Эта опция сбросит домашнюю страницу этого сайта. Восстановление любых закрытых виджетов или категорий.

Сбросить

Психолого-педагогічна експертиза дитину для суду


Опубликованно 07.12.2018 00:42

Психолого-педагогічна експертиза дитину для суду

Останнім часом психолого-педагогічної експертизи дитини приділяють величезну увагу, бо сторони переконані: суд при розгляді цивільних справ орієнтується виключно на результати незалежного дослідження. Насправді це всього лише один з доказів, що обліковуються при винесенні рішення. Зупинимося на ньому докладніше. Причини призначення по цивільній справі

Психолого-педагогічні експертизи можуть бути двох видів: добровільна і за ухвалою суду.

Якщо в процесі розгляду зачіпаються інтереси дітей, важливо виявити, наприклад, їх емоційну прихильність до кожного з батьків, іншим членам родини, властивості особистості, особливості інтелектуального розвитку і т. д. Для цього потрібно використовувати знання в галузі педагогіки та вікової психології.

Сторони судового розгляду можуть прийти до обопільної згоди про необхідність подібної експертизи і провести її добровільно в присутності обох батьків. У цьому випадку її результати будуть трактуватися як рекомендації.

Призначення психолого-педагогічної експертизи судом потрібно в наступних випадках: Поява адвокатського запиту або клопотання однієї зі сторін. Суддя вправі постановити ухвалу і самостійно, якщо вважає, що немає інших об'єктивних способів виявити думку дитини, наприклад. Так, відповідно до СК РФ, опитувати в суді можна тільки дітей 10 років і старше. Щоб виявити позицію дев'ятирічного підлітка, необхідно висновок експерта.

У другому випадку психолого-педагогічна експертиза для суду буде слугувати одним з доказів по справі, але виноситися рішення буде на підставі їх сукупності. При розгляді яких спорів потрібна експертиза

У повній сім'ї у ролі законних представників дитини виступають батьки, між якими можуть виникати розбіжності з питань виховання. Якщо їх не вдається вирішити мирним шляхом, одна із сторін має право звернутися в суд. Першою інстанцією, куди сімейне законодавство рекомендує звертатися, є органи опіки. Проте їх рішення можна оскаржити в суді, якщо хтось з батьків з ним не згоден.

Перерахуємо найбільш часто розглядаються цивільні справи, в яких важливо виявити інтереси дитини для винесення рішення: Ст. 59 СК РФ про зміну імені та прізвища неповнолітнього. Обов'язкова згода дитини потрібно з 10 років. До цього віку між подружжям можуть виникати суперечки, особливо якщо вони спільно не проживають. Ст. 65 СК РФ про здійснення батьківських прав. У ній йдеться про можливі розбіжності з питань виховання та місце проживання неповнолітнього при роздільному проживанні матері і батька. Ст. 66 СК РФ про реалізацію прав на участь у вихованні неповнолітнього одного з батьків, не проживає разом з дитиною. Ст. 69 СК РФ про позбавлення батьківських прав. Ця виняткова міра застосовується до матері та батька, які зловживають своїми правами і жорстоко звертаються з дітьми. Факт фізичного або психологічного насильства повинен бути встановлений за допомогою медико-психолого-педагогічної експертизи.

Звертаємо увагу, що будь-яке медичне обстеження вимагає ліцензування, тому слід детальніше зупинитися на тому, хто має право бути експертом. Вимоги до осіб, які проводять експертизу

За взаємною згодою законні представники дитини має право самостійно обрати фахівця для проведення дослідження. Головна умова - наявність професійної освіти. Це може бути співробітник кафедри педагогіки та психології внз, шкільний психолог або індивідуальний підприємець, що має відповідний диплом. Але кожен, хто проводить експертизу, повинен бути готовий до того, що його можуть запросити до суду для пояснень результатів обстеження або підсумкового висновку.

Більше того, за ініціативою однієї зі сторін або суду документ може бути підданий рецензування фахівцем більш високої кваліфікації. Це накладає певну відповідальність на того, хто проводить обстеження. Для експертизи потрібне використання апробованих методик. Вона не може виглядати як опис консультаційного прийому з наступними висновками.

Якщо потрібно медико-психологічна експертиза, наприклад, для кримінальної справи, де підліток є обвинуваченим чи потерпілим, то проводити його має право тільки організації або індивідуальні підприємці, які отримали на це відповідну ліцензію. Так, факт жорстокого поводження з дитиною і наявність психологічного насильства можуть бути підтверджені лише має на це право установою. Цілі психолого-педагогічної експертизи

Якщо в суді розглядається справа щодо визначення місця проживання неповнолітньої, батьки якої проживають окремо, експертиза не вправі підготувати висновок з остаточним висновком - матері або батьку слід передати дитину на виховання. Бо це не може бути метою дослідження.

У законі сказано, що при винесенні остаточного рішення суд врахує прихильність дитини до матері і батька, сестрам і братам, вік неповнолітнього, особисті якості кожного з батьків і їх відносини з дитиною, можливість створення неповнолітньому умов для розвитку. До останнього пункту належать: рід діяльності і режим роботи кожного з батьків, їх сімейне і матеріальне становище і т. д.

