Эта опция сбросит домашнюю страницу этого сайта. Восстановление любых закрытых виджетов или категорий.

Сбросить

Иконическая пам'ять: поняття, час дії, виконувані функції і експеримент Сперлінга


Опубликованно 12.12.2018 00:34

Иконическая пам'ять: поняття, час дії, виконувані функції і експеримент Сперлінга

Иконическая пам'ять вносить свій внесок у пам'ять як таку, забезпечуючи когерентне представлення всього нашого візуального сприйняття протягом дуже короткого періоду часу. Цей вид пам'яті допомагає враховувати такі явища, як зміна чіткості зору та безперервність досвіду. Иконическая пам'ять більше не розглядається як єдине цілісне явище. В наш час вже відомо, що вона складається з щонайменше двох відмінних компонентів. Класичні експерименти, включаючи досліди з перевірки парадигми часткового звіту Сперлінга, а також сучасні методи, підтверджують попередній висновок. Розвиток іконічним пам'яті починається з самого раннього дитинства. У старості вона стає гірше. Як і будь-який інший тип пам'яті.

Теорія іконічним пам'яті

Виникнення стійкого фізичного образу об'єкта після його усунення з поля зору спостерігалося багатьма людьми протягом усієї історії. Одним з ранніх документованих повідомлень про це явище був Аристотель, який припустив, що ці ментальні явища пов'язані з феноменом сновидінь.

Буденне спостереження за світловий доріжкою, створеної палаючим вугіллям в кінці швидко рухається палиці, викликало інтерес дослідників до 1700 і 1800 роках. Тогочасні європейські дослідники стали першими, хто почав емпіричні дослідження цього явища, яке пізніше стало відомо як видима стійкість. Вивчення видимої стійкості в результаті і призведе до відкриття іконічним пам'яті.

У 1900-х роках роль збереження подібних образів у пам'яті привернула значну увагу із-за гіпотетичної зв'язок цього феномену з візуальної короткостроковою пам'яттю (VSTM).

Сучасна ера

У 1960 році Джордж Сперлінг почав свої класичні експерименти, щоб підтвердити існування візуальної сенсорної пам'яті і деякі її характеристики, включаючи потужність і тривалість. У 1967 році У. Найссер називав іконічним пам'яттю властивість мозку запам'ятовувати на дуже короткий час "зліпок" образу, тільки що промелькнувшего перед очима. Приблизно через 20 років після оригінальних експериментів Сперлінга стали виділятися окремі компоненти візуальної сенсорної пам'яті. Тобто візуальна та інформаційна стійкість. Експерименти Сперлінга в основному перевіряли інформацію, що відноситься до стимулу цього виду пам'яті, тоді як інші дослідники проводили тести на візуальну стійкість. Иконическая пам'ять в психології - це, насамперед, здатність запам'ятовувати швидкоплинні образи, що відбилися в свідомості на короткий час. Зв'язок зі звуком

У 1978 році Ді Лолло запропонував модель візуальної сенсорної пам'яті з двома різними станами. Хоча цей феномен був відомий протягом всієї історії, нинішнє розуміння іконічним пам'яті робить чітку різницю між візуальною та інформаційної стійкістю, які перевіряються по-різному і мають принципово різні властивості. Передбачається, що інформаційна персистування є ключовим фактором візуальної короткострокової пам'яті як предкатегорического сенсорного "сховища інформації". Перш за все, для звуків. Час зберігання інформації в іконічним пам'яті може варіюватися залежно від матеріалу.

Структура

Двома основними компонентами знаковою пам'яті (інша назва для обговорюваного феномена) є видима і інформаційна стійкість. Перша характеристика передбачає відносно короткий (150 мс) предкатегориальное візуальне подання фізичної зображення, створеного сенсорною системою нашого мозку. Це буде «моментальний знімок» того, на що людина дивився за частку секунди до цього. Другий компонент - це більш тривалий накопичувач пам'яті, який представляє кодовану версію візуального зображення, перетвореного в пост-категоріальну інформацію. Це будуть «необроблені дані», які приймаються і обробляються мозком. Також може бути розглянуто третій компонент, який називається нейронної персистентностью і являє собою фізичну активність і запису зорової системи. Нейронну персистенцию зазвичай визначають з допомогою нейрофізіологічних методів. Тривалість

Для визначення тривалості видимої (зорової) стійкості використовувалися різні методи. Різниця в тривалості видимої стійкості у людей полягає в різної тривалості роботи "сховища" зорової пам'яті. Феноменальна безперервність і метод рухомої щілини дозволили визначити середню (нормальну для людини) видиму стійкість до 300 мс.

