає аналіз малюнка, попередню бесіду з дитиною, обговорення намальованого і роботу з самим малюнком. Перешкодою для використання методики може стати порушення кольоросприйняття у дитини, так як вибір кольору для малювання не менш важливий, ніж кількість або вид дерев. Проведення тесту у маленьких дітей утруднено не тільки внаслідок того, що вони не вміють зображувати дерева, але і деколи не знають їх назв або не можуть відповісти на запитання психолога. Важливо розуміти, що проведення діагностики з допомогою цієї або інших методик можливо, лише якщо психолог зуміє привернути до себе дитину і створити комфортні умови.

Інструкція до тесту

Тест можна проводити в присутності батьків за умови, що вони не будуть пильно спостерігати за дитиною або втручатися. У попередній бесіді з дитиною психолог задає кілька детальних питань про сім'ю. Поправляти або підказувати, як, втім, пропонувати альтернативні варіанти, не можна – на цьому етапі вже робляться певні висновки про стосунки в родині.

Інструкції в методиці «Три дерева» повинні бути чіткими і ясними. Потім психолог дає завдання дитині намалювати на горизонтальному білому альбомному аркуші три дерева. Важливо переконатися, що дитина зрозуміла інструкції. У процесі малювання діти захоплюються, і психолог, за необхідності, може поговорити з батьками, не даючи поки ніяких оцінок і не коментуючи результати попередньої бесіди. Методика «Три дерева» хороша ще тим, що займає досить великий проміжок часу, щоб мати можливість поспостерігати за дитиною, його позою і виразом обличчя. Ця інформація може багато що сказати фахівця. Після закінчення малювання психолог повинен похвалити дитину, щоб підтримати позитивну емоційну зв'язок.

Робота з малюнком починається, коли випробувач просить назвати кожне дерево (береза, дуб або цукеркове дерево) і підписати відповідним за кольором олівцем. У дітей, які ще писати не вміють, треба попросити дозволу підписати малюнок. У цьому випадку важливий вибраний колір олівця і це дозвіл, який відображає значимість дитини і його думки і поваги до нього з боку дорослого.

Після називання кожного дерева психолог запитує, яке з них найбільше подобається, і просить дозволу підписати малюнок. Потім слідують прості питання про дерева: яке з них найбільше, маленьке, старе, молоде і найкрасивіше. Питання підібрані і побудовані так, щоб дитина поступово підходив до найважливішого – асоціації сім'ї і малюнка. Всі відповіді психолог, отримавши дозвіл дитини, підписує на малюнку обраними олівцями.

Потім дитині пропонується уявити себе садівником і вирішити, що можна зробити для кожного дерева, щоб йому стало краще. Якщо необхідно, даються варіанти відповідей – додати добрива, пересадити, дати більше тепла, поставити паркан. Обов'язково запропонувати варіант, що дерево не потребує ні в чому. Всі відповіді фіксуються на малюнку.

Перед наступним етапом важливо провести додаткове завдання, щоб підготувати дитину до роботи з асоціаціями. Можна попросити розповісти про улюблених фруктах і розташувати їх по порядку за ступенем задоволення або щось подібне.

На останньому етапі тестування дитині пропонується співвіднести дерева з членами сім'ї. Підписується малюнок за вже знайомою схемою обраним дитиною кольором і після його дозволу. Важливо не підказувати і не оцінювати роботу дитини, інакше результати не будуть інформативними. Проведення тесту серед дошкільників та молодших школярів

Специфіка проведення діагностики за методикою «Три дерева» для дошкільнят та молодших школярів полягає в тому, що діти такого юного віку не завжди володіють потрібними навичками і знаннями. Тому важливо вибудовувати спілкування так, щоб дитина максимально точно розумів питання та інструкції. Тестування можна проводити в школі або дитячому саду. Знайома обстановка сприяє спокою та максимальної відкритості дитини. Кабінет психолога не завжди забезпечує таку можливість. Удома ж, незважаючи на максимально комфортну обстановку, умови для діагностики недостатньо чисті, так як дитина може часто відволікатися на знайомі речі, дзвінки телефону або стук у двері. Практика показує, що вдома батьки відчувають себе вправі втручатися в хід дослідження, що, зрозуміло, не допомагає отримати результат, необхідний для подальшої роботи. Проведення тесту серед підлітків

