Эта опция сбросит домашнюю страницу этого сайта. Восстановление любых закрытых виджетов или категорий.

Сбросить

"Безпринципний людина" - це перевага чи недолік для розвитку та сучасного життя?


Опубликованно 13.12.2018 00:04

Як відомо, принциповість - це сукупність якостей людини, дотримання набору правил і переконань, сформованих у процесі життя та накопичення досвіду. Виходячи з цього, безпринципний людина - це особистість, пренебрегающая встановленими в суспільстві нормами, правилами, переконаннями. А найголовніше - не має власних переконань. Визначення

Безпринципність - це принциповість "навпаки". Ця межа, залежно від того, як її застосувати, може бути і позитивною, і негативною. Особистість з даними якістю відрізняється самодурскими замашками, схильністю нехтувати чужими думками. Можна тільки припускати, що означає "безпринципний людина" в реальному житті з його непередбачуваністю, а також чарівністю, безпосередністю і парадоксальністю.

З позитивного в безпринципності, яка являє собою презирство до чужих поглядів, переконань, бажанням жити заради себе самого, можна назвати легкість спілкування. Але до тих пір, поки це не суперечить інтересам даної особистості. "Безпринципний людина", що означає позбавлений усіляких обмежень, чинний з максимальною впевненістю і гнучкістю, вміє пристосуватися до будь-якої ситуації.

Але перераховані переваги ведуть до порушення свобод інших людей. Людина може вести себе непорядним чином, не брати відповідальність за свої слова, часто змінювати думку, говорити на противагу діям. Неприємною несподіванкою стає його непередбачуваність.

Вираз "безпринципний людина" значення має буквально наступне: нехтує моральними нормами, не має принципів; заперечує моральність своєю поведінкою; нерозбірливий у засобах; позбавлений ясних переконань; авантюрист.

Він - безхарактерний, слабовільний, слабкодухий, приспособленческий, без правил. Хто такий безпринципний людина? Конформіст, залежний від думки інших, не здатний відстоювати свою точку зору, а іноді навіть самостійно мислити. Позитивні сторони безпринципності

Безпринципність сусідить з динамізмом людської натури. І якщо життя накладає обмеження, знищуючи в особистості гнучкість і мобільність, то безпринципність позбавляє від рутини. Людина без принципів безпосередній і свіжий, готовий до нових вражень. У той час як звичайної людини стримують невпевненість у собі, боязкість, страх бути покараним, незручність в одязі, якісь спогади. Будучи ґрунтовним, простіше виконати ту чи іншу дію, посилаючись на правило і не замислюючись про наслідки своєї поведінки.

Безпринципний людина з природністю дикуна віддається найбільш сильним спонуканням. В якості наслідків він отримує прізвисько "негідника", тоді як більш справедливим було б присвоїти йому звання "людини щирого". Ігноруючи суспільство з його нормами, він змушує нас задуматися про суть речей, надаючи тим самим просвітницьку місію. І в цьому можна угледіти деякий чарівність безпринципності.

Переваги принциповості відомі: мається на увазі, що людина морально стійкий і сильний духом, незалежний від обставин; володіє непохитною впевненістю в собі; завжди можна розраховувати на надійність людини, який не підведе і не прогнеться під ситуацію; принциповість асоціюється з порядністю, тому, як правило, така людина користується повагою. Мистецтво гнучкості

Гнучкість також вважається позитивною якістю: людина впевнено себе почуває в непередбачених ситуаціях, уміє знаходити оптимальні рішення і підхід до оточуючих людям. Його можуть критикувати за відсутність прямолінійності, але для успіху немає необхідності всім говорити правду, провокуючи відповідні реакції. Важливіше враховувати особливості людей, з якими доводиться вести розмову, і приймати мудрі рішення, які влаштовували б усіх. А прямий шлях - не завжди найкоротший і найкращий.

Гнучкість, плинність сприйняття - це є необхідною умовою деяких професій. Це талант, яким можна скористатися як на благо, так і на шкоду. Гнучкий людина - не завжди безпринципний. Навпаки, він позитивний, інтелігентний, вихований. Спілкування з ним приємно, він безконфліктний в сім'ї і на роботі, відстоює свою думку так, щоб іншим було не прикро, ніколи не допустить сварки і скандалу.

