Эта опция сбросит домашнюю страницу этого сайта. Восстановление любых закрытых виджетов или категорий.

Сбросить

Референтність - це що таке? Поняття і типи референтності


Опубликованно 19.12.2018 00:18

Референтність - це що таке? Поняття і типи референтності

Перший об'єкт у відносинах референтності - це щось, що виступає в якості посилання на інший об'єкт. Другий об'єкт, на який посилається перший об'єкт, називається референтом першого об'єкта. Ім'я першого об'єкта - це, як правило, фраза або вираз. Або яке-небудь інше символічне уявлення. Його референтом може бути що завгодно - матеріальний об'єкт, людина, подія, діяльність або абстрактне поняття. Референтність малої групи - це приклад того, як термін може з лінгвістики успішно перекочувати в соціологію. У наш час подібні випадки не є рідкістю.

Особливості визначення

Синонім референтності - посилання. Посилання можуть приймати різні форми: думка, слухове сприйняття (звуконаслідування), візуальне (текст), нюхові чи тактильні, емоційний стан, стосунки з іншими, просторово-часова координата, символічна або буквено-цифрова, фізичний об'єкт або енергетична проекція. У деяких випадках використовуються методи, які навмисно приховують посилання від деяких спостерігачів. Як в криптографії.

Посилання згадуються в багатьох сферах людської діяльності і знань, цей термін приймає відтінки значення, характерні для контексту, в якому він використовується. Деякі з них описані в розділах нижче.

Етимологія

Референтність - це слово іноземного походження. Слово reference походить від среднеанглийского referren, від середньо-французького r?f?rer, від латинського referre, утвореного з префікса re і ferre - «переносити». Існує ряд слів, що походять від одного кореня - це референтність, рефері, референт, референдум.

Дієслово посилається (на) та його похідні можуть нести сенс «посилання» або «з'єднатися з», як у значеннях посилань, описаних у цій статті. Інший смисл - «консультуватися». Це відбивається у таких висловах як «довідкова робота», «довідкова служба», «довідка про роботу» і т. д.

У лінгвістики та філології

Дослідження того, як мова взаємодіє з світом, називаються теоріями посилань. Інша назва - теорія референтності. Фреге був прихильником опосередкованої еталонної теорії. Фреге розділив смисловий зміст кожного виразу, включаючи пропозиції, на дві складові: зміст і референція (посилання). Сенс пропозиції - це думка, яку воно виражає. Така думка абстрактна, універсальна і об'єктивна. Сенс будь-якого подпредставительного виразу полягає в його внеску в думку про те, що висловлює вбудовується пропозицію. Почуття визначають посилання, а також є способами представлення об'єктів, на які посилаються вираження. Посилання - це об'єкти, які вибирають слова. Почуття пропозицій є думками. А посилання - істинними цінностями (істинними чи хибними). Посилання на пропозиції, включені до висловлювання щодо висловлювань та інші непрозорі контексти, є їх звичайними значеннями.

Приклади

Бертран Рассел у своїх більш пізніх роботах і з причин, пов'язаних з його теорією знайомства в епістемології, стверджував, що єдиними безпосередньо ссылочными виразами є «логічно власні імена». Логічно власними іменами є такі терміни як «я», «зараз», «тут» і інші індекси.

Він розглядав власні імена, описані вище, як «скорочені певні опису». Отже, «Дональд Дж. Трамп» може бути скороченням від «нинішній президент Сполучених Штатів і чоловік Меланії Трамп». Певні опису позначають фрази, які аналізуються Расселом в екзистенційно кількісно виражені логічні конструкції. Однак такі об'єкти не повинні вважатися суттєвими самі по собі, вони мають значення тільки в реченні, вираженому пропозиціями, частиною яких вони є. Отже, для Рассела вони не мають прямого посилання як логічно власні імена. Сучасна теорія

Незважаючи на те, що референтність в психології - це більш відоме значення цього поняття, у лінгвістиці вона також грає велику роль. На рахунку Фреге будь-яке посилається вираз має сенс і референт. Така «опосередкована посилання має певні теоретичні переваги перед точкою зору Мілля. Наприклад, імена з посиланнями, такі як Семюель Клеменс і Марк Твен, створюють проблеми для прямої посилальної точки зору, тому що хтось може почути «Марк Твен - Семюель Клеменс» і здивуватися - таким чином, їх когнітивний зміст здається іншим.

Незважаючи на відмінності між поглядами Фреге й Рассела, вони, як правило, розглядаються як дескриптивисты. Такий дескриптивизм піддався критиці в назві та необхідності Саула Кріпке.