Підлітки, особливо мають проблеми психоемоційного стану, неохоче йдуть на співпрацю з психологом. Тут важливо уявити діагностику не як простий малюнок, а як спосіб виразити себе. На тест з підлітком доведеться виділити більшу кількість часу. Не маючи складнощів з малюванням, підлітки часто не мотивовані на ретельне виконання завдання, вважають його дурним і нецікавим. Завдання психолога – переконати в зворотному, і зробити відповідні висновки. Результати тестування

Самий відповідальний момент в діагностиці – отримання та інтерпретація результатів. Свої спостереження психолог повинен фіксувати протягом всього тестування. Результатом вважається не тільки малюнок, але і поведінку, відповіді дитини під час попередньої бесіди, поза і вибір кольорів під час малювання, відповіді на запитання після малювання, розташування, кількість, колір і вигляд дерев, дії з деревами і асоціації з родичами. Враховується кожна дрібниця для подальшої інтерпретації: Виконав дитина інструкції в повному обсязі. Охоче малював. Часто вдавався до емоційної допомоги батьків або психолога (шукав поглядом схвалення, задавав питання). Розслабленої була поза.

Ці та інші дрібниці повинні бути зафіксовані і оброблені. Результат методики «Три дерева» - це як загальне розуміння ситуації, що склалася в родині, так і можливі варіанти виходу з прихованих конфліктів. Інтерпретація результатів проективного тесту

Інтерпретація методики «Три дерева» передбачає, що дослідник має уявлення про фізіогноміки, співвідношеннях кольору і психологічних характеристик, сімейної психології. При аналізі результатів беруть до уваги кількість, розташування і вид дерев, основний колірний фон зображення, колір окремих елементів, кольору напису, відповіді на запитання. У первісній інтерпретації до розглядання композиції психолог звертає увагу на саму дитину.

Приклад тестування

У дитячому садку вихователь звертає увагу психолога на те, що п'ятирічний хлопчик неохоче йде додому з мамою, але радісно біжить до тата. При цьому на перший погляд мама звертається з сином більш лагідно і терпляче. Психолог заручається згодою батьків на проведення тесту і запрошує хлопчика у свій кабінет. Дитина легко відповідає на запитання про батьків, називає повні імена і місця роботи, описує квартиру, але не може назвати улюблені сімейні заняття. На питання про те, що люблять мама й тато, дитина не відповідає і відчуває явний дискомфорт. Малювати погоджується з радістю, присвячує заняття всю свою увагу. Психолог фіксує результати спостереження і робить висновок, що з дитиною мало проводять час разом в іграх і розвагах. При цьому, враховуючи його підготовленість, уміння правильно тримати олівці і вести лінії, навчальних занять досить багато. Хлопчик швидко закінчує малюнок, називає дерева (всі вони відповідають реально існуючим) та може підписати. Питання не викликають труднощів, але асоціації з родичами проводяться з працею. Дитина сумнівається, чи можна вважати маму деревом, і в результаті вибирає сестру, а маму малює поруч у вигляді людини. Для психолога зрозуміло, що мама грає в сім'ї особливу роль, вона віддалена від дитини, можливо, завжди діє за правилами. Розгляд композиції

Вибір числа дерев для методики не випадковий. Незважаючи на те, що прямий інструкції асоціювати малюнок з сім'єю дитина не отримує, він інтуїтивно малює себе і оточуючих його людей. Тому три дерева – це, як правило, мама, тато, я. Якщо дерев менше, значить, дитина підсвідомо викреслює когось із членів сім'ї. Тривожним сигналом стає викреслення в першу чергу себе на стадії розподілу дерев між родичами. Першим часто малюється дерево того, хто несе в сім'ї велику відповідальність. Найбільшим виявляється дерево самого авторитетного члена. «Дитячі» дерева найменші і наймолодші. Психолог повинен звернути увагу на все – кривизну і колір стовбура, ширину гілок, наявність дупла. Плодові дерева для дитини означають доброту члена сім'ї. Хвойні можуть нести в собі сенс віддалення певного родича. Фантазійні, вигадані дерева відображають хорошу роботу уяви, але разом з тим можуть бути тривожним знаком про неприйняття дитини навколишнього світу.

Позитивно трактується малюнок, на якому дерева одного виду, розташовані на стійкому грунті близько один до одного. Дитина підсвідомо зображує міцну дружну сім'ю.

