Эта опция сбросит домашнюю страницу этого сайта. Восстановление любых закрытых виджетов или категорий.

Сбросить

Що таке життєвий орієнтир - як відшукати свій?


Опубликованно 16.12.2018 00:44

Що таке життєвий орієнтир - як відшукати свій?

Життя влаштоване так, щоб постійно ставити перед нами все нові і нові завдання. Їх рішення залежить від системи цінностей і життєвих орієнтирів. Вони-то і визначають, правильними або неправильними є наші рішення. Проблема поколінь у тому, що сенс і мета життя у кожного свій. Він відповідає реаліям поточної життя. А минуле покоління пропонує рішення, що відповідають реаліям минулого життя. Визначення своїх життєвих орієнтирів і цінностей сучасної людини необхідно, так як розвиток сучасного суспільства стрімко прискорюється. І важливо не загубитися у великому потоці можливостей і обмежень.

Успішний чоловік

Роздуми про сенс і мету в житті неминуче призведуть до розгляду ступеня успішності людини. Ці два поняття тісно взаємопов'язані.

Успіх дуже часто стає зовнішнім відображенням того, до чого насправді прагне людина. Такий собі лакмусовим папірцем. Змінила колір, значить, я на правильному шляху. Ні - пошук триває. Ознаки успішності трансформуються з часом і стають характерними рисами цілих поколінь.

На питання про те, кого можна вважати успішною людиною, наші сучасники відповідають приблизно наступне. Це людина, яка не зупиняється на досягнутому. Постійно розвивається і самостійно вдосконалюється. Його життєві цілі та орієнтири змінюються відповідно до вимог і умов сучасності. Впевнений у собі. Затребуваний як фахівець, особистість. Здатний допомогти іншому, повести за собою інших. Мріє, робить мрію мету і досягає її.

Сім'я, як життєвий орієнтир, в атрибуті успішності ставилася на перші місця. Бути коханим, розвиватися духовно, відзначалося з тієї ж значення, що і матеріальне благополуччя.

Початок

Що встає за основу при визначенні життєвих цінностей і орієнтирів? Це те, чим ми «міряємо» життя. Для більшості наших батьків і бабусь це були матеріальні блага, у вигляді квартири, авто, дачі. В минулому столітті ти повинен був бути як всі, рівнятися на кращих: відмінників, передовиків виробництва тощо.

Сьогодні матеріальні блага придбати стало легше. Практично зник дефіцит, з'явилися нові можливості заробляння коштів, різноманітність товарів і послуг здатне розбурхати будь-яку фантазію.

Це одна з передумов для зміни системи цінностей і орієнтирів сучасної людини. Це сприяло тому, що власна реалізація вийшла на перше місце, залишивши в стороні матеріальне.

Життєвий орієнтир - поняття внутрішнє, визначити його складно. Суб'єктивні, внутрішні координати душі і свідомості самому визначити і позначити важко.

Сенс життя

Питання про сенс життя і пошуку життєвого орієнтира виникають у людини набагато рідше, ніж побутові або пов'язані з діяльністю. Їх виникнення говорить про те, що якийсь період в житті закінчується і дає початок новому.

Якщо думки про марність всього, що відбувається супроводжуються почуття невпевненості в собі, тривоги. Значить, ви на порозі переоценивания своєї життєвої системи координат і створення нової. Якщо навколо все змінюється з величезною швидкістю, то вам не дадуть відставати.

Вибір

Якщо ви віддаєте перевагу самі знаходити рішення, то вам доведеться потрудитися. Перше, що потрібно зробити, самому визначити життєвий орієнтир, який на даному етапі дає вам напрямок у житті. Беріть папір, ручку. Позначте всі свої «життєві ролі». Дитина, чоловік, батько, учасник будь-якої спільноти (церква, партія, організація і так далі), співробітник, начальник, друг. Все, чим ви займаєтеся на даний момент. Навпроти кожного запису з роллю напишіть ім'я людини. Це повинен бути той, чия оцінка виконання вами даної ролі для вас важлива. А тепер подумайте, що б він зміг відповісти на питання: «Якою ви?». Запишіть свої думки. Це допоможе вам зрозуміти, що саме становить вашу систему цінностей на даному етапі.

Згадайте, що ви мріяли зайнятися в дитинстві, юності або недалекому минулому. Спробуйте почати щось нове.

Спробуйте відкрити в собі приховані таланти. Якщо ви не реалізуєте свої внутрішні потенціали, це може стати причиною відчуття порожнечі всередині себе, відсутності життєвих сил і мотивів. Уважно спостерігайте, що приносить задоволення вам особисто. Що приносить радість і почуття задоволення собою. Ця діяльність робить вас щасливим, підвищує самооцінку? Важко розібратися самому? Вам допоможуть фахівці. Психологи, психотерапевти.

Душа

У кожної людини поняття цінностей своє. Це не погано і не добре. Це даність. Як і звідки вони виникають? Найпершим джерелом є душа. Навіть маленькі дітки, не володіють ще соціальним досвідом, абсолютно по-різному реагують на те, що відбувається навколо. Ці невидимі струни душі народжують постійний музичний твір, який веде нас по життю. Дорослішаючи, душа народжує совість. Вони найголовніший дует, який і дає нашим життєвим орієнтирам визначення.

Родина

Сім'я та виховання в ній визначають подальший розвиток життєвої системи цінностей. Це головне місце, де закладаються основні життєві орієнтири особистості. Є діти, які, як губка вбирають в себе сімейні цінності, ставлять їх в пріоритет протягом усього життя. А є навпаки, ростуть і дають собі слово, що у власній родині не будуть дотримуватися батьківських цінностей. Життєвий досвід

Опинившись один на один з соціумом, людина заробляє свій особистий досвід спілкування з ним. Життєві орієнтири людини, відродилися в душі і розвинені в сім'ї, продовжують змінюватися по мірі отримання ним життєвого досвіду.

Властивість психіки аналізу і синтезу дозволяє оцінювати все, що відбувається з особистістю людини і створювати висновки про вигоду або навпаки. Це допомагає у визначенні життєвих цінностей.

Наприклад, важко хвора людина ставить пріоритетом цінність фізичного здоров'я. Яке, можливо, до хвороби не цінував або недостатньо цінував. Почуття, які відчувають, наприклад, спортсмени, актори, музиканти після успішного виступу, перетворюють в сенс життя їх діяльність.

У кожного свої цінності, так як досвід у кожного свій, унікальний, неповторний. Те, що робить тебе щасливим, приносить радість, задоволення, окрилює, і є справжня цінність. Вічні цінності

Але не варто забувати про такі поняття, як мораль і моральність. Це вічні, класичні цінності. Це те, що відрізняє нас від організмів. Вони не змінюються ні з часом, ні з віком, ні з національністю. Просто саме звання "людина" передбачає здатність любити і берегти ближнього. Дотримання вічних заповідей, які свідчать про важливість і цінність самого життя.

Наші особисті життєві орієнтири завжди порівнюються з поняттями цих вічних цінностей. Автор: Шкреба Наталія 2 Грудня, 2018


banner14

Категория: Развлечения

Що таке життєвий орієнтир - як відшукати свій?


Написать комментарий

Оставлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.