Эта опция сбросит домашнюю страницу этого сайта. Восстановление любых закрытых виджетов или категорий.

Сбросить

Пізнавальні здібності - це... Поняття, визначення, рівні і методи розвитку здібностей


Опубликованно 21.12.2018 06:16

Пізнавальні здібності - це... Поняття, визначення, рівні і методи розвитку здібностей

Пізнавальні здібності – це чинник розвитку особистості, перехід від незнання до знання. В будь-якому віці людина дізнається щось нове. Він отримує необхідні знання в різних галузях і напрямах, приймаючи і переробляючи інформацію навколишнього світу. У дитячому і дорослому віці пізнавальні здібності можна і потрібно розвивати. Про це піде мова далі. Загальне визначення

Пізнавальні здібності – це розвиток інтелекту і процесів оволодіння знаннями. Вони виявляють себе в процесі успішного вирішення різних завдань і проблем. Такі здібності мають властивість розвиватися, що визначає ступінь засвоєння людиною нових знань.

Пізнавальна діяльність людини можлива в силу того, що він має здатність відображати для себе у свідомості реальність. Пізнавальні здібності – це наслідок як біологічної, так і соціальної еволюції людини. Як в молодшому так і старшому віці вони базуються на допитливості. Це своєрідна мотивація мислення.

Розумові здібності людини беруть участь як у пізнавальній діяльності, так і в переробці інформації, отриманої нашою свідомістю. Мислення – ідеальний інструмент для цього. Пізнання і перетворення інформації є різними процесами, які відбуваються на психічному рівні. Мислення здійснює їх взаємодію.

Пізнавальні здібності – процеси, що відображають і переводять матеріальний в ідеальний план. Коли думка проникає в суть об'єкта мислення, настає розуміння.

Мотивацією до здійснення пізнавальної діяльності є допитливість. Це тяга до отримання нової інформації. Допитливість – прояв пізнавального інтересу. З її допомогою відбувається як спонтанний, так і впорядковане пізнання світу. Не завжди така діяльність безпечна. Особливо це помітно в дитячому віці.

Так, наприклад, пізнавальні здібності дітей дошкільного віку переважно спонтанні. Дитина прагне до нових об'єктів і способів дії, які згодом він реалізує, бажає потрапити в новий простір. Це часом призводить до проблем і труднощів, може бути небезпечним. Тому дорослі починають забороняти для дитини цей вид діяльності. Батьки можуть суперечливо реагувати на допитливість дитини. Це накладає відбиток на поведінку малюка.

Деякі діти будуть прагнути досліджувати навіть небезпечний об'єкт, а інші не зроблять в його бік і кроку. Батьки повинні задовольнити тягу малюка до нових знань. Зробити це максимально безпечним, але наочним способом. В іншому випадку пізнавальні здібності або знизяться з-за обмежує страху, або переростуть в неконтрольований процес, коли дитина без ведення батьків спробує сам отримати цікаву інформацію. В обох випадках це негативно позначиться на процесі пізнання світу дитиною. Види пізнання

Пізнавальні здібності вивчали багато філософи, педагоги минулого і теперішнього часу. У результаті було виділено три типи розвитку таких навичок: Конкретно-чуттєве пізнання. Абстрактне (раціональне) мислення. Інтуїція.

У ході розвитку пізнавально-творчих здібностей відбувається отримання навичок конкретно-чуттєвого характеру. Вони властиві також і представникам тваринного світу. Але в ході еволюції у людини розвинулися специфічні чуттєво-сенситивні навички. Органи почуттів людей пристосовані для здійснення діяльності у макросвіті. З цієї причини мікро - і мегамиры недоступні при чуттєвому пізнанні. Чоловік отримав три форми відображення навколишньої реальності за допомогою такого пізнання: відчуття; сприйняття; подання.

Відчуття є формою чуттєвого відображення окремих властивостей предметів, їх складових частин або окремо взятого. Під сприйняттям розуміється отримання інформації про властивості предмета. Як і відчуття, воно виникає в процесі взаємодії з досліджуваним об'єктом.

