Эта опция сбросит домашнюю страницу этого сайта. Восстановление любых закрытых виджетов или категорий.

Сбросить

Психологічна та емоційна стійкість - це... Визначення і рівні


Опубликованно 15.12.2018 00:44

Психологічна та емоційна стійкість - це... Визначення і рівні

Емоційна стійкість – це дуже цінна якість, властивість, вміння особистості, що є вкрай необхідним у сучасному світі. Людина, якій воно не властиве, за життя піддається дії різних подразників, що негативно впливає на його життя і моральний стан.

На цю тему можна довго міркувати, але зараз слід торкнутися увагою лише найважливіші аспекти, які її стосуються. Визначення

Для початку потрібно розібратися з термінологією. Вважається, що емоційна стійкість – це властивість людини, яке проявляється в різному ступені чутливості по відношенню до психологічних подразників.

Однак дане визначення не є єдиним. Також вважається, що цим терміном називають несхильність емоційних процесів і станів деструктивним впливам зовнішніх і внутрішніх умов.

Відповідно, дане якість зводить до мінімуму негативний вплив сильних емоційних потрясінь, попереджає стрес, а ще сприяє появі готовності діяти в будь-яких напружених ситуаціях.

Важливо зауважити, що хоч тема і стосується психології, але фізіологічний аспект вона зачіпає безпосередньо. Тому що емоції практично в один момент об'єднують в єдине ціле всі функції організму. Вони – це сигнал шкідливого або корисного впливу. І спрацьовують емоції раніше, ніж виявляються визначені локалізації впливів і механізм відповідної реакції.

Специфіка та співвідношення з темпераментом

Багато хто впевнені: емоційна стійкість – це те, з чим людина народився. Одні люди більш прохолодно сприймають ті чи інші ситуації, несподіванки і зміни. Інші гостро переживають практично кожне більш-менш емоційна подія.

Це навіть в дитинстві та в ранні роки можна прослідкувати за поведінкою дитини. Як правило, дане якість стабільно протягом усього життя. Вважається, що його специфіка варіюється в залежності від статі і віку.

Можна сказати, що емоційна стійкість – це психофізичний якість. І воно багато в чому залежить від темпераменту, який також є вродженим. Безумовно, його можна коригувати, змінюючи умови життя і дотримуючись певних принципів виховання, проте глобальних змін досягнути не вдасться.

У темпераменту є ряд властивостей. До них відносять темп, силу, ритм, переключення психічних процесів, а також стійкість почуттів.

Холерик, наприклад, схильний бурхливо реагувати на все, що відбувається навколо, на відміну від флегматика. Той, у свою чергу, може у відповідальний момент впасти в ступор і довго потім розгойдуватися. Чи можна в такому разі вважати його емоційно стійким? Аж ніяк. Звичайно, бурхливих реакцій з його боку чекати не доводиться, але це зовсім не означає, що людина успішно впорався зі стресом і вийшов із ситуації переможцем.

Таким чином, емоційно-психологічна стійкість визначається не лише темпераментом. Багато в чому вона залежить від наявних у людини навичок саморегуляції. А от цього якраз можна навчитися.

Як виглядає реакція?

Оскільки йдеться про здатність до емоційної стійкості, треба розглянути сам механізм прояву даної якості.

Припустимо, виникає стресова ситуація. Ось за якою схемою переживає її чоловік, який є емоційно стійким: З'явилася «завдання» у вигляді стресу породжує мотив, який тягне виконання тих чи інших дій, спрямованих на його реалізацію. Відбувається усвідомлення труднощі, викликала негативний емоційний стан. Людина починає шукати спосіб, який допоміг би йому її подолати. Рівень негативних емоцій, знижується, психічний стан поліпшується.

Припустимо, чоловік позбувся з якоїсь причини роботи. Це, безумовно, стрес, так як його звичний спосіб життя порушується. Людина усвідомлює цей факт, а також те, що поки він буде сидіти без діла, грошей заробити не вдасться. Йому погано, але він чудово розуміє, що бездіяльність і занурення в депресію ніякого результату не дадуть. А тому людина приступає до пошуку джерела доходу. Повернувши собі звичний спосіб життя, він, що називається, з полегшенням видихає.

Це приклад емоційно-вольової стійкості. Як же йдуть справи в зворотній ситуації? Перші два етапи аналогічні. Але потім людина починає не усвідомлено, а хаотично шукати спосіб подолання сформованої ситуації. Становище ускладнюється, негативні емоції міцнішають і зростають, психічний стан погіршується. Можливий і зрив, який призведе до того, що людина загрузне в депресії, у нього не залишиться абсолютно ніяких сил на якісь дії.

