Эта опция сбросит домашнюю страницу этого сайта. Восстановление любых закрытых виджетов или категорий.

Сбросить

Синдром принцеси: причини появи, перші ознаки, методи лікування та поради психологів


Опубликованно 20.12.2018 00:30

Синдром принцеси: причини появи, перші ознаки, методи лікування та поради психологів

Сучасна людина живе в непростий період, пов'язаний з шаленими темпами, постійними стресами, частою змінної трендів і тенденцій, а також величезною кількістю стереотипів. Не дивно, що люди нерідко стикаються з психологічними проблемами і всілякими розладами особистості.Зокрема, поширене таке явище, як синдром принцеси. Як він проявляється, які причини його появи і як з ним боротися?

Основні прояви

Синдром принцеси проявляється наступним чином: Перфекціонізм. "Принцеса" прагне виглядати ідеально і охайно, а також слідувати останнім віянням моди. Її скрупульозність і прискіпливість також поширюється на навколишнє середовище - житло, робоче простір. Зневага. "Принцеса", як правило, досить байдужа і навіть іноді бридлива до оточуючих. Воно приймає чужу увагу і благодіяння як належне. Сама ж не вважає за потрібне вживати якісь заходи. Демонстративність. "Принцеса" прагне постійно бути в центрі уваги, тому бере активну участь у світському житті. Вона відвідує нічні клуби, ресторани, вечірки, активно висвітлює своє життя в соціальних мережах. Якщо є можливість зарекомендувати себе на якомусь конкурсі або масштабному заході, вона обов'язково це зробить. Награність. "Принцеса" постійно намагається здаватися тим, ким вона не є. З оточуючими вона неприродно міла або ж, навпаки, холодна і зарозуміла. Як би добре дівчина не входила в роль, з боку неозброєним оком помітна фальш. Спотворене сприйняття. "Принцеса" по-своєму розуміє світ. Її система ідеалів і цінностей далека від загальноприйнятої. Інфантильність. Навіть у свідомому віці "принцеса" експлуатує дитячу модель поведінки. Вона вередує, не бажає брати на себе відповідальність, намагається здаватися безпорадною і так далі.

Причини проблеми

Перш ніж боротися з проявами синдрому принцеси, потрібно розібратися з причинами його прояви. Ось найбільш поширені джерела проблеми: Виховання. Для кожного батька його дитина унікальна. Він самий розумний, самий талановитий, найкрасивіший. Але деякі батьки не просто так думають, а вкладають цю установку в дитячу голову. Так, батьки балують дівчаток, одягають їх, як ляльок, купують самі модні іграшки. Більше того, батьки люблять хвалитися своїми дітьми, виставляючи їх красу і таланти напоказ. Поки дорослі самостверджуються за рахунок малюків, у дитячій свідомості зростає впевненість у власній винятковості, яка по мірі дорослішання лише зміцнюється і переходить у доросле життя. Легенди. З раннього дитинства дівчинка слухає казки і дивиться мультики про казкових принцес, яких всі люблять, які неодмінно зустрічають своїх казкових принців. У дорослих свої казки - фільми, серіали, книги, які хоч і відірвані від реальності, але накладають відбиток на свідомість. Таким чином, людина починає мріяти повторити у своєму житті гарний сценарій, починає грати роль того, ким не є. Жага уваги. Іноді синдром принцеси є наслідком підвищеної уваги, а його нестачі. Дівчинка чи доросла дівчина може сама себе "коронувати", намагаючись таким чином привернути до себе увагу.

Проблеми реальних "принцес" на прикладі диснеївських персонажів

Оскільки коріння синдрому принцеси у жінок криються в дитячому віці, причини проблеми варто шукати в казкових персонажів. Ось як на прикладі диснеївських героїнь можна пояснити причини даного комплексу: Попелюшка - володіє пасивним і залежним характером, постійно потребує турботи. Як правило, це пов'язано з якимись тривожними розладами в дитячому віці. Аріель - страждає від обсесивно-імпульсивного розлади, супроводжуючого страхом сказати або зробити щось неналежне. Також їй властиво нав'язливе накопичення. Покахонтас - характеризується істеричним розладом особистості. Це означає, що людина веде себе неприродно, щоб привернути увагу. Також це означає схильність до маніпуляцій і підбурювання. Ельза - страждає тривожним розладом особистості, означаемом непристосованість до життя в соціумі. Жасмин - страждає біполярним розладом, людина схильна робити необдумані вчинки через страх залишитися на самоті. Білосніжка - для неї характерне перебільшення почуття власної важливості.