Аналізуючи відчуття, можна виділити первинні і вторинні якості, які сприймаються людиною на чуттєвому рівні. Наслідком внутрішніх взаємодій є предметні якості, а диспозиционные – це ефект зовнішніх взаємодій. Обидві ці категорії об'єктивні.

Відчуття і сприйняття дозволяє сформувати образ. Причому у кожного з цих підходів існують певні підходи до його створення. Неизобразительный образ створює відчуття, а образотворчий – сприйняття. Причому образ не завжди збігається з початковим об'єктом дослідження, але він завжди йому відповідає. Образ не може бути точним відображенням предмета. Але він не є і знаком. Образ узгоджується і відповідає об'єкту. Чуттєвий досвід з цієї причини обмежений ситуативним і особистим сприйняттям.

Щоб розширити межі, пізнання проходить стадію подання. Ця форма чуттєвого відображення дозволяє комбінувати образи, а також їх окремі елементи. При цьому здійснювати безпосереднє дію з предметами не потрібно.

Пізнавальними здібностями є чуттєві відображення реальності, які дозволяють створити наочний образ. Це і є уявлення, яке дозволяє зберегти і при необхідності відтворити у свідомості людини об'єкт без безпосереднього контакту з ним. Першим пунктом у становленні і розвитку пізнавальних здібностей є саме чуттєве пізнання. З його допомогою людина може оволодіти поданням про об'єкт на практиці. Раціональне пізнання

Абстрактне мислення або раціональне пізнання виникає в процесі комунікативної чи трудової діяльності людей.

Соціально-пізнавальні здібності розвиваються комплексно разом з мисленням і мовою. У цієї категорії існує три форми: поняття; судження; умовивід.

Поняття – це результат виділення якогось класу узагальнених предметів з певної спільності ознак. При цьому судження є формою розумового процесу, в ході якого пов'язуються поняття, а після стверджується або заперечується що-небудь. Умовиводом є міркування, в процесі якого приймається нове судження.

Пізнавальні здібності та пізнавальна діяльність у сфері абстрактного мислення має ряд відмінностей від чуттєвого сприйняття: В предметах відображається їх загальна закономірність. У чуттєвому сприйнятті немає диференціації в окремих об'єктах одиничних чи загальних ознак. Тому вони зливаються в єдиний образ. В предметах виділяється суттєве. При чуттєвому відображенні такого розмежування немає, так як інформація сприймається в комплексі. Існує можливість сконструювати на основі попередніх знань сутність ідеї, яка підлягає опредмечиванию. Пізнання дійсності відбувається опосередковано. Це може відбуватися за допомогою сенситивного відображення або ж шляхом умовиводів, міркувань, із застосуванням спеціальних приладів.

Варто відзначити, що пізнавальні здібності є симбіозом раціонального і чуттєвого сприйняття. Їх не можна сприймати як елімінувати етапи одного процесу, так як ці процеси пронизують один одного. Чуттєво-сенситивное пізнання здійснюється за допомогою абстрактного мислення. І навпаки. Раціональне пізнання не може здійснюватися без чуттєвого відображення.

Абстрактне мислення застосовує дві категорії оперування свого змісту. Вони виражені у вигляді суджень, понять і умовиводів. Цими категоріями є розуміння і пояснення. Друга з них забезпечує перехід від загальних до конкретних знань. Пояснення можуть бути функціональними, структурними і причинними.

Розуміння співвідноситься зі значенням і змістом, а також передбачає ряд наступних процедур: Інтерпретація. Приписування первісної інформації змісту і значення. Реинтерпретация. Зміна або уточнення змісту і значення. Конвергенція. Об'єднання розрізнених даних. Дивергенція. Роз'єднання єдиного перш сенсу на окремі підкатегорії. Конверсія. Видозміна в якісному напрямку значення і сенсу, радикальне їх перетворення.

