Эта опция сбросит домашнюю страницу этого сайта. Восстановление любых закрытых виджетов или категорий.

Сбросить

Як включати мізки: способи змусити працювати мозок, ефективні методи, поради та рекомендації


Опубликованно 09.12.2018 00:08

Як включати мізки: способи змусити працювати мозок, ефективні методи, поради та рекомендації

Доведено, що ми використовуємо тільки 10 % від загального обсягу нашого мозку. Уявляєте, як здорово навчитися користуватися усіма 100 %?

Вийде це чи ні, відповісти складно. Але про те, як включати мізки і примушувати їх працювати, ми поговоримо в цій статті.

Загальні моменти

Як змусити свій мозок працювати? Існує безліч порад з цього приводу. Починаючи від найпростіших, на зразок прийому кави, і закінчуючи радою про відвідування спеціальних психологічних курсів, де вчать очищати мозок.

Як включати мізки насправді? І чи можливо вирішення такої задачі? Можливо все! Про те, як активувати роботу головного мозку, ми розповімо нижче.

Почнемо, як водиться, з простого. І поступово перейдемо до складних моментів. Пийте каву

Як змусити мозок працювати в будь-якому віці? Почніть з самого простого. Випивайте вранці чашку кави. Тільки не самого дешевого, розчинної, а хорошого і якісного – натурального меленого.

Можна послатися на відсутність грошей для покупки кави-машини. А можна піти в магазин і купити продукт для варіння в турці. Він, може бути, не такий смачний, як з кави-машини, але користі явно більше.

Вибирайте такі сорти, як арабіка і робуста. Звертайте увагу на ступінь прожарювання зерен. Для приготування в турці підходить італійська, максимальна.

І ще один важливий момент: варити каву потрібно правильно. Кладемо в турку одну чайну ложку (з розрахунку на чашку об'ємом 50 мл). Додаємо за бажанням цукор. Заливаємо холодною водою, ставимо на повільний вогонь. Як тільки піна піднялася, швидко знімаємо її і вимикаємо плиту.

Каву наливають у чашку, зверху укладаємо піну. Готово, можна насолоджуватися напоєм. З його допомогою ви включите і розум, і серце.

Займайтеся спортом

Здавалося б, примітивний і банальний рада. Але не дарма ж для активної роботи серця і підтримки в тонусі судин рекомендують кардионагрузки. Коли ми активно рухаємося, це є хорошим стимулом для серця.

А ще спорт допомагає розвантажити мозок. Під час бігу або інших інтенсивних занять ми можемо собі дозволити викинути всі думки з голови, відключивши розумову діяльність. Зі спортзалу люди виходять втомлені фізично. Але мозок при цьому - як новенький. Спорт – це одна з відповідей на питання про те, як підвищити енергію організму і активізувати мозок.

Шукайте позитив

Ми живемо в епоху божевільних стресів. Ритм життя дуже складний, час летить, а треба встигнути за день багато. Природно, що на роботу головного мозку впливає цей ритм. Його клітини не завжди встигають за поставленими завданнями.

Негатив впливає на нервову систему і діяльність мозку. Останній при підвищеній кількості поганий інформації починає завмирати і "впадати в сплячку". Як включати мізки, коли вони просто відмовляються слухатися?

Знаходьте позитивні моменти. Спізнилися на автобус після роботи? Пройдіть хоча б одну зупинку пішки. Ми не так часто дозволяємо собі гуляти, повертаючись з роботи.

Дитина отримав двійку? Не найбільша проблема в житті. Двійка можна виправити, згадайте себе. Невже ви ніколи не отримували "лебедя"? Було б з-за чого нервувати. Смійтеся частіше

Як підвищити енергію організму і активізувати мозок? Сміхом, звичайно ж. Він продовжує життя.

Коли ми сміємося, то отримуємо задоволення. Відбувається виділення ендорфіну – гормону радості. Це дозволяє мозку розпочати активну роботу.

Їжте рибу

Як включати мізки? Додати в раціон рибу жирних сортів. Омега-3, що міститься в ній, допомагає рости нейронних зв'язків. І відповідає за те, щоб молоді нейрони досягли зрілості.

