Эта опция сбросит домашнюю страницу этого сайта. Восстановление любых закрытых виджетов или категорий.

Сбросить

Адаптація: поняття, види, етапи та психологічні фактори


Опубликованно 10.12.2018 00:00

Адаптація: поняття, види, етапи та психологічні фактори

Після свого народження людина змушений протягом усього життя пристосовуватися до постійно мінливих умов навколишнього середовища, або, іншим словом, адаптуватися до неї. Поняття адаптації включає в себе знання, навички й уміння людини взаємодіяти із зовнішнім світом і людьми. Навколишні в той же час також повинні навчитися взаємодіяти з ним.

Це поняття є одним із ключових і найбільш широко вживаних в багатьох наукових дисциплінах: екології людини, етнографії, соціології, фізіології та ін. Здатність організму постійно пристосовуватися до змін не лише у зовнішньому середовищі, але і всередині нього самого також відноситься до поняття адаптації. Види адаптації, які застосовні до людським спільнотам, наступні: біологічна; соціальна; психологічна; етнічна; професійна.

Якщо змінюється звична обстановка і людина опиняється в нових для себе умовах, йому необхідно буде до них пристосуватися, щоб відчувати себе комфортно. Досягнення гармонії при взаємовідношення людини з навколишнім світом і є основною метою процесу адаптації. Поняття це, по суті, супроводжує все життя людини. Механізми адаптації: біологічний

У процесі еволюції людини відбувалося його постійне пристосування до умов мінливого навколишнього середовища, яке отримало назву біологічного виду адаптації. Поняття адаптації у цієї категорії включає в себе зміни під впливом середовища, в якій він опинився, як його внутрішніх органів, так і всього організму в цілому.

Займаючись розробкою критеріїв, що визначають стан здоров'я або хвороби, медики взяли за основу саме це поняття. Якщо організм ідеально адаптований до середовища, його навколишньої, то він здоровий. При захворюванні його здатність пристосовуватися помітно знижується і затягується в часі. Іноді в організму може повністю відсутня здатність до адаптації. Поняття це отримало назву «дезадаптація».

Існує два види пристосування організму до оточуючих його новим умовам, або два процеси: фенотипічна адаптація; генотипічна.

При першій, яку було б правильніше назвати акліматизацією, в організму з'являється реакція на зміни в навколишньому середовищі, що призводить до компенсаторним фізіологічним змінам. Вони надають організму допомогу в збереженні рівноваги з навколишнім світом в нових станах.

Якщо повертаються колишні умови, то стан фенотипу відновлюється і всі компенсаторні зміни у фізіології зникають.

При генотипической адаптації відбувається відбір корисних властивостей природним шляхом. В організмі при цьому спостерігаються глибокі морфофизиологические зміни, які закріплюються в генах як нові характеристики, здатні передаватися у спадок. Психологічна адаптація

Такий вид пристосування, як психологічний, є самим тривалим процесом, який триває впродовж усього життя людини. Його важливість не можна недооцінювати, оскільки від того, як людина ще з дитячого віку зуміє вписатися в навколишнє його дійсність, буде залежати і вся інша його життя. Тому саме поняття психологічної адаптації передбачає прийняття людиною традицій і цінностей тієї соціальної групи, в якій він мешкає. І існує вона скрізь – у дитячому садку, школі, трудовому колективі.

Спілкування та інші види взаємодії з суспільством є основними проявами психологічної адаптації. Вона дає можливість навчатися, будувати взаємини з іншими людьми, бути членом трудового колективу і т. д.

Існує кілька варіантів психологічної адаптації. Поняття це включає в себе наступні способи: метод проб і помилок; формування реакції; спостереження; латентну адаптацію; інсайт; міркування.

Метод проб і помилок полягає в тому, що, вирішуючи якісь життєві питання і зустрівши на цьому шляху перешкоди, людина намагається їх подолати, використовуючи вже наявний у нього життєвий досвід. І тільки тоді, коли проблема не вирішується при використанні знайомого способу, він починає шукати нові можливості для її рішення.

Формування реакції – метод, що представляє собою щось схоже на «дресирування», коли заохочення за скоєне дію стимулює повторювати його з подальшим поліпшенням.