Щоб інформація перейшла від пояснення до розуміння, відбувається безліч процедур. Подібні операції забезпечують багаторазовий процес перетворення даних, що дозволяє перейти від незнання до знання. Інтуїція

Формування пізнавальних здібностей проходить ще один етап. Це отримання інтуїтивної інформації. Для цього людина керується несвідомими, інстинктивними процесами. Інтуїція не може ставитися до почуттєвого сприйняття, проте вони можуть бути пов'язані. Наприклад, чуттєво-сенситивний інтуїцією є твердження, що прямі, що проходять паралельно, не перетинаються.

Інтелектуальна інтуїція дозволяє проникати в суть речей. Хоча сама ідея цього процесу може мати релігійно-містичне походження, так як раніше вона застосовувалася для безпосереднього пізнання божественного початку. У раціоналізмі Нового часу ця категорія визнавалася вищою формою пізнання. Вважалося, що вона оперує безпосередньо граничними категоріями, сутністю самих речей.

Серед основних пізнавальних здатностей у посткласичної філософії саме інтуїція стала розглядатися як спосіб ірраціонального тлумачення об'єктів і явищ. Вона мала релігійне забарвлення.

Сучасна наука не може нехтувати цією категорією, так як факт існування інтелектуальної інтуїції підтверджений досвідом природничо-наукової творчості, наприклад, у працях Тесли, Енштейна, Боткіна і т. д.

Інтелектуальна інтуїція має кілька особливостей. Істина осягається безпосередньо на сутнісному рівні досліджуваних об'єктів, але завдання при цьому можуть вирішуватися несподівано, шляхи вибираються несвідомо, як і засоби їх вирішення. Інтуїція є здатністю осягати істину шляхом її прямого бачення без обґрунтування і доказів.

Така здатність виробилася у людини завдяки необхідності приймати швидкі рішення в умовах неповної інформації. Тому такий результат можна розцінювати як імовірнісний відповідь на існуючі умови середовища. В цьому випадку людина може придбати як істинне, так і помилкове твердження.

Інтуїцію формує декілька факторів, які є наслідком професійної ґрунтовної підготовки і глибокого знання проблеми. Складаються пошукові ситуації, з'являються пошукові домінанти в результаті безперервних спроб вирішити проблему. Це своєрідна «підказка», яку людина отримує на шляху пізнання істини. Категорії інтелектуальної інтуїції

Розглядаючи поняття пізнавальних здібностей, варто звернути увагу на таку їх складову, як інтелектуальна інтуїція. Вона має декілька складових і може бути: Стандартизованою. Її ще називають інтуїцією-редукцією. У ході опанування певного явища застосовуються імовірнісні механізми, які встановлюють свої межі до досліджуваного процесу. Формується певна матриця. Наприклад, це може бути постановка правильного діагнозу за зовнішніми проявами, без застосування інших методів. Творча (евристична). У результаті подібної пізнавальної діяльності формуються кардинально нові образи, з'являється знання, якого раніше не існувало. У цій категорії виділяється два підвиди інтуїції. Вона може бути эйдетической або концептуальною. В першому випадку перехід від поняття до чуттєвого образу відбувається за допомогою інтуїції стрибкоподібно. Концептуальна інтуїція не узагальнює перехід до образів.

Виходячи з цього, виділяється нове поняття. Це творча інтуїція, яка являє собою специфічний пізнавальний процес, який є взаємодією чуттєвих образів і абстрактного мислення. Такий симбіоз веде до утворення нових понять і знань, зміст яких не може бути виведено допомогою простого синтезу старих сприйняттів. Також нові образи можна вивести за допомогою оперування існуючими логічними поняттями. Розвиток пізнавальних здібностей

Пізнавальні здібності – це вміння, які можна і потрібно розвивати. Цей процес починається в ранньому віці. Основою всього процесу навчання є розвиток пізнавальних здібностей. Це активність дитини, яку він проявляє в ході оволодівання новими знаннями.

Дошкільники відрізняються допитливістю, що допомагає їм пізнавати пристрій світу. Це є природною потребою в ході розвитку. Малюки не тільки прагнуть отримувати нову інформацію, але і поглиблювати свої знання. Вони шукають відповіді на виникаючі питання. Пізнавальну зацікавленість повинні заохочувати, розвивати батьки. Від цього залежить, як малюк буде вчитися далі.