Не любите рибу? Купіть в аптеці добавки, що містять омега-3. Це краще, ніж зовсім нічого. Бувайте на природі

Як змусити мозок працювати в будь-якому віці? Частіше бувати на природі. Особливо навесні і влітку. Споглядання пейзажів, насичених красою, впливає на людину, як чаклунство. А якщо в цей час ще й фізичні вправи виконувати, результат буде приголомшливим.

До речі, ця рада наведено в одному з номерів журналу Forbes.

Зосередження на дрібницях

Як активувати мозок? Робіть акценти на тому, що здається зовсім несуттєвим.

Був проведений експеримент. Від людей вимагалося дати характеристику звичайної ручки. Хтось відзначав тонкий стрижень, хтось говорив про те, що її зручно тримати. Але організатори експерименту лише посміхалися і просили дивитися глибше. Тут почалося найцікавіше. Випробовувані стали звертати увагу на те, чого раніше не помічали. Приміром, було відзначено, що ручка зовсім не гнеться, а пластмаса, з якої вона складається – груба. Зате не залишилися без уваги гідності стрижня. Він м'який, не дряпає папір і не залишає слідів після себе. Постава і кровообіг

Активізувати роботу мозку можна за допомогою власної постави. Вчені провели дослідження, які підтвердили: думати легше, коли сидиш з прямою спиною, дивишся вгору або перед собою.

Що стосується кровообігу, то тут рекомендації такі:

Обов'язково відновлюйте циркуляцію крові.

Доводиться довго перебувати в сидячому положенні? Раз на годину приділяйте дві хвилини на те, щоб походити і розім'яти м'язи. Тренування мислення

Є такий професор прізвища Катц. Він стверджує, що аналіз навколишнього світу укупі з цікавістю творять чудеса. Змушують активуватися бездіяльні ділянки мозку. Це відмінний спосіб для відповіді на питання, як змусити працювати мозок. І розвинути пам'ять, до речі.

Справа в тому, що сіра речовина схильне до цікавості. А коли ми рутинно проводимо свої дні, не помічаючи нічого нового, то це змушує мозок "засипати". Тому не бійтеся цікавитися світом. Задавайте питання "чому" і шукайте відповіді на нього.

Тренуйте своє мислення, отримуючи нові враження. Навіть проста прогулянка незнайомим маршрутом – тренування для мозку. Не кажучи вже про подорожі, читанні та заняття мистецтвом. Розвиток пам'яті

Як прокачати мозок і активувати його роботу? Не повірите, але з допомогою минулого. Справа в тому, що сіра речовина – джерело пам'яті. І часом необхідно взяти в руки старий шкільний альбом, переглянути фотографії. Це примусить згадати приємні моменти. Мозок активується на пошук інформації, "прокинеться". Перерва на какао

Для того щоб змусити мозок працювати, зовсім необов'язково перериватися на питво какао. Досить робити десятихвилинну перерву щогодини. Це дозволить мозку розслабитися, привести думки в порядок і знову стати активним. Розгадуйте загадки

Хтось любить судоку, хтось без розуму від кросвордів. А ми з вами звернемося до логічних загадок. Це один з найкоротших і приємних способів активації головного мозку. Коли ви зайняті розгадуванням, сіра речовина починає активно працювати. Моцарт нам допоможе

Як прокачати мозок і активізувати життєві сили, коли все валиться з рук? Залишити своє заняття і включити Моцарта.

Було проведено випробування на щурах. Тварина саджали в клітку-лабіринт і включали музичні композиції Моцарта. Після декількох прослуховувань щур швидше знаходила вихід з лабіринту, ніж після прослуховування інших композиторів. Музика Моцарта стимулює клітини, що передають сигнали в головний мозок. Заведіть в машині і вдома компакт-диск з творами великого композитора. Покращуємо навички

Ми вміємо читати, писати, шити і володіємо ще багатьма корисними навичками. Вони звичні, а дії відточені до механіки.

Чому б не спробувати інші способи виконання того чи іншого дії? Наприклад, навчитися читати швидше? Або замість звичного шва "вперед голка" спробувати інший? А замість того, щоб брати в руки прочитану енну кількість разів книги, звернути увагу на новий твір?