Спостереження. Коли людина потрапляє в нове для себе середовище, він починає придивлятися до поведінки оточуючих і мимоволі їм наслідувати. Поступово в процесі адаптації в новому середовищі він вже починає вчиняти дії, не замислюючись, як він це робить і навіщо. З часом у людини повністю виробляється лінія поведінки, прийнята в цьому суспільстві.

Латентна адаптація. Взаємодіючи з навколишнім світом, людина постійно отримує з нього якісь сигнали, але не всі з них сприймаються на рівні свідомості. Велика частина всієї інформації залишається в підсвідомості, яка і дістається звідти в міру необхідності при взаємодії з суспільством.

Інсайт. В людській пам'яті зберігається величезна кількість інформації, яка допомагає правильно реагувати на ту чи іншу ситуацію. Спосіб інсайту полягає в тому, що при виникненні якоїсь проблеми надійшов в мозок сигнал з усіх можливих варіантів знаходить для її вирішення оптимальний.

Міркування. Коли людина потрапляє в незнайому ситуацію або стикається з проблемою, він починає шукати спосіб, що дозволяє пристосуватися до неї. Прийняте рішення (у результаті міркувань) в подальшому застосовується при виникненні подібних ситуацій. Соціальна адаптація

Способи, з допомогою яких людина взаємодіє з навколишнім його соціальним середовищем, а також процес його пристосування до неї входять у поняття соціальної адаптації. Це і пристосування індивіда до соціуму, в який він увійшов, і взаємини з колективом, де проходить його трудова діяльність, освіту.

При вживании в нову соціальну середу людина проходить наступні етапи: впровадження в дану групу; повну згоду з прийнятими в цьому середовищі нормами поведінки і цінностями; зайняття активної позиції повноправного члена в цьому середовищі, щоб сприяти якнайшвидшому задоволення взаємних інтересів.

Якщо ж йому не вдасться пристосуватися до нового оточення в цьому середовищі, він може зіткнутися з виявом негативного до себе ставлення і напруженістю. В процесі життєдіяльності людини можуть оточувати різні соціальні середовища: сім'я, школа, нові сусіди за місцем проживання та ін.

Щоб нормально в них функціонувати, йому скрізь треба буде пройти соціальну адаптацію. Поняття це включає в себе також і пристосування до нового трудового колективу, де людині доведеться працювати. Цей процес називається виробничою адаптацією. Етнічна середа

Процес, при якому відбувається активна адаптація етносів до нового соціально-культурного оточення і зміненим природним умовам, наочно проілюстрований німцями, які переїжджають на свою історичну батьківщину, в Німеччину, з республік колишнього СРСР. Пристосування подібних етнічних груп до середовищі тих регіонів, де вони були розселені, входить в поняття соціалізації та адаптації цих етнічних груп на новому місці.

Вивченням проблем, пов'язаних з процесом соціально-культурної адаптації етнічних груп в новому середовищі, займається така наука, як етнічна екологія.

Існують дві форми пристосування: активна і пасивна. При першій поняття адаптації полягає в тому, що тут етнічна група намагається впливати на навколишнє середовище з метою її зміни. Сюди входять норми і цінності, прийняті в новому для цієї етнічної групи оточенні, а також форми діяльності, до яких їй доведеться пристосовуватися.

При пасивному вигляді адаптації ця група не робить ніяких дій для зміни нової середовища.

Якщо рівень приживлюваності у новій соціально-етнічному середовищі виявився для етносу досить високим, то тут йдеться про успішної адаптації. Поняття це поширюється і на такі важливі для цієї групи чинники, як відсутність дискримінації за національними або расовими ознаками. Якщо ж спостерігається їх присутність у тій чи іншій формі, то тут як показник низької адаптації може виступати масова еміграція. Дитяча адаптація до соціуму

В даний час тема адаптації дітей до соціуму все більше виходить на перший план і хвилює не тільки батьків, але й суспільство в цілому. І хоча багато батьків вважають, що взаємодія останнього з дітьми починається з дитячого саду, це далеко не так.

