Эта опция сбросит домашнюю страницу этого сайта. Восстановление любых закрытых виджетов или категорий.

Сбросить

Психологічні завдання: цілі і рішення


Опубликованно 03.12.2018 00:38

Психологічні завдання: цілі і рішення

Для того щоб розібратися, в чому саме полягають завдання психологічної служби, потрібно зрозуміти, що вони собою представляють. Цей термін розуміється по-різному. Одні вважають, що мова йде про своєрідні загадки, які слід вирішувати подібно до математичних вправ, спрямованих на розвиток логіки. Інші розуміють психологічні задачі як мети, які стоять перед вченими. Треті ж вважають, що мова йде про проблеми, що виникають в голові у людей, що належать як до емоцій, так і до мислення, мотивації і іншим аспектам. Що розуміється під основним завданням в психології?

Наукові психологічні завдання – це те, що вивчається і практикується. Тобто поняття «завдання» і «ціль» не є аналогічними, хоча вони, безумовно, і взаємозалежні. У науці виділяється цілий ряд напрямків, що входять у дане поняття. Саме воно є узагальнюючим, дає загальне визначення для діяльності.

Зрозуміло, у якості головної, основне завдання психологічної науки виступає вивчення різних закономірностей, властивих людському мисленню, що виражаються як в об'єктивних процесах, так і в зворотних їм.

Іншими словами, основне завдання науки полягає в тому, щоб пізнавати відбуваються в мозку людини, процеси, завдяки яким свідомість формує суб'єктивні відображення або ж сприйняття навколишнього індивідуума реальності. Тобто головне, що вивчається даною наукою, це сутність та перебіг психічних проявів. Ці завдання включають в себе?

Психологічні завдання включають в себе вивчення декількох напрямків, що відносяться до проявів людської свідомості. Найбільшим пріоритетом серед них мають: структурні процеси, що відбуваються в мозку; суб'єктивне сприйняття і варіанти його формування; становлення психічної діяльності та її розвиток; залежність від об'єктивних реалій, умов життєдіяльності та виховання; вплив фізіологічних процесів мислення.

Таким чином, в поняття «психологічні завдання входить вивчення всіх аспектів процесів сприймання та мислення людини, включаючи і вплив на них навколишнього об'єктивного світу, стану здоров'я та інших факторів. У чому мети психології?

Наукові цілі, безумовно, взаємопов'язані з задачами. Відмінність полягає в тому, що цілі мають на увазі не тільки вивчення якогось аспекту мислення, психічного процесу, сприйняття, але і практичне використання наявних знань.

Іншими словами, цілі і завдання психологічної наукової діяльності в спільному розгляді полягають у тому, щоб зрозуміти що відбуваються в мозку процеси і використовувати отримані знання для впливу на них.

Просто кажучи, головною метою психології є рішення виникаючих завдань на практиці, що виражається в корекції відбуваються в мозку людини процесів, належать як мислення, так і до сприйняття. Що мається на увазі під поняттям «діагностика»?

Діагностика у психології – окремий напрямок. Нерідко цю область науки називають «психодіагностика», робиться це для того, щоб відразу ж ставало зрозуміло, про що саме йде мова.

Цей розділ психології вкрай важливий для практичної діяльності фахівців. В рамках даного напрямку позначаються або ж формуються конкретні методики, за допомогою яких стає можливим охарактеризувати душевний стан людини, виявити наявність у його психіці будь-яких відхилень і, відповідно, діагностувати їх.

Крім розробки необхідних для практичної діяльності методик, завдання психологічної діагностики включають в себе і визначення меж, в яких можуть знаходитися індивідуальні особливості здійснення процесів мислення і сприйняття навколишньої дійсності. Іншими словами, ця галузь займається пошуком або ж визначенням тієї межі, яка відділяє геніальність від божевілля, індивідуальність від відхилення. Як класифікуються методи у психодіагностиці?

Всі методики діагностики, роблять можливим вирішення психологічних завдань, поділяються на два великих типи: дослідні; практичні.

До перших відносяться як теоретичні, так і практичні роботи вчених. Другі включають в себе такі способи збору і систематики інформації, як: тестування; спостереження; опитування або бесіди; фіксування різних реакцій і взаємозв'язків.

Спостереження, як і інші методики, задействуемые у психодіагностиці, може бути прямим або непрямим. Спостереження є основним способом збирання інформації, визначення проявів та характеристик якого-небудь процесу, виявлення його закономірностей. Якими бувають методики, що застосовуються в психологічній діагностиці?

Важливість застосовуваних у психодіагностиці методів не можна недооцінювати, оскільки саме на їх використання базуються всі інші сфери цієї науки.

Використовується цілий ряд методик для розв'язання кожної окремої задачі психологічної. Психології властиво поділ застосовуваних діагностичних і дослідницьких методик на наступні групи: об'єктивні; експериментальні; опитувальні.

Опитувальні методики в основному служать для збору інформації, складання статистики. Тобто ці дані можуть послужити основою, базою для роботи спеціаліста з конкретної завданням. Фундаментом, від якого можна відштовхуватись для пошуку рішення в кожному окремому випадку.

До цих методів належать і бесіди психолога з пацієнтом, тестування, анкетування та інші дослідження, які передбачають наявність взаємин у формі «питання-відповідь».

Під об'єктивними способами розуміється все, що не допускає двозначності в розумінні. Тобто незаперечні явища, процеси, наслідки або закономірності. Для об'єктивних діагностичних методик використовується в основному спостереження, проте застосовуються і різні фізіологічні обстеження, в тих випадках, коли фахівці вважають їх необхідними.

Експериментальні способи – це не тільки ті методики, які не мають досить великого поширення і не є незаперечними, але ще і поєднують в собі кілька різних варіантів діагностичних психологічних досліджень. Що розуміється під рішенням психологічної задачі?