Чому з цим потрібно боротися

Якщо дівчина вважає себе принцесою, в якійсь мірі це можна вважати нормальним і навіть природним. Проте для самої "принцеси" це може обернутися серйозними проблемами. Ось основні причини зняти "крону": Ви не неперевершені. Вірніше, ви неперевершені настільки, наскільки вас такою вважають оточуючі. Титули, присвоєні самій собі, не несуть ніякого сенсу і користі. Просто озирніться навколо і зайдіть соціальні мережі - таких "унікальних принцес" мільйони, але всі вони схожі один на одного. Бути жінкою - це не досягнення і не виправдання. Дійсно, у представниць прекрасної статі є деякі привілеї в спілкуванні з чоловіками. Проте не варто ними зловживати. У світі мільярди жінок, вони нічим не гірше вас. Не все відбувається так, як ви хочете. Капризи - ефективний інструмент маніпулювання близькими людьми (хоч і нечесний). Але вас оточує ще багато людей зі своїми інтересами та амбіціями. Таким чином, проливаючи сльози і гнівно тупаючи ніжками, ви не прийдете до успіху. Як з цим боротися

Як боротися з тим, що жінка вважає себе принцесою? Відповідь, до банальності проста. Потрібно повернутися до реальності. Звичайно, зробити це набагато складніше, ніж сказати. Ось які заходи слід зробити: Почати потрібно з того, щоб виключити вплив тих факторів, які спотворюють ваше світосприйняття - фільми, серіали, глянцеві журнали і так далі. Більше спілкуйтеся з оточуючими. Це навчить вас бути більш природною. Цікавтеся чужими проблемами, допомагайте тим, хто цього потребує. Це покаже вам реальне життя за межами вашого вигаданого світу. Зверніться за допомогою до психолога, якщо ви не можете впоратися з проблемою самостійно.

Профілактичні заходи

Більшість психологічних проблем родом з дитинства. Комплекс принцеси не є винятком. Батькам дівчаток особливо важливо це знати. Щоб не зіткнутися з цією неприємною проблемою, варто приймати такі профілактичні заходи: Хваліть дитину дозовано. Схвалення важливо, але воно повинно бути обґрунтовано. Дитина повинна розуміти, що похвалу і заохочення потрібно заслужити. Встановіть обмеження. Ігри та розваги (особливо, перегляд мультфільмів і телепередач) повинні бути дозованими. У дитини повинні бути реальні захоплення і реальні домашні обов'язки. Що ж стосується читання, чергуйте літературу про казкових принцес з життєвими повчальними творами. Балуйте дозовано. Це ненормально, коли на першу ж вимогу дитина отримує все, що хоче. Придбання іграшок, одягу та іншого повинен бути здоровий глузд. Потрібно знайти "золоту середину". Не варто занадто виходити за рамки об'єктивної потреби в тих чи інших речах, потураючи бажанням дитини. Виховуйте оточення. Якщо ви вводите якісь обмеження для своєї дитини, їх повинні дотримуватися бабусі, дідусі, дядьки, тітки та інші люди, з якими контактує дитина. Неможливо вічно бути дівчинкою. Людині властиво дорослішати. Якщо дитячі капризи і дивацтва юної дівчини сприймаються з розумінням (а іноді і з симпатією), то з боку дорослої жінки це як мінімум нерозумно. Синдром принцеси у чоловіків

Як не дивно, але ця проблема поширена не тільки серед жінок, але і серед представників сильної статі. Цей комплекс також родом з дитинства і пов'язаний з вихованням. Як правило, батьки синів (особливо мама) по-особливому ставляться до своїх нащадків. Вони оточують їх трепетною турботою, а також переконують їх у власній винятковості. Переходячи у доросле життя, вони зберігають це відчуття власної важливості і незамінності, але реальність дещо інша.

Висновок

Кожна людина по-своєму унікальний і прекрасний. Проте надмірна заглибленість у себе і впевненість у власній перевазі не є нормою. Крім того, що синдром принцеси заважає вибудовувати конструктивні відносини з оточуючими, він підточує людину зсередини, викликаючи масу психологічних проблем. Таким чином, ця проблема потребує уваги та невідкладних заходів. Автор: Ольга Іванівна 6 Грудня, 2018


banner14

Категория: Развлечения

Синдром принцеси: причини появи, перші ознаки, методи лікування та поради психологів


Написать комментарий

Оставлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.