Процес адаптації починається набагато раніше - коли батьки вперше виводять малюка на прогулянку, коли він перший раз потрапляє на дитячий майданчик, де може познайомитися зі своїми однолітками. Те, наскільки діти швидко зможуть пристосуватися до навколишнього їх новому середовищі, багато в чому залежить від їх батьків.

Тому в поняття адаптації дітей до соціуму входить допомога, яку вони надають їм у ранньому віці (з 1 року до 3 років), навчаючи маленької дитини спілкування з людьми, ігор з однолітками, вмінню відстоювати свою думку і т. д.

У цей період починає проявлятися унікальність і індивідуальність маленького чоловічка, і навколишні його дорослі повинні зробити все, щоб створити міцний фундамент для становлення майбутньої особистості, повноправного члена нашого суспільства. Адаптація в професійній сфері

Для менеджерів по персоналу не є секретом, що, незалежно від кваліфікації та загального трудового стажу, будь знову надійшов на виробництво працівник відчуває певний дискомфорт. Його лякає можливість зробити помилку, виконуючи доручене завдання, його хвилює питання майбутніх відносин з новими колегами і т. д.

Для того щоб допомогти такому співробітникові швидше пристосуватися до колективу і робочого місця, сьогодні кожна компанія і фірма розробляють спеціальні методики і програми. У них дається чітке визначення поняття та сутності адаптації у виробничому середовищі.

Цей процес зазвичай триває від 2 до 8 тижнів. Його тривалість залежить від характеру працівника, його кваліфікації, обов'язків, покладених на нього.

Кадровики зазвичай розглядають два види адаптації: виробничу та невиробничу.

У виробничу адаптацію входять: професійна; психофізіологічна; соціально-психологічна; організаційно-психологічна; організаційно-адміністративна; економічна; санітарно-гігієнічна.

Під час виробничої адаптації новий співробітник проходить ознайомлення з існуючими правилами та нормами в компанії.

Поняття і визначення адаптації позавиробничого включає в себе налагодження відносин з колегами поза сфери діяльності. Це може бути участь в різних корпоративах, спільне відвідування спортивних заходів і ін Цілі і завдання трудової адаптації

Вона найчастіше виступає як процес, при якому новий працівник включається в роботу в рамках якоїсь однієї професії. Однак це не означає, що її треба розглядати тільки як оволодіння певними виробничими навичками чи спеціальністю.

Основними поняттями адаптації в трудовому колективі можна назвати пристосування нового працівника до норм поведінки, які тут діють, встановлення таких відносин з колегами, які неодмінно будуть сприяти збільшенню ефективності праці, а також обопільною задоволенню матеріальних і духовних прагнень.

Сьогодні, вивчаючи досвід успішних зарубіжних компаній і переймаючи його, наші менеджери з персоналу почали більше уваги приділяти молодим працівникам, які в процесі адаптації потребують особливої уваги.

У процесі адаптації молодих співробітників адміністрацією ставляться наступні цілі: допомогти працівникові в більш короткі терміни освоїти своє нове робоче місце, тим самим скоротивши стартові витрати; зменшити плинність у трудовому колективі, надаючи новачкові постійну підтримку на початковому етапі його трудової діяльності; сприяти розвитку почуття задоволеності результатами своєї праці, а значить, і позитивному ставленню до самої компанії; працювати з новим співробітником, дотримуючись розробленої програми, що дасть можливість істотно заощадити час як керівника, так і працівника. Форми трудової адаптації

Процес трудової адаптації включає в себе сім форм. Їх вивчення дає можливість більш глибоко вникнути в суть самого поняття адаптації. З характеристикою кожної форми ми детальніше ознайомимося нижче: Соціальна адаптація – тут розглядається процес пристосування новачка до незнайомого йому колективу, де йому доведеться працювати. Під час входження в цю нову для нього середу він проходить декілька етапів: впровадження, засвоєння норм поведінки, прийняття цінностей, активну участь суб'єкта в життя цього середовища. Виробнича адаптація – процес активного входження працівника в новий для нього робочий колектив і засвоєння їм всіх норм і правил, що діють у цій виробничій сфері. Професійна адаптація – новачок займається освоєнням додаткових знань, отримання нових навичок, а також починає виробляти необхідні професійні якості і позитивне ставлення до своєї справи. Психофізіологічна адаптація – пристосування до нових умов праці з її фізичними і психічними навантаженнями. Соціально-психологічна адаптація – в один і той же час працівник не тільки освоює нові для нього умови праці, але і пристосовується до трудового колективу. Організаційна адаптація – ця форма передбачає ознайомлення працівника з особливостями організації менеджменту на підприємстві і зі своєю власною роллю в ньому. Економічна адаптація – сюди входить розуміння того, яке матеріальне винагороду отримує працівник за свою працю по тій чи іншій спеціальності, як заробітна плата пов'язана з організацією праці на виробництві. Етапи адаптації людей у професійній сфері

