Эта опция сбросит домашнюю страницу этого сайта. Восстановление любых закрытых виджетов или категорий.

Сбросить

Дифузна група в психології: поняття, характерні риси, приклади


Опубликованно 03.12.2018 00:38

Дифузна група в психології: поняття, характерні риси, приклади

Існує чимало різних соціальних груп, що мають власні характерні риси, особливості, завдяки яким вони і відрізняються одна від іншої. Груп, що вивчаються в психології багато, спеціально їх вчені не виділяли. Тобто предметом вивчення є колектив, корпорація, асоціативне об'єднання та інші спільноти людей з звичними назвами. У їх число входить і дифузна група. Що це? Поняття

У психології існують окремі поняття для кожної соціальної групи, дають про неї загальне уявлення. З поняття стає ясно не тільки те, якими характеристиками володіють ті чи інші спільноти, але і те, що відрізняє їх від інших форм людських об'єднань.

Дифузна група в психології – це спільнота, в якому практично відсутні такі риси, як: єдність в чому-небудь глобальному; спільна організована діяльність, що переслідує певні цілі; дії, здатні опосередкувати взаємини людей.

Опосередкувати – значить виразити що-небудь за допомогою іншого, а не безпосередньо, іншими словами, стати проміжною фазою, ланкою. Що характерно для таких груп?

Характерними особливостями, якими дифузна група людей відрізняється від інших форм спільнот, є: об'єднання на випадковій основі, хаотично, без глобальної загальної ідеї або принципу; короткочасність існування.

Як правило, дифузні спільноти характеризуються невисокою чисельністю, але ця ознака не є постійним. При певних обставинах стихійне випадкове об'єднання людей, що не мають спільних цілей, цілком може бути і великим за чисельністю. Що являє собою така група? Приклади

Незважаючи на специфічне звучання терміна «дифузна група», приклад її можна спостерігати без будь-яких зусиль практично скрізь і щодня.

Чергу перед дверима автобуса або трамвая, люди, що знаходяться в торговому залі супермаркету або ж піднімаються в ліфті, – це дифузні співтовариства. Прикладом того, що являє собою дифузна група, може бути і тимчасове проживання кількох осіб в одному місці. Тобто купе поїзда, в якому їдуть випадкові попутники, як весь вагонний склад у цілому, теж є дифузним співтовариством. До нього ж належить і кімната в гуртожитку, лікарняна палата або ж готельний номер з підселенням.

Зрозуміло, до таких же тимчасовим об'єднанням людей належать і спільноти публіки на концертах або інших заходах, групи, які беруть участь у демонстраціях, пікетах, святкових карнавалах і так далі. Що об'єднує людей в таких групах?

Об'єднання людей відбувається випадковим чином, однак деякі закономірності в цій хаотичності все ж присутні.

Всі учасники групи не мають загальних глобальних цілей або ж не об'єднані ніж-або довгостроковим, проте зв'язок між людьми все простежується. Виражається вона в наявності: збіги в місці перебування; загальною сьогочасної мети; епізодичної взаємодії між людьми; єдності тимчасових життєвих обставин.

Наочно це все можна вивчити під час звичайного походу за продуктами. В житті переміщаються в торговому залі людей збігся часовий момент походу в магазин – це єдність обставин. Завдяки йому виникло збіг у місцезнаходженні. Також їх об'єднує одна короткочасна мета, з-за якої вони і опинилися в одному місці, – це покупки. Люди епізодично взаємодіють під час переміщення по залу між собою і з продавцями, але наслідків, що виходять за рамки їх перебування в магазині, ці контакти не мають. Які якості відрізняють ці групи від інших?

Поняття групи дифузного типу передбачає наявність у такого співтовариства певних характеризують якостей, які відрізняють його від усіх інших. Ці якості є своєрідними перевагами і недоліками одночасно конкретної форми об'єднання людей у порівнянні з усіма іншими.

Дифузна група на тлі інших форм людських об'єднань виділяється наступними якостями: відсутність закритості і чітких соціальних кордонів; висока динамічність; гранична локальність об'єднують зв'язків; простота і легкість у досягненні цілей; мінливість складу.

Ці якості виділяють спільноти дифузного типу, вони ж визначають ті сфери і галузі життєдіяльності, у яких доцільні об'єднання людей в подібні групи. До якого типу груп належать такі спільноти?

Завдяки таким якостям або ж характеризує властивостями, як мінливість складу, простота цілей і легкість в їх досягненні, доступність, відсутність чітко виражених обмежень і динамічність, дифузні спільноти є відкритими і высокомобильными.

Також ці спільноти, залежно від кількості вхідних в них людей, можуть належати до одного з двох типів: великі; малі.

Прикладом великої спільноти дифузного типу може послужити населення якого з міст, селищ, районів. Проте об'єднання людей може бути позбавлена такого параметра, як фактичне перебування в межах окремо взятої місцевості. Глядачі одній і тій же телепередачі або ж грають в одну онлайн-гру – теж дифузне співтовариство.

Також класифікація груп дифузного типу включає в себе і таке поняття, як рівень організованості і розвитку. В цьому параметрі дифузні спільноти займають одну з найбільш низьких ступенів. Іншими словами, це групи або об'єднання людей, що знаходяться в стані низького розвитку і не відрізняються високою, складною ступенем організації. Є привід для дискусій?

Що ж стосується такого характеризує дифузне співтовариство властивості, як швидкоплинність існування, то воно фактично є відносним і викликає жваві дискусії та суперечки в науковому середовищі.

Суть протиріччя полягає в наступному: чи можна вважати абсолютно дифузні групи об'єднаннями людей на короткочасний період, чи ні? В якості прикладу стабільної короткочасності можна використовувати спільноту, утворене глядачами на будь-якому концерті або спектаклі. Однак якщо як приклад взяти зал супермаркету або салону автобуса, то короткотривалість існування групи вже не настільки очевидна.

Для таких груп характерна постійна зміна складу людей. Однак саме місце і мету перебування в ньому учасників дифузної групи залишаються незмінними протягом досить тривалого тимчасового строку, іноді цілих століть. Приміром, Єлисеївський гастроном в Москві щоранку відкриває свої двері в очікуванні покупців більше сотні років, те ж саме можна сказати і про торгових рядах Гуму і про багатьох інших магазинах. Змінюються люди, назви, режимность, але не місцезнаходження та мета.

Відповідно, відносити всі дифузні спільноти до типу швидко розпадаються не зовсім правильно. Однак це питання на сьогоднішній день є відкритим і про нього сперечаються не тільки психологи, а й соціологи, філософи. Автор: Анжеліка Бральди 24 Листопада, 2018


banner14

Категория: Развлечения

Дифузна група в психології: поняття, характерні риси, приклади


Написать комментарий

Оставлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.