Як себе контролювати?

Розвиток емоційної стійкості цікавить багатьох людей. Що ж потрібно зробити для її формування? Навчитися не уникати емоцій, а, навпаки, зустрічатися з ними лицем до лиця.

Навіть звичайне їх словесне позначення істотно знижує інтенсивність переживання. Такий простий прийом допомагає як би «локалізувати» емоцію. Адже завжди набагато простіше звертатися з явищем чи предметом, якщо у нього є назва.

На жаль, далеко не кожна людина здатна зрозуміти, що саме він зараз відчуває. Як не дивно, але часто стає причиною засудження або заборона на прояв емоцій. Це колосальна помилка суспільства, сімей, освітніх установ і т. д. люди справді вважають, що не можна гніватися, сумувати погано, а бурхливо радіти і зовсім непристойно. Зрозуміло, вони звикають придушувати емоції, маскувати їх, видавати одне за інше. З віком така модель поведінки міцнішає, у людини стираються істинні уявлення про свої почуття. Він і сам може не розуміти, що за його гнівом стоїть глибока печаль, а за сильним страхом – збудження, тривога.

Тому важливо щоразу звертатися до самого себе з питанням: що я відчуваю? Не можна придушувати емоції. Тому що вони – це енергія. І якщо вона не знаходить виходу з-за того, що людина її пригнічує, то просто починає знищувати його зсередини. Взаємодія з іншими людьми

Трохи уваги потрібно приділити і цієї теми. Формування емоційної стійкості залежить не тільки від усвідомлення, обмірковування і прийняття своїх почуттів. Важливо також навчитися вловлювати всі подібні прояви і в інших людях.

Звичайно, читати чужі емоційні реакції значно складніше. Але це лише спочатку. Досить пам'ятати, що всі ми – люди. Якщо одна людина якось виразно реагує на ту чи іншу ситуацію – чому інший не може відкликатися на неї так само? Досить проявити трохи спостережливості та емпатії, і з часом навчився розбиратися в інших людях прийде.

Комунікація стане набагато зрозуміліше і ясніше. Людина помітить, як його зв'язки з людьми (особливо з близькими) трансформуються. Адже саме емоції пов'язують нас між собою.

А відносини з іншими людьми, треба зазначити, що безпосередньо впливають на горезвісну стабільність та соціальну успішність. Як саме? Все просто. Чим більше у людини міцних, налагоджених, якісних зв'язків, то він сам набагато більш стійкий. У нього елементарно є люди, з якими він може поділитися враженнями, посумувати або порадіти, попросити участі та допомоги. Це – підтримка. Вона зміцнює, робить сильнішими. І, відповідно, стійкіше.

Зміна мислення

В рамках теми, що стосується стійкості емоційного стану, треба поговорити про те, що без перетворення свого власного сприйняття посилити це якість не вийде.

Людина, що бажає стати «міцніше», зобов'язаний усвідомити: якщо він не може змінити обставини, то змінити те, що до них відношення йому підвладне.

Припустимо, під час прогулянки він зауважив собаку, гавкаючого на когось. Людина не стане дратуватися – просто пройде мимо, тому що через 1-2 хвилини гавкіт перестане до нього доноситися. Точно так само і зі складними ситуаціями. Треба припинити сприймати їх як щось, що відбувається особисто йому на шкоду. Вони просто мають право на існування.

Коли людина дозволяє подіям йти так, як задумано Долею» - вони так і проходять мимо. Якщо він «чіпляється» за все, ситуація ускладнюється. Це філософський підхід, не всім він близький, але для багатьох є підходящим.

Також емоційна стійкість людини залежить від умов, в яких він живе. Якщо у нього від природи реактивний тип нервової діяльності, то краще йому вести інтенсивний спосіб життя. Без можливості виплеснути свою енергію такої особи буде дуже дискомфортно. А психіка людини стійка лише тоді, коли його спосіб життя відповідає його природних схильностей.

Ще дуже важливо систематично розвантажувати свою нервову систему. Особливо це важливо людям, зайнятих на таких роботах, які вимагають підвищеної емоційної стійкості (педагоги, лікарі, підприємці, рятувальники тощо). Постійне тиск чинить негативний вплив на психіку. Наслідком стає постійна втома, нервозність, дратівливість. Це сильно послаблює нервову систему. І коли трапляється якась стресова ситуація (нехай навіть незначна) – людина не в силах з нею впоратися.