Але бути гнучким не дуже просто: потрібно прораховувати реакцію людей, володіти швидким розумом. Тому більшість воліє бути прямолінійними. Негативні прояви принциповості

Негативні властивості принциповості: людина стає рабом своїх принципів, не враховуючи розвиток ситуації, яка утворилася; для такої особистості допустимо непорядна поведінка, що може доставити масу неприємностей близьким; проявляється нав'язливість і нестерпне щодо оточуючих, тому що уявлення людини про норми тісно пов'язані з його принципами; виникають обмеження, якими можуть скористатися корисливо налаштовані люди; принциповість сусідить з небажанням думати; можлива безкомпромісність, тому спілкуватися з такими людьми буває непросто.

Враховуючи перераховані плюси і мінуси принциповості, маючи це якість або повністю відмовляючись від нього, слід подумати про наслідки своєї поведінки. Оптимальним було б поєднання принципів з можливістю відкидати їх, уміння йти на компроміс. Принципи — це похвально, але почуття не менш важливі. Чесний гнучкий людина пристосовується до ситуації, не змінюючи переконань. Конформізм

Можна нескінченно довго розглядати, як веде себе безхарактерний чоловік, нігіліст, конформіст, а також не цінує себе, не поважає особистий досвід і свою істину. Безпринципний релігійний діяч пожертвує заповідями, але не своїми доходами, політик - змінить партію, якщо його положення перестане приносити йому вигоду, і так далі.

Відомий приклад, коли в цілях дослідження такої якості особистості, як конформізм, на експеримент були запрошені добровольці. Чекав нескладний тест: відрізнити спирт від води, зазначивши потрібне в бланку опитування. Підступ полягав лише в тому, що деякі відповіді вже нібито були проставлені попередніми учасниками експерименту (але насправді вони були підготовлені дослідниками).

І ось, учасник виразно відчуває аромат спирту, але бачачи велику кількість плюсів навпаки значення "вода" в якості відповіді на питання, несподівано виявляється не в змозі вказати правильний варіант. Адже головний девіз безпринципності - "не залишитися в дурнях" У цей момент він сумнівається у власній адекватності, то боїться виділитися на тлі основної маси людей, побоюючись відповідальності за самостійне прийняття рішення. На даному прикладі можна наочно розглянути, як веде себе безпринципний людина: це конформіст по суті, наступний за натовпом, зручністю, безпекою або тим, що йому ближче в поточний момент.

Відомо, що конформізм виглядає як пристосування до ситуації з урахуванням думки і поведінки інших людей, їх чисельності, авторитету. Іноді вони намагаються бути "як всі", не виділяються із загальної маси. Іноді керуються думкою лише однієї людини, але тільки лідера. І це теж різновид гнучкості в гіршому варіанті. Більш того, конформіст - це різновид безпринципного людини, оскільки він діє не за власним принципам, а з орієнтуванням на інших людей.

Можна згадати також і знамениту приказку: "стритье-гоління або стриження-брижка?" Очевидно, що таким питанням відбувається нав'язування і обмеження відповіді лише двома можливими, так як правильної парою є "стрижка-гоління". Напрошується висновок, що безпринципний людина - це також і той, чиє мислення може бути позбавлена не тільки незалежності, а й розвитку. Приклади вживання фрази

"Душа знемагала від образ цього безпринципного людини".

"Бути привабливою для оточуючих - зовсім не означає зустріти безпринципного негідника, здатного закрутити голову".

"Благородні люди все пам'ятають, розважливі (безпринципні) нічого не забувають."

Принциповість чи безпринципність? Поєднання своїх принципів з вмінням своєчасно відмовитися від них - найкраще, чим може проявити себе людина. Автор: Nika 11 Грудня, 2018 0 коментарів Показувати: Нові Нові Популярні Обговорювані

Вийти

:) ;) :( :p :] :o :D :-/ :-$ <3 ? Увійти через соцмережі:

Анонімно ? Ви дійсно хочете видалити цей коментар? Видалити ? Причина скарги Небажана реклама або спам Матеріали сексуального чи порнографічного характеру Дискримінаційні вислови або натуралістичний контент Образи або погрози Повідомити Повідомити Коментувати


banner14

Категория: Развлечения

"Безпринципний людина" - це перевага чи недолік для розвитку та сучасного життя?


Написать комментарий

Оставлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.