Кріпке висунув те, що стало відомо як «модальний аргумент» (або «аргумент від жорсткості»). Розглянемо ім'я Аристотеля і опис «найвидатніший учень Платона», «засновник логіки» і «вчитель Олександра». Аристотель, очевидно, відповідає всім описами (і багатьом іншим, які ми зазвичай пов'язуємо з ним), але не обов'язково вірно, що якщо б Аристотель існував, то він був будь-яким або всіма з цих описів. Аристотель цілком міг існувати, не роблячи жодної з тих речей, завдяки яким він відомий нащадкам. Він міг існувати і взагалі не стати відомим нащадкам, або померти в дитинстві. Припустимо, що Аристотель асоціюється у Марії з описом «останній великий філософ давнини», і (фактичний) Аристотель помер у дитинстві. Тоді опис Марії, схоже, ставиться до Платона. Але це глибоко нелогічно. Отже, за словами Кріпке, імена є жорсткими позначеннями. Тобто вони належать до одного й того ж людині в кожному можливому світі, в якому ця людина існує. У тій же роботі Кріпке сформулював кілька інших аргументів проти дескриптивизма «Фреге-Рассела». Семантика

У семантиці «референтність» - це відносини між іменниками або займенниками і об'єктами, які названі ними. Отже, слово «Іван» відноситься до особистості Івана. Слово «воно» відноситься до деякого раніше вказаного об'єкту. То є? Згаданий об'єкт називається референтом слова. Іноді слово позначає об'єкт. Зворотне відношення, відношення від об'єкта до речі називається прикладом; об'єкт ілюструє те, що означає слово. В синтаксичному аналізі, якщо слово відноситься до попереднього слова, попереднє слово називається антецедентом.

Gottlob Фреге стверджував, що згадка не можна трактувати як щось ідентичне зі значенням: «Геспер» (давньогрецька назва «вечірньої зірки») і «Фосфор» (давньогрецька назва «ранкової зірки») відносяться до Венери, але астрономічний факт полягає в тому, що «Геспер» - це «Фосфор», тобто це все одно один і той же об'єкт, навіть якщо значення згаданих слів нам відомі. Ця проблема змусила Фреге провести відмінність між змістом і посиланням на слово. Деякі випадки здаються занадто складними, щоб їх можна було класифікувати у цих рамках. Ухвалення поняття вторинної посилання може бути необхідно, щоб заповнити прогалину.

Лінгвістичний знак

Саме поняття лінгвістичного знака являє собою комбінацію змісту й вираження, перше з яких може ставитися до сутностей у світі або ставитися до більш абстрактних понять, наприклад, «думав». Певні частини мови існують тільки для вираження посилання, а саме: анафори, такі як займенники. Підмножина рефлексивов виражає спільну посилання двох учасників в реченні. Це можуть бути агент (актор) і пацієнт (діяв), як «людина помив себе», тема і одержувач, як в «я показав Мері собі», або різні інші можливі комбінації. Але не тільки гуманітарні науки ввібрали в себе цей термін. Точні науки також можуть похвалитися своїми версіями цього терміна - такими, як дисперсія і референтність світла у фізиці. Але куди більш широке визначення референтності нам дає інформатика, про яку трохи нижче. Техніка та комп'ютери

У комп'ютерних науках референтність обладнання - це значення, яке дозволяє програмі побічно звертатися до конкретного елементу даних, такого як значення змінної або запис в пам'яті комп'ютера або в якому-небудь іншому пристрої зберігання. Кажуть, що посилання посилається на дані, а доступ до даних називається разыменованием посилання. Поняття референтності обладнання бо часто відноситься не до обладнання як такої, а до даних.

Референтність відрізняється від самої бази даних. Як правило, для посилань на дані, що зберігаються в пам'яті в даній системі, посилання реалізується як фізичну адресу, де дані знаходяться в пам'яті або в пристрої зберігання. З цієї причини заслання часто помилково плутають з покажчиком або адресою і стверджують, що вони «вказують» на дані. Однак посилання також може бути реалізована іншими способами, такими як зсув (різниця) між адресою елемента даних і деяким фіксованим «базовим» адресою в якості індексу в масиві. Або, більш абстрактно, в якості дескриптора. У більш широкому сенсі, в Мережі посилання можуть бути мережевими адресами, такими як URL-адреси. У цьому контексті іноді застосовується термін «референтність техніки». Відмінності

Поняття референтності (посилання) не слід плутати з іншими значеннями (ключами або ідентифікаторами), які однозначно ідентифікують елемент даних, але надають доступ до нього тільки через нетривіальну операцію пошуку в певній структурі даних таблиці.