Суд буде розглядати всі аспекти, багато з яких не знаходяться в компетенції педагога-психолога. Наприклад, матеріальне становище сторін. Але в ході експертизи методики дозволяють виявити: емоційну прив'язаність неповнолітнього до кожного з членів сім'ї; їх відносини; особистісні особливості батьків і самого неповнолітнього.

Можливо експертний висновок з питання, чи можуть індивідуальні особливості і стиль виховання матері чи батька зробити негативний вплив на розвиток дитини. Воно робиться з урахуванням вікових та особистісних особливостей неповнолітнього. Умови проведення експертизи

Проведення психолого-педагогічної експертизи вимагає дотримання низки принципів: добровільності; відсутність особистої зацікавленості експерта в результатах дослідження; науковості; гнучкості; прогнозованості.

Для більш об'єктивної картини дослідження повинно проводитися на нейтральній території - в установі, де створені всі умови для комфортного перебування дорослих та дітей, а також для проведення тестування. У приміщенні ніщо не повинно відволікати випробовуваних: зовнішній шум, сторонні люди, погане освітлення.

Подібну експертизу часто називають комплексною. Обстеження дитини проводиться в присутності обох батьків. Це не означає, що вони повинні перебувати в приміщенні, де проходить тестування, - для них повинна бути виділена кімната очікування. А при виявленні ставлення батьків до дитини, а також їх впливу на його виховання і розвиток тестування повинні пройти і дорослі. Підготовчий етап експертизи

Експертиза проводиться в кілька етапів. Одним з найважливіших є підготовчий. Він важливий як з точки зору настрою дитини і його батьків, так і з точки зору спостереження. Запрошення обох батьків, між якими існує конфлікт, дуже важливо для того, щоб сторони довіряли результатам дослідження, яке повинно проводитися максимально прозоро.

Психолого-педагогічна експертиза дитину для суду починається зі збору фонової інформації. Можна спостерігати, з ким прийде неповнолітній, як він відреагує на другого батька і як всі привітають один одного. Дуже показова попередня ознайомча бесіда, в ході якої має значення, як розсядуться її учасники, як вони будуть взаємодіяти, що скажуть по суті спору.

Експерту необхідно налагодити доброзичливі стосунки з сім'єю і пояснити суть проведення дослідження. Найбільш емоційно значимий батько допоможе налаштувати неповнолітнього на тестування. Саме дослідження повинно проходити без присутності сторонніх осіб, щоб ніщо не відволікало під час його проведення. Тестування

Для дослідження найчастіше використовуються структуровані методики, де є можливість ранжирування кількісних показників. Вибір залежить від мети тестування, віку дитини, часу, якими володіє експерт.

Для дітей молодшого шкільного віку застосовуються проективні методики у вигляді рисуночных тестів. Наприклад, "Малюнок сім'ї" Рене Жиля. Для більш старших можна скористатися "Діагностикою емоційних відносин в сім'ї" Е. Бене, "Опитувальника взаємодії батько-дитина" (ВРР).

Експерт повинен бути готовий до того, що всі об'єктивні матеріали можуть бути витребувані судом при проведенні рецензування, тому дуже важлива достовірна інтерпретація результатів. Останнім часом все частіше застосовується відеозйомка, де фіксується процес проведення психолого-педагогічної експертизи, так як при виконання рисуночного тесту, наприклад, поведінка дитини дуже диагностично. Експертний висновок

Для даного документа немає спеціальної форми встановленого зразка, але грамотне висновок повинен включати в себе: Дату, час і місце проведення обстеження. ПІБ обстежуваного, вік і короткі біографічні дані (адреса проживання, школа, дитячий садок, склад сім'ї тощо). Хто і в чиїй присутності проводив обстеження. Мета тестування. Об'єктивні дані, виявлені в процесі спостереження. Перелік використовуваних методик. Результати тестування. Висновки. Рекомендації.

Хоча психолого-педагогічна експертиза проводиться для суду, даються рекомендації батькам. Якщо у дитини підвищена тривожність, наприклад, і він травмований конфліктною ситуацією між батьками, необхідно вказати, що повинні робити дорослі, щоб полегшити стан неповнолітнього. Суд врахує готовність кожного з них дотримуватися інтереси дитини.

Висновок: що потрібно знати батькам

По цивільній справі судова психолого-педагогічна експертиза проводиться на добровільній основі. Батьки вправі особисто відмовитися від її проведення і не піддавати обстеження дитини. При цьому суд буде трактувати відмова на користь сторони, яка заявила клопотання.

Наприклад, батько хоче довести, що дитина емоційно прив'язана до нього і хоче з ним спілкуватися. Мати відмовляється привезти неповнолітнього на обстеження, доводячи при цьому, що той забув батька і не хоче з ним бачитися. В даному випадку суд прийме сторону заявив клопотання. Автор: Вікторія Самарська 3 Грудня, 2018


banner14

Категория: Развлечения

Психолого-педагогічна експертиза дитину для суду


Написать комментарий

Оставлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.