Поняття адаптації персоналу передбачає умовні проміжки часу, під час яких відбувається інтеграція нового працівника в трудовий колектив.

Розглянемо чотири етапи адаптації співробітників: Період оцінки кваліфікаційного рівня працівника. Ця оцінка, як правило, проводиться ще на стадії прийому нового співробітника на роботу. На цьому етапі з'ясовують, наскільки він відповідає пропонованій посаді, чи доводилося йому раніше працювати в цій сфері, ознайомлений він з організацією праці в даній компанії. Вся ця інформація допоможе кадровику розробити план адаптації працівника до нового місця роботи. Етап орієнтації. Цей етап спрямований на те, щоб ознайомити прийнятого співробітника з порядком роботи в компанії, колективними цінностями, правилами поведінки, з історією компанії та ін. Проходить цей етап протягом першого тижня. Період дієвої орієнтації. Цей етап включає в себе практичні дії нового співробітника на основі отриманих знань та його включення в трудовий колектив. Тут дуже важливо налагодити зворотний зв'язок з працівником, щоб точно розуміти, наскільки той приймає цінності компанії і дотримується її правила, не відчуває він при цьому дискомфорту. Етап функціонування. На цьому заключному етапі передбачається, що новий співробітник стовідсотково подолав усі труднощі і включився в роботу. Методи, що застосовуються для адаптації в колективі

Успіх і фінансове благополуччя будь-якої компанії залежить не тільки від міцного робочого колективу, але і від кожної окремо взятої особистості. Поняття адаптації працівника на новому робочому місці включає в себе цілий ряд заходів, спрямованих на розвиток його мотивації - як зовнішньої, матеріальної, так і внутрішньої, особистісної.

Матеріальна, або економічна мотивація, більш або менш ясна. Вона прямо залежить від грошового винагороди працівника, від того, наскільки воно відповідає його кваліфікаційному рівню. І навпаки, внутрішня мотивація тісно пов'язана з прагненням людини до особистісного росту, з корпоративною культурою компанії, де він працює. Щоб у співробітника з'явилося бажання включитися в життя колективу, необхідно його до цього підштовхнути, провівши ряд заходів. Для цього компанія розробляє відповідні інструменти: Тренінги, пройшовши які людина зможе швидше влитися в колектив і приступити до роботи. Контроль індивідуального спілкування керівника з новачком. Необхідний для того, щоб знати, наскільки новий співробітник обізнаний про те, як він справляється з новими для нього обов'язками. Цей контроль проводиться з зворотним зв'язком співробітник – керівник. Система, що дозволяє поступово ускладнювати завдання для нового співробітника. Це допоможе людині без стресу приєднатися до нового для нього робочого процесу. Виконання доручень, які будуть сприяти якнайшвидшому налагодження неформальних зв'язків з колективом. Єдиний інформаційний простір, що дасть можливість новому співробітнику оперативно отримувати інформацію про події, що відбуваються в компанії, про колег, про те, як швидко знайти їхні контакти та ін.

Якщо ж фірма прагне до того, щоб адаптація новачків проходила в більш короткі терміни, їй необхідно створити свою корпоративну соціальну мережу. Чим швидше проходить адаптація новачка в колективі, тим менше плинність кадрів, а значить, набагато вище ефективність роботи самої компанії. Автор: Кардашова Інга 30 Листопада, 2018


banner14

Категория: Развлечения

Адаптація: поняття, види, етапи та психологічні фактори


Написать комментарий

Оставлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.