Розуміється в загальному сенсі цей термін буквально. Тобто розв'язання психологічної задачі - це не що інше, як досягнення певного, конкретного результату, потрібного у відокремлених обставин чи в інших випадках. Тобто, якщо мова йде про наукових дослідженнях або спостереженнях, то в якості рішення виступлять зроблені фахівцями висновки.

Якщо розглядаються завдання психологічної служби допомоги населенню, то у вигляді рішення виступають прийняті в кожній конкретної ситуації заходів. Якщо ж говорити про терапевтичні послуги, то, безумовно, результатом є позбавлення людини від його проблеми.

Тобто в якості рішення виступає досягнення результату, необхідного в певній сфері. Наприклад, у психодіагностиці це може бути максимально раннє виявлення наявності яких-небудь проблем, присутніх в процесах сприйняття і мислення. А у практичній психології, відповідно, їх усунення. Які шляхи використовуються?

Вирішення тієї чи іншої задачі в психології може бути досягнуто двома основними шляхами – суб - і об'єктивним. Кожен з них має власні специфічні відмінності і доцільний при певних обставинах.

Об'єктивний шлях об'єднує методики, в яких результати, як і спостережувані процеси, висновки, жодним чином не залежать від ставлення, поглядів, дій чи інших аспектів індивідуальності. Це відноситься як до об'єкта спостереження, так і до фахівців, які його здійснюють.

Суб'єктивний же шлях позначення задачі та знаходження варіантів її вирішення об'єднує ті методики, в яких використовуються дані, отримані способом, що не виключає визначальний вплив бажання, настрою і інших подібних чинників. Тобто цей шлях включає в себе методики, що базуються на суб'єктивних даних. Прикладом цього може стати будь-яка анкета або ж тест. Відповіді на питання у них залежать від великого числа індивідуальних змінних, таких як сьогохвилинне настрій, наявність мігрені, роздратованість або відчуття щастя і інших, аналогічних емоцій. Схема рішення і приклад

Будь-яку психологічну проблему можна представити у вигляді низки взаємопов'язаних процесів. Завдання психологічної роботи на практиці полягають у тому, щоб виявити послідовність, дістатися до першопричини і усунути її або ж знайти інший спосіб вирішення проблеми.

Уявити ситуацію, є завданням психології, що вимагає вирішення, можна на простому прикладі: людина зайнятий написанням дипломної роботи; він постійно відволікається, знаходить масу проміжних занять – зварити кави, подивитися новини, розім'яти спину і так далі; час проходить – текст не написаний.

Ця ситуація є не що інше, як психологічна проблема або завдання, що потребує вирішення.

Вирішувати її потрібно, починаючи з пошуку першопричини, яка в даному випадку знаходиться всередині людського розуму. Слід зрозуміти, чому виникає бажання відволікатися. Як правило, це трапляється із-за відсутності інтересу до теми і ліні. Варіантом рішення в цьому випадку може стати наступне: усунення всіх «спокус»; активація вольового імпульсу.

Зрозуміло, даний приклад є максимально примітивним, проте він цілком актуальний в звичайному житті і точно відображає суть того, що можна вважати психологічною проблемою або завданням. Що таке психологічне дослідження?

Психологічним дослідженням називають науковий пізнавальний і одночасно виробничий процес. Іншими словами, психологічний дослідження – це той шлях, який проробляє кожний спеціаліст, просуваючись до наміченої мети.

Тобто це процес просування до того, що потрібно пізнати, шляхом вирішення виникаючих поточних завдань або ж вивчення і подолання проблем. Якими бувають ці дослідження?

Психологічні дослідження класифікуються у відповідності з тими завданнями, проблемами і цілями, які стоять перед фахівцями.

Виділяють наступні типи: пошукове; структурний; експериментальне.

Пошукові дослідження зазвичай ведуться під час початкових стадій роботи. Це свого роду розвідка, дії, метою яких є отримання максимального обсягу інформації, даних про наявну проблему або про предмет вивчення. Цілями досліджень цього типу є визначення подання подальших шляхів і методик, необхідних у конкретному випадку.

Структурний тип досліджень націлений на те, щоб максимально звузити коло досліджуваних питань, тобто – на виділення пріоритетних моментів.

Дослідження, проведене за експериментального типу, передбачає занурення в предмет вивчення. Його метою є доскональне виявлення всіх характерних взаємозв'язків процесів, що відбуваються. Також у це поняття входить визначення причинно-наслідкових ланцюгів і запускають їх дій, механізмів, явищ. Які задачі у психологічних досліджень?

Завдання у кожного типу досліджень власні. Іншими словами, дії вчених спрямовані на досягнення певних цілей, чим і визначається перелік завдань і проблем, які потребують вирішення.

Перерахувати всі завдання психологічного дослідження в тій чи іншій області неможливо, оскільки вони не є сталими величинами. Тим не менш можна виділити кілька напрямків, у межах яких знаходиться більша їх частина.

Зазвичай завдання психологічного забезпечення або ж обґрунтування будь-яких процесів, що виникають в ході досліджень, бувають спрямовані на досягнення таких цілей: отримання достовірної інформації, збір даних; подання сукупності характеристик предмета вивчення; порівняння об'єкта роботи з наявними статистичними зразками або ж прикладами; позначення динаміки зростання або спаду психологічних процесів; виявлення причинно-наслідкових ланцюгів.

Безумовно, фінальної завданням всіх видів досліджень є корекція порушень у психологічних процесах, а не тільки їх вивчення. Автор: Анжеліка Бральди 27 Листопада, 2018


banner14

Категория: Развлечения

Психологічні завдання: цілі і рішення


Написать комментарий

Оставлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.