Чим вище наші результати по поліпшенню навичок, тим краще працює мозок. Алкоголю – ні

Для тих, хто любить випити келих вина за вечерею, повідомляємо: надмірне вживання алкоголю шкодить роботі мозку. І перешкоджає створенню нових клітин.

Якщо звикли до щоденного вживання алкоголю навіть у мінімальних кількостях, радимо відмовитися від цього. Згадаємо дитинство?

Мова йде про ігри. Звичайно, зараз повно таких приставок і комп'ютерних ігор, про які в нашому дитинстві і мови бути не могло. Але тим не менше гра в карти, наприклад, допоможе не тільки розслабитися, але і поліпшити роботу головного мозку. Ведіть блог

Діліться своїми думками. Наприклад, заведіть особистий блог і пишіть туди розповіді з власного дитинства. Це безневинне захоплення дуже добре впливає на роботу головного мозку. Перечитуючи написане, ви можете виділити, що вам не подобається. І знайти метод виправлення цього. А друзі, які читають ваші розповіді, допоможуть вказати на орфографічні помилки і стилістичні помилки. Робоче місце повинно бути комфортним

Коли навколо нас бардак, це гнітюче діє на мозок. Прислухайтеся до себе: ні бажання працювати? І мізки повертаються, огидно поскрипуючи? Можливо, справа в тому, що на робочому столі багато непотрібного мотлоху.

Обладнайте робоче місце так, щоб було затишно перебувати тут. Це допоможе мозку активніше діяти. Часові рамки

Як не дивно, але наш мозок функціонує набагато краще, якщо є чітко обмежені часові рамки.

Необхідно переробити домашні справи? Складіть їх список і навпроти кожної справи вкажіть час. Це термін, відведений для виконання тієї чи іншої задачі. Перевищувати його не можна.

Почніть з мінімуму, хоча б з трьох справ. Список поступово розширюйте. Висипайтеся

Від недосипання функціонал головного мозку згасає. Знаходьте час для повноцінного відпочинку. Привчіть себе лягати і вставати в один і той же час.

Маленька порада: не сидите перед сном за комп'ютером або в смартфоні. Мінімум за пару годин до відбою змусьте себе вимкнути комп'ютер і приберіть подалі телефон. Розвивайте уяву

Було таке: пішли в магазин за продуктами, а список становити не стали? Понадіялися на свою пам'ять, купити-то треба всього нічого. У результаті половину забули, а натомість набрали непотрібних продуктів.

Розвивайте роботу мозку з допомогою уяви. Придумайте асоціації до того чи іншого продукту. Потрібен хліб? Уявіть, що ви йдете по вулиці, а на деревах ростуть батони. Зібралися за пельменями? Уявіть, що під ногами килим з них. Швидше запам'ятаєте, що необхідно купити, і похід по магазинах стане веселіше. Як активізувати праве півкуля мозку?

Насправді ми користуємося лівим, як правило. Але ті, хто зумів розвинути праве півкуля, дуже успішні люди. Найчастіше це видатні бізнесмени.

Почніть з малого. Доводиться щось записувати? Користуйтеся різнокольоровими ручками. Гра кольорів дозволяє швидше запам'ятовувати інформацію.

І ще один момент: для розвитку правої півкулі можна використовувати колірну схему. Прорілюструйте дії. Питання про те, як можна проілюструвати те чи інше дію, змушує праве півкуля розпочати активну роботу.

Рекомендує кінезіологія

Що це таке? Наука про механіку рухів людини і про те, як розвинути з її допомогою розумові здібності. На її основі розроблена ціла серія вправ для розвитку розуму.

Перед вами 9 вправ кінезіології, які активізують роботу мозку:

"Гаки". Ефективно, коли необхідно заспокоїти нервову систему і зосередитися. Сідаємо на стілець, схрещуємо ноги. Кісточку лівої ноги кладемо на гомілку правої. Схрещуємо Руки так, щоб зап'ястя лівої руки лягло на зап'ясті правої. Пальці – "в замок". Великий палець правої руки лідирує над пальцем лівої. Після чого вивертаємо руки так, щоб великі пальці дивилися вгору. Погляд спрямований вгору, язик притиснутий до неба. Спина пряма. У такій позі сидимо від однієї до п'яти хвилин. Після того як виникає бажання позіхнути, вправа завершуємо.