Тлумачення відтінків малюнка

При аналізі вибору кольору і відтінків для малюнка важливо розуміти не тільки символ, який закладений в кожному кольорі, але й зміст, який в нього закладає сам дитина. Кожен відтінок має як позитивну, так і негативну характеристику, і цю характеристику можна виявити тільки після бесіди з дитиною. Проективна методика «Три дерева» особливо корисна, так як у малюнку дитина відображає не свій досвід або знання, а внутрішні відчуття і емоції. Наприклад, намальовано велике червоне дерево. Червоний колір означає одночасно любов, пристрасть, натхнення і агресію, ненависть, небезпека. В одному випадку дитина назвав червоне дерево найкрасивішим, а пізніше асоціював його з мамою. В іншому тесті дитина вирішив, що велике червоне дерево слід пересадити, бо воно закриває сонце іншим деревам, а пізніше асоціював його з татом. З бесіди стає зрозуміло, що трактувати однозначно вибір кольору не можна.

Аналіз бесіди і поведінки

Бесіда є найбільш важливою частиною тестування. Для більш точної інтерпретації результатів психолог може запитати, чому дитина вибрав саме цей колір або саме це дерево. Яким кольором можна зобразити радість? Чому це дерево потрібно пересадити? У процесі дитина, захоплюючись, все більше і точніше розкриває картину сімейної обстановки. Його поза, положення рук і вираз обличчя, коли він говорить про кожному дереві (родичі), показові і також повинні бути інтерпретовані. Якщо одне з дерев зображено хворим або падінням, потрібно обов'язково запитати, коли це сталося. Це важливо для розуміння тривалості конфлікту або відчуження. Не всі діти можуть пояснити, чому вони намалювали те чи інше, тому завдання психолога задати навідні запитання, не завжди пов'язані з малюнком, щоб допомогти скласти асоціативний ланцюжок. Роль садівника, яку бере на себе дитина, сама показова частина бесіди. Вона відображає бажання дитини щось змінити у сімейних відносинах. При цьому якщо дитина вважає, що дереву нічого не потрібно, це може означати, що він не відчуває себе в силах щось змінити. Всі ці деталі з'ясовує психолог під час бесіди.

Важливі моменти проведення діагностики

Підготовка до тесту «Три дерева» досить проста. Потрібен аркуш паперу і олівці різних кольорів. При цьому слід враховувати, що діти володіють хорошою уявою і іноді хочуть вибрати відтінки основних кольорів – рожевий, блакитний, бузковий. Замінювати сірий колір простим олівцем не можна, як не можна і замінювати олівці фломастерами або ручками. Справа в тому, що малювання олівцями вимагає певного положення кисті і натиску. Нахил штрихування, інтенсивність кольору, ширина рухів – все це показники стану дитини. Ні фломастери, ні ручки не дають повної картини. Обов'язково слід враховувати не тільки вік досліджуваного, але і його зростання. Посадити підлітка за стіл невеликої висоти буде помилкою, так як створить дискомфорт і перешкодить проведенню діагностики. І навпаки, маленька дитина за великим столом може відчувати себе більш значущим.

Важливо розташувати дитину до себе, налагодити контакт і підтримувати емоційний зв'язок. Під час виконання завдання багато діти звертаються за підтримкою, задають питання. Спеціаліст повинен розуміти, що його завдання лише підтримати, а не підказати або поправити. У питаннях також не допустимі підказки або питання з альтернативної кінцівкою або-або. Ніяких оцінок під час бесіди або малювання робити не можна. Аналіз і інтерпретація результатів відбувається після закінчення тестування.

Проведення тесту для дорослих

Тест «Три дерева» для дорослих може дати цікаві результати. Дорослим складніше віддатися на волю уяви, і вони намагаються вгадати, що мав на увазі фахівець. Але саме це може стати показником, наскільки людина залежна від чужої думки, наскільки вільний у вираженні себе. Зображення родини найчастіше включає в себе чоловіка, дружину і дитину. Такий тест допомагає зрозуміти не тільки фахівця, але і самому досліджуваному, яку роль він грає в сім'ї. Вибір кольору найчастіше зумовлений логікою і досвідом, тому показником стає інтенсивність і штрихування. Методика «Три дерева» допомагає не стільки психолога, скільки самому дорослому зрозуміти, які можливі конфлікти існують у сім'ї, і підказати варіанти виходу. Автор: Олена Агапитова 29 Листопада, 2018


banner14

Категория: Развлечения

Методика «Три дерева»: мета тесту, інструкція, інтерпретація результатів


Написать комментарий

Оставлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.