Посилання широко використовуються в програмуванні, особливо для ефективної передачі великих або змінних даних в якості аргументів процедур або для обміну такими даними серед різних застосувань. Зокрема, посилання може вказувати на змінну або запис, що містить посилання на інші дані. Ця ідея є основою непрямої адресації і багатьох пов'язаних структур даних, таких як зв'язані списки. Посилання можуть викликати значну складність в програмі, частково із-за можливості висячих і диких посилань, а частково із-за того, що топологія даних з посиланнями являє собою орієнтований граф, аналіз якого може бути досить складним.

Посилання підвищують гнучкість того, де об'єкти можуть зберігатися, як вони розподіляються і як вони передаються між областями коду.

Важливий момент. Поки можна отримати доступ до посиланням на дані, можна отримати доступ до даних через неї, самі дані не потрібно переміщати. Вони також полегшують обмін даними між різними областями коду. Кожен зберігає посилання на нього. Механізм

Механізм посилань, якщо він відрізняється реалізації, є фундаментальною функцією мови програмування. Загальною для майже всіх сучасних мов програмування. Навіть деякі мови, які не підтримують прямого використання посилань, мають деяке внутрішнє або неявне використання. Наприклад, угода про виклик за посиланням може бути реалізовано з явним або неявним використанням посилань.

У більш загальному сенсі посилання можна розглядати як частину даних, яка дозволяє унікально отримувати іншу частину даних. Це включає первинні ключі в базах даних і ключі в асоціативному масиві. Якщо у нас є набір ключів K і набір об'єктів даних D, будь-яка чітко визначена (однозначна) функція від K до D ? {нуль} визначає тип посилання, де нуль - це зображення ключа, не посилається на що-небудь значуще.

Альтернативним поданням такої функції є орієнтований граф, званий графом досяжності. Тут кожен елемент представлений вершиною і існує ребро від u до v, якщо елемент даних в u посилається на елемент даних у v. Максимальний вихідний градус дорівнює одиниці. Ці графіки є цінними у збірці сміття, де вони можуть бути використані для відділення доступних від недоступних об'єктів. Психологія

У психології референтність - це дуже поширене поняття, що зустрічається відразу в декількох теоріях. З точки зору розумової обробки в психології використовується самореференция для встановлення ідентифікації з психічним станом під час самоаналізу. Це дозволяє людині розвинути свої власні орієнтири в більшій мірі негайного усвідомлення. Тим не менш, це також може призвести до кругового розумом, запобігаючи розвиток мислення.

У відповідності з теорією перцептивного управління (PCT) еталонним умовою є стан, у якому вихід системи управління прагне змінити контрольовану величину. Основне твердження полягає в тому, що «вся поведінка орієнтоване весь час на контроль певних величин по відношенню до конкретних референтним умов». Самореференция (самоссылка)

Самоссылка відбувається на природних або формальних мовах, коли пропозиція, ідея або формула посилаються на себе. Посилання може бути виражена або безпосередньо (через якесь проміжне пропозицію або формулу), або за допомогою деякого кодування. У філософії це також відноситься до здатності суб'єкта говорити про себе чи ставитися до нього самого: мати тип думки, виражений в називному відмінку однини від першої особи.

Самореференция вивчається та знаходить застосування в математиці, філософії, комп'ютерному програмуванні та лінгвістики. Самоссылочные затвердження іноді парадоксальні, їх також можна вважати рекурсивними.

У класичній філософії парадокси створювалися самореферентными концепціями, такими як парадокс всемогутності: встановити, чи можливо істота настільки могутнє, що воно може створити камінь, який він не зможе підняти. Парадокс Епіменід «Всі крітяни - брехуни», виголошений давньогрецьким критянином, був однією з перших зареєстрованих версій. Сучасна філософія іноді використовують ту саму техніку, щоб продемонструвати, що передбачувана концепція безглузда або погано визначена.

Міжгрупова референтність

В соціології є таке поняття як референтна група. Воно означає соціальну групу, на яку людина звикла посилатися. І з якою він себе так чи інакше ототожнює. Міжгрупова референтність - це здатність декількох груп посилатися один на одного.

Теорія референтних груп регулярно використовується для аналізу поточної соціально-політичної ситуації в країні. В останні десятиліття соціологи звертають пильну увагу на референтність малих груп, адже це важливе явище з точки зору микросоциологии. Автор: Сордес Блэкфорд 12 Грудня, 2018 0 коментарів Показувати: Нові Нові Популярні Обговорювані

Вийти

:) ;) :( :p :] :o :D :-/ :-$ <3 ? Увійти через соцмережі:

Анонімно ? Ви дійсно хочете видалити цей коментар? Видалити ? Причина скарги Небажана реклама або спам Матеріали сексуального чи порнографічного характеру Дискримінаційні вислови або натуралістичний контент Образи або погрози Повідомити Повідомити Коментувати


banner14

Категория: Развлечения

Референтність - це що таке? Поняття і типи референтності


Написать комментарий

Оставлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.