"Малювання". Беремо білий аркуш паперу і два яскраві фломастери. По одному для кожної руки. Одночасно починаємо малювати дзеркальні лінії, писати букви або цифри.

"Де носик?" Вправа дуже цікаве. Нам пропонують торкнутися пальцем правої руки носа, одночасно з цим тримаючись лівою рукою за праве вухо. Відпускаємо ніс та вухо, ляскаємо в долоні, міняємо руки.

"Гойдалки". Ступню піднімаємо і вивертаємо всередину. Вісім разів качаємо нею вперед і назад. Міняємо ступню.

"Невидимий куля". Стоїмо, сидимо або лежимо – не принципово. Ноги знаходяться паралельно один одному, схрещувати їх не можна. Кінчик мови затиснутий між зубами, погляд опущений вниз. Кінчики пальців торкаються один одного, руки на рівні грудей. Завмираємо в такому положенні до появи потреби в зевке.

"Лоб і потилицю". Воно застосовується, коли людину турбує якась проблема. Одну долоню кладемо на чоло, другу – на потилицю. Концентруємося на проблемі і проговорюємо її вголос кілька разів. Немає можливості озвучити? Тоді проговорюємо подумки. Робимо глибокий вдих, потім видихаємо. Після того як захотілося позіхнути, можна вважати, що мозок позбувся проблеми.

"Заряд енергії". Дуже підходить вправа для тих, хто довго сидить за комп'ютером. При його виконанні розслаблюються м'язи шиї, підвищується рівень кисню в крові. Ми кладемо на стіл схрещені руки. Підборіддя притискаємо до грудей. Робимо вдих, закидаємо голову назад, прогибаем спину і дозволяємо грудній клітці відкритися (в переносному сенсі). На видиху знову опускаємо голову і притискаємо підборіддя до грудей.

"Стимулятор мозку". Це маленький комплекс вправ. Всього їх три, і кожне наказують виконувати за 30 секунд. Вправи виконуються обома руками. На одну дається 30 секунд, а на всі вправи – хвилина. Отже, почнемо з того, що вказівним пальцем правої руки масажуємо носогубную область. Це середина носогубної складки (над верхньою губою). А середнім пальцем масажуємо область під нижньою губою, її середину. Друга долоня в цей час знаходиться на животі. Погляд розгулює то вгору-вниз, вправо-вліво. Через тридцять секунд міняємо руки. Друга вправа з даного комплексу свідчить: вказівний і середній палець поміщаємо під нижню губу, злегка натискаючи. Одночасно з цим пальцями другої руки масажуємо область куприка. І нарешті, третя вправа: одна долоня лежить на животі, другий масажуємо область куприка. Не забуваємо поміняти руки через тридцять секунд.

"Слон". Притискаємо ліве вухо до лівого плеча. Піднімаємо праву руку і починаємо малювати нею горизонтальну вісімку в повітрі. Відстежуємо очима руху пальців. На кожну сторону – п'ять вісімок.

Висновок

Мета статті – донести до читачів те, як можна змусити мозок активно працювати. Ми розповіли не тільки про це, але і про те, як активізувати створення мозком нових клітин.

Наведені в статті вправи випробувані їх розробниками і не тільки. А прості і майже кожній людині відомі ради пройшли випробування часом.

І останнє: не можна дозволяти собі "впадати в сплячку". Коли людина живе на автоматі, за принципом "дім-робота-дім", мозок починає відключатися. Йому необхідні нові позитивні враження. Тоді наші півкулі будуть працювати "по повній" і досить довгий час. Автор: Катерина Гордєєва 5 Грудня, 2018


banner14

Категория: Развлечения

Як включати мізки: способи змусити працювати мозок, ефективні методи, поради та рекомендації


Написать комментарий

Оставлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.