Головне – позитив

Для підвищення емоційної стійкості дуже важливо формувати позитивне ставлення до самого себе. Чому це важливо? Тому що якщо людина сама для себе є позитивним персонажем, то він цілісний всередині.

Мова йде про гармонію. Людина, що живе у злагоді зі своїм світоглядом, переконаннями і принципами, є психологічно задоволеним. Тому важливо займатися улюбленою справою, витрачати час на ваші хобі, завжди прагнути до духовного вдосконалення і саморозвитку. Все перераховане має безпосередній конструктивне вплив як на саму людину, так і на його життя.

Всі люди, що живуть з позитивом, набагато рідше сприймають стресові ситуації як надзвичайні, нестабільні і негативні. Вони вміють зберігати спокій завжди. І це – найважливіший психологічний фактор ефективності, надійності та успіху в екстремальній обстановці. Емоції як сигнали

Є ще один момент, що заслуговує уваги. Як вже говорилося раніше, емоції безпосереднім чином пов'язані з інстинктами і потребами. Це провідники, які вказують людині на те, в чому він потребує, на його потреби.

Емоційна стійкість особистості допомагає не тільки справлятися зі стресовими ситуаціями, але ще й усвідомлювати повноту власної задоволеності, правильність спрямування, в якому здійснюються ті чи інші дії.

Припустимо, людина відчуває постійну злість. Про що це говорить? Про хронічного незадоволення його потреб. Що в даній ситуації потрібно? Абстрагуючись від усього, визначити свою потребу, а потім подбати про її задоволенні. Проблема буде вирішена, зовнішній подразник піде, а разом з ним зникне і злість.

Навички розпізнання потреб немає або людина просто звик, що за їх задоволення на себе бере відповідальність хтось інший (в силу виховання)? Чи, може, він і зовсім вважає ганебним відчувати якісь з них? У такому разі безвідповідальність і неусвідомленість по відношенню до своїх потреб ведуть до трикутника Карпмана: Переслідувач ? Жертва ? Рятувальник. Це справжня драматична гра. Рятувальник, наприклад, взагалі не усвідомлює своїх потреб, але зате «знає», що потребує Жертва, а тому «завдає» їй добро замість того, щоб займатися особистим життям.

Сама відповідальна позиція передбачає прийняття на себе відповідальності за особисті потреби і повагу чужих особистісних кордонів.

Тест

Напевно багатьом хотілося б дізнатися свій рівень емоційної стійкості. З цією метою можна пройти один з численних простих тестів. Деякі з них включають в себе всього 10 питань. Ось приклад такого тесту з варіантами відповідей і балами: Чи Часто Вас мучать нічні кошмари? (Ні – 1; да – 2). Чи Легко Ви приховуєте свої почуття? (Ні – 1; да – 0). Часто виникає почуття провини? (Немає – 0; та – З). Чи дратує багатолюдне товариство? (Немає – 0; та – З). Чи потрібні люди, здатні втішити, схвалити або зрозуміти? (Ні – 1; да – 2). Легко ображаєтеся на жарти, які адресовані в Вашу сторону? (Ні – 1; да – З). Часто змінюється настрій? (Ні – 1; да – 2). Легко вдається освоїтися в колі нових людей? (Ні – 2; так – 0). Близько до серця Ви приймаєте все, що відбувається навколо? (Немає – 0; та – З). Чи Легко Вас вивести з себе? (Ні – 1; да – 2).

Відповівши на ці питання, можна буде визначити, яка емоційна стійкість у людини (висока або низька), а також наскільки сильна його психологічна захист.

Результати

Що ж виходить за підсумками даної тестової методики? Емоційна стійкість може бути чотирьох рівнів: Високий (до 7 балів). Людина має стабільну психіку. Навряд чи йому страшні хоч якісь емоційні стреси. Це непогано, але рекомендується все одно підтримувати свою нервову систему в такому ж стані. Середній (8-9 балів). Людина досить урівноважений, вміє адекватно реагувати на переважну більшість ситуацій, які викликають стрес. У більшості людей рівень саме такий. Низький (15-20 балів). Надмірна емоційність відрізняє людину – йому не завадило б набути навички психічної саморегуляції. Може бути, навіть варто приймати заспокійливі трав'яні збори. Критичний (21-25 балів). Людям з таким показником властива крайня ступінь збудливості. У них дуже низька психологічна захист, а їхні нерви «оголені». Таким особам часто показані транквілізатори. Багато ходять до психотерапевтів. Автор: Потапова Єлизавета 7 Грудня, 2018


banner14

Категория: Развлечения

Психологічна та емоційна стійкість - це... Визначення і рівні


Написать комментарий

Оставлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.