Пізнавальні здібності дітей дошкільного віку можна розвивати різними способами. Найбільш ефективним є читання книг. Історії, розказані в них, дозволяють дитині пізнавати навколишній світ, явища, з якими дитина не може ознайомитися в дійсності. Важливо вибирати книги, що відповідають віку маляти.

Так, у 2-3 роки малюкові цікаво слухати казки, фантастичні історії, розповіді про природу і тварин. Коли дитина трохи підросте, він буде ідентифікувати себе з головним героєм, тому можна читати історії про слухняних дітей, які дотримуються правил гігієни, цікавляться явищами, що відбуваються навколо.

Пізнавальні здібності дитини дошкільного віку можна розвивати у формі рухливих, сюжетних ігор. Так він буде будувати стосунки з оточуючими, взаємодіяти, бути частиною команди. Гра повинна вчити дитину логікою, аналізу, порівнянь і т. д.

З першого року життя діти можуть вчитися складати пірамідки, кубики, пазли. Коли дитині виповниться 2 роки, він вже освоює навички взаємодії з оточуючими. Гра дозволяє соціалізуватися, пізнавати партнерські відносини. Заняття повинні бути рухливими, цікавими. Грати треба як з однолітками, так і зі старшими дітьми, дорослими.

У 4-6 років дитина має бути активним учасником рухливих ігор. Розвиваючись фізично малюк ставить перед собою цілі, прагне їх досягати. Дозвілля має бути наповнена різними емоціями і враженнями. Треба частіше гуляти на природі, відвідувати концерти, вистави, циркові виступи. Обов'язково потрібно займатися творчістю. Це розвиває допитливість і інтерес до світу, який нас оточує. Це є запорукою розвитку особистості, навчальних здібностей. Молодший шкільний вік

Пізнавальні здібності людини різного віку розвиваються неоднаково. Це потрібно враховувати, щоб стимулювати подібну діяльність. У молодшому шкільному віці розвивається довільність пізнавальних здібностей. Завдяки знайомству з різними дисциплінами розвивається кругозір малюка. В цьому процесі не останнє місце займає допитливість, спрямована на пізнання навколишнього світу.

Пізнавальні здібності школярів різного віку неоднакові. До 2-го класу діти люблять дізнаватися щось нове про тварин, рослинах. До 4-го класу діти починають цікавитися історією, розвитком людини, суспільними явищами. Але при цьому потрібно враховувати, що існують індивідуальні особливості у кожної дитини. Так, наприклад, пізнавальні здібності в початковій школі у обдарованих дітей стійкі, а інтереси широкі. Це проявляється захопленням різними, часом взагалі не пов'язаними між собою об'єктами. Це може бути також тривала захоплення якимось одним предметом.

Далеко не завжди вроджена допитливість переростає в інтерес до знань. А адже саме це необхідно, щоб матеріал шкільної програми засвоювався дитиною. Позиція дослідника, зайнята ще в дошкільному віці, допомагає в початкових класах і в подальшому, полегшуючи процес сприйняття нових знань. Формується самостійність у процесі пошуку інформації, а також, що важливо, в прийнятті рішень.

Пізнавальні здібності молодших школярів проявляються у вивченні оточуючих речей, прагнення до експериментів. Дитина вчиться висувати гіпотези, ставити запитання. Щоб зацікавити школяра, процес навчання має бути інтенсивним і цікавим. Він повинен відчувати радість від самостійного відкриття. Пізнавальна самостійність

У ході розвитку пізнавальних здібностей у навчальній діяльності виробляється самостійність. Це психологічна основа, що стимулює навчальну діяльність, формує інтерес до матеріалу шкільної програми. Розвивається самостійна пізнавальна діяльність з метою вирішення творчих завдань. Тільки так знання не є поверхневими, формальними. Якщо при цьому застосовуються зразки, дитина швидко втрачає інтерес до подібної діяльності.