Нейрофізіологічний аспект

Основним видимим завзятістю є нейронна стійкість зорового сенсорного каналу. Тривалий візуальне подання починається з активації фоторецепторів в сітківці. Було виявлено, що активація в рецепторах зберігається навіть після фізичної зміщення стимулу, а стержнеобразные об'єкти зберігаються в пам'яті довше, ніж, наприклад, конуси. Клітини, що беруть участь в стійкому видимому зображенні, включають в себе клітки М і Р, що знаходяться в сітківці. М-клітини (перехідні) активні тільки під час початку стимулу та його зміщення. P-клітини (стійкі) показують безперервну активність під час початку стимулу, його тривалості та зміщення. Коркова персистенція візуального зображення була виявлена в первинній зоровій корі (V1) в потиличній частці головного мозку, яка відповідає за обробку візуальної інформації.

Інші характеристики інформаційної стійкості

Сталість інформації являє собою інформацію про стимулі, який зберігається після його фізичного усунення. Експерименти Сперлінга були випробуванням інформаційної стійкості. Тривалість стимулу є ключовим фактором, що впливає на тривалість інформаційної стійкості. По мірі збільшення тривалості стимулу також збільшується тривалість візуального сигналу, що надходить до мозку. Невізуальні компоненти, представлені інформаційної стійкістю, включають абстрактні характеристики зображення, а також його просторове розташування. Із-за характеру інформаційної стійкості, на відміну від видимої стійкості, вона несприйнятлива до ефектів маскування об'єкта. Характеристики цього компонента знаковою пам'яті припускають, що він грає ключову роль у виставі пост-категоріального сховища пам'яті, до якого мозок може отримати доступ для аналізу інформації.

Експерименти

Хоча існує не так багато досліджень щодо нейронного подання інформаційної стійкості у порівнянні, нові електрофізіологічні методи почали виявляти залучені у формування иконичесской пам'яті області кори головного мозку, які ніхто раніше не звертав уваги. На відміну від видимої стійкості, інформаційна персистування покладається на візуальні області більш високого рівня за межами зорової кори. Було виявлено, що передня верхня ділянка мозку пов'язана з розпізнаванням об'єктів та ідентифікацією їх ідентичності. Роль іконічним пам'яті у виявленні змін пов'язана з активацією середньої потиличної звивини.

Було виявлено, що активація цієї звивини зберігається приблизно на 2000 мс, що вказує на можливість того, що знакова пам'ять має більш тривалу тривалість, ніж вважалося раніше. На иконическую пам'ять також впливає генетика і білки, що виробляються в мозку. Виробляється мозком нейротрофин викликає зростання нейронів. І сприяє поліпшенню всіх видів пам'яті. Було доведено, що індивідууми з мутаціями областей мозку, що виробляють нейротрофин, мають значно меншу і менш стабільну інформаційну стійкість. Значення іконічним пам'яті

Ця пам'ять забезпечує гладке і поступове надходження в мозок візуальної інформації, яка може бути экстрагирована протягом тривалого періоду часу для консолідації у більш стабільні форми. Одна з ключових ролей символьної пам'яті пов'язана з виявленням змін нашої візуальної середовища, що допомагає в сприйнятті руху.

Иконическая пам'ять дозволяє інтегрувати візуальну інформацію під час безперервного потоку зображень, наприклад, при перегляді фільму. В первинній зоровій корі нові стимули не стирають інформацію про попередніх стимулах. Замість цього відповіді на останній з них містять приблизно рівну кількість інформації про цьому і попередньому стимулі. Ця одностороння пам'ять може бути основним субстратом для процесів інтеграції знаковою пам'яті, так і для розпізнавання маскують ефектів. Конкретний результат залежить від того, чи є два наступних зображення компонента (тобто "значки", "іконки") значимими лише при ізолювання (маскировании), або тільки при накладенні (інтеграції). Автор: Сордес Блэкфорд 1 Грудня, 2018


banner14

Категория: Развлечения

Иконическая пам'ять: поняття, час дії, виконувані функції і експеримент Сперлінга


Написать комментарий

Оставлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.