Однак в початковій школі ще велика кількість подібних завдань. В ході оцінки пізнавальних здібностей дітей молодшого шкільного віку в сучасній системі освіти було встановлено, що подібний підхід вчителів не може стимулювати свідомий інтерес у дітей. В результаті можна домогтися якісного засвоєння матеріалу. Школярі перевантажені завданнями, але результативності від цього немає. Згідно з проведеними дослідженнями, самостійне продуктивне навчання дозволяє підтримувати інтерес школярів до навчання тривалий час.

Такий підхід до навчання дозволяє молодшим школярам домагатися поставлених цілей. В результаті отримані знання добре фіксуються, так як роботу школяр виконав самостійно. Для досягнення поставлених цілей школяр повинен бути активним, щоб реалізувати власний потенціал.

Одним з методів стимулювання діяльності і інтересу учнів є застосування дослідницького підходу. Це виводить учня на зовсім інший рівень. Він отримує знання в ході проведення самостійної роботи. Це одна з актуальних проблем, яка виникає в сучасній школі. Учні повинні вміти активно приймати участь в пошуку відповідей, формувати активну життєву позицію. Принципи розвитку самостійності

Пізнавальні здібності школярів молодшого віку формуються на основі розвитку самостійності подібної діяльності. Цей процес ефективний лише за умови виконання певних принципів, на основі яких повинен бути побудований процес навчання: Природність. Проблема, яку вирішує школяр в ході самостійного дослідження, повинна бути реальною, актуальною. Надуманість, штучність не викликають зацікавленості як у дітей, так і дорослих. Усвідомленість. Проблеми, завдання і цілі, а також підхід до дослідження повинні бути отрефлексированы. Самодіяльність. Школяр оволодіває ходом проведення дослідження тільки в тому випадку, якщо він проживає на цю ситуацію, отримує власний досвід. Якщо багато разів вислухати опис предмета, все одно можна не зрозуміти основних її якостей. Тільки побачивши його на власні очі, можна скласти своє уявлення про об'єкт. Наочність. Цей принцип найкраще реалізується в польових умовах, коли учень досліджує світ не по інформації в книжці, а в реальності. Тим більше що в книжках деякі факти можуть бути спотвореними. Культуросообразность. У кожній культурі існує традиція світорозуміння. Тому в ході навчання її потрібно враховувати. Це та особливість взаємодії, яка існує у певній соціальній спільності.

Пізнавальні здібності молодших школярів розвиваються в тому випадку, якщо проблема має особистісну цінність. Вона повинна відповідати інтересам і потребам учня. Тому в ході постановки проблеми педагог повинен враховувати індивідуальні та общевозрастные особливості дітей.

Варто врахувати, що в молодшому шкільному віці у дітей нестійкі процеси пізнання. Тому поставлені проблеми повинні бути локальними, динамічними. Форми пізнавальної роботи повинні формуватися з урахуванням особливостей мислення дітей цього віку. Що повинен вміти вчитель?

Розвиток пізнавальних здібностей людини багато в чому залежить від його підходу вчителя до процесу організації цього процесу. Щоб стимулювати інтерес до дослідницької діяльності, вчитель повинен вміти наступне: Створити середовище, в якій учень буде змушений приймати самостійне рішення в поливерсионной середовищі. Виконати поставлене завдання школяр зможе на основі проведеної дослідницької роботи. Спілкування з учнями повинно бути побудовано у формі діалогу. Провокувати у школярів виникнення питань, а також бажання шукати відповіді на них. З учнями педагог повинен вибудовувати довірчі відносини. Для цього вдаються до договору, взаємної відповідальності. Враховувати інтереси і мотивації дитини і свої власні. Давати право школяреві приймати важливі для неї рішення. Педагог повинен розвивати у себе відкритий мислення. Потрібно експериментувати і імпровізувати, шукати рішення проблеми разом з учнями. Автор: Стороженко Людмила 7 Грудня, 2018


banner14

Категория: Развлечения

Пізнавальні здібності - це... Поняття, визначення, рівні і методи розвитку здібностей


Написать комментарий

Оставлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.